Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na správnou hlasitost před finálním masteringem ?

Příspěvek od pavlii »

"Kopák netlačí" - tím myslím, že jako není takový "masivní" (ono popisovat obecně zvukové charaktery je docela ptákovina :lol: ). Hlavně je třeba si uvědomit, že všechno tohle jsou SUBJEKTIVNÍ záležitosti a dost možná ti tu pár lidí napíše některé věci jinak než já, ale to je naprosto OK. Já mám prostě radši, když má kopák plný a hutný zvuk s jasným a čitelným kopnutím.

Basu bych vytáhnul určitě; nemám rád nabasované věci, ale zase tohle je ten druhý extrém....

Jak vylepšit virbl - no docela těžký, když nevíme nikdo, jak ten virbl hraje jednak z čistého náběru a jednak ten skutečný (třeba jsi to blbě nahrál - pak se nedá dělat už nic moc). Pro přidání "těla" funguje kompresor.

Pokud zvýšíš hlasitost mikrofonů, co snímaj místnost (další bota - opravdu snímaj místnost nebo to jdou OH - OverHeady - takže snímaj primárně plechy a soupravu jako celek a místnost "jen tak trochu"? To je potřeba rozlišovat!), tak ty bicí utopíš ještě víc, protože tím přidáš i tu místnost. Je potřeba laborovat s jednotlivými částmi soupravy (kopák, virbl, tomy, kotel).

Já teď nahrával a míchám dvě věci kluků z Kobylince, tak se jich zeptám na svolení a zkusil bych zpracovat z jedné věci "postupný vývojový walk-through", kde prostě budou některé postupy nastíněné. Pochopitelně i s postupným zvukovým vývojem. Ale předesílám, že to je prostě jen jedna z cest a žádný obecný návod.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:"Kopák netlačí" - tím myslím, že jako není takový "masivní" (ono popisovat obecně zvukové charaktery je docela ptákovina :lol: ). Hlavně je třeba si uvědomit, že všechno tohle jsou SUBJEKTIVNÍ záležitosti a dost možná ti tu pár lidí napíše některé věci jinak než já, ale to je naprosto OK. Já mám prostě radši, když má kopák plný a hutný zvuk s jasným a čitelným kopnutím.

Basu bych vytáhnul určitě; nemám rád nabasované věci, ale zase tohle je ten druhý extrém....

Jak vylepšit virbl - no docela těžký, když nevíme nikdo, jak ten virbl hraje jednak z čistého náběru a jednak ten skutečný (třeba jsi to blbě nahrál - pak se nedá dělat už nic moc). Pro přidání "těla" funguje kompresor.

Pokud zvýšíš hlasitost mikrofonů, co snímaj místnost (další bota - opravdu snímaj místnost nebo to jdou OH - OverHeady - takže snímaj primárně plechy a soupravu jako celek a místnost "jen tak trochu"? To je potřeba rozlišovat!), tak ty bicí utopíš ještě víc, protože tím přidáš i tu místnost. Je potřeba laborovat s jednotlivými částmi soupravy (kopák, virbl, tomy, kotel).

Já teď nahrával a míchám dvě věci kluků z Kobylince, tak se jich zeptám na svolení a zkusil bych zpracovat z jedné věci "postupný vývojový walk-through", kde prostě budou některé postupy nastíněné. Pochopitelně i s postupným zvukovým vývojem. Ale předesílám, že to je prostě jen jedna z cest a žádný obecný návod.

P.
No je to celkově takový slabý. Používám supperior drummer na bicí, říkám si ještli není lepší addictive drums ale ten supperior mi přijde zase vhodnější na metal jen to chce nějak nastavit.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Aha. No ale nepředpokládám, že by sis vybíral zvuky jednotlivých škopků/plechů, které by se ti nelíbily :lol: Buď nastavit v EZD (či jiném) nebo poladit posléze (čili vyexportovat do jednotlivých audio stop a pracovat s nimi).

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Aha. No ale nepředpokládám, že by sis vybíral zvuky jednotlivých škopků/plechů, které by se ti nelíbily :lol: Buď nastavit v EZD (či jiném) nebo poladit posléze (čili vyexportovat do jednotlivých audio stop a pracovat s nimi).

P.
No vybral jsem si právě ty, který se mi líbí nejvíc. A snažim se už celkem dlouho aby měli silný a mohutný zvuk ale jak slyšíš tak se moc nedaří :( VYexportovat jednotlivé stopy? Jako že necham hrát solo třeba jen snare a tuhle stopu vyexportuju do wav a následně vložim zas do mixu? Možná pak budu mít víc možností se zvukem bicích..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, přesně tak. Když u exportu zaškrtneš možnost Inport to Audio Track, tak se ti ten výsledný WAV vloží do projektu sám :wink: bacha na nastavení (exportovat MONO) a vypnout teda veškeré prostorové efektování v tom VSTi (EQ a dynamické věci nechat můžeš).

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:Jo, přesně tak. Když u exportu zaškrtneš možnost Inport to Audio Track, tak se ti ten výsledný WAV vloží do projektu sám :wink: bacha na nastavení (exportovat MONO) a vypnout teda veškeré prostorové efektování v tom VSTi (EQ a dynamické věci nechat můžeš).

P.
OK, a co činely? Ty bych mohl kromě hihat a ride vyexportovat společně ne?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A ride patří kam? :lol: všechny plechy (případně bez HH) bych vyexportoval asi do jedné STEREO stopy.

P.

Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pavlii píše:A ride patří kam? :lol: všechny plechy (případně bez HH) bych vyexportoval asi do jedné STEREO stopy.

P.
No myslel jsem že hihat s ride patří mezi ryzmickou část ale asi úplně ne, tak teda dobrá. :wink:
Jinak ještě k těm basům, je možný že to tolik neslyšim na těch monitorech co jsem si nedávno koupil.
Nebo se toho prostě jen bojim, pořádně ty basy nahulit.
Koupil jsem si tyhle monitory abych měl alespoň něco a né obyčejný 5.1 od geniuse.
http://www.audiotek.cz/product-29484-m- ... x5a-deluxe
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já je neslyšel. Slyšel jsem X8A tuším, ale v ne-úplně-dobré akustice rezie a na mě tam těch basů bylo až mooooc. Ale na 5" toho moc neuslyšíš, to si ty spodky bude buď vymýšlet nějak nebo tam prostě moc nebudou - ale tím spíš bys měl být tlačen logicky k tomu, že bychom ti vytýkali spíš přebasovanost....

Jinak k ride - já to takhle nerozlišuju, bubenickou teorií jsem rozhodně neprolez a pro mě jsou plechy hlavně pouze jako OH, obvykle i s hajtkou. Ale kvůli přeslechům je lepší nabírat HH i samostatně, aby pak víc posílila tu jednu stranu 8)

P.

Janaj

Příspěvek od Janaj »

Takový tip s tou masivností kicku... napoj an ekvalizér, vem 1 parametr, dej mu max db, co nejužší a hýbej s ním ve spektru basů... v jednom msítě to bude hlasitější, než v jiných, poté to hoĎ jen trochu dolů a rozšiř, aby to neznělo uměle... to samé udělej ve středních pásmech.
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Ok díky Vám za tipy.. Věřim, že mi to k něčemu bude. Kdyby něco, tak ještě napíšu. :wink:

Jinak, rozhodl jsem se že ze supperior drummeru 2 přecházim zpět k addictive drums.. Přijde mi že jsou ty bicí takový mohutnější, navíc to není tak náročný na procesor..
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“