Jaký OD pedál pro tranzistorové kombo Tech 21 TM 30?

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Swamiji

Jaký OD pedál pro tranzistorové kombo Tech 21 TM 30?

Příspěvek od Swamiji »

Mám Tech 21 TM 30 - je to famózní malé 100% analogové (tranzistorové) kombo se spoustou možností nastavení (vč. silného zkreslení)...jenže je jednokanálové.
Zatím jsem hrál bez pedálů a mezi písničkama kroutil knoflíky.. s tím už si ale nevystačím a potřebuju nějaký pedál.
A tady trochu narážím: tohle kombo je údajně docela vybíravé, pokud jde o pedály, a musím tomu dát za pravdu: zkoušel jsem MXR distortion+ (bez tónovky a na všech pozicích hrozně uprděné), MXR distortion III (to celkem šlo, ale taky nic moc...), Carl Martin Rock Drive (s gainem na nule příjemný zvuk, ale strašně osekané basy, přidáním gainu je to pak hodně "gritty") a naposledy Cool Cat Drive v2 (sytý zvuk s basama, ale zase celkem fuzzový zvuk, a to i s gainem na nule - s gainem naplno je to děs) - výsledek tedy nic moc.

Co hledám - pokud možno čitelné a hřejivé zkreslení, žádný metal nebo hi-gain distortion. Nemělo by to být do fuzzu. Jasně že kdybych šeldo lampového komba, vše by bylo jednodušší, ale bydlím v paneláku a ten trademark je prostě skvělý - nahlas i potichu.

Měli byste nějaký tip? Když to zobecním, jaké OD pedály fungují s tranzistorovými komby?
Fořt

Re: Jaký OD pedál pro tranzistorové kombo Tech 21 TM 30?

Příspěvek od Fořt »

Jestli on nebude problém v tom analogovém modelování klasických Fender-Marshall-Mesa zvuků. To kombo je nejspíš určeno primárně pro recording bez krabiček a nemusí s nimi moc dobře spolupracovat. Jinak s tranzistorovými komby si docela dobře rozumí třeba Boss SD-1. A to i s modelingovými, ovšem digitálními - zkoušel jsem to úspěšně s Rolandem Micro Cube.
Každopádně při použití krabičky vycházej na tom Techu z nejčistšího zvuku - čili toho Tweedu, a to s menším drive.
Swamiji

Příspěvek od Swamiji »

Těžko říct.. myslím ale, že i tohle kombo se dá dobře využít při živém hraní - když se to napojí do PA nebo přes mikrák do mixu..zatím jsem s tím ale koncert nehrál, vždy jsme hráli s někým, kdo měl nějakou lampu, tak jsem se vždycky domluvil, že to použiju na koncert taky.
Mám teď doma ten Carl Martin Rock Drive a Cool Cat Drive a pořád si s tím hraju, a s druhým jmenovaným se začínám kupodivu dobírat zajímavých výsledků: nevím jestli je to tím, že jsem kombo i krabičku nakroutil do optimální pozice, nebo si ten efekt po pár hodinách nějak "sedl" :shock: , ale ty celkem pro mě nepříjemné "fuzzy/praskavé" zvuky které jdou slyšet, když nechávám doznít sustain, už nejsou tak časté (např. jen když hraju disharmonické akordy přes všechny struny - na začátku to znělo i když jsem nechal doznít jen jeden jediný tón), a navíc jsem si všiml, že tam jsou přítomné i když na samotném kombu při bypassu efektu vyhulím drive nahoru, tzn. asi to není způsobeno "nekompatibilitou" pedálu, ale pedál prostě zvýrazní to, co už v kombu je. U toho Rock Drive to není tak do uší bijící, ale to je způsobeno tím, že má dost osekané basy.
Na druhou stranu pro distortion jsou tyhle fuzzy zvuky snad taky celkem typické, ne? takže ve výsledku to nebude s tím Tech 21 tak zlé a při správném jemném nastavení by to mohlo fungovat.

Dnes odpoledne to zkusím s kapelou, v dalších aparátech, svoje si řeknou kluci z kapely, tak uvidíme, ale zatím jsem nakloněn tomu, že dám šanci Cool Catu..

Tech 21 TM30 je skvělý, pro domácí hraní IDEÁLNÍ, pro hraní s kapelou je dobrý taky, ale tady to má své limity, prostě dobrá lampa to není, no.. hlavní problém je v tom, že 10´speaker nedává zvuku dobrý prostor, i když hlasité je to jak sviňa. Ale tóny a barvy zvuku, které to umí udělat...luxus.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Cool Cat Drive je určitě dobrý OD. Neznám tu verzi 2, mám verzi 1, která byla prý kopií butikového pedálu Fulltone OCD. To jsem sice neměl možnost srovnat, ale ve srovnání s Ibanezem TS-9 byl mnohem dravější, nezvýrazňoval tolik středy na úkor basů, umožňoval větší boost. Ale při vyšším nastavení drive byl už trošku chlupatější, fuzzovitý.
Swamiji

Příspěvek od Swamiji »

No dvojku prý právě udělali proto, aby se vyhnuli přetrvávajícím výtkám, že okopírovali ten OCD.. ale díky dip switchi který je pod baterkou a při správném nastavení se tam údajně dá nastavit stejný zvuk, jako u verze jedna. Nedokážu ale posoudit, zase jsem neměl v ruce tu jedničku (a ani fulltone).

Včera jsem tedy srovnával ten Cool Cat, CM Rock Drive a MXR Distortion III.
Na lampovém Peavey Classic 50 byl Cool Cat subjektivně nejhorší (jak píšeš - při vyšším gainu tam bylo hodně fuzzu, ale je fakt že jsem ho nezkoušel na lo-fi nastavení přes právě zmiňovaný dip swich). CM byl solidní a MXR asi nejlepší.
A na TM 30 při hlasitosti vytažené tak na 3/4? CM dopadl nejhůř, citelně chyběly spodky. MXR pěkně řezal, ale taky mu chyběla plnost díky slabším basům. Cool Cat měl zase při standardním nastavení až až moc výrazné basy a při sepnutí se ten zvuk trochu "propadl". Po přepnutí na lo-fi to ale dostalo podobný říz jako to MXR, samozřejmě to nebylo stejné, ale ty nuance v barvě tónu asi nejsem s to popsat.

Hlavně úplně všechny tři krabičky hrály děsně ve chvíli, kdy se ozvalo 3 a více tónu v akordu, zejména pokud to byl nějaký "rozkvetlý" netradiční akrod (já je hrozně rád používám), tak to strašně chrastilo u všech a akord byl velmi málo čitelný. Jen vyboostované s gainem na nule to šlo, ale samozřejmě to tak nekopalo, no.

Tzn. prozatím závěr takový: OD krabička s Tech 21 TM30 ano pro sólovou hru a "punkové barréčka" , pro nějaké sofistikovanější souzvuky už se to moc nehodí... nechávám si Cool Cat, za ty prachy není čeho litovat...a přemýšlím, že bych si měl pro hraní s kapelou splašit lepší kombo a Tech21 si fakt nechat jen na domácí cvičení...
Swamiji

Příspěvek od Swamiji »

Tak se to pořád snažím prokoumat zejm. s ohledem na zkoušení s kapelou a živé hraní, a jsou tady určité alternativy...zajímalo by mě, jestli s tím máte nějaké zkušenosti, jaké to má negativa ev. co z toho by mohlo být dobrou volbou?

1) napojit kombo do externího reproboxu (akorát že dobré repro stojí tolik co dobré kombo, tak nevím, jestli se vyplatí do toho investovat)
2) přes mikrofon to poslat do PA (ve zkušebně tedy spolu se zpěvem)
3) napojit kombo přes XLR výstup rovnou do mixu (ve zkušebně zase do PA se zpěvem)
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Swamiji píše:Tak se to pořád snažím prokoumat zejm. s ohledem na zkoušení s kapelou a živé hraní, a jsou tady určité alternativy...zajímalo by mě, jestli s tím máte nějaké zkušenosti, jaké to má negativa ev. co z toho by mohlo být dobrou volbou?
1) napojit kombo do externího reproboxu (akorát že dobré repro stojí tolik co dobré kombo, tak nevím, jestli se vyplatí do toho investovat)
2) přes mikrofon to poslat do PA (ve zkušebně tedy spolu se zpěvem)
3) napojit kombo přes XLR výstup rovnou do mixu (ve zkušebně zase do PA se zpěvem)
ad 1): Externím reproboxem určitě nic nezkazíš, zvlášť pokud je tam jen 10" repro. Ale zadarmo to samozřejmě nebude, aby to mělo smysl. Taky můžeš zkusit vyměnit repro v kombu za lepší (co je tam za repro?). Dobrý 10" repro je třeba Eminence Ragin Cajun, který se často mění třeba v kombu Fender Super Champ XD (já to udělal, a nelituju, i když to trochu ubralo na brilanci třeba u modelu Fender Blackface).
ad 2): Nesetkal jsem se s tím, že by se ve zkušebně kombo snímalo a pouštělo do PA. Snad jedině, že bys hrál na nějakého prcka (třeba Roland MicroCube). Píšeš, že je kombo dost hlasité, ale na druhou stranu 30 W tranzistor je u průměrně razantního bubeníka samozřejmě opravdu málo. U tvého komba je ale snímání mikrofonem asi nošení dříví do lesa, protože ten XLR výstup je nejspíš podobný tomu, co nabízí jiné produkty Tech21 - SansAmp, tedy simulovaný zvuk daného typu zesilovače včetně simulace snímání repra mikrofonem (dokonce si můžeš vybrat ze 3 možností). Takže pokud máte ve zkušebně mix a PA, proč ne, pokud bys měl problém uhrát bicí a basu.
ad 3): viz ad 2)
Na živé hraní můžeš samozřejmě využít jak možnost 2, tak 3. Záleží, jak budeš s tím výstupem z XLR spokojený (mělo by to ale být v pohodě), případně, co preferuje zvukař. Nejspíš nebude protestovat, že nemusí instalovat mikrofon (někdy zvukaři nemají k mikrofonu pro kombo stojánek a věší ho na kombo, což je průser, protože jde zvuk mimo směrovou charakteristiku mikrofonu a může být problém kytaru dostatečně vytáhnout. Nebo je na pódiu málo místa, do stojánku drkneš a pootočíš mikrofon od repra).
Swamiji

Příspěvek od Swamiji »

V tom kombu je repro Eminence, jestli se nepletu, je to nějaký special design právě pro Tech 21.
Ačkoliv je kombo jen 30W a náš bubeník do toho řeže hlava nehlava (a druhý kytarista má celkem vyhulené Peavey Classic 50W, nezapadnu, tohle umí hrát hlasitě (s výjimkou úplně čistého nastavení tweed a clean, to je fakt dost potichu). Mě ale nejde o hlasitost jako spíš o prostor či plnost toho zvuku - holt to kombo zní víceméně "tence" (a tím nemyslím, že tomu chybí basy) a slibuju si od toho, že když to bude hrát přes řekněme 2x12 repro (nebo direct outem do mixu a PA), dostane to tu potřebnou plnost a tedy větší koule.
Přijde mi to strašná škoda, protože ten SansAmp umí opravdu přehršel výborných zvuků, akorát to repro prostě nepumpuje...kdyby to tak dělali s 12" repro..

Až budeme hrát naživo, zkusím to přímé propojení přes XLR a uvidím, co z toho vyleze..ve zkušebně to asi nějak hrotit nebudu. Jinak dík za rady!
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“