thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
J.J.
Rádce

Re: thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Příspěvek od J.J. »

Atkins: Nic proti Tobě, ale zdá se mi, že máš trochu zkreslenou představu o hudební vzdělanosti, vkusu a vůbec povědomí ve společnosti. Naprostá většina lidí nepozná, že jsou všechny skladby na desce hraný v jedné tónině, ale hlavně to většinu lidí ani nezajímá. Já pokud nevezmu do ruky kytaru, tak to taky nepoznám, takže je mi to úplně šumák.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

J.J. píše:Atkins: Nic proti Tobě, ale zdá se mi, že máš trochu zkreslenou představu o hudební vzdělanosti, vkusu a vůbec povědomí ve společnosti. Naprostá většina lidí nepozná, že jsou všechny skladby na desce hraný v jedné tónině, ale hlavně to většinu lidí ani nezajímá. Já pokud nevezmu do ruky kytaru, tak to taky nepoznám, takže je mi to úplně šumák.
Naprosto souhlasím. To poslední co při poslechu hudby dělám je to, že bych ji rozebíral na prvočinitele a řešil tóniny a jejich obměnu v rámci písně, popřípadě alba. Když je něco předkládáno jako celek, tak by měl člověk celek poslouchat. Neznám důvod, proč bych se měl hluboce rýpat v práci někoho jiného - na to mam snad svoji práci ne?
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Red Bull píše: Neznám důvod, proč bych se měl hluboce rýpat v práci někoho jiného - na to mam snad svoji práci ne?
No třeba proto, aby ses něco naučil? :wink:
Já když slyším nějakou pěknou modulaci, tak mi to prostě nedá a musím si to na kytaře najít, abych se podíval, jak to dělá někdo, kdo to fakt umí.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

J.J. Nikoli: Velmi mnoho i průměrně slyšících lidí onu změnu cítí, i když nutně nemusí vědět o jakou změnu se jedná, což ale neznamená, že neumíme-li něco pojmenovat, či popsat nemusí být na albu přítomno...
Nero: Fascinuje mne, jak se jako klíště držíš onoho "v jedné skladbě", přestože to bylo uvedeno pouze jako jedna z možností. Obecně stále hovoříme o celém albu. Toto se občas stane lidem ocitnuvších se v jisté argumentační nouzi, přesto lpících na jisté své pravdě...No nic, třeba příště.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
filo01

Příspěvek od filo01 »

Atkins píše: Nikoli: Velmi mnoho i průměrně slyšících lidí onu změnu cítí, i když nutně nemusí vědět o jakou změnu se jedná, což ale neznamená, že neumíme-li něco pojmenovat, či popsat nemusí být na albu přítomno...
Přesně to se mi před xx lety stalo, poslouchal jsem záznam nějakého živého koncertu Skoumala s Vodňanským a Skoumal tam tak v půlce písničky řekl něco ve smyslu "táák a teď znovu refrén a zvednem to o tón, aby to dostalo šťávu" a nějakou průpovídku, že to je v popu běžná věc. Bum! V tu chvíli mi došlo, proč se mi některé skladby zdají v poslední části jiné a takové "svěžejší" - dřív jsem to jen "cítil", od té doby když to slyším, vím, která bije.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ano, transpozice výš použitá jako gradace před závěrem je běžná věc. Bohužel nevýhoda kultu "hraní srdcem" bez jakýchkoli znalostí je právě v tom, že i takto jednoduchou věc spousta lidí nezná a když to slyší, považuje to za něco převratného. Teď jsem se vrátil od kamaráda, kterému se jedna věc vždy po čtyřech taktech z dost vyhrocené dominanty vracela rovnou na tóniku, místo aby se nějak rozvinula, ten skok tam byl dost nepříjemný. A něpříjemně pravidelný, rovný, až ubíjející rytmus. Nacpal jsem mu tam nějaké gradace, nějaké sestupy přes subdominantu a pár synkop a najednou motivy, které tam měl vážně dobré, zazářily a celé to dostalo drive.

Všechno v jedné oktávě klidně, ale nesmí to nudit. Aby se dalo celé album sjet dvakrát po sobě od začátku do konce a neomrzelo.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Atkins píše: Nero: Fascinuje mne, jak se jako klíště držíš onoho "v jedné skladbě", přestože to bylo uvedeno pouze jako jedna z možností. Obecně stále hovoříme o celém albu. Toto se občas stane lidem ocitnuvších se v jisté argumentační nouzi, přesto lpících na jisté své pravdě...No nic, třeba příště.
Můj drahý, se střídánín tóniny v rámci jedné skladby jsi přišel ty:

"Střídání a změny tóniny a to i v rámci jedné skladby jednoduše patří k výrazovým prostředkům v hudbě."

Jak klíště se toho opravdu nedržím, bavím se od té doby o obou variantách, jak o střídání v rámci jedné skladby, tak o (ne)dodržování jedné tóniny v rámci alba (například zde, zde, zde a mimo jiné i to, na co jsi reagoval zde). Fakt se nauč číst, a to celý text, nejen to, co se ti hodí.

Stále čekám na tvou odpověd, jaký rozdíl dělá to, jestli jsou skladby na jednom album všechny ve stejné tónině nebo ne... Tím celá debata mezi námi dvěma začala. Toliko k argumentační nouzi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

jaký rozdíl dělá to, jestli jsou skladby na jednom album všechny ve stejné tónině nebo ne
Jaký? No přeci výrazný, podstatný, charakteristický...vždyť si to poslechni! A necítíš-li ty rozdíly, neměl bys věru redigovat/administrovat hudební web, toť můj názor a už se na to vy*er - v tomto jsi opravdu mimo...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Jester píše:
Red Bull píše: Neznám důvod, proč bych se měl hluboce rýpat v práci někoho jiného - na to mam snad svoji práci ne?
No třeba proto, aby ses něco naučil? :wink:
Já když slyším nějakou pěknou modulaci, tak mi to prostě nedá a musím si to na kytaře najít, abych se podíval, jak to dělá někdo, kdo to fakt umí.
S tím se nedá nesouhlasit. No naučil - spíše převzal vědomě cizí postup. Pokud mne něco extra překvapí, tak vezmu kytaru a pokusím se si to zahrát. Občas mě to dovede k něčemu dalšímu je to fajn, ale nestuduji hloubkově cizí práce a neučím se je, ani je nerozebírám jen tak. Mám k hraní poměrně odlišný přístup, který nikomu nevnucuji a netvrdím, že je správný.

Atkins píše:
jaký rozdíl dělá to, jestli jsou skladby na jednom album všechny ve stejné tónině nebo ne
Jaký? No přeci výrazný, podstatný, charakteristický...vždyť si to poslechni! A necítíš-li ty rozdíly, neměl bys věru redigovat/administrovat hudební web, toť můj názor a už se na to vy*er - v tomto jsi opravdu mimo...

Já myslím, že ten kdo je mimo se tu pořád ohání něčím, čím nemá a nereaguje na to, na co je tázán :wink:
Nikdo tu netvrdil, že rozdíl nepozná - jen že na spoustě alb nemusí být tak drasticky určující. Až se bude posuzovat album podle toho, že se v něm 212x změní tónina, tak pověsím hraní na hřebík.

Jo krysa zahnaná do kouta - taky začne skákat a kousat a někteří lidé se chovají úplně stejně.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Atkins píše:
Hele, a jak to vlastně víš, když si sám tvrdil, že si žádné album v jedné tónině nevybavuješ? Možná by sis nějaké prvně měl poslechnout, než tu začneš vykřikovat kategorické soudy, k tomu ještě vulgárně.

No nic, já si jdu pustit Lateralus od Tool a užívat si, jaký jsem ignorant a mimoň, když se mi líbí album nahrané celé v jedné tónině.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Když jsem zde psal svůj příspěvek, že je to jedno, jestli bude album v jedné ntónině, netušil jsem, jaká se tu rozvine vášnivá debata.
Podle mě je to vážně jedno. A to z hlediska toho, že každý autor - kapela má nárok vyjádřit se podle svého. Jde se svou kůží na trh a nikdo nemá nárok jim do toho kecat. Maximálně si CD nekoupím, co jiného se může stát? Pro někoho to bude nuda, někoho zaujmou třeba texty, někomu se to bude líbit a najde se v tom.
Je to silně individuální. Předpis ani šablona na to není - zaplať pánbůh. Víte jaká by to byla teprve nuda, kdyby tomu tak bylo? Proto si myslím, že celá tato debata je úplně zbytečná a už dávno přešla do osobní roviny. Proto navrhuju se na to vyprdnout.
Ať si dělá kdo chce co chce, ať má album třeba na dva tóny, vždyť je to jedno. Muzika je krásná ve všech podobách.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

chlapi, u muziky je přeci výborné to, že je to subjektivní věc, jako každé umění. Skladba/album se mi buď líbí nebo ne.
Album v jedné tónině může být fádní, obzvláště od C/ami ale taky nemusí. Zrovna tak album kde každá skladba je v jiné tónině může být "odpad" a nebo zajímavá směsice.
Když to hooodně zjednoduším, pracujeme pořád se stejným počtem tónů (neslovíčkařit, nepřenést debatu na počet tónů :lol: ) které prostě bud jsou posunuté nebo ne. Hlavní je výsledek.
Mě se už z principu příčí jít na to strojově, čili vůbec to, že když skládá člověk muziku a řeší tóninu jinak než tak, aby se zpěvákovi dobře zpívalo, je špatně. Vždyť je to opravdu jedno..nejhorší cesta je jít podle "mustru".
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Taky bychom měli udělat něco s rytmem, není moc složitý? Nechce zjednodušit? Nenecháme jenom osminový noty? Taky s hlasitostí bychom měli něco udělat - jenom tři úrovně? Paráda. Taky nějaké ty intervaly bych pokrátil - co třeba nechat jenom kvartu a kvintu? Senzace.... :lol: :lol:
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Atkins píše:Taky bychom měli udělat něco s rytmem, není moc složitý? Nechce zjednodušit? Nenecháme jenom osminový noty? Taky s hlasitostí bychom měli něco udělat - jenom tři úrovně? Paráda. Taky nějaké ty intervaly bych pokrátil - co třeba nechat jenom kvartu a kvintu? Senzace.... :lol: :lol:
Klidně, pokud s tím vytvoříš poslouchatelný album, který nebude nudit, tak proč ne.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
tofu thrasher

Příspěvek od tofu thrasher »

Myslim že se můžem shodnout na tom, že podvědomé vnímání změn tóniny může ovlivnit pozornost posluchače a udržet jí, aniž by postřehl čím to je. To asi pravda bude, a pro někoho to bude víc či míň důležitý, ale dohadovat se kvůli tomu tady týden je asi moc.

Taky bych rád řekl že thrash/punk se nerovná parta lokálních balíků v trikách exploited kteří neladí kytary.
Jedno z mých nejoblíbenějších punk alb, které hodnotím jako celek je "Kdo z koho ten toho" od F.P.B., které vyšlo v roce 1990 a i dnes je zejména svou originalitou těžko překonatelné. Je také plné zajímavých skoků z tóniny do tóniny. Zejména ve jednotlivých skladbách je to znát. Snažim se přemýšlet, kdyby bylo celé v jedé tónině, jaké by asi bylo.

Tady jsou informace: http://www.projektpunk.cz/obsah/F/F-p-b ... -ten-toho/
Tofu metal/hardcore/crossover! Epiphone LP standard, Randall RH50T ...
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

On taky Mira Wanek je pan hudebník ...
lei

Příspěvek od lei »

No nevím, Atkins možná na někoho působí jako rudý hadr na býka, ale zas musím říct, že je trochu divné, když na fóru, resp. jeho odnoži, kde se předpokládá, že se bude probírat trocha hudební teorie, se ve velkém objevují názory typu "na co se šťourat v teorii /nechtěj nic intelektuálně pochopit/, hudba je VO pocitu a jak to chytnu na kytaře, hlavně nic nerozebírat". Podobně taky působí elementární nepochopení, totož že polemiky o přístupu k hudbě jsou ze své povahy něco zvrhlého, vulgárně řečeno "však ta hudba je jen jedna", "buď se líbí nebo nelíbí". To je prosím s odpuštěním hra na ignorantskou notu. Přitom například o roli teorie už se debatovalo docela rozumně do alelujá. A co trochu asi chybí, ale chápu to, protože je to svým způsobem nejvyšší liga, je porozumění hudbě (obecně i té konkrétní) v příslušném sociálním, kulturním, stylovém atd. kontextu a uvědomění, že je to jako každý jiný kulturní jev konceptuální konstrukce. A kde jinde než na hudebním fóru vést boj /polemos/ o podobu té konstrukce, příp. rekonstrukce? No nic, nicp ro začínající punkery.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

lei píše: Přitom například o roli teorie už se debatovalo docela rozumně do alelujá.
ale tu se nedebatuje, tu jsi proste ignorant kdyz napises ze ti nezalezi na to kolik tonin se vystrida na desce..
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

lei píše:A co trochu asi chybí, ale chápu to, protože je to svým způsobem nejvyšší liga, je porozumění hudbě (obecně i té konkrétní) v příslušném sociálním, kulturním, stylovém atd. kontextu a uvědomění, že je to jako každý jiný kulturní jev konceptuální konstrukce.
A to je právě ten problém - slovo nejvyšší liga... NE! Přístup k hudbě, který jsi popsal, je oproti jiným JINÝ, nikoli lepší, vyšší... Akademická diskuze o hudbě z hlediska sociologie, kulturní antropologie atd. není žádný vyšší stupeň oproti hospodské debatě o včerejším koncertě nebo nové desce... Je to prostě jiný pohled...

Stejně tak teoretické debaty (byť podložené konkrétními případy) o vlivu změny tóniny na zajímavost skladby jsou jedním z pohledů na věc... Rovnocenný s tím, když někdo řekne, že změny tónin má u pr...e, neb ho na hudbě zajímají jiné věci....
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
jastud

Příspěvek od jastud »

rocky77: +1
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“