thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
lei

Re: thrash/punk - celé album v jedné tónině - ?

Příspěvek od lei »

Je-li to pro někoho jen jiný pohled na věc a nerozlišuje hospodu od akademie, nezbývá mi nic jiného než spolu s Atkinsem mluvit o ignorantech. Koneckonců by se nikdo neměl urážet, pokud pro něj je nevědění, i-gnorare, stejně dobré jako vědění.
jastud

Příspěvek od jastud »

lei: o co je horší prohlášení "včera kytarista to sólo skvěle vygradoval", než "v sólu byl zajímavě použit myxolidycký mod stupnice G-dur s přechodem frygického modu v posledních 3 taktech"?

První popis je emocionálni, druhý teoretický. Oba jsou správné a ani jeden z nich není lepší než ten druhý.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Bob Marley, Metallica, ACDC, 90% blues a mraky dalších interpretů..
všechno jsou hrozně nezajímavá a téměř neprodejná alba v jedné tónině? :lol:

Hlavní je jak jsou skladby postavené, jestli jsou zajímavé a je uplně šumák jestli je 8 songů za sebou v Ami, Edur, nebo Ddur...

Vypsaná fixa má skvělou skladbu postavenou na jednom jediném tónu, a jaká je to pecka. Je to o nápaditosti, textu, postupu, zvucích, aranži a ne o tónině...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

jastud píše:lei: o co je horší prohlášení "včera kytarista to sólo skvěle vygradoval", než "v sólu byl zajímavě použit myxolidycký mod stupnice G-dur s přechodem frygického modu v posledních 3 taktech"?

První popis je emocionálni, druhý teoretický. Oba jsou správné a ani jeden z nich není lepší než ten druhý.
Naprosto přesně. No, asi se budeme muset oba smířit s tím, že jsme ignoranti. :|
Blackwell: Instrumental progressive rock
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

všechno jsou hrozně nezajímavá a téměř neprodejná alba v jedné tónině?
Eh, Pupack, nevšiml jsem si jediného alba Metallicy, které by bylo celé v jedné tónině!
Že se chytíš i Ty, takový zručný muzikant, mne dost překvapuje. No nic, některé věci halt chtějí svůj čas...
IMHO - Vypsaná fixa? Jednoho tónu? a kolem toho jednoho tónu se harmonicky něc neděje? Nebo ano? Zatím mám pocit, že některé pojmy drobátko zaměňuješ ale neboj, i to se poddá...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Smile

Příspěvek od Smile »

atkins - mala rada - zjisti si, co znamena IMHO...:)
Pono MGC, Washburn WD10S; Kerrianne; Core88 Mephisto's Eins, Zwei, Drei; Core88 Sweet Hunny OD; Core88 Professor Stein's Fuzz; St. Anley 15W Head; St. Anley 112
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Atkins píše:
všechno jsou hrozně nezajímavá a téměř neprodejná alba v jedné tónině?
Eh, Pupack, nevšiml jsem si jediného alba Metallicy, které by bylo celé v jedné tónině!
Že se chytíš i Ty, takový zručný muzikant, mne dost překvapuje. No nic, některé věci halt chtějí svůj čas...
IMHO - Vypsaná fixa? Jednoho tónu? a kolem toho jednoho tónu se harmonicky něc neděje? Nebo ano? Zatím mám pocit, že některé pojmy drobátko zaměňuješ ale neboj, i to se poddá...
no pozor, snad diskutujeme bez osobních důsledků ;) já si vážně myslim, že může být dobré album i v jedné tónině, nevidim na tom nic špatného. Na druhou stranu mám rád pestrost, o tom žádná.
Metallica, zaslechl jsem že "Justice for all" je jedna tonina, leč jsem nezkoumal co je na tom pravdy. Mrknu.
Marley zase Ami v Catch a fire
Nevím, mi přijde odsouzení alba na základě toniny špatně. Může to být dobré album. Zrovna tak může být špatné byt bude každý song v jiné tonině
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ale hochu, já jsem přeci žádné takové album neodsoudil, naopak jsem napsal, že si žádné takové nevybavuji. Napsal jsem že to může být pěkná nuda - obzvláště u punku....
Naopak, Vy jste to (poměrně přitrouble a za tím si stojím) vyhrotili s tím, že je to přeci jedno, zda se na albu střídají tóniny, či nic! No a s takovým přístupem se tam pak nemusí střídat ani rytmus a nakonec ani ty intervaly...:D

Také si stojím za tím, že hudebně význačná díla, zpravidla bývají i harmonicky (nejen) velice pestrá.

P.S. Jak to bylo s tou "fixou"?

Smilecz: nezájem
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Asi bych se hádal, kdo tu co hrotil, a ještě k tomu přitrouble. Mám dojem, že jsem četl asi jiný thread než ty. Nicméně to ať posoudí nějaký třetí uživatel dle svého svědomí a vědomí. Ostatně tady celou dobu není problém v tom, že má každý nějaký svůj názor, ale jak svůj názor někteří prezentují. Tam také vznikají problémy, na které poukazoval lei - ono debatovat by se chtělo a bylo by to fajn, nicméně když se namísto diskuze objevuje z jedné strany pouze a jen přestřelka se snahou ponížit všechny, co mají opačný názor, pak je to složité...

Možná si neodsoudil taková alba, ale odsoudil si evidentně všechny, kdo si myslí, že taková alba můžou být zajímavá. A to bez toho, aby ses argumentačně opíral o cokoli krom svých vlastních dojmů. Možná si to myslel jinak, ale přesně tak to vyznělo.

Říkal jsem si, že do této debaty už nebudu zasahovat, protože to je spíš ztráta času, nicméně mi to nedalo. Naposled tedy zopakuju to, co zde celou dobu říkám. Zdůrazňuju, že to je pouze a jen můj názor, ostatní s ním můžou souhlasit, nebo ne, ale to je tak vše, co s tím můžou dělat.

Střídání tónin je výrazový prostředek, který je užitečný a hodně zajímavý. Rozhodně ale není měřítkem pro hodnocení kvality, ať už jednotlivé skladby nebo celého alba. Znám kopu skladeb v jedné tónině a několik takových alb, která jsou zajímavá a baví mě, protože užívají jiných výrazových prostředků, které mě zaujaly. U těhle alb je mi skutečně jedno, že jsou v jediné tónině. Jistě se ale najde řada "jednotoninových" alb, která budou nudná, ale tam asi nebude problém pouze v tom, v čem jsou napsaná. Stejně tak jako u kopy alb ve více tóninách, která mě taky nebaví, protože mě hudebně neberou.

Dál zde budu reagovat pouze v případě, že se bude moc dát s někým smysluplně bavit a obohatit se tak. Jinak se radši budu věnovat smysluplnějším činnostem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

osobne si taky myslim ze je to uplne sumak, v kolika toninach je album. pokud v tom thrashpunku nezacina kazdy val od prazdne nejtlustsi struny (predpokladam podladeni na D) a skladby jsou rozmanite a nenudi..tak je to uplne jedno. stejne to ani nezkousim analyzovat, chci mit poteseni z hudby samotne, ne z nejakych teorii.

a tohle album ma asi deset valu, ve kterych se opakuje snad pet tonu.. a zabiji..

tohle (a cely album) asi bude komplikovanejsi co se tyce tonin.. nebo ne? nevim.. bavi me to uplne stejne..

a jaka je treba tohle tonina? netusim, ale vim ze ten val je uzasnej..

o toniny podle me vubec nejde.
shmootik

Příspěvek od shmootik »

Atkins píše:Smilecz: nezájem
nejdřív nám vynadáš do ignorantů a pak napíšeš tohle? si upad ne?
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ano, hudebních ignorantů na hudebním fóru... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“