Vše o 7strunné kytaře...

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Dave.M

Vše o 7strunné kytaře...

Příspěvek od Dave.M »

Zdarec,
chtěl bych se zeptat na nějaké informace o 7-strunné kytaře. např. jestli tam jsou nějaké rozdíli v ladění. Jak se ladí basová struna a hlavně jak na ni hrát :)
Pokud by ste mi mohli doporučit nějaké odkazy na tabulatory pro 7-mi strunku tak by to bylo super:)
Stačí i pár inerpretů kteří hrajou na tyto kytary a já bych už snad něco našel sám :)

Díky moc ;)
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Re: Vše o 7-mi strunné kytaře...

Příspěvek od Mjkl »

něco je v hraní na kytaru a tabulatury:
hrani-na-kytaru-tabulatury/songy-na-sed ... 11160.html

skus hledat

search.php
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Dave.M píše:Zdarec,
chtěl bych se zeptat na nějaké informace o 7-strunné kytaře. např. jestli tam jsou nějaké rozdíli v ladění. Jak se ladí basová struna a hlavně jak na ni hrát :)
V ladění žádný rozdíly nejsou, 7 struna se při standarním ladění ladí v B a hraje se na ní jako na ostatní struny.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Dave.M

Příspěvek od Dave.M »

Díky ;)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Dave.M píše:Díky ;)
hlavne vtom nehledej zadnou vedu, je to proste klasicky ladena kytara s jednou hrubsi strunou navic
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Trey píše: V ladění žádný rozdíly nejsou, 7 struna se při standarním ladění ladí v B a hraje se na ní jako na ostatní struny.
Podle naší terminologie na H, zkrátka půltón pod C. Aby bylo jasno.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jazzman
Rádce

Re: Vše o 7strunné kytaře...

Příspěvek od Jazzman »

Nechci nijak prudit, ale sedmičky jsou stejně jazzová, jako metalová záležitost. Troufám si tvrdit, že jazzíci si začali :D Asi nejslavnější hráči na sedmičky ( mimo metal ) po desítky let jsou Pizzarelli mladší a starší a před pár lety Jimmy Bruno. Všichni ladili do A,E,A,D,g,h,e a to proto, že nejsilnější strunu používají ve stejných hmatech jako A oktávu nad ní a nemusí se učit všechny prstoklady znovu.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Však se nemýlíš s tim jazzem. V metalu se sedmy začali objevovat tak zhruba v 90. letech až (aspoň myslim teda). Pokud se pamatuju dobře tak ladění co si psal používali pro jednodušší hraní techniky kráčejícího basu.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Já bych se jen tak volně vložil s trochu jinou tematikou. Sice jsem moc jazzu na 7-mičku neviděl, ale to je spíše mým obzorem.
Já mám 7mu od Schectera a ladím ji buď klasicky a nebo do Drop C s tím že je basové C-čko zdvojené. Zvuk je o dost hutnější, pokud jde o pomalé metalové pasáže je to koule-rvoucí. Ale pokud chci vyhrát nějakou vyhrávku je to moc udušený, takový nevýrazný. Takže můj závěr. Sedmička je úžasná věc, dá se s ní vykouzlit hromada dobrých nápadů skrze velkou spoustu možností ladění. Znám interprety kteří hrají v Open G :-) (Devin Towsend)
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

patrik_m píše:Já bych se jen tak volně vložil s trochu jinou tematikou. Sice jsem moc jazzu na 7-mičku neviděl, ale to je spíše mým obzorem.
Já mám 7mu od Schectera a ladím ji buď klasicky a nebo do Drop C s tím že je basové C-čko zdvojené.
tyjo zajimavy napad!! kdyby se jedno jeste naladilo o par centu jinak byl by to solidni bordel na grind
Dave.M

Příspěvek od Dave.M »

ehm, ještě jednou díky ale když už jsme teda u toho tak co to znamená popř. jak to udělat že naladim kytaru do Drop C a basovou strunu do zdvojenýho C ?? :D
Já jsem začátěčník a v těhlech technikách ladění se moc nevyznám...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

klasicky se kytara ladi EADGHE, sedmistruna HEADGHE....sestistruna kytara v drop C bude CDCFAD, sedmistrunna se zdvojenym C bude CCDCFAD
(psano od nejhrubsi struny)
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

McKozias píše:
patrik_m píše:Já bych se jen tak volně vložil s trochu jinou tematikou. Sice jsem moc jazzu na 7-mičku neviděl, ale to je spíše mým obzorem.
Já mám 7mu od Schectera a ladím ji buď klasicky a nebo do Drop C s tím že je basové C-čko zdvojené.
tyjo zajimavy napad!! kdyby se jedno jeste naladilo o par centu jinak byl by to solidni bordel na grind
Mno, to mě taky nenapadlo, vždycky jsem to jenom ladil normálně přesně dvě Cčka. To vyzkouším... na nějaký pomalý záseky - to by udělalo solidní bordel. stačilo by 5 centů a každej by i z toho mohl strkat hlavu do písku :-D
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

prave!! urco vyzkusaj, ja nemam na cem :D
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

McKozias píše:klasicky se kytara ladi EADGHE, sedmistruna HEADGHE....sestistruna kytara v drop C bude CDCFAD, sedmistrunna se zdvojenym C bude CCDCFAD
Bylo by to CCGCFAD, drop C je CGCFAD. Dokáže někdo vysvětlit efekt zahrání dvou stejných tonu najednou?
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

klobasnik píše:
McKozias píše:klasicky se kytara ladi EADGHE, sedmistruna HEADGHE....sestistruna kytara v drop C bude CDCFAD, sedmistrunna se zdvojenym C bude CCDCFAD
Bylo by to CCGCFAD, drop C je CGCFAD. Dokáže někdo vysvětlit efekt zahrání dvou stejných tonu najednou?
ajo preklep :oops:
efekt tam urcite nejaky bude, todle se celkem pouziva trebau tenkych strun..ikdyz to je stejny ton tak na kazde strune ma trosku jinou barvu a u te sedmistrunky to bude podobne si myslim, ikdyz tam by ty struny byly stejne...neco jako dvanactistrunna kytara, jen ne v takovem rozsahu
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Něco mezi tremolem a chorusem.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

woro90-1 píše:Něco mezi tremolem a chorusem.
tak
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Tak jsem vyzkoušel to zajímavé ladění CCGCFAD. Je to zajímavý, ale moc mě to nenadchlo. Jsem sice metalista, ale (v to doufám) mám trochu sluch na něco čemu říkám akustický hluk (prostě bordel). Mělo to něco do sebe, ale určitě by se to nedalo používat pořád. Možná by se to dalo použít jako ozvláštnění do nějaké mrtvolné pasáže skladby, nějakých ale opravdu tvrdých metalů nebo ''core''ů... Asi musí vyzkoušet každý sám.. přecijen, každý slyší to své. :-)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

mel jsem an mysli neco takoveho :D
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“