Výběr kytary kolem 2500

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
woro90-1

Re: Výběr kytary kolem 2500

Příspěvek od woro90-1 »

Já bych na začátek doporučil spíš klasiku .73 nylon, třeba Brain nebo Dunlop (od Dunlopu možná i .88, jejich nylon je trochu měkčí. Pamatuji si jak jsem v začátcích měl problémy s tím, že na tvrdé, neohebné trsátko jsem nebyl dost šikovný a měkké nemělo záběr - proto bych doporučil něco, co trochu toleruje chyby a při špatném úderu trochu povolí. A jako rozumný kompromis mezi plným dynamickým rozsahem a tolerancí vidím právě nylon pod milimetr. Třiasedmdesátka Brain by toho neměla odpouštět tolik, aby se na ní dala vypěstovat špatná technika, ale měla by v začátcích udržet chuť k hraní. Ale sto lidí poradí sto různých trsátek a každému padne do ruky něco jiného.

Mimochodem kde se dají sehnat ty Golden Gatě?
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

woro90-1 píše:Já bych na začátek doporučil spíš klasiku .73 nylon, třeba Brain nebo Dunlop (od Dunlopu možná i .88, jejich nylon je trochu měkčí.
To jsem si ani nevšiml,že se trsátka vyrábí z vícero materíálů?!Čili jsou plastové a nylonové?Já měl za to,že jsou jen plastové různých tlouštěk...podívat se na materiály mě teda nenapadlo vůbec se podívat. :oops:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Celuloid, nylon, delrin (tortex), ultex, různé materiály na bázi bílkovin... Všechno jsou to různé umělé hmoty, každá je trochu jiná.
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Nicolas píše:
woro90-1 píše:Já bych na začátek doporučil spíš klasiku .73 nylon, třeba Brain nebo Dunlop (od Dunlopu možná i .88, jejich nylon je trochu měkčí.
To jsem si ani nevšiml,že se trsátka vyrábí z vícero materíálů?!Čili jsou plastové a nylonové?Já měl za to,že jsou jen plastové různých tlouštěk...podívat se na materiály mě teda nenapadlo vůbec se podívat. :oops:
Se na to dívám a z jakého to je materiálu nikde nevidím,až teda na jedno,které je ze slonoviny...u trsátek Ibanez jsem se dozvěděl třeba že dílna byla zničena během španělské občanské války,ale z čeho je to vyrobené,to tam není :)
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

woro90-1 píše:Mimochodem kde se dají sehnat ty Golden Gatě?
U paní Zuzanky v Countryonu u vodárenský věže na Vinohradech mívaj zlatý gatě celkem pravidelně. Radek Bubrle v Náprstkový na Starým městě by je teoreticky mohl mít taky.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
juxxx

Příspěvek od juxxx »

Nicolas píše:Ještě bych se chtěl zeptat,jakou tloušťku trsátek by jste mi doporučili k téhle Washburn kytaře,když jsem úplný amatér začátečník???Pár threadů o trsátkách přečtených mám,ale moudrý z toho nejsem.Tak pokud by mi mohl někdo poradit,ať to objednám všechno najednou.
http://www.youtube.com/watch?v=WUpNduwvy8M
Takamine TC135SC, Ibanez AVN6-DTS Artwood Vintage + Fishman Matrix Infinity Narrow PRO-MAN, Phil Jones Bass AG 100 CUB, Phil Jones Bass BI 12,TC Electronic Arena Reverb, Rode M3.
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Uff, s tím výběrem trsátka jsem pěkně ulítnul. Mea culpa, chci se opravit. Neuvědomil jsem si, že Nicolas začíná a nějak mechanicky jsem doporučil to, co vyhovuje mě. To video na YouTube je dobré, skutečně na rytmický doprovod (strumming) jsou vhodnější měkčí trsátka. Tam nevadí "plácání", občas spíš naopak. Při sólové hře naopak musí trsátko strunu před sebou valit a nesmí se ohnout, jinak není možné dosáhnout dobře artikulovaných, separovaných tónů. Rytmický doprovod se sice dá hrát i s velmi tvrdým trsátkem, ale chce to cvik, něžnější dotyk a určitou "kompenzaci", aby to neznělo tvrdě.

Co je v tom videu však nemusí platit vždycky. Tam se totiž tvrdí, že rozhodující je tloušťka trsátka, což není pravda - rozhoduje totiž materiál a je dokonce důležitější, než tloušťka trsátka. Např. Gibson uvádí tvrdost a síla se bere jen jako doplňující údaj. Běžně se vyskytují trsátka akrylátová, silonová, ale můžete narazit i na polykarbonát, kov a dřevo - to jen pro úplnost. Nejběžnější ale asi budou trsátka Dunlop, která se vyskytují akrylátová a silonová (akrylát tvrdší, silon velmi měkký). Nejčastěji se vyskytují akrylátová a tam platí to, co bylo řečeno v tom videu.

Jinak bych doporučil si trsátko upravit tak, aby nepadalo z ruky. Docela dobré je navrtání děr, jako u trsátka Wegen na obrázku.
Přílohy
Trsátko Wegen.
Trsátko Wegen.
wegen_pick2.jpg (4.05 KiB) Zobrazeno 3038 x
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Podomácku bych se nehnal do tak výrazného děrování, stačí tři dírky nahoře jako má Dunlop Teckpick a jedna navíc zhruba uprostřed trsátka. Prostřední dírku na okraji bych dělal děrovačkou na papír - podstatná výhoda tohoto řešení se ukáže, pokud jako osobní zpěvník slouží kroužkový pořadač, který tak může pojmout značný počet trsátek. Ne, kapsy z vnitřní strany desek nejsou spolehlivé umístění. Opravdu. Dírku uprostřed trsátka radši malou, aby v tom místě nebylo trsátko příliš měkké. Gibsony nevrtat vůbec, praskají. Děrování trsátka kromě zřejmé možnosti trsátko pověsit na krk nebo zacvaknout do zpěvníku nabízí ještě jeden, pro změnu opilecký trik - gumička kolem zápěstí přivázaná k trsátku zabrání jeho ztrátě. Na čundrech a na vodě ho ani nesundávám a mám ho pořád na ruce.

Dobře sedí v ruce trsátka Brain, ten povrch zdrsněný malými výstupky je mi občas až lehce nepříjemný, jak spolehlivě se chytne prstů.
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Díky všem ohledně všech rad,ať už na trsátka,nebo na výběr kytary.Zkusím si k té kytaře objednat pár kusovek různé tloušťky a dle toho co mi sedne,pak objednám vícero kusů.

Ještě se chci zeptat na struny k té kytaře co si budu objednávat.Je to Washburn WD7S a dle toho,co jsem vyčetl,by tam měly být struny D'Addario přímo z výroby.Někde tady na fóru si je uživatel hned měnil při koupi za nějaké jiné,tak se chci zeptat,jestli je to v mém případě (absolutního začátečníka) nutné?Já si osobně myslím,že já bych ani rozdíl nepostřehl,ale dám na vaši radu,tak jako ve všem.
Jinak předpokládám,že ta kytara je pro pmě plnně dostačující?Je teď na kytarách ve slušné slevě,proto jsem se rozhodl pro polomasiv,který když mě to chytne,vydrží velmi dlouho.Je můj předpoklad správný a daná kytara kvalitní?Jak jsem psal v jiném threadu,na youtube se mi velmi líbil její zvuk,ikdyž je mi jasný,že na živo je to zcela něco jiného.Jediné,co mě na tom všem štve,že budu podstupovat risk nákupu po internetu.
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Ahoj,myslím,že když tam ty struny chvilku necháš pro začátek to bude v pohodě,navíc to není špatný výrobce strun,dle mého názoru ta kytara je výborná,po čase budeš koukat dál:-),poznáš sán za čas až vyzkoušíš více 10,11 např. a jiné výrobce ,které Ti budou vyhovovat..Vše má svůj čas...
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

jirkatol píše:Ahoj,myslím,že když tam ty struny chvilku necháš pro začátek to bude v pohodě,navíc to není špatný výrobce strun,dle mého názoru ta kytara je výborná,po čase budeš koukat dál:-),poznáš sán za čas až vyzkoušíš více 10,11 např. a jiné výrobce ,které Ti budou vyhovovat..Vše má svůj čas...
Přesně jak říkáš,si to myslím i já,že na ten začátek netřeba něco vymýšlet,protože bych to ani nepoznal.už i tak jsem měl maximální limit na kytaru 2500 kč,ale když jsem viděl tuhle zajímavou akci a navíc to,že tyhle kytray všichni chválí,tak jsem v ceně polevil,navíc,budou vánoce :)
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Nicolas píše:Ještě se chci zeptat na struny k té kytaře co si budu objednávat.Je to Washburn WD7S a dle toho,co jsem vyčetl,by tam měly být struny D'Addario přímo z výroby.Někde tady na fóru si je uživatel hned měnil při koupi za nějaké jiné,tak se chci zeptat,jestli je to v mém případě (absolutního začátečníka) nutné?Já si osobně myslím,že já bych ani rozdíl nepostřehl,ale dám na vaši radu,tak jako ve všem.
Ty struny cestovaly s kytarou třeba i několik měsíců a třeba na ně v obchodě hrálo x lidí... Pokud opticky nevypadají do šrotu (nejsou zčernalé, viditelně ohrané atd.), nutnost to není. ale já osobně beru výměnu strun u koupené kytary za samozřejmost...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

rocky77 píše:
Nicolas píše:Ještě se chci zeptat na struny k té kytaře co si budu objednávat.Je to Washburn WD7S a dle toho,co jsem vyčetl,by tam měly být struny D'Addario přímo z výroby.Někde tady na fóru si je uživatel hned měnil při koupi za nějaké jiné,tak se chci zeptat,jestli je to v mém případě (absolutního začátečníka) nutné?Já si osobně myslím,že já bych ani rozdíl nepostřehl,ale dám na vaši radu,tak jako ve všem.
Ty struny cestovaly s kytarou třeba i několik měsíců a třeba na ně v obchodě hrálo x lidí... Pokud opticky nevypadají do šrotu (nejsou zčernalé, viditelně ohrané atd.), nutnost to není. ale já osobně beru výměnu strun u koupené kytary za samozřejmost...
Já předpokládám,když to je dlouhodobá akce,že mají x kytar na skladě,které budou úplně nové,zabalené z výroby,že se nbude jednat o nějaký poslední kus z prodejny...V to aspoň teda doufám i to z toho plyne,když mají 5 kusů ve skladě a akce končí až na konci října,takže myslím že stáří strun,nebo aspoň jejich "ohratelnost" odpadá...tak si to já teda představuju 8)
Jinak pro pokročilého uživatele,jak říkáš,je to asi povinnost,nebo kdyby byly struny starší a někým už ohrané.Ale má představa je taková,že dojde přímo zabalený kousek z výroby,maximálně přepokntrolaný před odesláním.
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Záleží samozřejmě na Tobě...ale já bych právě začátečníkovi poradil, aby na kytaru dal nové struny - zvýšíš tím pravděpodobnost, že z kytary budeš mít velkou radost, protože nové struny znějí lépe... :wink:
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

rocky77 píše:Záleží samozřejmě na Tobě...ale já bych právě začátečníkovi poradil, aby na kytaru dal nové struny - zvýšíš tím pravděpodobnost, že z kytary budeš mít velkou radost, protože nové struny znějí lépe... :wink:
Můžu tě ujistit,že oproti kytaře,kterou teď mám,asi 40 roků stará po tatovi s přišroubovaným krkem vrutem,totálně odrhnutýma pražcema kdy když chceš zahrát čistý tón,to musím držet úplně u pražce a tlačit asi jako kdybych chtěl zatlačit hřebík a strunama jistě stejně starýma,budu mít z kytary dostatečnou radost :D
Ale zase,kdyby to náhodou přestávalo bavit,je dobré mít v záloze něco,čím si udělat na kytaře radost :) ,to je myšleno samozřejmě s nadsázkou.

Ale jinak samozřejmě chápu jak to myslíš a máš i určitě pravdu :wink:
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Nicolas píše:
rocky77 píše:Záleží samozřejmě na Tobě...ale já bych právě začátečníkovi poradil, aby na kytaru dal nové struny - zvýšíš tím pravděpodobnost, že z kytary budeš mít velkou radost, protože nové struny znějí lépe... :wink:
Můžu tě ujistit,že oproti kytaře,kterou teď mám,asi 40 roků stará po tatovi s přišroubovaným krkem vrutem,totálně odrhnutýma pražcema kdy když chceš zahrát čistý tón,to musím držet úplně u pražce a tlačit asi jako kdybych chtěl zatlačit hřebík a strunama jistě stejně starýma,budu mít z kytary dostatečnou radost :D
Ale zase,kdyby to náhodou přestávalo bavit,je dobré mít v záloze něco,čím si udělat na kytaře radost :) ,to je myšleno samozřejmě s nadsázkou.

On má s těma novejma strunama pravdu,já to taky tak udělal u nové kytary,ale myslím,že po rozbalení uvidíš sám. Ta kytara bude znít i tak dobře:-)A kdy to má přijít?????
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

jirkatol píše:
Nicolas píše:

On má s těma novejma strunama pravdu,já to taky tak udělal u nové kytary,ale myslím,že po rozbalení uvidíš sám. Ta kytara bude znít i tak dobře:-)A kdy to má přijít?????
Dnes to budu objednávat i s trsátkama,je tam psáno,že je ihned k odeslání ze skladu,takže možná bych ji zítra mohl mít doma.Ladička mi ale dojde až tak za 2 týdny,mám ji objednanou z ebaye,tuhle http://www.ebay.com/itm/ENO-ET-3100-Gui ... 20bc7921f2 Tady na fóru ji lidi chválili.U nás stojí 300 kč,z ebay i s poštovným za 120 kč.
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Mimochodem teď tak vidím,že je ve slevě ještě jedna kytara Wasburn a to tahle http://kytary.cz/washburn-wd5sb/HN113859/ za stejnou cenu jako ta,kterou chci já,tuhle http://kytary.cz/washburn-wd7satb/HN113863/ .Jaký je mezi něma rozdíl,kromě toho,že 7 stála původně o 200 kč víc a má místo lípy zadní desku a luby z nějaká catalpy??Ta catalpa má být něco lepšího,nebo proč tak (pro neznalého) nezvyklé dřevo?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tak nezvyklé dřevo nejspíš proto, že ho v Číně (nebo kde se to vyrábí) mají spoustu a aspoň trochu se na to hodí. Zda je ten rozdíl poznat ve zvuku se dá zjistit jediným způsobem - několik jich ozkoušet a porovnat.

Není od věci chvilku si brnkat na původní struny, zvlášť pokud nejeví známky ohrání. Už proto, že si člověk jakžtakž udělá jasno v tom, jak tlusté struny koupit, ještě než natáhne úplně nové a zjistí, že mu na ně nejde hrát.
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

woro90-1 píše:Tak nezvyklé dřevo nejspíš proto, že ho v Číně (nebo kde se to vyrábí) mají spoustu a aspoň trochu se na to hodí. Zda je ten rozdíl poznat ve zvuku se dá zjistit jediným způsobem - několik jich ozkoušet a porovnat.
Myslel jsem to spíš na co se týče toho materiálu,ale ten je vlastně v podstatě stejný,až na tu katalpu.A vyzkoušení u mě odpadá,musím to objednat přes net...třeba budu mít štěstí a dojde bezchybný kousek,ikdyž to já asi stejně úplně nepoznám.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“