Cort 250G, potenciometr TONE
Pravidla fóra
Cort 250G, potenciometr TONE
Zdravím, potřeboval bych poradit, kde seženu potenciometr tone s funkcí push/pull k mojí kytaře g250 a jakou má mít správnou hodnotu a typ...podíval bych se dovnitř,...ale kytaru zrovna hodně používám a docela bych chtěl mít poťák už doma a jenom ho tam šoupnout až budu měnit struny...A ještě jedna otázka, můžu push pull, zaměnit za obyčejný potenciometr? Funkci rozepínání kobylkového humbuckeru jsem snad ještě nevyužil, takže mi to je vcelku jedno...
Díky
Díky
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
Re: Cort 250G, potenciometr TONE
Tone potenciometr na kytaře se 2 singly a rozepínatelným HB by měl být nejspíš 250 k. O tom , zda má mít logaritmický nebo lineární průběh se nejen na tomto fóru vedou debaty. Velký výběr push-pullů mají třeba v Praze v Dejvicích u Alexe, a to přímo na prodejně (Alexim - http://www.alexim.cz/kontakty/86.html). Každopádně když tam řekneš, že chceš volume nebo tone, dostaneš tone lineární a volume logaritmický. Mně to přijde správně, ale řada lidí opačný názor. Zbavovat se možnosti rozepínat HB je podle mě škoda, zbavuješ se tak možnosti napodobit některé z nejlepších zvukových kombinací stratocastera, konkrétně třeba kobylkový singl (tj. 1 cívka z HB) a prostřední singl paralelně (předpokládám, že ta kytara má na 5-polohovém přepínači paralelní kombinace snímačů). Možná hraješ tvrdší hudbu a myslíš, že tohle nikdy nepoužiješ, ale NEVER SAY NEVER ...
Je tu ale i možnost bez push-pullu, zapojení používané např. na Fender Fat (Power) Stratech (osazené S-S-H jako na tvé kytaře), kdy je v poloze 2 (střední+kobylkový) použita jen 1 cívka HB:
http://www.rmpickups.cz/soubory/schema_ ... _split.gif
Je tu ale i možnost bez push-pullu, zapojení používané např. na Fender Fat (Power) Stratech (osazené S-S-H jako na tvé kytaře), kdy je v poloze 2 (střední+kobylkový) použita jen 1 cívka HB:
http://www.rmpickups.cz/soubory/schema_ ... _split.gif
Naposledy upravil(a) Fořt dne 19.10.2011 10:10, celkem upraveno 1 x.
Na G250 se v mezipoloze HB rozepíná. Hodnota poťáků je je 500k
Vážně? Není 500k volume a 250k Tone?
Není to tak dobře vidět, na ofiko stránkách to schéma už nemají

Pravdu díš ... Otázka je, zda by těm singlům neprospělo spíš 250k ...
Díky moc za odpovědi...hraju spíš takový rock/jazz/pop , ale ten rozepnutej hambáč se mi prostě nějak moc nelíbí, ale zkusím Alexim, když budou mít zrovna ten správnej tak tam push/pull asi nechám.
Cort G250(popruh ORX, struny Daddario exl110, slides Jim Dunlop), Planet Wawes + homemade + Smrckaeffects kabely, napáječ Smrckaeffects 8x, Jim Dunlop classic WAH, SansAmp TRI AC preamp, Addrock Ol Yeller, Ernie Ball Volume Pedal, JamMan Solo, Fender Blues Jr.
Tak jsem v aleximu koupil nový poťák, mají tam opravdu co si člověk vzpomene...Problém nastal bohužel až při nainstalování...Původní problém byl v tom, že potenciometr zabíral někde na 10% celého běhu...tzn jakákoliv regulace byla v podstatě nemožná. Bavil jsem se o tom i s jedním člověkem co mi servisoval akustiku a diagnostika byla jako vadnej poťák.
Jenže po výměně se vlastně vůbec nic nestalo, je to zapojené podle schématu(na stránkách cort jsem ho našel taky: http://www.cortguitars.com/support/schematics). Navíc jsem byl dostatečně šikovný na to, abych si potom zpřelámal pár drátků, takže teď už mi kytara nehraje skoro vůbec
(ještě že mam akustiku...). Netušíte v čem by mohl být problém? Já bych viděl jednu možnost jako vadný kondík...který jsem použil z původního, potože mi nějak nedošlo že se musí ještě přidat... Nemáte někdo podobnou zkušenost? Díky.
Jenže po výměně se vlastně vůbec nic nestalo, je to zapojené podle schématu(na stránkách cort jsem ho našel taky: http://www.cortguitars.com/support/schematics). Navíc jsem byl dostatečně šikovný na to, abych si potom zpřelámal pár drátků, takže teď už mi kytara nehraje skoro vůbec
Tak se asi vrať k Alexovi i s kytarou, ať ti to na mrkne jejich kytarář.
Nejsem žádný béčko!
Zase nejsem takovej amatér, že bych nikdy nepájel a rozhod se v tom vrtat. Včera jsem to ještě komplet všechno odpájel, kde šlo jsem vyměnil kabeláž za takové super vintage kabílky co jsem si koupil taky u aleximu a zapojil jsem všechno podle schématu...kytara hrála jenom v pozicích bridge a neck...tak jsem se v tom ještě vrtal a zjistil že na tom schématu maj chybu u zapojení přepínače. Kytara už funguje, ve všech pozicích snímačů, akorát ta tónovka je pořád jakoby zacloněná. Kondík jsem i proměřoval a myslím že je vadný. Tak napíšu až dám nový.
Ještě mám jednu otázku...ten kondík má označení 333j , ale pokud googluju tak nenajdu v čechách s tímhle označením vůbec nic...mají tyhle věci taky v aleximu? Kde mám jinak koupit a hledat? Díky.
Tak si odpovídám sám, našel jsem někde jak se kondíky značí...
333 znamená 33 * 10^3 pF tzn 33 nF
333 znamená 33 * 10^3 pF tzn 33 nF