Cvičím vůbec?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Blinkbass

Cvičím vůbec?

Příspěvek od Blinkbass »

Zdravím lidi chtěl bych se zeptat na kytaru se v podstatě učí každý a pořád a já patřím ještě pořád mezi kategorii začátečníků a učím se tím stylem že si najdu písničku a naučím se jí, ale mám strach abych se vůbec zlepšoval, když jen hraju písničky. Měl bych si také najít nějáká cvičení apod? Jsem totiž samouk, tak se ptám abych nezačal "stagnovat " :)
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Cvičím vůbec?

Příspěvek od pupack »

záleží na Tobě, jak to bereš.
Co je tvojim cílem? hraješ na kytaru protože máš rád určitou muziku, a chceš si ji umět zahrát? Hraješ v nějaké kapele, nebo hodláš v nějaké hrát? hodláš koncertovat nebo hraješ jen doma? nahráváš nebo hraješ vše live?
Taky záleží na tom, co hraješ. Jestli plánuješ rychlé běhy, kvalitní sóla a speciální techniky, určitě by to specifická cvičení chtělo. Získat rychlost, jistotu, znalost hmatníku, pilovat bendy, příklepy, odtahy atd atd.

Na druhou stranu, i s učením se konkrétního songu a jeho pilováním do konce života se učíš. Zlepšuješ jistotu, rytmus...Spíš jde o čas, čím víc, tím líp.

Dávat si i těžší cíle, těžší songy a drtit je třeba 2-3 měsíce. K tomu patří i zoufalství "k***a to nemůžu zahrát" a tam to začíná být zajímavé :)

Myslím, že jakýkoliv "dotek" s kytarou je dobrý, ale zase zaseknout se na určité obtížnosti a zůstat v ní by byla škoda, pokud to není záměr.
Na to se těžko odpovídá :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Blinkbass

Příspěvek od Blinkbass »

Tak baví mě nahrávat, určitě bych si chtěl někdy zahrát na nějákém tom menším festivalu. Dělat videa, baví mě předělávat Pop a Rock songy na acoustic covery, dělat mashup apod. Jenže ovládám pouze klávesy a chci se naučit i na kytaru. Takže asi tak. Takže najít si tady na fóru nějáká cvičení a občas si je zkusit jo? A ne pořád jen hrát a hrát.
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Ono je dobrý si to nějak rozvrhnout. Já jelikož učitele mám tak jsem se naučil systém že doma cvičim třebas půl hodiny hodinu denně nějakej druh techniky (většinou mi víc čas nedovolí bohužel vyjma víkendů) a zbytek času hraju nějaký písničky (většinou si vybírám takový kde jsou techniky co jsem se už naučil abych je dokázal aplikovat v písničce a měl v nich o to větší jistotu). Každopádně pokud chceš se kvalitně učit a zlepšovat tak to chce primárně pár věcí a to čas (čim dýl cvičíš tim líp), pravidelnost (je lepší cvičit půl hoďky denně než se na to tři dny vyprdnout a snažit se to "dohnat" o víkendu), plný soustředění a adekvátní tempo (hrát se má čistě a lehce a tudíž se má začínat v malym tempu a na techniku se pořádně soustředit ne to "jen tak prostě nějak zahrát aby to aspoň trochu znělo") a pak systém (začít jednoduššíma technikama a přesouvat se k těžším, já začínal na rytmickejch technikách kterejch teda moc neni a pak se posunul na sólový techniky jako tremolo picking apod.). Doufám že ti tenhle můj elaborát aspoň trochu pomůže :)
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

Myslím, že cvičení jenom písniček se zlepšuješ, ale ne zdaleka tak rychle a kvalitně jako při cvičení stupnic, náročných technik.
Takže když se naučíš různé techniky tak potom zjistíš, že ti dané písničky nedají tolik práce a máš je naučené vpodstatě hned.
Já se už dva týdny trápím s Classical metalem od Pergamumu. Poslední 2 dny hraju jednu sweepovou stupnici, jen mezi to po cca 10min, dám něco jiného na odreagování.
Jen tak na okraj, je dokonce vědecky dokázené, že i ve spánku se člověk učí :lol: takže šup do postele! :mrgreen:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Nevím kam napsat svůj dotaz,ale myslím,že sem se to hodí navíc.případně se omlouvám.

Jen se chci zeptat,jsem úplný začatečník a mám 2 dny novou kytaru.Oba dva dny,jsem hrál 4 hoďky,čili jsme zatím nahrál 8 hodin hry a morově mě bolí prsty,s čímš jsem samozřejmě počítal a věděl jsem to.
Ale co potřebuju vědět je,jestli když to tak bolí,kdy skoro už ani nepřitlačím strunu,si mám dát pár dní pauzu,nebo jít přes bolest a čekat až to zatvrdne,nebo jaký je postup?
Neotevřu doma ani šuplík :) .Bolest mi zase tak nevadí,jen jde o to,abych docílil toho,aby polštářky zatvrdly a mohl už hrát bezbolestně:-).
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Podle mě je nesmysl hrát tak strašně dlouho, když nejsi zvyklý... to je IMHO i o zdraví šlach a ostatního inventáře rukou, který není na takovou námahu zvyklý...
Lépe bys asi udělal, kdybys to hraní zkrátil na menší intervaly (a třeba i víckrát denně)... když si odrovnáš prsty a pak nebudeš tu kytaru moci vzít do ruky, tak rozhodně ztvrdnutí kůže nedocílíš ;)
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

[quote="Sadam.S"]Podle mě je nesmysl hrát tak strašně dlouho, když nejsi zvyklý... to je IMHO i o zdraví šlach a ostatního inventáře rukou, který není na takovou námahu zvyklý...
Lépe bys asi udělal, kdybys to hraní zkrátil na menší intervaly (a třeba i víckrát denně)... když si odrovnáš prsty a pak nebudeš tu kytaru moci vzít do ruky, tak rozhodně ztvrdnutí kůže nedocílíš ;)[/quote

Když se do něčeho vrhnu,tak se do toho zažeru a nesleduju čas a chci se zlepšovat a zlepšovat,nedokážu se odtrhnout...Ale hrát zase když ani pořádně nepřitlačím strunu asi nemá moc význam.Ale teď na konci,jak už to bolelo fakt moc,jsem cvičil aspoň hru prstama bez hmatů,jen abych si ošahal,kde jsou struny a nemusel se dívat.Takže radši míň hodin a častěj,jo?
A to zatvrdnutí peřinek přijde po jaké době,zhruba?
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Tak nemám to ověřené, já hrál vždycky málo často a krátce :mrgreen: :oops:
Ale ty prsty zatvrdnou (nebo spíš znecitliví - já si nepřipadám, že bych je měl nějak moc tvrdé a přitom mi ani poměrně dlouhé hraní nevadí) celkem rychle... myslím, že v řádu týdne, dvou už nebudeš mít problém (Ale opravdu jsem to neměřil)
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

ze začátku to moc nepřeháněj, stačí tak 3x 10min ze začátku a postupně přidávat.
já normálně cvičím okolo 1.5-2 hoďky denně a jsem naprosto vpohodě, že bych dal i víc, ale není čas.
různé bolesti můžou být způsobeny špatným držením, něco si tady otom nastuduj :wink:
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

bacha na šlachy! kytara je celoživotní běh, nemáš kam pospíchat. Sám jsem po operaci nervu v levém lokti, po zánětu šlach taky a kytaru mi lékař obvinil jako jeden z faktorů. Kdybych to mohl vrátit, nedrtím to tolik hodin jako dřív a byl bych třeba ok.
Je to prostě o letech a s tím je třeba se smířit a respektovat to. Rozhodně co jde přes bolest, podle mě není správně. Ruka se musí postupně přizpůsobit nové zátěži (a nejde jen o polštářky, ale hlavně o vnitřek)
Navíc vím, jak v začátcích i ty pauzy prospějí (pořád mi tam to blbé Gé nejde) a za dva dny ejhle, jde to samo. S rozumem, nepřehánět, na druhou stranu zase neflákat, prostě kompromis :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Rozumím jak to myslíte,ale víte jak to je,když je člověk nažhavený na něco :wink: Asi jsem se zbláznil,protože držení akordů a přehmatávání trénuju i v práci na desce,na které mám namalované struny :) .Dělá mi problém dát hned prsty tam,kam potřebuju,tak na to je ideální stejně široká deska jak krk a na tom jen namalované struny,abych si neotláčel dál prsty při tréninku:-).
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Hele, já myslím, že to vážně přeháníš :mrgreen:
Nadšení je super, ale ono tady nejde jen o otlačené prsty, ale celkově o zdraví ruky, které potom už nevrátíš... a ta ruka se (i když asi minimálně) namáhá i při takových činnostech (Opravdu nevím, jak moc, na to tu máme RedBulla ;) ). Věř, že máš na hraní času dost a přetěžovat se nemá význam :idea:
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

no, přesně jak bylo psáno, raději pomalu a kvalitně
Jak píšeš s tou deskou, tak ve škole mi místo toho poslouží 40cm pravítko :lol: ale třeba sweepové riffy se nato cvičí luxusně :D hmatník to sice nenahradí, ale prsty si zvyknou naten pohyb :lol:
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

vrablc.v píše:hmatník to sice nenahradí, ale prsty si zvyknou naten pohyb :lol:
Právě kvůli tomu jsem si to vyrobil.Šířku mám zhruba stejnou,takže je to skoto totožné s krkem,ale o to ani nejde.Jde právě o ten pohyb prstů,abych se naučil je dávat tam,kam chci...

Jinak je pro mě ale zatím nevyřešitelná věc jak hrát baré akordy,nebo ty,kde musím ukazováčkem držet všechny struny na různých pražcích.Ikdyž zkusím zahrát jen tím ukazováčkem a jiné struny dalšíma prstama nemačkám,tak mi vždycky nějaká struna nehraje,většinou víc.Už jsem to zkusil chytit všelijak,ale výsledek stejný.
Je na to nějaký fígl,nebo rada,nebo to prostě musím jen hrát a hrát a hrát?U nějakých krkolomných akordů to je jasný,že to chce trénink,ale u tohohle to fakt nezahraju,ani když to zkusím chytit jen tím ukazováčkem :roll:
AntaresX9

Příspěvek od AntaresX9 »

Hele ty baréčka prostě časem přijdou. Mě taky nejdřív nešli a pak najednou ejhle ono to jde. Jediný co mě napadá co by ti mohlo pomoct je zkusit o něco slabší struny (ale ne o moc a to pokud už teď náhodou nemáš nějaký devítky což by pak nemělo smysl jít do tenčích)
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nicolas píše: Jinak je pro mě ale zatím nevyřešitelná věc jak hrát baré akordy,nebo ty,kde musím ukazováčkem držet všechny struny na různých pražcích.Ikdyž zkusím zahrát jen tím ukazováčkem a jiné struny dalšíma prstama nemačkám,tak mi vždycky nějaká struna nehraje,většinou víc.
Ze začátku ti vůbec nemusí znít všechny struny. Většinou začínáš s barré typu "e dur" a "e moll", takže tam stačí, aby zněly struny E, h, e (e dur), resp. E, g, h, e (e moll). Na ostatních strunách máš další prsty.
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Tak měli jste pravdu,některé baréčka už hraju docela pravidelně,akorát né teda s okamžitým přehmatem.Ale když si dám vteřinku dvě na úchyt,tak je většinou zahraju.Ta rychlost a hlavně přesnost přehmatávání mi ale zatím dělá dos problém.Ale je chce to jen trénink a dostat kytaru "do ruky",je mi to jasný...
Tím chci říct,že vše je to opravdu jen o cvičení,cvičení a zase cvičení 8)
Nicolas

Příspěvek od Nicolas »

Za jak dlouho bych tak měl umět plynule bez nějakých prostojů přechytávat akordy?Vím že je to individuální,ale při průměrné šikovnosti s každodenní hodinovou hrou,by to zhruba mohlo být za jaký čas?
Hraju teď přsně 14 dní každý den v průměru okolo 2 hodin a myslel jsem,že už budu základní akordy plynule přechytávat a že hra bude plynulá,ale zatím to tak není.někdy to chytnu hned,ale většinou tak sekundu dvě,než zní všechny struny tak,jak mají.Baréčka tak 2-3 sekundy...
Jsem moc náročný,nebo na plynulost mám ještě dost času?
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Času je dost, a hlavně to moc řešíš.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“