Ukulele
Pravidla fóra
Re: Ukulele
Jak jsem již psala, tak mi tenorové ukulele nedošlo, tak jsem místo toho pořídila koncertní Lanikai Lu21c a jsem moc spokojená
...jen mi drnčí jedna struna
, nevíte prosím někdo co s tím?
Dobre odpoledne všem. Zprvu bych jako nováček rád poděkoval všem prispěvatelům, díky kterým jsem se mohl na tomto fóru dostat ke spoustě zajmavých a pro začátečníka důležitých informací. Ukulele zatím nemám, ale snad vhodná inspirace ježíška zapůsobí. A teď zda se ubírám správným směrem. Myšlenka pořídit nový nástroj mne vedla kvůli tomu že s kamarády občas hrajeme po hospůdkách, u ohně a tak. Pokud jsme 2 je to v pohodě, ale pokud se sejdou 4 kytary, je na takove množství nástrojů zvuk až dost monotolní. Zvažoval jsem nějakou obměnu a do oka mi padlo ukulele. Po shlednutí několika videí se mi zatím jako ideální velikost pro mě jeví koncertní. Ten sopran vypada sice až úžasně malinky a "sladce" ale zvuk je na mě až dost vysoký. Nástroj by měl sloužit jako doplnění doprovodu a sem tam nějaké to sólíčko. Vzhledem k tomu, že čekám zvuk nástroje spíš tišší rovnou bych rád šel do elektroakustického. V rozumne cenove relaci se mi zdá toto http://www.muzikant.cz/kytary-6/dalsi-s ... -52756.php a co jsem četl, na tuto značku zde nebyly nějaké negativní reference spíše naopak (což mě těší že i jako amatér jsem na "první dobrou" vybral více méně slušný nástroj) co se týče souznění s kytarou, je zde doporučováno ladění D ale obecně se tu píše že většina lidí hraje v C. V čem je C ladění výhodnější než D? Předpokládám, že kompromisem by případně bylo ladění C a kapo na 2 pražci. Měl bych pak možnost si vybrat. obráceně už by to bylo složitější. Co říkáte na můj nápad? Nebo je lepší sehnat struny na D a naučit se rovnou hmaty v D? Díky všem za odpovědi
To už jsou takové detaily, které musíš vyřešit sám. C ladění je původní a vyšší ladění, stejně jako modifikace uke-banjo, bylo zavedeno pro malou zvukovou rasanci nástroje na scéně amerických kabaretů.
Chce to hlavně zdlouhavě nekecat a začít se na něco učit a opravdu hrát a hrát a hrát!
Chce to hlavně zdlouhavě nekecat a začít se na něco učit a opravdu hrát a hrát a hrát!
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Tak ted jsem v haji teda
Vsude kde nekdo napise otazku na 2 radky lidi nadavaj, ze musi otazku vic rozvezt, tady jsem to asi zas prehnal s rozepisovanim.. no nenadelam nic. Co se tyce toho hrani, prsty od kytarky me uz bolej natolik ze se hrat neda, tak aspon hledam info o uke...
S kytarama je možná je doporučeno D ladění ale já mám taky C
. Asi proto, že D jsem ani nezkusil a je to v pohodě 
já zkoušel D ..podle Šárka, ale vzhledem k tomu že si hraju sám tak hraju na C, ale psal kolega přede mnou, hrát hrát hrát hrát, jediná možnost, i když máš jen 4 struny tak je strašné množství možností hraní tak zkus co ti bude sedět nejlépe, prostě pořiď nástroj, nalaď a jeď jeď jeď.. to je nejlepší možná volba asi:))
tenson basic ukulele, lanikai elektoakustické, roland micro cube
Taky hraju v C. Hlavně proto, že pořád začínám a na ladění co C se nejlépe hledají zdroje. Občas hraju s kytarou a neslyším v tom problém. Možná až někam pokročím, nedostatky této kombinace se vynoří. Přeladit ukulele do D se ale jinak chystám už někdy po novém roce.
Dříve ( vlastně ještě i teď částečně hraji) na ukulele v G- sopránovém ladění s kovovými strunami. Teď jsem si pořídil Lanikai a ladím v C s kytarou a basou a jde to. Trošku si na ten jiný zvuk a akordy musím zvykat. Chci se přeučit všechny skladby na nové ukulele a zůstat jen u něho.Jak už tu někdo psal je to návykové ............ 
tak jsem dneska vybalil toho Lanikaie...a musím ho všem jenom doporučit (5 minut jsem hledal onen avizovaný škrábanec než jsem ho pořádně našel), ale přátelé, ten zvuk..i s přepravníma strunama je to úplně jiné kafe.. nádherná záležitost, už se těším až ho zapojím do elektriky..ale i tak!!!
tenson basic ukulele, lanikai elektoakustické, roland micro cube
Tak mám konečně doma svojeho tenorovýho lanikaie, Doporučíte mi na něj nějaký struny (kovovky)? Díky
No, já nevím. To ho chceš rovnou zlikvidovat?JohnyWM píše:Tak mám konečně doma svojeho tenorovýho lanikaie, Doporučíte mi na něj nějaký struny (kovovky)? Díky
dík za pozitivní a obsažnou odpověď, tak pardón že se vůbec ptám, je to moje první ukulele, normálně hraju na kytaru, byla tady řeč o kovovkách tak mi řekni jak mám asi vědět že se na tenor nedávaj ?
PS:dík, najdu si to sám , už se ani neobtěžuj s odpovědí....
Ostatním se omlouvám za nekonstruktivní příspěvek.
PS:dík, najdu si to sám , už se ani neobtěžuj s odpovědí....
Ostatním se omlouvám za nekonstruktivní příspěvek.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Klid, netřeba se rozčilovat, nikdo ti nic hroznýho neudělal. Kdybys místo haštěření kouknul na to ukulele, tak bys asi viděl, že tam jsou nylonky a že tam asi budou z nějakého důvodu. Opomíjím to, že když si koupíš nějaký nástroj, bylo by fajn o něm něco vědět...
Jinak bych doporučil třeba GHS, ty se používají dost často. Známý kupuje na ebayi struny Aquila (nevím, jestli se dají sehnat i u nás), a ty působí taky dost sympaticky.
Jinak na kytarách.cz se po Lanikai a Finn Eddy objevily i Ohana ukulele - http://kytary.cz/kytary/ohana/ některé kousky vypadají docela zajímavě.
Jinak bych doporučil třeba GHS, ty se používají dost často. Známý kupuje na ebayi struny Aquila (nevím, jestli se dají sehnat i u nás), a ty působí taky dost sympaticky.
Jinak na kytarách.cz se po Lanikai a Finn Eddy objevily i Ohana ukulele - http://kytary.cz/kytary/ohana/ některé kousky vypadají docela zajímavě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
V klidu, já se právě chtěl jenom zeptat jestli se tam dávají kovovky, možná to vyznělo jinak, nevím. Teď už vím že se tam nedávaj, dík za to doporučení GHS, asi je pořídím.
Tak se hned neurážej. Vždyť jsem nic neřek. Hudebníci musí být k sobě v pohodě a hlavně trpěliví.
Prostě ukulele je konstrukcí poněkud subtilnější a jak se tady stále o tom mluví a opakuje ob jednu stránku (stačí opravdu listovat zpět ) diskuze(pořád se ozývá kov!, kov!), tak nestačíme odpovídat, že by to mohlo mít minimálně za následek zborcení krku.
Je jasné, že na ukulele bývají (hlavně na levnějších nástrojích) nějaké přepravní silonové struny nevalné kvality, ale v poslední době na nástrojích při koupi bývají už napnuté slušné struny D'ADDARIO http://www.muzikant.cz/kytary-6/struny- ... /index.php. Ty se seženou normálně.
Jinak, levné GHS mě vydrží na sopránu tak čtvrt až půl roku. Víc ne.
Havajské struny Hilo (mám je z Německa) už mám no koncertce tři roky a pořád jsou dobré.
Tak to jsou mé dosavadní zkušenosti se silonem na ukulele.
Když jsem nedávno kupoval 6-ti strunného tenora, tak tam byly napnuty vynikající italské struny AQUILA. Také jsou o hodně dražší. No a teď tedy sháním ještě alepoň jednu náhradní sadu. U nás zatím nevím kde.
Zkoušel jsem Servisprohudebníky.cz http://www.servisprohudebniky.cz/default.aspx, kde je mají pro historické nástroje, ale zatím mi nikdo neodpověděl.
Prostě ukulele je konstrukcí poněkud subtilnější a jak se tady stále o tom mluví a opakuje ob jednu stránku (stačí opravdu listovat zpět ) diskuze(pořád se ozývá kov!, kov!), tak nestačíme odpovídat, že by to mohlo mít minimálně za následek zborcení krku.
Je jasné, že na ukulele bývají (hlavně na levnějších nástrojích) nějaké přepravní silonové struny nevalné kvality, ale v poslední době na nástrojích při koupi bývají už napnuté slušné struny D'ADDARIO http://www.muzikant.cz/kytary-6/struny- ... /index.php. Ty se seženou normálně.
Jinak, levné GHS mě vydrží na sopránu tak čtvrt až půl roku. Víc ne.
Havajské struny Hilo (mám je z Německa) už mám no koncertce tři roky a pořád jsou dobré.
Tak to jsou mé dosavadní zkušenosti se silonem na ukulele.
Když jsem nedávno kupoval 6-ti strunného tenora, tak tam byly napnuty vynikající italské struny AQUILA. Také jsou o hodně dražší. No a teď tedy sháním ještě alepoň jednu náhradní sadu. U nás zatím nevím kde.
Zkoušel jsem Servisprohudebníky.cz http://www.servisprohudebniky.cz/default.aspx, kde je mají pro historické nástroje, ale zatím mi nikdo neodpověděl.
V klidu, včera sem byl trošku vytočenej, nicméně právě jsem se díval na visačky a zjistil že tam mám natažený nylonový aquily, takže pohoda 
Zdravím místní hubední komunitu,
měl bych dotázek. Vyhrabal sem ze špajzu nějaký ukulele, který sem nejspíš v zaplávě vožralosti před lety koupil i s futrálem někde cestou z tahu. Jedná se o Lanikai LU-21C. Rozhod sem se nástroj oprášit přehodit struny (sem bohužel levák) a naladit dle příruček podle G. Na internetu sem našel nějaký akordy a zkusil do strun hrábnout. Zvuk se mi moc nelíbí, skoro každej akord zní, jako kdybych natahnul mezi dva hrebiky na fosne ostnanej drat a mlatil do nej pohrabacem. Nástroj sem důhladně prohlid a nikde zadnej prokopanec, ani dirka. Pro začátek sem se rozhodl zahrát tuhle odrhovačku http://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I . Kde borcovi ukulele zní uplne jinak. ladeni sem proved pres nejakou android aplikaci (na kytaru funguje dobre). Struny jsou podle tloustky (zhora dolu) 3 1 2 4. Sem uz docela zoufalej. Diky za jakoukoliv radu
Dodatek´.Na kytaru hraju už nějakej rok. Sice žádná sláva, ale sousedovic čokl přestal i výt:)
měl bych dotázek. Vyhrabal sem ze špajzu nějaký ukulele, který sem nejspíš v zaplávě vožralosti před lety koupil i s futrálem někde cestou z tahu. Jedná se o Lanikai LU-21C. Rozhod sem se nástroj oprášit přehodit struny (sem bohužel levák) a naladit dle příruček podle G. Na internetu sem našel nějaký akordy a zkusil do strun hrábnout. Zvuk se mi moc nelíbí, skoro každej akord zní, jako kdybych natahnul mezi dva hrebiky na fosne ostnanej drat a mlatil do nej pohrabacem. Nástroj sem důhladně prohlid a nikde zadnej prokopanec, ani dirka. Pro začátek sem se rozhodl zahrát tuhle odrhovačku http://www.youtube.com/watch?v=V1bFr2SWP1I . Kde borcovi ukulele zní uplne jinak. ladeni sem proved pres nejakou android aplikaci (na kytaru funguje dobre). Struny jsou podle tloustky (zhora dolu) 3 1 2 4. Sem uz docela zoufalej. Diky za jakoukoliv radu
Dodatek´.Na kytaru hraju už nějakej rok. Sice žádná sláva, ale sousedovic čokl přestal i výt:)
Jestli ten divnej zvuk není nevhodným drnkáním, on do toho skoro každej drnká trochu jinak, ale nějak záhadně jim to hraje pěkně.
Mě to taky dřív znělo stejně jako tobě, ale časem se to zlepšilo. Nevím no, jediný co ti můžu poradit je, že já to nedělám ani špetkou, ani trsátkem, ale nataženým uvolněným ukazováčkem, dolů jedu nehtem a nahoru bříškem a spíš ty struny jakoby hladím. Kámoš to zas dělá všema prstama a taky z toho má ten krásnej hawaii zvuk jako já.
Chce to asi jen zkoušet.
Vprvé řadě bych koupil struny nové, snad tam nemáš nedejbože kovové. Ikdyž, vypadá to, že víš, co je ukulele. A jestli není někde prdlý, mělo by hrát. Podle mne budeš mít špatně naladěný. Dej si C (G,C,E,A) nebo D (A,D,Fis,H) ladění, G je spíš pro baryton.
struny samozřejmě nylonový. Napadlo mě přehodit je za ocel, ale to tremolo vypadalo ne moc bytelně.
Tak teď ze sebe udělám nejspíš úplnýho troubu, díky Krist, měl sem struny naladěný na C a ne na G, proto ten strašnej zvuk:) Ne nedělám si legraci, mám hubední hluch.
Nehet dobrý, mydlil sem do strun trsátkam, a víc sem ladil než hrál, takhle to zní víc křovácky
Každopádně oba máte za cenné rady u mě shovaný lístky na můj první koncert
Zatim
Tak teď ze sebe udělám nejspíš úplnýho troubu, díky Krist, měl sem struny naladěný na C a ne na G, proto ten strašnej zvuk:) Ne nedělám si legraci, mám hubední hluch.
Nehet dobrý, mydlil sem do strun trsátkam, a víc sem ladil než hrál, takhle to zní víc křovácky
Každopádně oba máte za cenné rady u mě shovaný lístky na můj první koncert
Zatim