Trsátko? Ano či ne. A proč...
Pravidla fóra
Re: Trsátko? Ano či ne. A proč...
ta zrucnost, duraz na tu "spravnou strunu" 
“Basically, I'm for anything that gets you through the night - be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels.” Frank Sinatra
Tak ono se potom spíš uplatní ta výdrž no 
I tohle je potřeba. Proto já "občas" vezmu do ruky trsátkoIjen píše:To je jako š***t se šprckou![]()
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
- seba330
- Bandzone: bude
Já sice teprve začínám, ale postupem času bych chtěl hrát něco tvrdšího, hlavně asi metal, ale problém je ten, že já s trsátkem ještě pořádně neumim a prstama mi je pohodlnější hrát, ale bojim se, že v tom metalu ty prsty asi nenajdou využití...
Navíc můj vzor je Vicor Wooten a Larry Graham.
Máte s tím nějaký zkušenosti?
Navíc můj vzor je Vicor Wooten a Larry Graham.
Máte s tím nějaký zkušenosti?
Cort C4H (EMG MMTW, EMG MMTW)
Cort gb15
Squier by Fender Affinity Fat Strat HSS (kdo by měl zájem, PRODÁM za 3000!!)
Cort gb15
Squier by Fender Affinity Fat Strat HSS (kdo by měl zájem, PRODÁM za 3000!!)
-
Jassem
jak už tady bylo řečeno záleží jak to umíš a jestli se ti tak hraje dobře. Například teď mě napadá, že takový Rafi Kirder to v Iris Mona drtí prstama a nevypadá, že by to nedávalseba330 píše: ale bojim se, že v tom metalu ty prsty asi nenajdou využití...
stokrát zmiňovanej Rob Trujillo v Metallice ..
v Suicide And Redemption , si to prstama dává. A neumím si představit tu jeho pasáž na začátku hrát trsátkem
.. http://www.youtube.com/watch?v=2hEAmqtEJHE .. prstama se dá udělat brutální důraz ..
v Suicide And Redemption , si to prstama dává. A neumím si představit tu jeho pasáž na začátku hrát trsátkem
Washburn WV40 Vindicator >> AMT R1 Mesa Rec Preamp >> SWR Workingmans´s 2x12 cab
Trsátko má smysl pro rychlejší tempa, protože je to jednodušší to uhrát (ale i tak to chce HODNĚ cviku !). Záleží jakou odnož metalu by sis představoval, jestli něco rychlejšího, doporučuji ti hrát se třema prstama rotaci (4/4): 3 2 1 2 3 2 1 2 a pak to zdokonalit a přetáhnout do šestnáctin. Fungovat to bude, ale jako celkově mi příjde hraní se třema prstama docela nepřesné, není to prostě takové jako se dvěma.
http://www.youtube.com/watch?v=BdlQNmy6PiY
Tenhle týpek to opravdu zvládá i se dvěma a o to je jeho hra preciznější - jenže bohužel k tomuhle musí mít už člověk fyzické dispozice, není to jentak + hodně cviku se zaměřením na klid/rychlost.
http://www.youtube.com/watch?v=BdlQNmy6PiY
Tenhle týpek to opravdu zvládá i se dvěma a o to je jeho hra preciznější - jenže bohužel k tomuhle musí mít už člověk fyzické dispozice, není to jentak + hodně cviku se zaměřením na klid/rychlost.
-
kristynatrochtova
Já třeba hraju víc prstama.. ale když hraju nějaký brutal punk, tak jedině trsátkem!
a používám stejně jako na kytaře Dunlop Tortex 1mm
1mm mi bolo na basu veľmi tenké. Nehralo sa mi dobre ani s 1.5mm ale to som nejako prekusol, no skúsil som Dunlop 2mm a už som iné do ruky nechytil.kristynatrochtova píše:Já třeba hraju víc prstama.. ale když hraju nějaký brutal punk, tak jedině trsátkem!a používám stejně jako na kytaře Dunlop Tortex 1mm
Carpe Diem
Podle krytů na prvních Precisionech bych tipoval, že baskytara byla vymyšlena pro hru trsátkem a palcem. Možná Leo Fender předpokládal, že na baskytaru přecházející kontrabasisté nebudou chtít hrát prsty kvůli malé rozteči strun. Škoda, že se ho už nedá zeptat
Znovu, po čase, tvrdím, že trsátko není zločin. Má specifický zvuk, na jeden snímač u krku i pěkně široký a barevný. Že s ním nejde zahrát všechno? Kdo tu umí zahrát prsty všechno?
Vadí elektrickým a bluegrassovým kytaristům, že si trsátkem nezahrají flamenco?
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Tak nevim .. po dlouhý době jsem si chtěl zaexperimentovat trsátkem a v půlce songu jsem to zahodil protože kromě toho, že už s tím nic nezahraju tak mi to klouže z ruky i když má drsnější povrch než je normální.... takže už jsem na tuhle plastovou 3,14čovinku hodil definitivního bobeše 
Trsátko má podle mě smysl v punku, popřípadě v rocku jako R.E.M. a v kapelách typu Tool, kde baskytara alespoň z poloviny supluje druhou kytaru. V takovém případě se však z té basy stává i trošku kytara
Jinak trsátko do ruky nebrat, moc se to slejvá s kytarama a hudbu to vůbec netvrdí, jen spoluvytváří sterilní souzvuk. Nechápu metalové kapely, kde to drtěj tím trsátkem...
Taky jsem teď po delší době trsnul a je to především věc vkusu každého (četmo i z předešlých příspěvků), ale na malém kombu zní trsátko hrozně.Strnyy píše:Tak nevim .. po dlouhý době jsem si chtěl zaexperimentovat trsátkem a v půlce songu jsem to zahodil protože kromě toho, že už s tím nic nezahraju tak mi to klouže z ruky i když má drsnější povrch než je normální.... takže už jsem na tuhle plastovou 3,14čovinku hodil definitivního bobeše
-
Eldor
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/eldor
Já třeba hraju prstama. Je to jen o vkusu, trsátko má průraznější a dynamičtější zvuk, ale nikdy s ním nevykouzlíš ten hutnej zvuk, co zahraješ prstama.
-
woro90-1
Hlavně podle tugbaru (to je ta věc, která vypadá jako thumbrest, ale je na druhé straně od strun). Patrně prsty patřily tam a palec měl fungovat jako na španělce. U prvních hráčů v padesátých letech je to občas pěkně vidět.Jazzman píše:Podle krytů na prvních Precisionech bych tipoval, že baskytara byla vymyšlena pro hru trsátkem a palcem. Možná Leo Fender předpokládal, že na baskytaru přecházející kontrabasisté nebudou chtít hrát prsty kvůli malé rozteči strun. Škoda, že se ho už nedá zeptat![]()
Nehraju zas tak dlouho. Na trsátku sem začínal, ale čím dál tim víc začínám objevovat kouzlo prstů. Ale zase je fakt že v kapele hrajeme hlavně rokec, takže tam to drtim hlavně trsadlem.
Jinak hraju 1mm a 1,3mm. Pod 0,8 to nemá cenu - jen tak z prdele sem zkusil, jak to zní s 0,67mm, kterym hraju normálně na akustiku. Zní to fakt špatně (asi to bude i tim, jak hraju
).
Jinak hraju 1mm a 1,3mm. Pod 0,8 to nemá cenu - jen tak z prdele sem zkusil, jak to zní s 0,67mm, kterym hraju normálně na akustiku. Zní to fakt špatně (asi to bude i tim, jak hraju
hOI!!!
V případě 0.67 mm trsátka to tim fakt nebudestepanb píše:asi to bude i tim, jak hraju.
Na trsátku jsem začínal, když jsem neuměl hrát prstama a přesto si chtěl něco zahrát. Ale když už jsem to alespoň trochu uměl, tak jsem trsadlo rychle zahodil.
- whisoure
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavý...já hraju na akustiku 2 mm trsátkem...jakým bych asi hrál na basustepanb píše:Nehraju zas tak dlouho. Na trsátku sem začínal, ale čím dál tim víc začínám objevovat kouzlo prstů. Ale zase je fakt že v kapele hrajeme hlavně rokec, takže tam to drtim hlavně trsadlem.
Jinak hraju 1mm a 1,3mm. Pod 0,8 to nemá cenu - jen tak z prdele sem zkusil, jak to zní s 0,67mm, kterym hraju normálně na akustiku. Zní to fakt špatně (asi to bude i tim, jak hraju).
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? 
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
-
sosak123
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/tomasdefekt
Zdravíčko, připojim se k tématu jestli upně nevyhaslo.
A to dotazem: hraju už nějakej čas na basu (+-3 roky) a hraju většinou trsátkem. No většinou.... s kapelou (trsátkem) hrajem něco jako metal (ne žádnej rychlej prasec), a já si doma hraju prastama ale spíš takový "vyhrávkový věci" jako je Red Hot Chilli Peppers apod. -tak to prstama zvládam.
Ale problém... chci hrát prstama i to co ted hraju trsadlem, ale zaboha prostě mi nejdou zahrát rychlejší věci jako jsou 16-tiny ve 100 tempu(8-miny v 180), vim neni to nejrychlejší a "jakoby" to zahraju ale čistě už ne.
Prostě jednoduše řečeno chtěl bych se naučit hrát rychlejc prstama.
Mám zapojit třetí prst? V jakom úhlu by měla bejt pravá ruka k base?
btw ještě nutno poznamenat že s kapelou ladíme c-drop a mám jen 40-tky struny(chci pořídit tvrdší ale do hudebnin daleko)
Myslíte že ta nepřesnost je jen strunama nebo opravdu mnou?
Díky za rady,tipy...
A to dotazem: hraju už nějakej čas na basu (+-3 roky) a hraju většinou trsátkem. No většinou.... s kapelou (trsátkem) hrajem něco jako metal (ne žádnej rychlej prasec), a já si doma hraju prastama ale spíš takový "vyhrávkový věci" jako je Red Hot Chilli Peppers apod. -tak to prstama zvládam.
Ale problém... chci hrát prstama i to co ted hraju trsadlem, ale zaboha prostě mi nejdou zahrát rychlejší věci jako jsou 16-tiny ve 100 tempu(8-miny v 180), vim neni to nejrychlejší a "jakoby" to zahraju ale čistě už ne.
btw ještě nutno poznamenat že s kapelou ladíme c-drop a mám jen 40-tky struny(chci pořídit tvrdší ale do hudebnin daleko)
Díky za rady,tipy...
Baskytara:Washburn xb100>GK 700RB+GK 210mbe>Laney RB2(na takovéto domácí žvýkání)
Kytara:Washburn G-IV>Marshall 5210 1980s
Cabel Bespeco PT600P Ladička Korg ???
Kytara:Washburn G-IV>Marshall 5210 1980s
Cabel Bespeco PT600P Ladička Korg ???
-
duckgrinder
V tomhle opravdu není žádná věda, opravdu stačí jen cvičit (nejlíp s metronomem).Zdravíčko, připojim se k tématu jestli upně nevyhaslo.
Díky za rady,tipy...