len ked to je dost drahá skúška vymenit lampy aby si potom zistil že maš trebars pokazený prepinač alebo potenciometer.ja som dal teraz za prelampovanie 10000 a aspon pre mna je to dost:)grock píše:Také to tipuji na lampy,určitě bych začal tím,že je vyměním a vyzkouším...Pri3s7 píše:Nechci zakladat novy topic, tak pisu sem. Mam lampy asi rok a pul stare. Nedavno se mi zacalo zdat, ze zvuk pri hrani obcas na chvili vypadne a pak zas naskoci (radove milisekundy). Taky se mi kombo mnohem dele zhavi nez drive (tedy jen zkresleny zvuk, ktery pouzivam).
Dokonce na poslednim koncerte meli na podiu ventilatory, aby se kapely tolik nepotily. Kombo jsem nechal asi hodinu predem zhavit, kdyz jsem zacal hrat tak bylo vse OK, ale asi po cca 30-45 minutach hrani kombo proste prestalo hrat a uz jsem s tim nic neudelal. Druhy den jsem kombo zkousel doma. Ze zacatku hral jen cisty kanal, kdyz jsem prepl na zkresleny, tak z komba nelezlo nic, ale kdyz jsem pridal zvuk potakem pro cisty kanal, tak hral cisty zvuk, i kdyz jsem mel prepnuto na zkresleny, tak jsem to jeste nechal a po 15-30 minutach zhaveni to hralo normalne zkreslene. Je mi fakt divny ze i pri pokojovy teplote to trva tak dkouho.
Je to dost neprijemne, hlavne na koncertech.
Nevite jestli by to mohlo byt lampami nebo nejakou elektronikou jinde? A pripadne na jakou lampu to vypada, ze je nejaka spatna? Nechtelo by se mi meni vsechny.
Diky za odpocedi.
Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
-
dr.MENGELE
Re: Zacházení s lampovým aparátem
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Heh.. a jak dlouho se ti žhavilo předtím? A jaks to poznal že je nažhavené/nenažhavené?Pri3s7 píše:... Taky se mi kombo mnohem dele zhavi nez drive (tedy jen zkresleny zvuk, ktery pouzivam)...
Žhavení fakt nemá žádnou souvislost s pokojovou teplotou nebo ventilátorem na podiu. Jak někteří správně podotýkají stačí několik desítek sekund max. pár minut (udává se 30-60 sekund). Žhavit hodinu je k ničemu. Teplota katody je nějakých 750°C a žhavicí vlákno má víc jak 1100°C (pro pořádek - nepřímo žhavená katoda) takže rozsah venkovní "pokojové teploty" +- jánevím 20 - 30 stupňů je zanedbatelný.Pri3s7 píše:Dokonce na poslednim koncerte meli na podiu ventilatory, aby se kapely tolik nepotily. Kombo jsem nechal asi hodinu predem zhavit... Je mi fakt divny ze i pri pokojovy teplote to trva tak dkouho...
K věci - hledal bych problém v preampové lampě ve zkreslovacím stupni. Může být třeba jen špatně usazená, zkus s těma lampama trochu zakvedlat, zasuň/vysuň, prohoď je mezi sebou (jestli nemáš jinou)... Co to je vlastně za zesilovač?
Toto ale nemá s našim případem - tj. dobou potřebnou ke žhavení preampových/koncových lamp nic společného. Podžhavení je něco jiného - je to (mírné) snížení žhavícího napětí a tím pádem snížení teploty katody (a taky proudu...) atd. a v důsledku toho větší výdrž elektronky a nižší energetické nároky - u vysílacích elektronek se jedná o kW... Ať mě někdo opraví, ale u audiozesilovačů se toto určitě nepoužívá.Bummer píše:C... V článku, co jsem sem dával o pár postů výše, se ale píše ještě o jednom důvodu, proč je třeba katodu dostatečně nažhavit:...Další zvyšování anodového napětí nemá smysl, působilo by pouze zvyšování rychlosti elektronů. Takto vzniklá kinetická energie by se při dopadu na anodu měnila v neužitečné teplo. Zvýšení saturačního proudu bychom mohli dosáhnout pouze zvýšením teploty katody (zvýšeným žhavícím proudem v důsledku vyššího žhavícího napětí). Toto přežhavování by však mělo za následek podstatné snížení životnosti elektronky. Avšak ani podžhavování (snížení saturačního proudu) elektronkám nesvědčí. Došlo by k rychlému vyčerpání katody příliš násilným vytrháváním elektronů z ní anodovým napětím (katoda by rychle ztratila schopnost emitovat elektrony).
Co se děje při podžhavení
Je-li kathoda delší dobu provozována při teplotě nižší než asi 1000 K a kathodový proud není přiměřeně snížen (jak by odpovídalo snížení teploty), vzniká větší namáhání těch částí emisní vrstvy, které mají vlivem nerovnoměrnosti struktury vrstvy větší teplotu než ostatní, v důsledku exponenciální závislosti emisního proudu na teplotě přebírají největší část proudu kathody. Silně emitující ostrůvky jsou intensivně bombardovány kladnými ionty zbytků plynů, čímž nastává porušení jednoatomové vrstvy baria na povrchu kathody. Atomy volného baria dále reagují s plyny, které podžhavená kathoda velmi ochotně pohlcuje.
Při nízké teplotě kathody není dostatečná náhrada volných atomů baria vlivem redukce kysličníku přísadami v podkladovém materiálu a kathoda ztrácí emisi - otravuje se.
Co se děje při přežhavení
Při teplotě vyšší než asi 11500 K převládá odpařování baria z emisní vrstvy, a tento úbytek je větší než množství volného baria, vzniklého redukcí po př. elektrolysou kysličníku. Elektrolysa je však ve většině případů nepatrná, jelikož jde o malé proudové hustoty. Zesláblá elektronka má tedy kathodu s emisní vrstvou, obsahující dostatečné množství kysličníku baria BaO, který však nemá emisní schopnost.
10000 za přelampování? A jsi si jistý že tě nikdo nenatáhl???dr.MENGELE píše:...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Kde to prosím tě bylo a co sis to nechával přelampovávat za X-setwattové monstrum?dr.MENGELE píše:ja som dal teraz za prelampovanie 10000 a aspon pre mna je to dost:)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Asi Triple a přímo v BoogieNero píše:Kde to prosím tě bylo a co sis to nechával přelampovávat za X-setwattové monstrum?dr.MENGELE píše:ja som dal teraz za prelampovanie 10000 a aspon pre mna je to dost:)To i ESH si bere méně...
Nebo to byla kompletní renovace osazení Marshallu 6100 NOS lampami 

Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Předtím jsem kombo zapojil a zapnul. Mezitím jsem rozbalil kytaru, naladil a pak už to hrálo (cca 5 minut žhavení). V zimě, když mi kombo třeba v autě při -5°C 30 minut mrzlo, tak to trvalo třeba půl hodiny než začal zkreslený kanál hrát.rain píše:Heh.. a jak dlouho se ti žhavilo předtím? A jaks to poznal že je nažhavené/nenažhavené?Pri3s7 píše:... Taky se mi kombo mnohem dele zhavi nez drive (tedy jen zkresleny zvuk, ktery pouzivam)...
Teď to trvá kolem 30-60 minut než to začne vůbec hrát. (myšleno zkreslený kanál, čístý je úplně v pohodě)
Zkusim s lampama zahýbat a uvidím.
nebo by moh bejt načnutej nějakej kondík .....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

-
dr.MENGELE
bolo to u esh:)menili 13lamp v koncaku marshal a preampe mesa.ale zasa aby som bol presný tak to celé ladili a menili tam par potenciometrov a boh vie čoho a vratili mi za sačok súčiastok co s toho vytrhali.takže s tymi lampami somtrochu nadsadil:))bubucci píše:Asi Triple a přímo v BoogieNero píše:Kde to prosím tě bylo a co sis to nechával přelampovávat za X-setwattové monstrum?dr.MENGELE píše:ja som dal teraz za prelampovanie 10000 a aspon pre mna je to dost:)To i ESH si bere méně...
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
No to je typicke vyměnit všecko co vyměnit de a ještě nový olej a lamelu spojky a je co naúčtovat
.
-
dr.MENGELE
svatá pravda včera mi volala dcera posral sa jej adapter k nb zrejme zlomila kabel dala to do opravy v ostrave a oni jej dali novu nabijačku za 1400co na nete je za 560 a este mali tu drzost si za pracu naučtovat 650kc skoro ma jeblo(to mimo topic sorry)dalabo píše:No to je typicke vyměnit všecko co vyměnit de a ještě nový olej a lamelu spojky a je co naúčtovat.
Je normální, že muj hybrid se po zapnutí musí asi 30s žhavit, než začne hrát 
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
- Nero
- Rádce
Ne, na hybridu se nemá co žhavit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
pokud je tam někde v obvodu lampa ta se to musí nažhavit (minimálně 10s podle druhu lampy) aby to hráloNero píše:Ne, na hybridu se nemá co žhavit.
minibb: možná tam bude nějakej mikročip co připne signál ke zbytku zesilovače až po 30s ...

Tak lampa je v preampu. A začíná to hrát pozvolna do 30s když rozeznim struny. Nejspíš to bude tou lampou v preampu..
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
tak to je taky možný ale mě preampovky začnou hrát tak do 10s asi taky záleží jaký je nanich napětí ...

Asi už je stará. Vyměnit. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- Nero
- Rádce
Ještě jsem se nesetkal s hybridem, který by nehrál ihned po zapojení.core88 píše:pokud je tam někde v obvodu lampa ta se to musí nažhavit (minimálně 10s podle druhu lampy) aby to hráloNero píše:Ne, na hybridu se nemá co žhavit.![]()
PetrPeter 1975 - 2008
Například Marshallu VS65 po zapnutí a brnknutí kila trvá cca 5 sekund, než se tón zesílí na výslednou hlasitos
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Přesně tak to probíhá i u mě ale tak do 15s někdy 30s 
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V