preamp pro Tesla music 70

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
mskvr

preamp pro Tesla music 70

Příspěvek od mskvr »

Zdravím, pro našeho kytaristu plánujeme postavit ke koncáku music 70 nějakej preamp. Ten původní rozdělený na moduly, s german. tranzistory je komplet vykuchán, tím pádem čistej zvuk, žádnej brum, žádnej šum.
Přemýšleli jsme o nějakém marshallu, např. jcm 800, nebo preampu z rivery r55 (nesehnali schema). Vzhledem k tomu, že ten konec, na poměry kytarových konců zvuk téměř neprzní, chtělo by to aby se barva zvuku "rodila" v preampu. Napadá mě, jko vhodný např. Fender blues deluxe. Téměř všechny kytarový zesilovače jsou skoro stejný, nic novýho na tom už vymyslet nejde, často změnou hodnoty jedný součástky člověk udělá konkurenční produkt.
Jaký preamp by ste mi navrhli? Ptám se především těch, jenž mají nějaké zkušenosti a jen tu neteoretizují. Psychoakustiku stranou, prostě co by se podle Vás hodilo, jako preamp ke konci, kterej sám o sobě zvuk téměř neprzní. Předem upozorňuji rýpaly, že vše bude provádět člověk adekvátně kvalifikovaný, já jsem pouze záštita.

Díky, Mirek & Honza
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: preamp pro Tesla music 70

Příspěvek od Stanley06 »

záleží co chceš za zvuk a jaké máš představy o možnostech ovládání, počtu kanálů a tak, sehnat se dá spousta schémat, sehnat součástky většinou není problém... od různých Marshallů, Mesin, Englů nebo třeba nějaký Vox, BadCat, Fender, Orange... jen si vybrat co se bude nejvíc líbit

chceš to dělat do šasi toho zesilovače nebo jako preamp zvlášť?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pokud ti ten konec vubec nekresli, tak takrka nema jit smysl do pre-ampu, kterej pracuje i se zkreslenim konce (fender (nemyslim supersonic :) ) nebo treba marshall plexi). Tady by to chtelo asi nejakej vice kanal - cisty/zkresleny - treba neco podle engl e530 - relativne 'jednoduchej' s 2x 12ax7. Pokud chces neco mene moderniho, tak bych kouknul na bogner fish nebo triple giant, mozna pre-amp xtc. Taky mozna kouknout na soldano x88 nebo sp77. Nebo udelat nejakej hybrid - ja si udelal cistej fender twin a zkreslenej bogner xtc overdrive (s moznosti red/blue/plexi).
Ja nevim jak je na tom jcm800, ale tam mam pocit, ze to taky pracuje s kreslenim konce.
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Stanley06 píše:záleží co chceš za zvuk a jaké máš představy o možnostech ovládání, počtu kanálů a tak, sehnat se dá spousta schémat, sehnat součástky většinou není problém... od různých Marshallů, Mesin, Englů nebo třeba nějaký Vox, BadCat, Fender, Orange... jen si vybrat co se bude nejvíc líbit
chceš to dělat do šasi toho zesilovače nebo jako preamp zvlášť?
No, původně tam měla být rivera r55, ale nesehlali jsme schema. Vzhledem ke stylu, co hrajem a zvuku ostatních kytaristů, které mám naposlouchané (nepoužívají krabičky, nebo jen minimálně), bych volil fender, například blues deluxe, ale nedokážu si představit, co z toho ve výsledku vyleze za zvuk Proto se ptám, co se hodí ke konci, který je, oproti standardním, dost věrohdný...
mskvr

Příspěvek od mskvr »

lunchie píše:pokud ti ten konec vubec nekresli......................s kreslenim konce.
No, na základě schemat, co jsem měl k dispozici, z toho jcm 800, byl tuším jednokanálovej výstup, toť vše...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

schéma na riveru je, ale že by bylo nějak čitelné nebo přehledné to ne http://www.webphix.com/schematic%20heav ... series.pdf

ten fender blues deluxe je vcelku v pohodě, tuším jen na dvě lampy v prempu ale co jsem našel schéma tak tam na mě pak koukaly nějaký operáky, ale to jsou asi jen drivery pro reverb

zkus se podívat po nějakém tom orange (ad30, rockeverb) jestli chcete spíš vintage zvuky nebo upřesni styl co hrajete, ty kytaristy který posloucháte, kytaru, snímače... třeba toho pak vymyslíme víc

ještě bych podotknul jednu spíš technickou věc - je třeba vybrat něco co ten aparát utáhne (žhavení dalších několika preampovek) a co se do toho šasi ještě vejde (pokud teda použijete původní šasi)
St.Anley Tube Amps
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Stanley06 píše:schéma na riveru je, ale že by bylo nějak čitelné nebo přehledné to ne http://www.webphix.com/schematic%20heav ... series.pdf

ten fender blues deluxe je vcelku v pohodě, tuším jen na dvě lampy v prempu ale co jsem našel schéma tak tam na mě pak koukaly nějaký operáky, ale to jsou asi jen drivery pro reverb

zkus se podívat po nějakém tom orange (ad30, rockeverb) jestli chcete spíš vintage zvuky nebo upřesni styl co hrajete, ty kytaristy který posloucháte, kytaru, snímače... třeba toho pak vymyslíme víc

ještě bych podotknul jednu spíš technickou věc - je třeba vybrat něco co ten aparát utáhne (žhavení dalších několika preampovek) a co se do toho šasi ještě vejde (pokud teda použijete původní šasi)
....áno, áno, tam jsem se také progooglil. Je tam ještě pár dalších, ale z důvodu nečitelnosti jsme od toho upustili

Jinak: kytarista hraje na tele, nebo na strata, obojí se světlým (jasan?) krkem, na obou kytarách singly. Obecnější požadavky na zvuk? Často čistý, nezkreslený, občas lehce nakřáplý (prozatím krabičkou do bose), řezavější a kovovější výšky. Od overdrivu očekávám spíše nakřápnutí s typickým prskáním, nikoli celkové zahuhlání, jako dělá např marshall, na kila samozřejmě pěkný twang, ale to je spíše v kytaře... Styl, jaký hrajeme? Něco je blues, něco folkovější, v něčem jsou funky kila, něco je rockovější, zpravidla v každý písničce má sólo, řekl bych rockový, prostě s overdrivem. Kdyžuž sóla nezkreslený, tak hraje na jambo...

ještě bych doplnil: není přílišný zastánce krabiček. Jako kytarista je dost šikovnej, ale nechce se mu nic moc přešlapovat. Takže by byl ideální pedál, pouze se spínačema, kde by volil kanál. Drive (je to doufám to samý, jako overdrive?), možná nějaký reverb... vystačí si především sám, s rukama.. Sačily by mu tam tři vypínače, který by mohl přepínat, případně kombinovat...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak to asi spíš nějaký ten Fender nebo Vox, vybrat si a přeluštit schéma... zkus se podívat ještě na tohle http://www.youtube.com/watch?v=rklRlBl6rvs
St.Anley Tube Amps
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Stanley06 píše:tak to asi spíš nějaký ten Fender nebo Vox, vybrat si a přeluštit schéma... zkus se podívat ještě na tohle http://www.youtube.com/watch?v=rklRlBl6rvs
Přijde mi, že řada lampáků má dosh zahuhlaný zvuk, pokud je to přebuzený. Tendle fender si zachovává barvu, jen zvuk nakřápne, ale zároveň nezahuhlá. Jistě to záleží i na nastavení úrovně, ale zvukově mi připadá průzračnější spíše toto:
http://www.youtube.com/watch?v=luQPknFHN8s ......od 6:20
http://www.youtube.com/watch?v=X8FYz8EAEMY ......od 2:50

Samozřejmě věc pohledu, každému se líbí něco jiného. Myslím, že tendle zvuk mi připadá přijatelnější, s mnohem lepší artikulací.Co Ty na to?
mskvr

Příspěvek od mskvr »

Co se týče voxů, u nás přes něj hraje např. Radek Pastrňák a Pavel Skála. Skála má zvláštní zvuk kytary, hodně kulatej. Pastrňák zase zvuk neřeší vůbec, jak se někde zmiňoval, občas použije krabičku....
Ten blues deluxe mi připadá nejvhodnější...
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

no tak pokud máte takhle vybráno, tak schéma je tady http://www.webphix.com/schematic%20heav ... deluxe.pdf preamp je jen na jeden a pul lampy, teď jde o to jestli chce i tu smyčku případně reverb (obojí je tady u toho blues deluxe děláno operákama) dá se samozřejmě udělat lampové. na kolik to ale bude mít stejný zvuk to ti nepovim
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Původní Blues Deluxe Tweed je velice vděčné schema. Jeden z mých prvních pokusů. Vyšel. Pouze jedna 12AX7 v předzesu, korekce mezi první a druhou triodou, jedenkrát volume, žádný katodový sledovač. Doporučuji.
Mimochodem, i Music 70 Ti při velké hlasitosti kreslí koncem, stejně jako všechny lampáky...
mskvr

Příspěvek od mskvr »

mmjuz píše:Původní Blues Deluxe Tweed je velice vděčné schema. Jeden z mých prvních pokusů. Vyšel. Pouze jedna 12AX7 v předzesu, korekce mezi první a druhou triodou, jedenkrát volume, žádný katodový sledovač. Doporučuji.
Mimochodem, i Music 70 Ti při velké hlasitosti kreslí koncem, stejně jako všechny lampáky...
Díky, za doporučení a potvrzení :)
My nejspíš zachováne čistý kanál a druhý, nakreslený drivem. K tomu nějaký nožní přepínač. Pružinový reverb dělat nebudem, ikdyž se, jak jsem koukal, prodává, jako hotovej modul. Zbytek hold obstará jedna, dvě krabičky, možná vlastní výroby, společně v jednou modulu s oním přepínačem...
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“