Neladící ukulele Ashton
Neladící ukulele Ashton
Zdravím, dostalo se mi do ruky sopránový ukulele Ashton, takový to za 4 kila.
Problém je, že neladí, což asi není překvapení. No, chtěl bych ho zkusit vzkříšit, abych ho mohl mít na nějaké hardcore akce.
Změřil jsem tedy menzuru. Podle mého nejpřesnějšího vybavení co mám doma je menzura 34,4 cm, logicky tedy oktáva musí být na 17,2 centimetru. A teď to bude zajímavý, 12 pražec je na tom uke ale na 17,8 cm a od 12 pražce ke kobylce je to 16,6 cm! Takže budu muset prodloužit menzuru na 35,6 cm pokud dobře počítám. No a při tý úpravě mě napadlo, co kdybych si vyrobil kobylu jako na kytarách, tj, pevnej struník ze dřeva a k tomu kovový štelovací kameny, jelikož tu menzuru v mých podmínkách asi stejně netrefím přesně. Otázka tedy je, jestli sem nevymyslel nějakou volovinu a jestli mám ty 2 stovky za obrábění u kámoše obětovat a ještě bych to chtěl trošku prokonzultovat, jelikož bych tuhle myšlenku hodlal použít u mýho chystanýho elektrickýho tenorovýho (koncertního?) ukulele. 
-
woro90-1
Re: Neladící ukulele Ashton
Volovinu jsi vymyslel, poněvadž ti tím hrozně ztěžkne přední deska a nebude to hrát. Kobylka na akustickém nástroji musí být lehká.
Oukej, díky. Já věděl proč se zeptat, o akustických nástrojích totiž vím velký prd.
Tak to teda zkusím nějak trefit. A tu mojí konstrukci, kterou už mám v hlavě rozmyšlenou užiju u tý elektriky.
- johnyluthier
hele... ja mam ted dodelanej planek na vlastni ukulele a shodou okolnosti taky nejsem fanousek klasicky uke kobylky, takze sem vymyslel neco co je technicky kobylka na spanelu, akorat ze rozmerove na ukulele... jinak menzura klasickyho sopranu je 349, tim padem na 12 je 174,5, zmer to jeste jednou radej... (btw... pis vsechny rozmery v milimetrech... ja jak sem to precetl tak letem svetem, tak sem to nechapal nejdriv
)... no a jestli sem to spravne pochopil, tak budes posunovat jenom kobylku... sezen si od kamaradu nejakej palisandr, brazil nebo lignamonovej buk a udelej si to podle svyho... udelat kobylku neni zadna velka veda... ale fakt mer jeste jednou