Akustický tlak z 1x15" vs 2x10"

Baskytarová aparatura ...
Odpovědět

Které osazení do zkušebny a malá pódia preferujete?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Akustický tlak z 1x15" vs 2x10"

Příspěvek od Radek Kysely »

Zdravím,
plánuju teď kupovat basový amp a nemůžu se rozhodnout v osazení bedny mezi jednou patnáctkou nebo dvěma desítkama, obojí s jednou hornou. :?:

Cílený zvuk má být asi takový: basa bude vedle bicích a jedné kytary použita jako druhý alternativní lead nástroj, takže čitelnost a silnější střední a vyšší frekvence než ty basové by asi byly vhod (nebo ne?). Rozhodně to nesmí jen pod kapelou huhlat, ale musí zároveň tvořit ten pevný podklad (což je vlastně podstata basy, že?).

Tady Jack31 z fóra (+ ještě někdo jak jsem pročítal témata pro nováčky..) tvrdí, že mu nikdy 2x10" (Markbass, Warwick) boxy nehrály a neslyšel se tak jako s 1x15".
Chlápek od nás z hudebnin (co má X let odehraných) má Markbass nějakou hlavu s 2x10" MB boxem a říká, že to má na pódiu za sebou a hezky mu to tlačí (a nemá to zrovna nejblíž). :roll:
Nebo třeba uživatelé TC Electronic maj vesměs 2x10"..

Tak a co si mám o tom teď myslet? :D Ve zkušebně jsme měli 1x15" Hockeho a jednou když jsme testovali basáka to nějak celkem hrálo, ale už si nevybavuju moc přesně jak. Taky tam máme bednu s obojím osazením a ta třeba nehraje vůbec (basy vůbec a střední, potažmo vyšší frekvence už nějako slyšet jdou).

Vím, že to záleží na konkrétně použitých boxech a reproduktorech, ale pokud se to dá srovnat nějak takhle, směle do toho :)
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
JLR

Re: Akustický tlak z 1x15" vs 2x10"

Příspěvek od JLR »

Přesně teď řeším něco podobného respektive vpodstatě skoro to samé. Chci si pořídit kombinaci 1x15 + 2x10, ale stím, že zhlediska souč. finančních možností bych šel jen na jednu bednu a druhou následně dokoupil (za rok/dva). Jedná se mi teď o to zda vzít nejdřív 1x15 nebo nejdřív 2x10 ?????? Tímto bych taky prosil o Váš názor. Půjdu asi do Hockeho boxů. Pozn.: u té patnácky určitě s hornou.
:arrow: Vintage Jazz bass VJ74, Ampeg Micro VR head, struny Ernie Ball Super slinky Bass, box 1x10 home made, 1x12 home made, TECH 21 VT bass DI, Zoom MS-60B, EMU 2020, Coral CAB
dzzerza

Příspěvek od dzzerza »

Pokud se chystas kopupit Hockeho bedny, pak nrni nic jednodussiho nez se s panem hocekm poradit a pak si to u nej vyzkouset. On zna svoje bedny nejlip, takze i nejlip poradi.
Sterling by MusicMan Ray 35; Hartke HA3500; Fender 410 PRO SL; Korg DTR-1; BBE 382i Sonic Maximizer
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Ahoj. Možností je velmi mnoho a stejně tak i různých názorů. Říká se, že 15" není prostě "dost rychlá" jako jediná reprobedna. Kdybych Ti měl osobně doporučit (a viděl jsem to u basáka známější kapely na velkém podiu) nejdřív 210 a potom dokoupit 115. Pokud to chceš vyřešit úplně, pak Ti rád doporučím 4x10, což osobně považuji za takový jakýs "základ". To je ovšem pouze můj názor.

Myslím, že pokud by jsi se rozhodl pro 210, bylo by lepší spíš 2x12" repro.

Z Tebou dané nabídky bych volil 2x10"
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Moj osobny nazor je taky ze pokial by som chcel kupit jeden box 2X10 alebo 1X15 tak by som predsa siel do 1X15.Proc?Cim je reprak mensi ako v pripade 10ky,tak ide repro do stredov a ma menej basov.Zato 15stkovy reprak ide viac do basov ale zase je pomalsi.To ze je pomalsi tak neplati ze sa nehodi do Funky alebo rocku pac i vela funk bassmanov alebo inych znamych co dokonca slapuju pouzivaju aj samotne 15stky :idea: .Moje skusenosti s timyto rozdielamy boly take.Co sa tykalo 2X10 boxu tak ked som hral v jednej projektovej kapele kde sme hraly metal tak som hral cez Warwick hlavu a box tam mal tiez warwa 2X10.Hralo to pekne,ale proste som si musel ktomu sadnut aby som nieco pocul,hlavne mne slo o to aby som pocul ten basovy zaklad,zvuk.Dalsia vec ze som mal us aparat Markbass s boxom 2X10 tiez Markbass,ale zase ten isty pripad,musel som si ktomu sadnut,ajked tam to bolo to ze gitarysta si nebol schopny nastavit kombo a preto on sa prehlusoval ale to nedavam za to ako hlavny dovod.V tychto dvoch situaciach ked som hraval Slapom alebo trsatkom tak to bolo fajn ale prstamy ked som hral tak proste to bolo slabe.Opacny pripad ked som hral cez 1X15 ampy ako Fender bassman s 1X15 reprakom alebo podobne komba alebo zostavy Markbass,Ashdown,Tesla :D ,Behringer, a us nevim co jeste :D , tak to bilo ovela lepsi,predsa tu podstatu basy tam bolo pocut.Osobne by som bral full stack.Najlepsie je 2X10+1X15,to bol moj naj aparat co som mal,tiez dobra vec je 2X12.12strkove repraky maju podobnu charakteristiku ako 10ky alebo 15stky,niesu ani velke ani male takze dobre idu do stredov a dobre tlacia (viz Radek ak si pametas ked som uvas hraval tak si videl a pocul :twisted: ).To asi vsetko ohladom toho z mojej strany.Osobne som viac bol spokojny s 1X15 ci som hral metal alebo funky
"Realny svet je pre tých ktorý nemajú fantáziu"
Kapela: https://bandzone.cz/opera
Můj hudební projekt: http://bandzone.cz/emitremmus
Dr.Stein

Příspěvek od Dr.Stein »

115´ - tlak, spodky, horší středy, výšky
210´ - strědy, dobrá volba pro slap a pasáže s vyhrávkami, ale netlačí

Nenech se zmás, opravdu dost záleží na značce! Ale celkové působení jedné ,,patnáctky´´ jestli nechceš kapelu vydunět, tak se podívej po těch dvou desítkách. (jestli jsi nemajetný, tak ty MB od Galliena by mohly udělat svoji práci, RBH to ale není)
Gallien Krueger RB1001, Kustom Deep End 410, S.b.Fender JazzBass, Compresor Samson16C, Monster Cabell
A chuť do hry...
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Ano. A dobrý kompromis je 212
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
costha

Příspěvek od costha »

podle me dost zalezi na tom, co to je za bedynky.. treba ja hral dost dlouho na ampeg svt 15 a spousty 410 byly oproti tomu strasne o nicem.. A nektery byly zase dobry. Ale nez 210 tak radsi 115.. Samozrejme kvalitni bedna a repro..
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Tomas.Tajfun píše:Ano. A dobrý kompromis je 212
Presne to som i ja zrobyl :D nebavilo ma vlacit 2X10+1X15 alebo 4X10 kravu tak som presiel na toto a je to parada (2krat po 1X12).Co sa tyka tej znacy repra a boxu tak to hej,je rozdiel ked hras cez Behringer a je rozdiel ked hras cez Markbass :D.Osobne co sa mi z lacnych 1X15 boxov vidi su boxy Ashdown (MODRE REPRAKY).Tieto boxy krasne tlacia,jeden som mal kedysi,tusim ze za tu cenu asi naj,...
Paparatzzi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paparatzzi »

Dr.Stein píše:115´ - tlak, spodky, horší středy, výšky
210´ - strědy, dobrá volba pro slap a pasáže s vyhrávkami, ale netlačí
)
Obecně to asi platí, ale ruku na srdce. Ve zkušebně je důležité se slyšet, na pódiu taky. K čemu mi je když mi vlajou nohavice? Já preferuju konkrétnější 2x10..
Cimar, Dimarzio Model J FL
Skvér VM J 5
Marshall IBS 3520, Warwick WCA 115pro
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tomas.Tajfun píše:Ahoj. Možností je velmi mnoho a stejně tak i různých názorů. Říká se, že 15" není prostě "dost rychlá" jako jediná reprobedna. Kdybych Ti měl osobně doporučit (a viděl jsem to u basáka známější kapely na velkém podiu) nejdřív 210 a potom dokoupit 115.

Z Tebou dané nabídky bych volil 2x10"
Zcela souhlasím.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Moon

Příspěvek od Moon »

Kvalitní 1x15 s hornou ve většině případů stačí. Tím ale nechci říci,že jsem odpůrce 2x10 nebo 4x10.
Pokud je dobrý zesilovač i basa,lze i z 15 vytáhnout,co je třeba.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Díky moc všem, je to takové půl napůl (a podle ankety spíš 210), takže bych nakonec stejně asi brál 2x10". Nicméně situaci jsem vyřešil tak, že jsem sehnal box s obojím (tedy 2x10"+1x15") a budu vysmátý.
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Radek Kysely píše:Nicméně situaci jsem vyřešil tak, že jsem sehnal box s obojím (tedy 2x10"+1x15") a budu vysmátý.
Nebodaj nie ten Traynor :D
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Jack31 píše:
Radek Kysely píše:Nicméně situaci jsem vyřešil tak, že jsem sehnal box s obojím (tedy 2x10"+1x15") a budu vysmátý.
Nebodaj nie ten Traynor :D
Hej, ten Traynor. Což mě přivádí k trochu OT otázce - máte zkušenosti s bednama Traynor a popřípadě jaké? V tomto případě jde o model TC1510
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Hlasoval sem 2x10 ale mohu řict že zaleži od stylu na bigbit s odposlechem 2x10 určitě na jižanský rock nebo blues bych šel 1x15.

Box 1x15 s dobrym !! reprakem konkretně Gauss 200 Watt a hornou přehraje aji EBS 2x10 400W tak zavisí na modelu co platí pro levné 10 palce neplatí pro dobré 10 palce.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“