Stavba komba

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba komba

Příspěvek od vrablc.v »

syneda píše:malinko v tom jakoby šumí když je to zapnutý
Tak mě to taky trošinku šumí, ale to je jedno, normální věc 8)
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Viťas

Příspěvek od Viťas »

Zdravím.
Chtěl bych se zeptat jestli nekdo nemá náký schéma na jednoduchý tranzistorový kombo produkující jen clean??
Kytara: Epiphone Les Paul Custom Zakk Wylde 2011, BaCH Les Paul Custom White
Efekty: Dunlop Wylde Wah ZW-45, MXR Wylde Overdrive ZW-44, MXR Black Label Chorus ZW-38, Modtone Tremor
Zesilovač: Engl Gigmaster 30
Reprobox: Palmer 1x12 Celestion Vintage 30
Trsátka: Dunlop Jazz III
Struny: D'addario EXL 110+
Popruh: Perris Leathers
Kabely: Klotz La-Grange
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

asi je to blbá otázka, ale to kombo máš asi ke kytaře že ??? jaký výkon ???do zkušebny na doma ??? jednoduchá možnost by byla koncák IO např. TDA2030 a na vstup operáky, TL072 nebo NE5532
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Výkon, napájení, kroutítka, úplně čistý/lampovitě komprimující, vlastní ekvalizace, použité repro?
jastud

Příspěvek od jastud »

Viťas píše:Zdravím.
Chtěl bych se zeptat jestli nekdo nemá náký schéma na jednoduchý tranzistorový kombo produkující jen clean??
Nějaký důvod proč to chceš dělat? Kup na bazuru Crate FW15R a máš to. Vyjde to levněji, bez práce a bude to fungovat..
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

jedinej smysl by sem v tom viděl to že začíná s elektronikou a chce na začátek něco snadnýho . ale jestli jen chce "ušetřit" stavbou domabastlu tak je to voničem stojí to pak jen zbytečný nervy čas a prachy ....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
jastud

Příspěvek od jastud »

Já jsem takový blbosti taky dělal, ale naštěstí už mě to přešlo. Bastlit má smysl snad jen u efektů a lampáčů. Tranzistorák je lepší koupit.
Johny_Hard

já taky dělal zesilovače a efekty, lampové zesilovače a krabičky analogové jsou v obchodě kolikrát třikrát drahší než kdyby to někdo udělal doma, na druhou stranu jsem měl dobrý pocit že jsem něco vykutil sám, tedka je mi líto stráveného času u oživování, kupování součástek, pájení a dělání šasi, nové tranzistorové kombo už radši koupit a je na to záruka.
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Na druhou stranu, i lampáč se kolikrát vyplatí koupit. Příkladně Fender Champ600 byl nedávno na bazaru za 2200,- a úplně v pořádku ( tvrdil prodávající, po osobní kontrole si přece můžete byt jistí, stejně by to normální člověk nekupoval naslepo ). To mi neříkejte, že za ty prachy to postavíte :)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

za 2,2k budeš mít z bídou trafa
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

no právě
Johny_Hard

já to myslel tak všeobecně
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

stavět něco (ať už pro sebe nebo pro někoho jiného) se vyplatí až u těch dražších a většinou i složitějších věcí, pokud k tomu tedy nejsou nějaké důvody jako:
a) mám spoustu času, zkušenosti, vybavení, peněz trochu míň, baví mě to, chci něco co se normálně neprodává, bavit se stavbou a pak tím že to hraje a hraju na svejma rukama postavenej aparát...
b) stavim proto abych na tom nějakou tu korunu vydělal - pak už to musí bejt opravdu něco kde originál stojí desítky tisíc korun, jiná alternativa není a na bazaru se to neobjevuje a nebo je to pořád moc drahé, i tak pokud ale člověk nemá jméno je problém věci prodat (pokud to není na zakázku) za nějakou cenu která mu zaplatí materiál a zbyde mu něco za ty desítky hodin co nad tím stráví...
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Rocky_MK píše:Na druhou stranu, i lampáč se kolikrát vyplatí koupit. Příkladně Fender Champ600 byl nedávno na bazaru za 2200,- a úplně v pořádku ( tvrdil prodávající, po osobní kontrole si přece můžete byt jistí, stejně by to normální člověk nekupoval naslepo ). To mi neříkejte, že za ty prachy to postavíte :)
Fender Champion 600 je docela bídný aparát. Pokud to někdo šušní doma v panelákovém pokojíčku a učí se na tom hrát, tak to snad vyhoví. Ale stačí ho ohulit na plno, potrápit tak hodinkou hraní a běžně hoří výstupák. Co se týče zvuku, osobně bych se za to styděl. Kvalita holt odpovídá výrobní ceně, která je snad jen několik málo stokorun. Lze vyrobit výrazně lepší SE v této výkonnostní třídě řekněme do 3000,-.

Snažit se o výrobu kopií moderních vícekanálových aparátů pro mě nemá smysl. Trh je jimi přesycen ve všech cenových kategoriích a snaží se o to prakticky všichni čeští výrobci-bastlíři. Tvrdit potom, že jejich bastly se vyrovnají např. nejdražším modelům Mesy mohou jen těm, kteří originál nikdy nepotkali a ještě krom mizerného nástroje neumí pořadně ani hrát. Ovšem takových zákazníků jsou spousty. Tak jako tak to je lhaní do kapsy, nic jiného. V podobných případech se použité nekvalitní komponenty velmi snadno ztratí. Nic pro mě.
Naopak dělat aparáty v duchu slavných kousků 50. a 60. let, které jsou na pohled konstrukčně velmi jednoduché, se nikomu moc nehodí, přestože zvuk originálů u nás skoro nikdo nezná. Jednoduše tam se nic neschová. Člověk nesmí ošidit vůbec nic. Pak je kvalita rázem někde u Champů600, AC 4, či VHT 6 a podobných šidítek, jejichž cena je bezkonkurenční. Takže směrovat tyto snahy má smysl jen pro fajnšmekry a těch je málo a blbě se balamutí. Tak se musí výrobce chovat poctivě. Proto to nikdo nedělá.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Milane, ale mě se zdá, že jsi keréhosi Championa vyzdvihnul ne ? ( ale cenově to odpovídá nějakému jinému :D )
mmjuz píše:Můžu Ti říct, že jsem postavil cca 15ks lampových aparátů na kytaru a asi 20ks tranzistorových v dřívějších dobách. Tranzistoráky nechme. U lampáků některé měli třípásmovky alá Fender, jiné podle Hiwatt, další dvoupásmovky a některé jen jednopásmovou korekci Tone. A také různé bright, drive, cut, fat, presence i rezonance ve zpětné vazbě. Rád experimentuji. Dnes můžu říci, že mi vícepásmové korekce připadají k ničemu. Kytarové korekce Ti nikdy nic nepřidají, páč se jedná o pasivní korektor. To znamená, že jimi něco jen ubíráš, tedy útlum 0dB je v poloze úplně vytočeného potenciometru toho kterého pásma. Samozřejmě ty korekce mají jednotliví výrobci nastavené tak, že Ti ovlivňují signál i pokud jsou úplně otevřené. Ovšem to se dá docílit i s jednopásmovou korekcí, existují na to různé simulační programy. Jeden mám stáhnutý, pošli mi SZ se svým e-mailem a já Ti ho přepošlu. Tuším to bylo na www stránkách Duncan amp. Více se soustřeď na konstrukci zdroje, na kvalitní výstupák a reproduktor. Když tohle podchytíš, tak budeš mít zvuk i bez korekcí jako víno a naopak, když tohle ošidíš, můžeš tam mít naplácaných kuřecích hlav jak v drůbežárně a už tak mizerný zvuk si jen ještě více zmrvíš. Proč si myslíš, že 5W Fender Champ s jediným knoflíkem hlasitosti stojí 20 000,- a nějaký mrchy Crate, či Black... cosi s pěti poty jen cca 5 000,-?
Mě tyhle malé aparáty vždycky připadali až moc primitivní, ale nedávno jsem přeci jen jeden postavil a docela jsem s ním spokojený. Už ho má jeden hošík tu z fóra. Jestli chceš, pošlu Ti schema, nebo ho sem pověsím. Zvuk se ovládá přepínačem fat a poty volume a tone. Je tam tolik zvukových možností, že budeš mít celé odpoledne co štelovat.
Já sám bych si chtěl postavit lampáček na doma, těch 5, 7 wattů a dvě lampy, stačí volume, případně tone poťák, ale když jsem zjistil, co by stály ty trafa ... !!! tak radši uvažuju o koupi menšího lampáčku na bazaru. Každopádně strejda má x krabic plných traf, ze starých rádií (mj. i Bernau Nauen), tak kdyby se tam něco našlo, tak bych do toho šel. Ale dát cca 2800 za trafa, 1000 za lampy a kolik dalších stovek a tisíců za kvalitní součástky a ještě nemít jistotu, že to bude hrát - to si to za ty prachy radši koupím hotové a najisto...samozřejmě po pořádném vyzkoušení.
jastud

Příspěvek od jastud »

Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Aha, sakra. Tak to se omlouvám za zmatek. Já měl Champ za zkratku Champion :roll:
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Rocky_MK píše:Milane, ale mě se zdá, že jsi keréhosi Championa vyzdvihnul ne ? ( ale cenově to odpovídá nějakému jinému :D )
mmjuz píše:Můžu Ti říct, že jsem postavil cca 15ks lampových aparátů na kytaru a asi 20ks tranzistorových v dřívějších dobách. Tranzistoráky nechme. U lampáků některé měli třípásmovky alá Fender, jiné podle Hiwatt, další dvoupásmovky a některé jen jednopásmovou korekci Tone. A také různé bright, drive, cut, fat, presence i rezonance ve zpětné vazbě. Rád experimentuji. Dnes můžu říci, že mi vícepásmové korekce připadají k ničemu. Kytarové korekce Ti nikdy nic nepřidají, páč se jedná o pasivní korektor. To znamená, že jimi něco jen ubíráš, tedy útlum 0dB je v poloze úplně vytočeného potenciometru toho kterého pásma. Samozřejmě ty korekce mají jednotliví výrobci nastavené tak, že Ti ovlivňují signál i pokud jsou úplně otevřené. Ovšem to se dá docílit i s jednopásmovou korekcí, existují na to různé simulační programy. Jeden mám stáhnutý, pošli mi SZ se svým e-mailem a já Ti ho přepošlu. Tuším to bylo na www stránkách Duncan amp. Více se soustřeď na konstrukci zdroje, na kvalitní výstupák a reproduktor. Když tohle podchytíš, tak budeš mít zvuk i bez korekcí jako víno a naopak, když tohle ošidíš, můžeš tam mít naplácaných kuřecích hlav jak v drůbežárně a už tak mizerný zvuk si jen ještě více zmrvíš. Proč si myslíš, že 5W Fender Champ s jediným knoflíkem hlasitosti stojí 20 000,- a nějaký mrchy Crate, či Black... cosi s pěti poty jen cca 5 000,-?
Mě tyhle malé aparáty vždycky připadali až moc primitivní, ale nedávno jsem přeci jen jeden postavil a docela jsem s ním spokojený. Už ho má jeden hošík tu z fóra. Jestli chceš, pošlu Ti schema, nebo ho sem pověsím. Zvuk se ovládá přepínačem fat a poty volume a tone. Je tam tolik zvukových možností, že budeš mít celé odpoledne co štelovat.
Já sám bych si chtěl postavit lampáček na doma, těch 5, 7 wattů a dvě lampy, stačí volume, případně tone poťák, ale když jsem zjistil, co by stály ty trafa ... !!! tak radši uvažuju o koupi menšího lampáčku na bazaru. Každopádně strejda má x krabic plných traf, ze starých rádií (mj. i Bernau Nauen), tak kdyby se tam něco našlo, tak bych do toho šel. Ale dát cca 2800 za trafa, 1000 za lampy a kolik dalších stovek a tisíců za kvalitní součástky a ještě nemít jistotu, že to bude hrát - to si to za ty prachy radši koupím hotové a najisto...samozřejmě po pořádném vyzkoušení.
Ano, ano. Není Champ, jako Champ, či Champion. Od doby, kdy vznikl výše citovaný příspěvek, jsem postavil min. 20 dalších SE minikomb od 3 do 8W. Je o to pořád velký zájem. Nejdražší byla verze s origo trafáky i tlumivkou z Mercury Magnetics pro Champ Tweed, vyšly přes 200,-USD. A v žádném případě to nebyl kousek, který by mě nejvíce uspokojil. Výstupák z Bernaua hraje lépe než typ FTCHMP - O http://www.mercurymagnetics.com/pages/mainframe.htm od MM, zkoušel jsem přímé srovnání ve stejné konstrukci. Každopádně síťák si necháš navinout kdekoli za cca 500,-Kč, s použitím polovodičového usměrnění a výraznou degradací konečného výsledku se vyhneš nutnosti nákupu tlumivky a výstupák máš přeci u strýčka. Tak jakých 2800,-Kč za trafa? Lampy za 1000,-? Je také divná cena. Když pominu možnost využití jetých, které bys jistě v těch X krabicích našel, tak např. v GESu koupíš 1ks ECC83 za 195,- http://www.ges.cz/cz/elektronka-7025-GES08202133.html a výkonovou třeba 6P3S za 120,- http://www.ges.cz/cz/elektronka-6l6gc-6 ... 02484.html. Tu můžeš směle použít místo 6V6, je jí docela blízko, pouze o něco snížíš hodnotu katodového odporu. Ani to není nutné. Tedy celkem 315,-Kč. Tvé počty jsou trochu mimo. Strýc Ti jistě rád pomůže a vysvětlí, co nebudeš vědět. Z Tvých řádků spíš čiší lenost až neschopnost. Lepší je do nekonečna žvanit na fórech a hledat důvody proč se do stavby nepustit, než tomu obětovat trochu té energie a času.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

No Gesu jsem se chtěl právě vyhnout. Vždyť sám Milane říkáš, že z Gesu jsou ty největší dreky a v pdfku, ve kterém předvádíš stavbu jednoduchého 15W komba, píšeš, že použitím "obyčejných" součástek např z GM zvuk úplně zabiju. Tuším, že v souvislosti s odpory ( ,,nepoužívat metaloxidy např z GM" ). Těch 2800,- za trafa jsem řekl pro případ, že bych nenašel vhodné trafa u strejdy a musel je kupovat. Core výše psal, že za 2200,- bych měl s bídou trafa, tak jsem přidal 600, aby to bylo bez té bídy :) A nejsem líný, do stavby se zatím nepouštím, protože musím ještě nějaký čas študovat o lampách. Vždyť zatím ani nevím ani základní věci. Nechci to stavět stylem, že tam naplácám nýty na TB a prostě tam naletuju, co je potřeba, ale tak, abych věděl, proč je ten kondík zrovna mezi tím a tím a proč má hodnotu zrovna 3nF. Každopádně, ještě jsem měl jeden dotaz. Ještě nejsem úplně rozhodnutý, jestli to chci postavit jako zesáček, nebo kombo. Každopádně, kdyby to mělo být kombo, požádal bych tě o pomoc s výběrem repráku, rád bych tam měl ovál nebo dva, zvuk oválných repráků se mi vždy líbil víc. Na aukru jsem včera našel nějaké tesly v ceně několika stovek, to hádám asi nebude správná volba. Každopádně je tam 13" ARO 835, na který bohužel nedošáhnu, cena už je nad litřík a je tam na něj snad 7 zájemců.
Rád se kochám tvými výsledky na rajčeti, je to dost silná motivace, a to jsem nic z toho ani neslyšel. Každopádně pozítří konečně dostanu papíry, tak si v sobotu zajedu do Brna a mj. se stavím v Řempu, podívat se na nějaký pěkný potah ( já vím, že na začátek stavby je to ttrochu zbytečnost, začínat potahem :) ), ale rád bych výsledek viděl po designové stránce podobně jako http://mmjuz.rajce.idnes.cz/Harlequyne/#15combo.jpg nebo http://mmjuz.rajce.idnes.cz/Harlequyne/#15W8AA.jpg , tak se zorientuju v tom, jaký je výběr.
PS: co je to SE ?
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

SE - single ended - zesilovač s jednou koncovou elektronkou v A třídě

pokud budeš na GESu nakupovat třeba lampy od sovtek, ehx, jj, atd tak neni čeho se bát, jako se nemusíš bát nákupu patic, kondíků od JJ do zdroje a podobně. Myslim, že Milan to myslel tak, že to chce vyhnout se součástkám který ti oni sami daj když tam přijdeš a řekneš že chceš 4K7 odpor, daj ti nakej metalickej nejlevnější, podobně jako když řekneš že chceš kondík na 400V tak ti taky daj někej hnusně zelenej, červenej, modrej a ja nevim jakej kvádřík, kterej by měl fungovat jako kondík. Někam to použít jde, ale na tyhle SE aparáty který hrajou čistě a je na nich všechno slyšet to asi nebude ideální. V GESu maj ale i Mallory nebo Orange kondíky, ty by měly bejt lepší. Nebo potom můžeš nakupovat na denklu nebo z Německa jako to dělá Core
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“