Akordy k vlastní písni
Pravidla fóra
Akordy k vlastní písni
Ahoj kytaristi
Mám dotaz, týkající se doprovodu k vlastní písni. Hraju už nějaký ten pátek, takže už jsem pár písní složil a oakordoval, doposud jsem to dělal tak, že jsem si zvolil toninu a z ní vybral několik akordů, které mi k písni seděli, ale chtěl bych své hraní posunout o něco vpřed a přiřazovat k písním i jiné akordy než tich základních sedm z toniny a dále bych se chtěl zeptat, jak je možné že někteří kytarysté mají v písni akordy i z jiné toniny ( např. Tomaš Klus) a přitom to zní skvěle. Můžete mi prosím poradit?
Předem děkuji za vaše rady a názory.
Mám dotaz, týkající se doprovodu k vlastní písni. Hraju už nějaký ten pátek, takže už jsem pár písní složil a oakordoval, doposud jsem to dělal tak, že jsem si zvolil toninu a z ní vybral několik akordů, které mi k písni seděli, ale chtěl bych své hraní posunout o něco vpřed a přiřazovat k písním i jiné akordy než tich základních sedm z toniny a dále bych se chtěl zeptat, jak je možné že někteří kytarysté mají v písni akordy i z jiné toniny ( např. Tomaš Klus) a přitom to zní skvěle. Můžete mi prosím poradit?
Předem děkuji za vaše rady a názory.
-
John M. William
Re: Akordy k vlastní písni
Zkoušet.. nikdo neříká, že musíš jet podle modální harmonie. Vezmi si takovou bluesovou dvanáctku, kde hraješ 3x durovou sedmičku.. To přece odporuje "pravidlům". Vybrat si toninu a pak hrát akorát akordy, které jsou tam obsáhlé mi přijde nehudební.

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?
Tabulatury hudbě škodlivé.
Dobře a jak tedy mám co nejjednušeji přiřadit akordy? Podle sluchu?
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
bud se nadrt kvanta teorie nebo podle citu...anebo oboje 
Do teorie se mi moc nechce... Ale nějaká základní "pravidla" přece jsou ne?
- framikoin
- Kontaktovat uživatele:
no a ty "pravidla" jsou teorie
. budto cit a nebo se naucti teorii
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
-
John M. William
Ano, to je podle mně nejlepší cesta. Sám přece musíš cítit kdy tam akord sedí a kdy ne.. Hudba je experimentální záležitost, ale hodně lidí si to asi neuvědomuje.Johny S. píše:Dobře a jak tedy mám co nejjednušeji přiřadit akordy? Podle sluchu?

- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To říkají jen líní amatéři, co si odmítají přiznat, že hudba opravdu není tvořena systémem pokus-omylJohn M. William píše:Hudba je experimentální záležitost, ale hodně lidí si to asi neuvědomuje.
No offense - jsem taky amatér, ale nebudu tvrdit, že všichni tvoří hudbu amatérsky.
To že skuteční profíci netvoří podle šablon, ale citu je dáno tím, že ty teoretické podklady mají natolik zažité, že s nimi nemusí operovat ve vědomé rovině.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
John M. William
Třeba takový Hendrix určitě žádnou teorii nedrtil a hudbu měl přesto skvělou.. 

Já myslim, že to jenom o citu nebylo...
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
- Trey
- last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu
Ono je vůbec zajímavý že rockovou muziku změnili nejvíc právě lidé, kteří nějak moc byflování teorii neholdovali.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ano a taky do sebe sypal LSD po kilech...takze to ma zkusit tez, kdyz to delal Hendrix a hudbu mel skvelou..?John M. William píše:Třeba takový Hendrix určitě žádnou teorii nedrtil a hudbu měl přesto skvělou..
edit: ma skvelou...
Naposledy upravil(a) McKozias dne 14.11.2011 22:04, celkem upraveno 1 x.
To Trey:
Já taky netvrdim, že byflovali teorie
Nepřikládat teorii větší cenu, než má.... ale stejně to neni JENOM o citu.
Já taky netvrdim, že byflovali teorie
Ibanez roadstar II RG530WP (Seymour Duncan+DiMarzio)
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
Engl Thunder 50
St.Anley 112V
I Hendrix měl jistě základní znalosti stupnic a vztahů mezi akordy. I taková prapouhá znalost pentatonik je už malá znalost teorie (Voodoo Child v nich třeba je). Nepředstavuj si ve znalosti teorie znalosti absolventa konzervatoře. Chce to jen hrát různé doprovody k songům, přemýšlet o nich, a něco si z nich vzít. Tyhle praktické znalosti poté aplikovat do písní svých. 
Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
Kluci, možná by stálo za to, místo učení se teorie v hudbě, trochu biflovat pravopis. Vás to nebije do očí?
http://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/biflovat
K původnímu dotazu. Ty máš prvně složenou melodii a potom k ní hledáš akordy? Nebo prostě skládáš obé zároveň - hraješ akordy a k tomu si vymýšlíš melodii?
Jinak než hledat metodou pokus/omyl, tak si možná nebude špatné přečíst nějakou knihu. No a když chceš třeba přejít v písni do jiné tóniny, musíš taky tu melodickou linku správně vymodulovat.
Pro začátek bych zkusil takový obvyklý fígl. A to sloku třeba v molové tónině a refrén v durové. Nebo třeba poslední sloku posunout o tón nahoru.
K původnímu dotazu. Ty máš prvně složenou melodii a potom k ní hledáš akordy? Nebo prostě skládáš obé zároveň - hraješ akordy a k tomu si vymýšlíš melodii?
Jinak než hledat metodou pokus/omyl, tak si možná nebude špatné přečíst nějakou knihu. No a když chceš třeba přejít v písni do jiné tóniny, musíš taky tu melodickou linku správně vymodulovat.
Pro začátek bych zkusil takový obvyklý fígl. A to sloku třeba v molové tónině a refrén v durové. Nebo třeba poslední sloku posunout o tón nahoru.
Jj, většinou vymyslím melodii a pak hledam akordy. Koukal jsem tady na tu teori, zkoušel jsem tam najít neco k těm fíglům cos mi poradil,ale moc z toho moudrej nejsem...Nemohl bys mi to vysvětlit nějak stručně a polopaticky?Jester píše:Kluci, možná by stálo za to, místo učení se teorie v hudbě, trochu biflovat pravopis. Vás to nebije do očí?
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ono se to chce do te teorie trosku ponorit..ja ztoho jsem taky zmateny ale nektere veci uz mi pomalu zacinaji dochazet
me to prijde takove, ze kdyz toho znas malo tak te to omezuje vice nez kdybys ji nebral vpotaz vubec..cim vice toho znas tim mas volnejsi ruku
me to prijde takove, ze kdyz toho znas malo tak te to omezuje vice nez kdybys ji nebral vpotaz vubec..cim vice toho znas tim mas volnejsi ruku
Ono se to špatně vysvětluje, když asi neznáš pojmy, nicméně se to trochu pokusím rozvést.Johny S. píše: Jj, většinou vymyslím melodii a pak hledam akordy. Koukal jsem tady na tu teori, zkoušel jsem tam najít neco k těm fíglům cos mi poradil,ale moc z toho moudrej nejsem...Nemohl bys mi to vysvětlit nějak stručně a polopaticky?
Ty jak to vypadá, skládáš melodii v jedné tónině. K doprovodu se snažíš použít akordy z dané tóniny. Je mnoho způsobů, jak zharmonizovat melodii (tj. doplnit k melodii akordy). Od jednoduché, až po hodně složitou. Stačí si poslechnout nějakou jazzovou skladbu. Koneckonců asi víš, že většinou stačí k harmonizaci obyčejné melodie použít pouze tři akordy - tóniku, dominantu a subdominantu (např. v C dur tedy akordy C, G a F). Nicméně můžeš těch akordů použít i více, taky záleží na tom, kolik těch akordů znáš. Taky záleží na tom, kdo tu melodii harmonizuje - na jeho znalostech a zkušenostech. Třeba Andršt ve své knize k různým typům akordů vysvětluje, v jakém harmonickém postupu se používají. Fakt to doporučuji nastudovat, jestli tě to zajímá, nebo zkoušet stylem pokus/omyl. No a když to nepůjde, tak se nic neděje. Podívej se třeba na Cohena, jak úžasné písničky napsal a to jsou třeba na 3 akordy. Ale ta melodie je tak silná, že nějakou složitou harmonizaci ani nepotřebuje.
Jinak obecně platí, že když chceš použít k harmonizaci i akordy z jiné tóniny, musí ti i tvoje melodie vybočít/modulovat do jiné tóniny.
Co jsem ti radil já, je třeba poslední refrén zvednout o tón. Takže když máš třeba písničku v A dur, poslední refrén zvedneš o jeden tón do H dur.
Podívej se třeba na Daňka - http://www.youtube.com/watch?v=LLP2LFWZNJk Tady zvedá každou další sloku a refrén o tón nahoru. Tuším začíná od G dur, pak A dur a nakonec H dur (pokud si pamatuju, nemám v práci kytaru). Vem si kytaru a hrej k tomu, spíš to pochopíš.
Jinak k tomuhle tématu by ti mnohem víc řekl Atkins, Jazzman, Lei nebo spousta dalších zkušenějších uživatelů. Nicméně by ti asi stejně většina poradila - studuj, když Tě to zajímá. Atkins by ještě dodal: "Nebo se na muziku vyser a běž lepit letadýlka".
Zajímavé, měl jsem za to, že jich je 6, tři durové a tři mollové. Je někde na netu návod, jak se tvoří doprovod tímhle způsobem, ze tří akordů?Jester píše:Koneckonců asi víš, že většinou stačí k harmonizaci obyčejné melodie použít pouze tři akordy - tóniku, dominantu a subdominantu (např. v C dur tedy akordy C, G a F).
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
OK. Mělo tam být obyčejnou durovou melodii. O návodu nevím. Ideální je vzít nějakou lidovku a začít si k ní hrát doprovod.mtmccox píše:Zajímavé, měl jsem za to, že jich je 6, tři durové a tři mollové. Je někde na netu návod, jak se tvoří doprovod tímhle způsobem, ze tří akordů?Jester píše:Koneckonců asi víš, že většinou stačí k harmonizaci obyčejné melodie použít pouze tři akordy - tóniku, dominantu a subdominantu (např. v C dur tedy akordy C, G a F).