Potřeboval bych poradit s realizací ozvučení skupiny, hrající převážně folk a alternativu.
Předem podotýkám, že jsme amatéři a tomu odpovídá i částka, kterou chceme na ozvučení vynaložit.
Důvodem je náhrada stávajícího mixu, který už přestává sloužit (Tesla Vráble z roku jedna dva) a dokoupení spolehlivých mikrofonů pro sborové vokály, jako náhrady za provizorní dynamické mikrofony, které jsou celkem naprd.
Z čeho by se tedy mělo ozvučení skládat: mixážní pult, mikrofony, odposlechy, příslušenství (stojany, kabely, ...). V drtivé většině případů bude tato sestava napojena na stávající PA (zesilovač, reprosoustava).
Celková částka nechť se pohybuje kolem 25tis Kč.
Hrajeme ve složení (maximální sestava - pouze párkrát do roka):
1 člověk - el. kytara / basa / ukulele - dle aranží
1 člověk - elektroakustická kytara
1 člověk - stage piano
1 člověk - dechy (klarinet, příčná flétna, zobcová flétna, ...)
1-3 lidi - perkusivní nástroje (djembe, cajon, tamburina, atd.)
4-8 lidí - vokály (podle toho, jak se to sejde)
(instrumentální podmnožiny a vokálová podmnožina se samozřejmě v rámci možností dle potřeby prolínají - tzn. může nás být 5 - 12, podle zdravotního stavu, důležitosti akce, atd.)
A nyní bych se věnoval výběru jednotlivých komponentů a zdůvodnění, proč jsem zvolil právě tyto. Po vás bych potřeboval případné alternativní návrhy řešení, atp.
Mixážní pult
Po dlouhém zvažování jsem vybral BEHRINGER XENYX X 1832USB. Důvodem je v prvé řadě samozřejmě cena. Dále počet mikrofonních vstupů (6). Vstup pro připojení stage piana, basy a el. kytary (přes multiefekt - chtěl bych využít tuto možnost, abych nemusel pořád smýkat těžké kombo).
Další výhodou je zabudovaná efektová jednotka. Zrovna se mi to hodí, protože řeším, jak hodit na vokál echo, a tímto bych to měl vyřešené.
Bonusem je grafický EQ s indikací feedbacku, kompresory na mikrofonních vstupech a další prkotiny jako USB (pro případné pořízení záznamu), atd.
V neposlední řadě se mi líbí možnost dvou AUX výstupů pro použití na monitoring (dva nezávislé monitory do kterých namixuju to, co tam zrovna potřebuju).
Edit: Alternativní volba mixu - MACKIE CFX 12 MKII
Edit: Alternativní volba mixu - SOUNDCRAFT EFX 8
Edit: Alternativní volba mixu - SOUNDCRAFT EFX 12
Edit: Velmi alternativní volba mixu
Mikrofony
V plánu je pořízení 4ks kondenzátorových mikrofonů pro snímání sborových vokálů. Na solové vokály a akustické nástroje bych použil něco stávajícího (AKG C1000S, Shure PG58, Shure SM58, ...).
Z toho tedy vyplývá, že bych volil kond. mik. s kardioidní charakteristikou. Na základě zkušeností vím, že vokalisti jsou líní (nebo stydliví
Co se týče náchylnosti na zpětnou vazbu, nemám z toho až tak velký strach, protože nehrajeme nikterak hlasitě. Navíc mám odzkoušené živé hraní s mým MXL V67i a bez problémů. Případně by se v nejhorším použil feedback detector na mixu.
A nyní již k navrhovaným mikrofonům:
AKG Perception 120 - dle výrobce vhodný na živé zvučení,
AKG C 5 - taktéž dle výrobce vhodný na živé zvučení,
MXL 990 - mám ozkoušený svůj MXL V67i, takže předpokládám, že by MXL 990 mohl vyhovovat; ve standardním příslušenství je "pavouk"; nevýhodu spatřuji v četnosti dodávek do ČR - 4 až 6x do roka, ale věřím, že při objednávce 4 ks by mohli prodejci zvolit indivindi přístup k zákazníkovi (anebo taky ne
Monitory
Zde hraje prim cena. Nepotřebuji ani tak moc velký výkon, jako spíš to, abych se normálně slyšel, budu-li hrát s nástrojem zapojeným přímo (rozuměj přes DI nebo multiefekt) do mixu. Taky od toho čekám, že uslyším dobře i vokály nebo instrumenty, které jsou umístěny dále ode mě. V menším počtu nemáme problém a slyšíme se i bez odposlechů, ale jak je nás moc, už se to může začít rytmicky rozpadat, protože se neslyšíme navzájem z jednoho konce na druhý.
Toto už neplatí: (Proto bych volil 2 ks aktivní reprobox SKYTEC JPA 12. Výhodu spatřuji v 12" repru.
V případě malých akcí, kde není PA, bych uvažoval i o hraní přímo přes tyto reproboxy - opět připomínám, že nehrajeme nahlas a tudíž by mohlo 150W výkonu stačit.)
Edit: Alternativní volba monitorů - THE BOX MA120 MK II + THE BOX PA M 12 ECO MKII
Příslušenství
Tady už bych moc problémů neviděl. Jen pro pořádek uvedu uvažované mikrofonní stojany MILLENIUM MS-2003.
Dále mikrofonní kabely THE SSSNAKE SM10 BK - v případě, že zbude více peněz, nějaké lepší (CORDIAL CCM 10 FM).
Jediné v čem tápu je vhodný kabel mezi mixem a odposlechy. Výstup z mixu na monitor je ¼" jack balancovaný. Na monitorech je vstup buď XLR nebo ¼" jack, takže budu potřebovat buď balancovaný kabel ¼" jack - XLR (např. CORDIAL CFM 9 MV), nebo balancovaný ¼" jack - ¼" jack (např. CORDIAL CFM 6,0 VV, není liž pravda?
Závěrem se omlouvám za tak detailní specifikaci problému, nicméně věřím, že přesný popis zadání a vstupních podmínek pomůže k precisním a kvalitním odpovědím a návrhům z vaší strany. Děkuji za pozornost a těším se na vaše dobré rady
Edit: Bazar ne, prosím. Důvody viz. mé následující příspěvky.