Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Příspěvek od Hendrek »

Zdravím veškeré osazenstvo Hudebního fóra, obzvláště to, které se konstruktivně zapojí svými moudrými radami do tohoto tématu :).
Potřeboval bych poradit s realizací ozvučení skupiny, hrající převážně folk a alternativu.
Předem podotýkám, že jsme amatéři a tomu odpovídá i částka, kterou chceme na ozvučení vynaložit.
Důvodem je náhrada stávajícího mixu, který už přestává sloužit (Tesla Vráble z roku jedna dva) a dokoupení spolehlivých mikrofonů pro sborové vokály, jako náhrady za provizorní dynamické mikrofony, které jsou celkem naprd.

Z čeho by se tedy mělo ozvučení skládat: mixážní pult, mikrofony, odposlechy, příslušenství (stojany, kabely, ...). V drtivé většině případů bude tato sestava napojena na stávající PA (zesilovač, reprosoustava).
Celková částka nechť se pohybuje kolem 25tis Kč.

Hrajeme ve složení (maximální sestava - pouze párkrát do roka):
1 člověk - el. kytara / basa / ukulele - dle aranží
1 člověk - elektroakustická kytara
1 člověk - stage piano
1 člověk - dechy (klarinet, příčná flétna, zobcová flétna, ...)
1-3 lidi - perkusivní nástroje (djembe, cajon, tamburina, atd.)
4-8 lidí - vokály (podle toho, jak se to sejde)
(instrumentální podmnožiny a vokálová podmnožina se samozřejmě v rámci možností dle potřeby prolínají - tzn. může nás být 5 - 12, podle zdravotního stavu, důležitosti akce, atd.)

A nyní bych se věnoval výběru jednotlivých komponentů a zdůvodnění, proč jsem zvolil právě tyto. Po vás bych potřeboval případné alternativní návrhy řešení, atp.

Mixážní pult
Po dlouhém zvažování jsem vybral BEHRINGER XENYX X 1832USB. Důvodem je v prvé řadě samozřejmě cena. Dále počet mikrofonních vstupů (6). Vstup pro připojení stage piana, basy a el. kytary (přes multiefekt - chtěl bych využít tuto možnost, abych nemusel pořád smýkat těžké kombo).
Další výhodou je zabudovaná efektová jednotka. Zrovna se mi to hodí, protože řeším, jak hodit na vokál echo, a tímto bych to měl vyřešené.
Bonusem je grafický EQ s indikací feedbacku, kompresory na mikrofonních vstupech a další prkotiny jako USB (pro případné pořízení záznamu), atd.
V neposlední řadě se mi líbí možnost dvou AUX výstupů pro použití na monitoring (dva nezávislé monitory do kterých namixuju to, co tam zrovna potřebuju).
Edit: Alternativní volba mixu - MACKIE CFX 12 MKII
Edit: Alternativní volba mixu - SOUNDCRAFT EFX 8
Edit: Alternativní volba mixu - SOUNDCRAFT EFX 12
Edit: Velmi alternativní volba mixu :lol: - ALLEN & HEATH ZED-12FX

Mikrofony
V plánu je pořízení 4ks kondenzátorových mikrofonů pro snímání sborových vokálů. Na solové vokály a akustické nástroje bych použil něco stávajícího (AKG C1000S, Shure PG58, Shure SM58, ...).
Z toho tedy vyplývá, že bych volil kond. mik. s kardioidní charakteristikou. Na základě zkušeností vím, že vokalisti jsou líní (nebo stydliví :)) se k sobě pořádně přitulit a zpívat do mikrofonu z co možná nejbližší vzdálenosti, takže by bylo dobré, aby 1 mikrofon zvládal sejmout 3 vokály ze vzdálenosti cca 0,5m.
Co se týče náchylnosti na zpětnou vazbu, nemám z toho až tak velký strach, protože nehrajeme nikterak hlasitě. Navíc mám odzkoušené živé hraní s mým MXL V67i a bez problémů. Případně by se v nejhorším použil feedback detector na mixu.
A nyní již k navrhovaným mikrofonům:
AKG Perception 120 - dle výrobce vhodný na živé zvučení,
AKG C 5 - taktéž dle výrobce vhodný na živé zvučení,
MXL 990 - mám ozkoušený svůj MXL V67i, takže předpokládám, že by MXL 990 mohl vyhovovat; ve standardním příslušenství je "pavouk"; nevýhodu spatřuji v četnosti dodávek do ČR - 4 až 6x do roka, ale věřím, že při objednávce 4 ks by mohli prodejci zvolit indivindi přístup k zákazníkovi (anebo taky ne :)). Termín realizace bych viděl na 3. týden v prosinci, takže by snad mohla nějaká ta vánoční dodávka dorazit.

Monitory
Zde hraje prim cena. Nepotřebuji ani tak moc velký výkon, jako spíš to, abych se normálně slyšel, budu-li hrát s nástrojem zapojeným přímo (rozuměj přes DI nebo multiefekt) do mixu. Taky od toho čekám, že uslyším dobře i vokály nebo instrumenty, které jsou umístěny dále ode mě. V menším počtu nemáme problém a slyšíme se i bez odposlechů, ale jak je nás moc, už se to může začít rytmicky rozpadat, protože se neslyšíme navzájem z jednoho konce na druhý.
Toto už neplatí: (Proto bych volil 2 ks aktivní reprobox SKYTEC JPA 12. Výhodu spatřuji v 12" repru.
V případě malých akcí, kde není PA, bych uvažoval i o hraní přímo přes tyto reproboxy - opět připomínám, že nehrajeme nahlas a tudíž by mohlo 150W výkonu stačit.)

Edit: Alternativní volba monitorů - THE BOX MA120 MK II + THE BOX PA M 12 ECO MKII

Příslušenství
Tady už bych moc problémů neviděl. Jen pro pořádek uvedu uvažované mikrofonní stojany MILLENIUM MS-2003.
Dále mikrofonní kabely THE SSSNAKE SM10 BK - v případě, že zbude více peněz, nějaké lepší (CORDIAL CCM 10 FM).
Jediné v čem tápu je vhodný kabel mezi mixem a odposlechy. Výstup z mixu na monitor je ¼" jack balancovaný. Na monitorech je vstup buď XLR nebo ¼" jack, takže budu potřebovat buď balancovaný kabel ¼" jack - XLR (např. CORDIAL CFM 9 MV), nebo balancovaný ¼" jack - ¼" jack (např. CORDIAL CFM 6,0 VV, není liž pravda?

Závěrem se omlouvám za tak detailní specifikaci problému, nicméně věřím, že přesný popis zadání a vstupních podmínek pomůže k precisním a kvalitním odpovědím a návrhům z vaší strany. Děkuji za pozornost a těším se na vaše dobré rady :D.

Edit: Bazar ne, prosím. Důvody viz. mé následující příspěvky.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 16.11.2011 14:54, celkem upraveno 9 x.
Paris
Rádce

Re: Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Příspěvek od Paris »

zatim jen tak zbezne - me prijde jako nerealne, abys ze dvou monitoru pro vsechny (a jeste k tomu "takovych" monitoru (kdyby to bylo neco normalniho, tak mozna. ale tohle...)) slysel svuj nastroj pres DI a jeste tolik dalsich muzikantu.

s tim souvisi nektery ty kondenzatory - spis bych teda vybiral neco jako je ta C5, s tema velkejma (vetsi membrana, vetsi citlivost) to bude hodne (hodne moc) nachylny na piskani...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

OK. Připouštím, odposlech je slabým článkem mnou navrhovaného řetězce. Zatím jsme i v plné palbě, kdy je 5 instrumentů a cca 7 vokálů (vyzbrojených případně nějakým perkusivním nástrojem) hráli bez odposlechu, což se pak mnohdy projevilo v té rytmické nesourodosti. Ono při hraní to člověk samozřejmě neslyší, ale na záznamu to pak plně vyleze :(.
Takže jsem v případě monitorů počítal spíš s tím dát do nich instrumenty, aby se vokály měly čeho chytat a koneckonců i instrumenty se slyšely. Jeden monitor napravo, druhý nalevo. Nicméně budu rád za každou radu, která povede ke zdárnému dokončení projektu.

Co se velkomembránových mikrofonů týče, mám ozkoušený ten svůj MXL V67i, a z toho jsem usoudil, že to půjde i s těma navrhovanýma, ale zas na druhou stranu budou 4, takže by se mohlo i to riziko feedbacku zvednout 4x - na to jsem pravda nepomyslel.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a ja zas hned pomyslel na to, jak sem malem vazbou zabil 3 muzikanty, kdyz sem jim do jednoho monitoru zkousel namichat jejich vlastni nastroje plus houslistu a kytaristu :)

- monitory bych zkusil sehnat nejaky bazarovy, tohle mi prijde spis jako vyhozeny penize.
- 6 mikrofonnich vstupu (pro takovyhle teleso) mi prijde malo. mozna to blbe ctu, ale pripada mi, ze ti budou mikrofony chybet, kdyz se sejdete.
- mix bych (mozna) taky asi vybral tak, aby mel vic monitorovych cest (no, nebudu to prehanet - rekneme 4. ikdyz ... s dvema se da taky pri rozumnym rozestaveni trochu delat ... ale stejne ... a vlastne zatim jde o "pruzkum", za prozkoumani vic moznosti nic nedas).

edit: a jeste k tomu "nejaky bazarovy" - to by se mozna hodilo napsat k vic vecem (jestli ne ke vsem), za 25t toho moc nebude jinak...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

OK. Ještě jsem zapomněl dodat, že v plné palbě se sejdeme cca 2x do roka, na nějaké větší akci. Běžně je nás tak 8, z toho 2-3 instrumenty, zbytek vokály. Tzn. pokud budu zvučit vokály řekněme 3-mi kondíky, akustickou kytaru jedním kondem, piano prdnu do mixu a basu (nebo el. kytaru) taky do mixu, tak mám stále ještě rezervy ve vstupech.
Další věcí je, že jsme skutečně poměrně netradiční seskupení a mít cca 4 monitory mi přijde jako hodně velký komfort, který bych fakt použil jen cca 2x do roka.
Koneckonců ty monitory bych vybalil opravdu jen občas. Normálně když je nás tak 8, tak se slyšíme v pohodě a žádné monitory nejsou nutné. Nyní hraju basu přes kombo a piano snímáme mikrofonem. Odposlechy nemáme.
A ještě jedno upřesnění - před běžným vystoupením máme tak cca 15 minut na přípravu, naladění nástrojů, rozestavení mikrofonů. nastavení mixu a jedem. Kdybych tam ještě řešil 4 monitory, tak bych se z toho pos*** (nadsázka :D). Jsem totiž kapelmajstr, bedňák a zvukař v jedné osobě :). Btw, na žádné veřejné akce se nehrneme, jde o hraní pro známé a při zvláštních příležitostech (svatby pro známé, atd.).
Monitory řeším z toho důvodu, abych měl jakousi představu o tom, co leze z mixu.
Čili nevím, jestli to pro představu stačí.
Jo, a bazar. Já to asi budu potřebovat na doklad, takže nevím, jestli mi to na bazarové zboží někdo vystaví...

Nicméně směle do mě dál, ať to získá nějaké ty kontury. Ty odposlechy by mě teda zajímaly, co z toho vzejde :). Kdyžtak dej nějaký odkaz až budeš mít čas.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

i kdyby to "nejak" fungovalo, tak i tak mi tam prijde jista disproporce mezi kvalitou uvazovanych mikrofonu a tema monitorama. to proste nebude hrat ani smerem k muzikantum, ani smerem k posluchacum. to uz bych tam videl vic levnejch (neznackovejch) dynamickejch mikrofonu (daji se i relativne slusny vybrat) treba pres nejakej pridavnej rackovej 1U mix.

a kdyz uz superlevny (novy) monitory, tak se mrkni treba na radu THE BOX od Thomanna....
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Třeba něco takového: THE BOX MA120 MK II? Jestli chápu popisek dobře, tak se k tomu dá připojit jeden pasivní box?
Jinak narychlo jsem nakreslil nejčastější rozestavení při hraní (co do pozic i do počtu). Je tam mnou předpokládané rozmístění mikrofonů na vokály a předpokládané rozmístění monitorů.
V podstatě tak hrajeme teď, jen bez monitorů a mikrofony jsou dynamiky, z nichž nejkvalitnější je PG58.
Obrázek
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

hm ... to nevypada tak zle. vyhoda je, ze defacto usetris 1300,- za druhou aktivku (pasivni box maji za 2000,-). nevyhoda bude, ze to bude jen jeden kanal, takze do obou beden pujde to same.

edit: opravuji "to nevypada tak zle" ... pisou tam citlivost (u toho pasivniho) 92 dB :? :cry:
Naposledy upravil(a) Paris dne 15.11.2011 16:36, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

92 dB jako údaj mi moc neříká, zatím jsem v tomto ohledu pole neorané, ale dle emotikonů soudím, že to je naprd?
Možnost by byla koupit ty aktivní bedny dvě a pokud bude v budoucnu potřeba, připojit na ně další dvě pasivky.
Zatím dík Parisi, budu na PC zas až večer, takže se tu do té doby problematika snad ještě trochu vyvrbí...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jj, urcite prijde s nazorem nekdo dalsi (a v tomle ohledu zkusenejsi).

mimochodem ... kouknul sem na nejaky ten internetovy bazar, a prekvapilo me, ze lidi dneska nevi, co by chteli za stary kramy :? (tzn ... najit neco solidniho za hodne vyhodnou cenu nebude asi zadna legrace....)
grock

Příspěvek od grock »

Já si myslím,že pokud bude Behring mix a Skytec boxy, nepotřebuješ AKG mikráky...Stačí starý Tesly! Já bych při takhle malém rozpočtu použil powermix Yamaha EMX 660 nebo podobný a boxy z bazaru,ale jiných výrobců než jsi zmiňoval..Nástroje ať jdou přes vlastní komba, zvuk vepředu bude čitelnější.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
911

Příspěvek od 911 »

Za málo peněz ,málo muziky,jak naznačil nadkolega.Osobně bych se do žádných Skytechů nepouštěl a koupil něco osvědčeného z bazaru.Mám dobrou a letitou zkušenost s výrobky fy.Zeck.Tady je pěkný mix s vynikajícím efektem:
http://hudba.bazos.cz/inzerat/12758689/ ... ofiler.php
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum a tadu k tomu skvělé bedny:
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum.

A máte výborný základ,k tomu dobré mikrofony,taky z bazaru,aspoň SM 58,nebo nějakého Audixe.
a nějaké odposlechy:
http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=6 ... rder=datum.

Od každýho bych možná vybral nějakou kačku a je to.25tkč je na slušné ozvučení fakt málo,to je jedna nic moc výplata,ale něco staršího se občas dá sehnat..
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nazdar. Dík za tipy, ale jak jsem již uvedl, bazar není pro mě dobrá volba, už z toho důvodu, že potřebuji k těm věcem daňové doklady abych to dal do účetnictví. Těch 25tis. dám hudebnímu kroužku jako dar a za to se pořídí nějaká ta výbava lepší než co tam je teď (a aspoň si to odečtu z daní). Nebude to pak sice moje výbava, ale stejně k tomu budu mít přístup primárně já a budu to mít i pro vlastní použití.
Jinak věřím, že navrhovaná výbava je aspoň o level lepší než to, co používáme teď, takže pokud bude aspoň nějaký posun kvalitativně vzhůru, jdu do toho. Ty SKYTECy jsem už víceméně opustil. A vrážet zbytečně moc peněz do odposlechu se mi nechce, když je pak vytáhnu dvakrát do roka.
Souhlasím, že za málo peněz málo muziky, ale lepší než žádná muzika.
Co se týče mikráků, tak SM58 mám kdykoliv k dispozici 4ks, akorát to není na sborový vokál to pravé ořechové. To mám ověřené v praxi. Proto volím ty kondenzátory.
Co se týče powermixu Yamaha, věřím, že to bude o něčem jiném než ten Behringer. Ale jak jsem psal výše, 99% vystoupení se připojujem z našeho mixu na stávající zesák a reprosoustavu, takže mixák stačí bez zesilovače (snad teď nepíšu voloviny).

Ale přesto děkuji za vaše odpovědi, cením si toho.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ať počítám, jak počítám, nějak se nemůžu vecpat do těch 25K.
Zkusím to vzít jinak: budovali jsme kapelový aparát nějaký čas a teď jsme více méně spokojeni. Už od začátku jsme se ale vyhýbali levným a nekvalitním značkám (Skytec, Omnitronic, Citronic atd.....).
I za cenu toho, že to trvalo dýl, jsme brali Souncraft, QSC, dBTechnologies, Audix, Alesiss ....
Odměnou je kvalitní zvuk a spolehlivá technika.
Za 25K nic moc nepořídíte. Raději kupujte už od základu kvalitu a postupně doplňujte. Budete se akorát trápit, budete mít na prd zvuk na pódiu a do lidí budete pouštět taky blivajz. Bude to vazbit (odposlechy) a budete z muziky akorát otrávení. Nechte to prozatím zvukařům, kteří už aparát mají. Být nezávislý něco stojí.
Jestli se Ti to nezdá, tak promiň. Popsal jsem jen naši zkušenost. A tu teď můžu ostatním jen doporučit.

Ty The boxy odposlechy máme ve zkušebně. Jsou docela fajn (i ten pasiv k tomu nějak hraje), na live produkci to ale není. Neuslyšíte se. Občas si to dávám k sobě (bubeník) a je to tak na hraně. Mám to metr od ucha, takže výhoda oproti stojícím kolegům. Ve předu by se vůbec neprosadily a jsou strašně rychle ve vazbě ( důsledek malého výkonu). Ale jak říkám, ve zkušebně spokojenost.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
911

Příspěvek od 911 »

Souhlasím se zzbarem.Zároveň myslím,že lze dát do nákladů i doklad,co napíše prodejce použité věci.Ty Zecky jsem zmiňoval,protože jsem tuto soupravu kupoval před léty novou za 150tkč a bylo to znát.Žádná levná Yamaha na tento mix zvukově nemá ani náhodou,ale budiž,každý strůjce svého štěstí.Snad ještě něco od Mackie,třeba tento mix:
http://kytary.cz/mackie-cfx12-mkii/HN095148/ nebo nějakého Soundcrafta,radši než MG od Yamahy.A k tomu tyto bedynky http://kytary.cz/mackie-th-15a/HN108172/ jsem je zkoušel jako odposlechy a celkem dobrý,jdou použít i jako hlavní ozvučení za dobrý love.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Díky za dobře míněné rady, ale je třeba brát fakt v potaz, že na pódiu nehrajeme a nikdy hrát nebudeme. My jsme takové hodně alternativní seskupení a defacto jedeme akusticky, jen ty vokály trochu přizvučujeme ať to jde líp slyšet, protože na tom máme tu hudbu založenou. Proto se taky nebojím té zpětné vazby, protože tu hlasitost fakt nehrotíme. Ono se to těžko popisuje. A z toho vychází i můj návrh. A těch 25tis. je fakt hranice (+-2000 Kč).
Nejde mi o profi vybavení. Stačí fakt jen něco amatérského, na co bude ale spoleh. Kvalita sestavy by neměla o hodně převyšovat kvalitu toho, co jsme schopni ze sebe vyloudit, protože pak tu supersestavu stejně nebudeme mít šanci naplno využít.

A dík za tip na ten mix Mackie, mrknu na to a prostuduju to. Sice stojí trochu víc, ale třeba půjde z něčeho slevit.

P.S.: ten monitor Mackie má podle mě až moc silný výkon. 240W RMS nevyužiju ani omylem. Když hraju na Banditu (100W RMS) tak točím volume max. na 2/10, pak už přeřvu všechny v kapele. Na basu nastavuju kombo Peavey Basic 112 (50W RMS) na 3,5/10. MY HRAJEME FAKT POTICHU. :)

P.P.S.: Teď koukám na Thomana, tam mají ten mix MACKIE CFX 12 MKII za pěkný peníz :). Mnóóó...
Predator

Příspěvek od Predator »

Ja by som odporučil oveľa jednoduchšiu zostavu - kompaktné PA + digitálny mix.Odposluchy nerieš, netreba vám ich. V klube vám akurát budú robiť bordel v zvuku a pískanie, a na open air budete hrať na veľkú PA zostavu so zvukárom, nie na váš aparát.

Ako PA by som doporučil trebárs nejaké HKčko typu sub+2xsatelit. Nebrať Skytec, RH Sound a podobné bludy, nehrá to a píska! Ako pult by som doporučil trebárs taký Presonus StudioLive 16.0.2 - má 12 mikrofónnych vstupov, všetky potrebné efekty, EQ a dynamické procesory. Netreba teda milión krabíc, je to malé a navyše setup sa dá napresetovať. Máte navyše iba malý počet káblov a prepojok, takže sa to dá rýchlo a blbovzdorne zostaviť aj zložiť za 15 minút. Nazvučenie samotné potom bude trvať 1s - kým sa načíta preset do mixu :D .

Mikrofóny doporučujem Audix OM-6, sú dobré a odolné proti spätnej väzbe.

Aj z cenového hľadiska je to zaujímavé. Všetko aj s mikrofónmi a stojanami vyjde tak do 2500E a máte rozhodne slušný zvuk, za ktorý sa nemusíte hanbiť.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Thumb si nekupuj - je velkej a nehraje dobře, to už je lepší něco z Behringera řady DSP, což je ale finančně přes limit.
Celkem slušně hrajou třeba aktívní monitory LD Systems, kde díky použitému koaxiálnímu reproduktoru, mimo jiné, odpadá nastavovaní úhlů, protože hraje rovnoměrně v celém spektru a na člověka nečíhá tolik záludností jako u klasických boxů (interference, pískání, nesrozumitelnost).
Malý koncertík v hospodě zvládají skvěle (mnohokrát odzkoušeno spřátelenou kapelou), cena je snad kolem 9000,- Kč

Jsou to tyhle: http://hudebninyjack.cz/hudebni-nastroj ... 14798.html
Prodejce sice kecá - skelet z překlížky není, ale jinak je na ně spolehnutí.

Výkon nepodceňuj, vokály jsou náročné - vždycky je lepší přebytek výkonu, protože jenom tak vynikne dynamika a čistota. Něco jiného je bigbít, kde je "jistá komprese" žádaná.
Navíc výkon, bez znalosti citlivosti, je nicneříkající údaj.

Ta sestava ZECK je výborná a za peníze, co se prodává, budeš jen velmi těžko pořizovat něco stejného, natož lepšího. Je to ještě vyrobeno dobře, ne jen levně.
Doklad se dá jistě zařídit - popřemýšlel bych nad tím.

Tebou nastavený limit v nových věcech znamená více, než méně, šunty, na které nebude spolehnutí.

Nějak mi uniká důvod, proč věnovat úsilí zkouškám a nacvičování uměleckého výkonu, když to pak zprzní nekvalitní aparát...

Tvoje slova o tom, jak nikdy nebudete hrát na pódiu a aparát vlastně ani moc nepotřebujete jsem slyšel opravdu mnohokrát a v drtivé většině to dopadlo tak, že se stejně pořizovaly lepší věci, protože se zjistilo, že to, co na začátku stačilo, bylo pro ostudu a k vzteku...

K velkomembránovým kondenzátorovým mikrofonům na pódiu mám asi tolik, že jej celkem často taky používám, sice C414, což je asi jiná třída, nicméně žádné komplikace a zvuk výborný.
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 16.11.2011 8:41, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Toho Mackie je potřeba vyzkoušet - ono to dělá hluk, ale ne zvuk...
Já ho doporučit nemůžu, je to pro cvičitele aerobiku ap.

D5 je úzkej - pro skupinový zpěv nevhodný, zkusil bych z dynamických AKG D770, který je pro sbory slušně použitelný.
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 16.11.2011 8:49, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ufff :)
Tak 2500 Éček je mimo rozsah :)
Dík za super tip na super mix, ale to fakt nedám :D

Mikrofony AUDIX OM-6 taky super volba, ale pro sólový zpěv. Já potřebuji snímat sborové vokály, aby jeden majk vzal cca 3 lidi. V popisku k tomu Audixu píšou: "...výrazný útlum signálů přicházejících mimo osu snímání..." - je to hyperkardioida, to nemůžu potřebovat.

Ale taky díky za radu.

A ještě dodám, proč bych ty monitory uvítal. Stage piano má jen své zabudované repráky, ze kterých teď bereme zvuk mikrofonem. Plánuju to piano zapojit rovnou do mixu a odposlouchávat z monitorů.

P.S.: Díky za radu i Pavel2, mám z toho teď v šišce docela dobrý chaos, a cesty dříve jasné a rovné stávají se nyní pěšinkami spletitými a vedoucími do temnoty :(

P.P.S.: Pavel2, D 5 tu nikdo, myslím, nezmiňoval, můj návrh byl C 5
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“