Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Predator

Re: Projekt - ozvučení skupiny - prosím o rady

Příspěvek od Predator »

S tým "jeden majk na 3 lidi" sa dá počítať v štúdiu (kde spätná väzba nehrozí) a takisto na open air, kde je toto riziko minimálne - ale v malom klube rovno zabudni. Aby to hralo, budeš musieť pridať viac citlivosť, a to sa rýchlo približuješ k hranici spätnej väzby. A keď si ešte k tomu zoberieš mikrofón s širokým snímaním do strán ... bude ti to v malých sálach viac pískať ako hrať. Alebo to dáš tichšie a tie mikrofóny tam budú stáť viacmenej na parádu.

Nie, tam treba na jedného človeka 1 mikrofón, čím bližšie k nemu, a s čo najužšou smerovou charakteristikou.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Rozumím. Chápu, máte s tím zkušenosti, pokud hrajete rock (metal, atd...), je to problém. Já mám zas odzkoušeno, že můžu vzít MXL V67i (1" membrána), postavit to před 3-5 lidí, a problém s vazbou nemám, i když za nima stojí repro. Hlavní složka zvuku se u nás přenáší akusticky (ne přes PA) a ty mikrofony jsou fakt jen pomůcka k posílení zvuku z reprosoustavy.

Doba, kdy si budu moct dovolit pořídit majk každému vokalistovi (cca 12 ks) je asi dalekou písní budoucnosti s nádechem utopie...

Máte to se mnou těžké, přiznávám, ale asi se fakt stylově a hudebně naprosto vymykáme vašim představám...
Teď nevím, jestli je to dobře, nebo špatně :?
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Asi jsem se přehlíd - D5 taky nikde nevidím...

C5 nevím, je nutné jej odzkoušet, ale myslím si, že je taky spíš superkardiodní.

Zkus ty kondíky co máš - ono když není zbytečný kravál, nebo extrémně nevhodná akustika, tak to dává výborné výsledky.

Na rozdíl od predatora s tím mám docela dobré zkušenosti i na malých pódiích a například takový školní sbor o čtrnácti lidech je docela masakr, kde se projeví všechny skryté nectnosti.

Samozřejmě, že s individuálním mikrofonem pro každého zpěváka se pracuje líp, ale taky složitějc a při samozvučení s tím bude asi víc komplikací, než užitku.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Díky pavel2 za podporu. Máme asi podobné zkušenosti a tudíž to mikrofonní řešení vidíme podobně, ta charakteristika zvučení školního souboru by se nám tak trochu blížila (když nad tím tak uvažuji).
...jo a AKG C 5 je kardioida.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tak nedělám jenom školní besídky :-)

Handky pro live jsou obecně více směrové už jenom z principu a C5 nebude vyjímkou...

Ten D770 si někde pujč a vyzkoušej, myslím, že za dobrý peníz dává výborné výsledky a směrovost by mohla vyhovovat také.

Jediné co nemá rád je zpěv z blízka - silný proximity efekt.
To ale ve vašem případě vadit nebude.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dobrá, vraťme se zas na chvíli k mixpultům. Někde tu byl zmíněn Soundcraft.
Co například toto: SOUNDCRAFT EFX-8.
Cenově je to někde mezi tím Behringerem a Mackie. Nějaké názory případně zkušenosti?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja bych rek, ze ten Mackie (trochu sem si ho prohlizel) je o kus jinde vybavenim (defacto 4 auxy, 2 stereo grupy), proste jednoznacny favorit.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

...až na kritický posudek od pavel2. Tak nevím.
911

Příspěvek od 911 »

Toho Soundcrafta jsem měl a za ty kačky dobrý,efekt od Lexiconu,zvukově lepší než Yamaha MD.Mackie se mi zdá líp zpracovaný,ale to jsou detaily,furt je to levný produkt..Já jsem před lety prodal celou soupravu od Zecka a pak jsem pořád hledal ten zvuk,tak jsem nakoupil spoustu mixů/asi 5/ takových těch levnějších do 20tkč a porovnával,zkoušel a všechno to bylo placatý a nakonec jsem zase skončil u mixu za 50tkč /Dynacord CMS/ a teď to je teprve ono.To jen tak pro ilustraci a proč jsem tu tlačil toho letitýho a dobrýho Zecka.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Hendrek píše:...až na kritický posudek od pavel2. Tak nevím.
nemluvil on v tomhle smyslu jen o tech (TH) bednach?
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Zvukově výborný pult (za dané peníze), trošku levnější komponenty, ale pro živé zvučení asi vhodnější než Mackie, který je jinak vynikající, ale preampy nesnesou téměř žádné přebuzení.

Do výběru bych ještě zařadil Behringer řady XL, kde jsou vynikající funkční korekce, ale žádná efektovka, ani výstupní EQ.

Dále určitě stojí za pozornost A&H řady ZED.

EDIT: ano TH bedny nebrat...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mixpult A&H by snad připadal v úvahu ALLEN & HEATH ZED-12FX. Je už sice trochu dražší (pro mě, ne pro vás :D), takže bych pak musel špekulovat, na čem uberu finance, ale pokud se tu shodnete, že jedině ten a ne jiný, tak co mám s váma dělat :lol: .

A těma bednama TH jsi myslel Mackie Thump, předpokládám? Bude-li drahý mix, musím udělat kompromis jinde, takže se zatím přikláním k aktivce THE BOX MA120 MK II a pasivce THE BOX PA M 12 ECO MKII. Někde holt šetřit musím.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Na jedné straně kondezátorové mikrofony, AH ZED mix a hrát to má z takových boxů ?

To ne, to si někde něco vypůjčte, ale tohle fakt bude k ničemu !

A jaké máte stávající PA ?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Máme Soundcraft EFX12 a můžu vřele doporučit (ten Lexicon je vážně super). Ale ať už pořídíš Soundcraft, nebo A&H (obojí dobrá volba), ber mix alespoň se 12. vstupy. Divil by ses, jak rychle by ti těch 8 vstupů přestalo stačit.
Vážně bych do těch The boxů nešel. Je mi líto :wink:
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud máš ty boxy ve zkušebně a říkáš že jsou fajn, tak si myslím že budou stačit i pro naše vystoupení. My se totiž i při live vystoupeních asi nebudeme hlasitostní úrovni vašich zkoušek blížit ani zdaleka (píšeš, že jsi bicmen, tak odhaduju nějaký ten rock, atp.).

Mimochodem, věřím, že 8 mic. vstupů na mixu je málo (pro vás), ale myslím, že v případě, že nepočítám se zvučením bubeníka ani do budoucna, to bude tak akorát.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Takhle. Z hlediska zpracování a spolehlivosti, nemám námitek. Slouží nám už nějaký čas. Ale jakmile je vytáhneme ven a je nějaký "blbý" prostor (holé zdi, tělocvična apod.) velmi rychle jsou ve vazbě a je s tím akorát trápení. U monitorů by měla být dostatečná výkonová rezerva, ať už hraješ jakýkoli žánr...
Jestli máš zájem, můžu ti je půjčit na vyzkoušení.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Hendrek píše:Mimochodem, věřím, že 8 mic. vstupů na mixu je málo (pro vás), ale myslím, že v případě, že nepočítám se zvučením bubeníka ani do budoucna, to bude tak akorát.
Časem uvidíš, jak velice se pleteš :D :wink: .

a spousta No name...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ano, EFX i ZED jsou dobré mixy.
AH je asi líp zpracovaný a má tlačítko TAP.
A taky se líp servisuje (svislé desky).

EFX má asi hezčí efektovku

Jenom piáno zabere dva vstupy...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

zzbar píše:
Hendrek píše:Mimochodem, věřím, že 8 mic. vstupů na mixu je málo (pro vás), ale myslím, že v případě, že nepočítám se zvučením bubeníka ani do budoucna, to bude tak akorát.
Časem uvidíš, jak velice se pleteš :D :wink: .
Dobrá, tak ať nežeru a v budoucnu nepoznám, jak moc se pletu, tak do variant přidám i SOUNDCRAFT EFX12 :D
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

:)
Vsadím se, že budeš spokojený.
A kdybys nevěděl co s penězma, pořiď MFXi12, který má další vychytávky, které využiješ při live zvučení.
Ale to už jen tak mimochodem...

a spousta No name...
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“