Zdravím.
Mám dotaz ohledně laku na saxofonu, konkrétně sopránový. Lak ano či ne? Údajně se má jeho odstraněním poupravit zvuk k lepšímu. U dřevěného nástroje jako housle, kde je to alchymie, bych se toho rozhodně neopovážil, ale nevím jak je to v tomto případě. Je mi jasné, že jde hlavně asi o zachování povrchu proti vlivu koroze mosazi, ale nevím jak na tom je plech zvukově, pokud se lak odstraní.
Díky, Z.
saxofon - lak
Pravidla fóra
Re: saxofon - lak
Tohle slyším teda prvně životě. Já bych nedělal, kvůli ochraně mozasi (to ty víš) a navíc jsem měl zato, že lak zvuk může i vylepšit. Být tebou ověřím si zdroj indormací, popřemýšlím jak chceš sax chránit před korozí a pomyslím na vzhled. A potom většina zvuku se tvoří v tobě, takže spíše cvič.
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Přesně jak napsal Barlaam.Lidé často přemýšlejí, co udělat s nástrojem, aby jim lépe hrál, ale zapomínají na to, že musí ,,dřít,, hlavně na sobě.
Apropo toto léto jsem ( konkrétně u pana Huberta ) zkoušel baryton sax ( výkup do komise ): úžasný nástroj ( alespoň poprvé v životě jsem jej držel v ruce ) a hrál podle mého názoru velmi dobře ( přitom vzhledem vypadal jako ,,plešatý hrnec,, ).
Apropo toto léto jsem ( konkrétně u pana Huberta ) zkoušel baryton sax ( výkup do komise ): úžasný nástroj ( alespoň poprvé v životě jsem jej držel v ruce ) a hrál podle mého názoru velmi dobře ( přitom vzhledem vypadal jako ,,plešatý hrnec,, ).
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Jasnačka, o tom žádná, cvičení je prostě základ. Jen mně zajímá názor lidí "od fochu", zda jde o holý nesmysl, nebo se tak děje...anebo pokud jde o nástroj bez laku, lze předpokládat, že s ním něco nebylo v pořádku a vylepšení zvuku je jen zástěrkou, protože opravdový jazzmann by na lak nikdy nešáhl?
Díky za odpovědi, mějte se
Z.
Díky za odpovědi, mějte se
Z.
http://www.saxik.com/saxforte-vliv-geom ... -saxofonu/
přečti si i komenty
pokud chceš vylepšit nástroj, a nechceš kupovat nový, tak bych popřemýšlel o hubičce, rozdíl bude o hodně větší
přečti si i komenty
pokud chceš vylepšit nástroj, a nechceš kupovat nový, tak bych popřemýšlel o hubičce, rozdíl bude o hodně větší
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
-
woro90-1
Moje prehistorická trumpeta je bez laku, ale z jiného důvodu - prostě se tehdy nelakovalo. A nechávat si ji zalakovat se mi nechce - jednak by vypadala divně, jednak na to nemám peníze a jednak mě i celkem baví, jak postupně zachází, pak ji vycídím a vyleštím a je zase nablýskaná, a pak znovu postupně matní.
- kocour
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
I když na dřevěné nástroje, jako saxofon, vůbec hrát neumím, dovolím si tady k lakování mosazi něco podotknout. Jednak jsem měl bývalého spolužáka jako povrcháře v Amati Kraslice a viděl lakování saxofonů na vlastní oči. Další konexe byly v Lustrech Kam. Šenov, kde měli tak odolný vypalovací lak na mosaz, že na případné opravy vypáleného laku, musela být použita lázeň s kyselinou mravenčí, chlorovaným uhlovodíkem a kresolem
A na vojně jsme se jako bigbít střídali na zábavách s dechovkou a litovali dechaře, jak museli mít naleštěné jejich nelakované mosazné trumpety, křídlovky, lesní rohy a hráč na tubu víc políroval než hrál. Kupodivu jsem tam nikdy neviděl leštit saxofon, asi už tenkrát byly lakované.
Takže z toho plyne, že kvůli těm klapkám, hřídelkám, plstěným těsněním, by asi časté udržování lesku nahé mosazi víc škodilo funkci nástroje a naproti tomu lakované tělo drží lesk a odolává zpoceným prstům. Mimo to jsou saxofony i chromované, nebo dokonce zlacené, kde pro udržení lesku stačí jen lehká konzervace olejem. Nebo galvanicky postříbřené, kde se asi taky lakuje, protože stříbro černá vlivem síry z okolí.
Ještě nikdy jsem neslyšel saxofonistu stěžovat si na špatný zvuk kvůli laku, tak jak lamentují kytaristi.
-kcr-
A na vojně jsme se jako bigbít střídali na zábavách s dechovkou a litovali dechaře, jak museli mít naleštěné jejich nelakované mosazné trumpety, křídlovky, lesní rohy a hráč na tubu víc políroval než hrál. Kupodivu jsem tam nikdy neviděl leštit saxofon, asi už tenkrát byly lakované.
Takže z toho plyne, že kvůli těm klapkám, hřídelkám, plstěným těsněním, by asi časté udržování lesku nahé mosazi víc škodilo funkci nástroje a naproti tomu lakované tělo drží lesk a odolává zpoceným prstům. Mimo to jsou saxofony i chromované, nebo dokonce zlacené, kde pro udržení lesku stačí jen lehká konzervace olejem. Nebo galvanicky postříbřené, kde se asi taky lakuje, protože stříbro černá vlivem síry z okolí.
Ještě nikdy jsem neslyšel saxofonistu stěžovat si na špatný zvuk kvůli laku, tak jak lamentují kytaristi.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de