Nastavení ekvalizéru

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
pupik.m
Kontaktovat uživatele:

Nastavení ekvalizéru

Příspěvek od pupik.m »

Ahoj, předem se omlouvám, jestli tady už podobné téma je, ale nenašel jsem ho. Chtěl bych se zeptat, jaké frekvence přidat například pro zpestření zpěvu nebo pro výraznější kopák. Mám na mysli použití ekvalizéru např. u jednotlivých stop (kopák, rytmičák) a potom použití ekvalizéru na celkový mix. Snad jsem to napsal srozumitelně :D

Díky za odpovědi
Epiphone SG Special + EMG 81

Obrázek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nastavení ekvalizéru

Příspěvek od pavlii »

Vzhledem k tomu, že není kopák jako kopák a není zpěv jako zpěv, tak to asi jen tak napsat nepůjde 8) dost obecně pro melodické věci funguje zdvih od 1-2kHz o pár dB (průběh filtru jako HPF), ale i tak to dost záleží na charakteru daného zvuku.

Co se týče kopáku a perkusí vůbec, tak na to není už vůbec šablona, protože tu záleží na naladění blány, typu použitého mikrofonu pro snímání atd.

Tohle je IMHO to nejjednodušší k nalezení - stačí si hrát s mixem (výrazně lépe využitá doba než trávit jí zde na diskusním fóru s podobnými dotazy - tím ale nechci odradit).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupik.m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupik.m »

No spíše jsem měl na mysli nějaké tipy na zvučení. Něco jsem našel tady na tét stránce (http://blog.dysmusax.cz/mastering-tipy- ... ekvalizer/), tak jsem myslel ještě nějaké další tipy. Např. redukce sykavek u zpěvů.
Epiphone SG Special + EMG 81

Obrázek
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

zvučení nebo mícháni?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

spíš bych zapřemýšlel nad principem.
Tudíž použij equalizer jako nástroj tam, kde Ti na dané stopě (ať už zpěv, kopák, či kytara) něco frekvenčně chybí, či přebývá či vadí. (a nebo chceš vytvořit vyloženě nějaký efekt)
Proto na to nejde napsat postup ve smyslu, u kytary uber tohle, u kopáku tohle přidej, tady uřízni. Navíc záleží i kompletním mixu. Třeba song kde vévodí basa a kopák asi nebude potřebovat zabasovanou kytaru, ale spíš nějaký kontrast, něco ostřejšího atd. Je to o celkovém pohledu na mix a defacto i o aranži.

Máš prostě frekvence dejme tomu od 20 - 20khz a když ti vadí basy, uber basy, když ti vadí výšky, uber výšky, pohraj si se středem když máš pocit krabicovosti atd atd. Není nic jednoduššího než vzít myš a táhnout frekvenci třeba i extrémně dolů/nahoru aby jsi zjistil jak v daném pásmu působí a tak si najdeš určitá místa, kde co zhruba je.
Zbytek napsali nademnou (mikrofony, nástroje, barva hlasu, to vše je pokaždé jiné a vyžaduje, či nevyžaduje konkrétní zásahy)

Zobecnit se snad dá leda klasický ořez spodních basů (high pass filter) dejme tomu pod 50hz (ale taky třeba pod 70 či pod 100, zase záleží na záměru) u každého tracku, čímž odstraníš nepříjemné hučení a projasníš mix.(nebudou se kumulovat tyhle nepěkná pásma u každého tracku)

Ještě bych dodal, že pro správnou práci s EQ je fakt hodně důležité dobře slyšet (mít adekvátní monitoring) od toho se dost odvíjí celý výsledek. Nebo alespon velice dobře znát repro které máš, byť to nejsou studiové monitory. (vyvaroval bych se equalizace přes sluchátka)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No je vidět, že lidi potřebujou konkrétní čísla :| jsem zvědavej, kolik lidí bude nastavovat EQ podle mého článku, který dopisuju; ty mixy bych pak chtěl slyšet :lol:

Dysmusax je OK a frekvence se dají najít kdekoli, ale jsou to jen doporučení s dost velkým rozptylem. Takže jak píše také pupack, jde o konkrétní záležitost. To, že si někde přečteš "obvykle pomáhá přidat 3-5 dB na frekvenci zhruba 1,5 kHz" znamená, že máš jeden konkrétní tip ke zkoušení; ten ti může, ale spíš nemusí fungovat. Takže stejně budeš zkoušet :wink:

Jinými slovy informace na nic 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“