Čili když si do kláves nahraju hotový MIDI doprovod, tak si ho můžu pustit přes klávesy a do toho něco vyvádět a přitom to vše slyšet najednou v reálném čase? Takhle to lze pochopit? Za předpokladu, že klávesy budou umět ty mé importované MIDI obsloužit (tj. budou mít potřebné zvukové rejstříky)...Paris píše:ale pokud mas schopny midi zaznam mimo nastroj (ten externi sekvencer - tedy ten pocitac s midi a softwarem) a potrebne zvukove rejstriky v nastroji (bici sady, basy, atd...), nakomponujes si do stop sekvenceru co potrebujes. import hotovych midi souboru taky neni problem.
Výběr "dig. kláves" pro bývalého hráče na pianino
Pravidla fóra
Re: Výběr "dig. kláves" pro bývalého hráče na pianino
ano, tak to lze pochopit.
ovsem definujme si (pro ucel tehle diskuse) pojmy, at je jasno o co jde:
A) to co maji samohrajky (keyboardy a odvozene nastroje s podobnym vybavenim) nazyvejme tedy "doprovod". B) a celou skladbu (treba s vynechanym partem tveho/soloveho nastroje) nazyvejme "podklad".
(podle me se slovo "doprovody" moc neslucuje se slovem "komponovani", ale rekni si sam o co mas zajem...)
a co se tyka zvukovych rejstriku - vetsina midi souboru je zapsana ve standardu GM (General MIDI ... doporucuju nekde precist o co jde). a u nastroju, ktere nemaji GM knihovnu, nemusi rejstriky sedet s tim, co je v takovem (importovanem) midi souboru nadefinovano ... ovsem nemel by byt problem to v software predefinovat. napriklad (pouziju toho Kurzweila jako priklad): v GM je spanelska kytara na programu 25, v Kurzweilu na programu 97, takze to musis v editoru (sekvenceru) prehodit.
kazdy nastroj ma samozrejme limity v tom, kolik partu/nastroju umi hrat zaroven (najdi si pojem "Multitimbral") a kolik hlasu/tonu dokaze hrat celkem (najdi pojem "Polyphony") - kdyz bude mit nastroj v datech "16 parts multitimbral a 64 voice polyphony", tak bude umet zahrat nejvic 16 ruznych nastroju, ovsem limitovanych maximalnim poctem 64 hlasu (soucasne znejicich tonu)...
ovsem definujme si (pro ucel tehle diskuse) pojmy, at je jasno o co jde:
A) to co maji samohrajky (keyboardy a odvozene nastroje s podobnym vybavenim) nazyvejme tedy "doprovod". B) a celou skladbu (treba s vynechanym partem tveho/soloveho nastroje) nazyvejme "podklad".
(podle me se slovo "doprovody" moc neslucuje se slovem "komponovani", ale rekni si sam o co mas zajem...)
a co se tyka zvukovych rejstriku - vetsina midi souboru je zapsana ve standardu GM (General MIDI ... doporucuju nekde precist o co jde). a u nastroju, ktere nemaji GM knihovnu, nemusi rejstriky sedet s tim, co je v takovem (importovanem) midi souboru nadefinovano ... ovsem nemel by byt problem to v software predefinovat. napriklad (pouziju toho Kurzweila jako priklad): v GM je spanelska kytara na programu 25, v Kurzweilu na programu 97, takze to musis v editoru (sekvenceru) prehodit.
kazdy nastroj ma samozrejme limity v tom, kolik partu/nastroju umi hrat zaroven (najdi si pojem "Multitimbral") a kolik hlasu/tonu dokaze hrat celkem (najdi pojem "Polyphony") - kdyz bude mit nastroj v datech "16 parts multitimbral a 64 voice polyphony", tak bude umet zahrat nejvic 16 ruznych nastroju, ovsem limitovanych maximalnim poctem 64 hlasu (soucasne znejicich tonu)...
Díky za objasnění...
Trochu jsem pohledal a vypadly mně další možní kandidáti:
Yamaha CP33 (tam se ale bojím té klaviatury?)
Kurzweil SP2X
Ještě jsem procházel Korg a Roland, ale tam mě nějak nic nenapadlo, co by mohlo být podobného ražení.
Nějaký další nápad u jakého výrobce se podívat?
Trochu jsem pohledal a vypadly mně další možní kandidáti:
Yamaha CP33 (tam se ale bojím té klaviatury?)
Kurzweil SP2X
Ještě jsem procházel Korg a Roland, ale tam mě nějak nic nenapadlo, co by mohlo být podobného ražení.
Nějaký další nápad u jakého výrobce se podívat?
Naposledy upravil(a) Firestone dne 1.12.2011 14:31, celkem upraveno 1 x.
klaviatury se imho bat nemusis. GH neni tak zla (GH3 to sice neni, ale...)... najdes ji i v levnejsich Clavinovach.
a u jakeho vyrobce se jeste podivat?
nerika se to lehce (
), ale podivat se da i na nastroje se jmenem CASIO
nerika se to lehce (
SP2X ma jen 64 rejstriku (SP4 jich ma 128) a zadne uzivatelske (tech ma SP4 64). taky asi neni moznost importu rejstriku z PC3 a PC3LE.
(jo ... to Casio je ten pripad "bliz k samohrajkam/keyboardum", podobny nastroj najdes i u Yamahy)
(jo ... to Casio je ten pripad "bliz k samohrajkam/keyboardum", podobny nastroj najdes i u Yamahy)
Naposledy upravil(a) Paris dne 1.12.2011 17:06, celkem upraveno 1 x.
Tohle Casio taky nevypadá nějak zle, ale má dostatečně kvalitní klaviaturu, např. oproti Kurzweilu, která by i navíc nějaký čas vydržela v dobré kondici?
A z těch specifikací jsem se nedočetl, zdali to Casio umí i custom rejstříky (nebo že by to byla ta funkce Registration Memory?) Ale nevypadá to zle... jinak ještě nějaké tipy?
)
A z těch specifikací jsem se nedočetl, zdali to Casio umí i custom rejstříky (nebo že by to byla ta funkce Registration Memory?) Ale nevypadá to zle... jinak ještě nějaké tipy?
kdyz se nedocetl, tak pravdepodobne ne. bude to mit 16 zvuku a vic nic. nic jakoze nic.
me porad vychazi nejlip ten Kurzweil. za rozumnou cenu mas solidni nastroj se zakladnima zvukama a zaroven solidni masterkeyboard, takze vyuziti v budoucnosti ma vlastne vzdycky ... i kdyby sis poridil dalsi syntaky/samplery/cokoliv. akorat nema vlastni ozvuceni (ale to se da poresit provizorne velmi levne (nebo z domacich zdroju)).
me porad vychazi nejlip ten Kurzweil. za rozumnou cenu mas solidni nastroj se zakladnima zvukama a zaroven solidni masterkeyboard, takze vyuziti v budoucnosti ma vlastne vzdycky ... i kdyby sis poridil dalsi syntaky/samplery/cokoliv. akorat nema vlastni ozvuceni (ale to se da poresit provizorne velmi levne (nebo z domacich zdroju)).
Prozatim mne taky prijde jako nejperspektivnejsi kandidat.
Co se tyce zvuk. vystupu, tak to bych planoval resit bud studiovyma sluchatkama, anebo monitorama inauralnima do ucha a v pripade doprovodu hoboje doma na mistni levnejsi 5.1 sestavu.
Co se tyce zvuk. vystupu, tak to bych planoval resit bud studiovyma sluchatkama, anebo monitorama inauralnima do ucha a v pripade doprovodu hoboje doma na mistni levnejsi 5.1 sestavu.
jeste sem u Rolanda nasel docela zajimavy "takovy domaci digitalni piano" F-110 WH (~25.000,-). prace se zvukama nula nula nic ... ale zato jich ma dost (~300), aby pokryly standardy General MIDI 2, GS a XGlite. k tomu solidni klaviatura. akorat to provedeni je takovy jako "tri prkna a konec". a nema zadny kolecko, takze v tomhle smeru taky prd...
Hmmm provedení vypadá dosti solidně, ale bez toho kolca na ohýbání tónů bych to nějak nechtěl 
A taky tam moc nevidím nějakou podporu pro spojení s PC a využití dalších možností s tím spojených...
A taky tam moc nevidím nějakou podporu pro spojení s PC a využití dalších možností s tím spojených...
proto pisu "takovy domaci digitalni piano"
(a stejne porad vede ten Kurzweil, imho by ho mohlo ohrozit jen to, ze obetujes pianovou klaviaturu a rozhodnes se pro nakej syntak....)
No to právě neobětuju
To bych považoval jako základ, protože si nesu s sebou ty roky, kdy jsem kdysi hrával klasiku a rozhodně budu chtít to, abych se mohl s tou klaviaturou "pomazlit" a ne hrát na klapky bez nějakého odporu, jako když strčím ruku do bláta, jestli mně rozumíš 
ne (nejsem pianista), ale verim tiFirestone píše:... jestli mně rozumíš
Myšleno je to tak, že bych rád klaviaturu, která klade při úhozu větší odpor než běžné "samohrajky" (jak rád používáš tenhle termín
. Prostě abych cítil, že něco mačkám a nešlo to příliš lehce. Jestli to teda vůbec obecně u digitálních pián jde. Co jsem před pár lety něco zkoušel, tak to nestálo za nic, ale byly to i na tehdejší dobu spíše levnější modely.