Problém s pojistkama v kombu

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
rene

Problém s pojistkama v kombu

Příspěvek od rene »

Zdravím

mám dotaz ohledně pojistek. Vox mi přestal hrát a zjistil jsem, že pod vstupem síťového kabelu je spálená pojistka. Vyměnil jsem ji, ale nová se po půlminutě odpálila znovu ( dvakrát mi to udělalo). Koukal jsem i na tu pojistku vedle s označením HT Fuse, ale ta je v pořádku, ačkoliv je určená na čtyřikrát nižší zátěž. Napadá někoho, čím to může být? Nevim jestli tam neni ještě třeba nějaká další pojistka, popřípadě kde je ji hledat. Jinak za tu půlminutu jsem stihl zapnout i stand by a kombo normál hrálo, dokud to teda neexnulo.

Díky za rady
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

....používejte zámky na popruhy, jsou moc dobrý....
jastud

Re: Problém s pojistkama v kombu

Příspěvek od jastud »

Pojistky jsou obvykle v přístrojích z dobrých důvodů. To, že ti hoří síťová pojistka znamená, že máš někde větší odběr proudu než je záhodno. Vzhledem k tomu, že se ti to nestane hned po zapnutí tak to nejspíš není přímo zkrat, ale nějaký teplotně závislý problém. Pokud do toho nevidíš, tak raději nešpekuluj a odnes to do servisu, vysoký napětí v lampáčích není žádná sranda a pořád je lepší utratit litr za servis než dvacet za funus.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Rene, jakou ac30 máš? Na tom dost zavísí. Máš Custom Classic (AC30CC2) a nebo novější model Classic (neboli AC30C2? Ta starší verze CC má lampový rectifier a tam bývá často problém, nová má diodový rectifier, který problém s nějvětší pravděpodobností dělat nebude. Napiš co máš za model a něco vymyslíme - pokud máš to CC, tak je buď špatná GZ34 a nebo nějaká lampa v koncáku, může být ale taky špatný nějaký elit. Odkud jsi? Mám jeté EL84 na vyzkoušení a taky náhradní GZ34, třeba bych mohl pomoct ať nemusíš kupovat celou čtvyřku do konce a lampu do usměrňovače když to třeba tím sklem nebude.
rene

Příspěvek od rene »

Já mam Classica. Jsem z Prahy. Psal jsem do ESH a asi to pošlu tam aby se mi na to mrkli, mam to tam kousek.
PRS Soapbar II, POD HD500, Martamp #1, Crybaby classic, hero and destroy 'n' roll.....

qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

JJ tak jestli máš Classica, tak to hoď radši do servisu. U CC se často odporoučely ty rectifier lampy a byla to naprosto nejčastější závada, u Classica to může být kdoví co...
rene

Příspěvek od rene »

Ve středu to hodim k ESH do servisu, pak dam vědět co to bylo. Dost možný že nejsem jedinej kdo má nebo bude mít tenhle problém. Tak jako tak bych to tam časem dal na seřízení.

rene

Příspěvek od rene »

Tak kombo je zpět doma. Byla to opravdu nefunkční rectifier lampa. Nechal jsem celý kombo u pana Feiereisla seřídit a musim se přidat ke skupince spokojených zákazníků, kombo hraje opravdu krásně, zvuk je podstatně teplejší než předtím, už se těšim na pódium. :)

qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak to máš pak Custom Classica a ne Classica. Classic totiž lampový rectifier nemá :) Vím, názvy modelových řad u Voxů jsou trošku zmatené... :)

Kolik jsi platil, jestli se můžu zeptat? A co ti všechno měnil?

Jo a když máš ten Custom Classic, tak doporučuju nepoužívat "Standby"! To je totiž původce toho problému s odcházejícími rectifiery u Custom Classic řady (ve většině případů). Prostě Standby vůbec nepoužívej, raději stáhni hlasitost na aparátu, pak teprve zapni, nech minutku v klidu a pak až zesil a hraj.

Jinak doporučuju si do rezervy pořídit jednu lampu GZ34 do toho lampového rectifieru - občas totiž prostě odejde (ty z nové produkce mají větší zmetkovitost, zvlášť JJ) a když máš rezervu, tak to můžeš snadno (no u CC2 vlastně až tak snadno ne :-/ , je to práce tak na 20 minut) vyměnit a nemusíš to někde nechávat servisovat kvůli jedné špatné lampě.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

rene píše: Nechal jsem celý kombo u pana Feiereisla seřídit :)

Co všechno se dá u AC30 seřídit?
rene

Příspěvek od rene »

To qwer: Já se v těch názvech taky občas ztrácim :) A jak si to myslel s tim stand by? Jakože pořád zapnutý?

To mmjuz: No tak vyměnil mi všechny lampy (preampový, koncový a tu usměrňovací), pročistil mi všechny spoje v kombu (jestli se to tak dá nazvat) a poťáky. Pak mi vyměnil ty knoby na footswitchi za nějaký o kterých tvrdí, že jsou z lepšího materiálu a líp cvakají, vyměnil mi tu pojistku, která se pořád odpalovala a doporučil mi, ať toho Neodoga vyměnim a dam tam místo toho Eminence Legend. Doporučil mi nedávat tam Celestiony, vzhledem k tvrdý přední desce je pak zvuk zbytečně tvrdej a ztrácí svoji teplost.

Platil jsem u něj pět a půl tisíce což se mnou málem šlehlo, ale to kombo hraje fakt krásně a konečně nemusim hrát s treble poťákem na minimum :)

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

rene píše:To qwer: Já se v těch názvech taky občas ztrácim :) A jak si to myslel s tim stand by? Jakože pořád zapnutý?
Myslel to tak, abys Standby switch měl pořád na On a používal jen Power přepínač pro vypínání a zapínání aparátu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rene

Příspěvek od rene »

Jestli tomu dobře rozumim tak to bude fungovat stejně jako malý lampový aparáty bez Stand by?

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ano.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Důležité je, že jsi s opravou za své peníze spokojený. Jinak je to zase o slovíčkaření. V klasické AC30 nejsou žádné nastavovací prvky, tudíš se tam nedá nic štelovat. Od jakého výrobce jsi vyfasoval GZ34?
Pokud chceš měkčí zvuk, tak se vykašli na výměnu reproduktorů, či dokonce tvrdé přední desky a místo té GZ34 si osaď 5U4, nejlépe origo Mesu.
Co se týče rady nepoužívat STB, dovolil bych si s Qwerem ostře nesouhlasit. STB je standartně zapojen za katodou usměrňovačky, v serii s tou ošidnou pojistkou. Pokud elka dostává šupy od elytů při jejich nabití po zapnutí STB přepínače, dostane úplně stejnou šupu i když bude STB stále zaplé a zapneš jen přepínač power. Navíc Ti hned půjde anodové i na ostatní elky, které nebudou nažhavené, takže jim rozhodně neprospějěš. Samozřejmě na životnost usměrňovačky to nebude mít žádný příznivý dopad ani náhodou. Pokud je v Tvém typu zdroj ošizen o tlumivku, vráť se za Feiserlem, ať Ti ji tam doplní a raději už nic nečistí a nemění. I tak Tě to vyjde přes litr. Ovšem budeš mít jistotu, že lampa ve zdroji je chráněná. Pakliže Tvé kombo je tlumivkou vybaveno, holt to chce kupovat kvalitní lampy. Z těch běžně dostupných mě osobně fungují nejlépe GZ34 Sovtek, ovšem moje zkušenost nemusí nic znamenat. Ty koupíš třeba zrovna nějakou mrchu. Ideální je nakupovat vyměřené. Třeba u Tomáše Matouška, ovšem nákupy u něj poslední dobou vyžadují maximální trpělivost...
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak já spíš vycházím ze zkušeností mých a z toho, co jsem četl na zahraničních forech, kdy uživatelé, kteří přestali na Custom Classic Standby switch používat, pak málokdy zaznamenali problém s lampovým rectifierem. V tom, co se v tom aparátu děje, se samozřejmě nevyznám, někde jsem sice četl něco o tom, že tam při používání standby přepínače dochází ke špičkám až 700 VDC, které tu GZ34 odpálí (a nemají samozřejmě asi zrovna blahý vliv i na zbytek věcí v aparátu), co je na tom pravdy nevím. Taky je zajímavé, že na pozdějších aparátech Vox (Heritage a nová řada Handwired), které mají lampový rectifier, už standby přepínač vůbec není.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Není to tak, že při zapnutí zesíku se i usměrňovačka pár vteřin nahřívá, než začne vést naplno? Tudíž bez SB switche tam žádné šupy nejsou, ale elyty se nabíjí třeba sekundu. To mi dává smysl. Pokud se SB spínají přívody od PT na anody usměrňovačky, pak jsou to šupy slušné, a tak to vidím na schématu AC30 http://www.voxamps.com/downloads/circuits/ac3093pa.jpg
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ano, ano. V tomto zapojení je STB už v anodách obou diod usměrňovačky, někdy se to také řeší odepnutím středu vinutí pro Ua od země. Tak jako tak ten proud si prostě kondíky cucnou, než se nabijí, ať už se to vypíná jakkoli. Absence STB to nemůže zásadně vyřešit. A je otázkou, jestli je lepší trápit a zkracovat životnost všech elektronek v kombu, nebo jen jedné. Navíc ke špičkám nedochází jen při zapnutí zesilovače, ale prakticky kdykoli při provozu a úderu trsátka do struny. Kondíky se holt nabíjí a vybíjí pořád dokola. Jediné řešení je kvalitní tlumajzna buď hned za lampou, nebo častěji mezi první a druhou větví. Samozřejmě rozumné hodnoty elytů. Také není špatné řešení usměrňovat dvěmi paralelně zapojenými elektronkami, jak to často bývá třeba u Mesa aparátů. Dražší cesta, ale spolehlivější provoz.
Každopádně vždycky platilo, že usměrňovačka měla nejdelší životnost, pak lampy v předzesu a nejkratší život byl dán do vínku výkonovým elkám. Problém bude asi hlavně v mizerných lampách současné produkce.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“