Rada při výběru zvukové karty

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
andrew_d

Re: Rada při výběru zvukové karty

Příspěvek od andrew_d »

nechapu, proc bych si mel delat prcu? nevim ani o jedne veci, co jsem ignoroval.......precetl jsem si "manual" jako prvni, nainstaloval driver z originalniho DVD pred pripojenim karty. problem byl jen ten, ze me nenapadlo PC restartovat, ted uz to chodi, takze zrejme to byl ten zakopany pes. chodim se sem ptat, pac nejsem moc zbehly ve zvukove technice jako takove, jake kabely pouzit, co s cim propojit. soucasne si ale zjistuju i na webu a jinde, neptam se hned jako prvni.......

pokud je nejaky problem, ze jsem vyuzil originalni driver, tak nevim, jak rikam na DVD je verze 2.1 a na ofic. strance verze 2.2. ale v driveru to nebylo, slo jen o restart, coz vyzaduje jakykoliv win temer ve vsech vecech bohuzel...............
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No to jo, ale základ pro support je mít vše aktuální (manuál, driver - ten hlavně - atd.). Jinak nikde neuspěješ.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

andrew_d píše:pokud je nejaky problem, ze jsem vyuzil originalni driver, tak nevim, jak rikam na DVD je verze 2.1 a na ofic. strance verze 2.2.
takze bude jen o 0.1 lepsi? nebo jak to myslis?
andrew_d

Příspěvek od andrew_d »

dobra, tak moje chyba, zrejme jsem mel a priori predpokladat, ze ten dodany s kartou bude uz samozrejme stary. asi ty drivery delaj nove kazdy tyden :twisted: ale predpokladat, ze nekde existuje lepsi, obsaznejsi dilo, nez ten muj 4 listovy Kodex Gigas dodany v origo krabici, to me fakt nenapadlo. jo, tady uz jsem pouzil sarkasmus :D
andrew_d

Příspěvek od andrew_d »

ne, me ani nenapadlo ze u par mesicu stareho produktu uz ten driver co dodavaj nebude aktualni. ale zaroven taky nevim, co by mohl u me ted zlepsit ten 2.2 driver kdzy ten starsi slape vpoho. vlastne ani nevim co to dela:) ale jelikoz vse zatim funguje jak ma, tak to, ze jsem si jeste nestahnul 2.2 nevidim jako fatalni problem.......ale pro klid lidi tady na foru a svuj to klidne mohu udelat
Paris píše:
andrew_d píše:pokud je nejaky problem, ze jsem vyuzil originalni driver, tak nevim, jak rikam na DVD je verze 2.1 a na ofic. strance verze 2.2.
takze bude jen o 0.1 lepsi? nebo jak to myslis?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

slape v poho? a ta pulhodinova latence?
andrew_d píše:vsude se zminule, ze s USB zvukovkou nedosahnu tak male latence jako s firewire. coz je pro me docela zasadni. nevim, co konkretne znaci velka latence, ale momentalne s ASIO4ALL v Abletonu mam cca 16-30 ms latence, coz mi vyhovuje a se zvukovkou bych urcite nechtel jit vys
me je to koneckoncu fuk, jak to budes provozovat. jen je zbytecny pak tady o tom mluvit, kdyz stejne nestojis o odpovedi. je to ztrata casu.
andrew_d

Příspěvek od andrew_d »

hele mozna to tak vypada, ale nejsem proste typ, co udela bezhlave od A do Z vse co se mu rekne, aniz bych uplne vypojil svuj nazor. forum beru jako souhrn nazoru, prectu si, vyzkousim, co mi pripada nejpravdepodobnejsi, ale nehraju na DOGMATA. a za nazory a rady jsem fakt vdecny, i kdyz tobe to treba tak nepripada. ja nevim jak u nahravani. ale to kdyz bouchnu do mezerniku a projekt o 30+ stopach a hafo efektech a busech s dalsi tunou tech nejnarocnejsich efektu zacne hrat proste hned, tak to mi prijde dobry a jelikoz nejsem stroj, ale clovek, tak jen tak od ucha par ms nepoznam.......proste to hraje uplne hned, kdyby to bylo rychleji, tak by to muselo hrat driv nez zmacknu mezernik....proste dostacujici
andrew_d

Příspěvek od andrew_d »

a jelikoz jsem zazil realnou latenci skoro 1 vterinu a i s tim a pomalym CPU jsem dokazal dokoncit pomerne slozite projekty, tak tohle mi prijde proti tomu jako basen.........
FLAMING.RECORDS

Příspěvek od FLAMING.RECORDS »

Nechci se vám do toho motat hoši, ale záleží co a jak nahrává, jestli nenahrává přímo nějaké AUDIO stopy, tak mu může být latence asi fuk, pokud používá jen VST, že má trochu větší latenci, slyšitelné to být může, ale záleží na více věcech asi. Jednou jsem zkoušel nahrávat na otcově PC z creative zvukovkou X-FI a dosáhl jsem latence kolem 6 ms a stejně to bylo slyšitelné, jak kdyby to mělo spoždění půl sekundy. Teď jsem zkoušel různé latence na svém PC, pro jistotu řeknu, že výpočetním výkonem jsme s otcem na stejné úrovni tak CPU nehraje roli. Jinak jsem měl tedy latenci nejméně na 8 ms. a nemám problém se záznamem a ničím jiným. Zkoušel jsem i latenci kolem 30 ms a to už bylo slyšitelné, ale pořád né tolik, jako když mi to tenkrát psalo 8 ms.

Nevím dodnes čím to tenkrát bylo, asi se PC zbláznil ve výpočtu číslic či co, ale teď pohoda.

Ještě jedna věc, toto forum je opravdu jen o názorech a musím se přiznat, že sem tam píšou lidi stylem (JEŽIŠ MARIA JAKTOŽE TAK JEDNODUCHOU VĚC NEVÍ) a ono to poznat jde, není důvod se kvůli tomu nějak zlobit a tak dále, ale je fakt, že jsou tu zkušení profesionálové a stojí za to si je vyslechnout i když občas může vyznít jejich odpověď arogantně, ale ve skutečnosti to nemyslí zle a také se snaží pomoci a podělit se o zkušenosti. A díky, že tu takový jsou. Jinak o zvukovkách je tu mnoho zajimavých věcí stačí hledat. Dík za čas a trpělivost s mím slohovým útvarem.
andrew_d

Příspěvek od andrew_d »

no prave, ja to proste tolik nehrotim, vsechny nazory si prectu a jsem za ne vdecny, akorat to treba podle toho co pisu tak nevypada, ze bych se tim ridil......ten druhej driver jsem zkusil a prihodili dokonce nejaky okno kde si ten buffer muzu nastavit......zkusil jsem tam hodit misto 30 jen 13 a bylo to na prehravani toho projektu uplne stejne, proste to nebylo poznat. mozna to neco ukazuje, ale fakticky to bezi hned, takze no problem. a je fakt ze resampluju do audio stop, ale zive zadny synth nebo kytarku nenahravam, tak by pripadna mala latence nevadila. ta sekundova uz byla ale hodne :evil:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hodně je latence nad 10-15ms. Přes 20ms se nedá hrát v reálném čase. Problém je v tom, že papírová informace "latence 1-2ms" bude platit například pro projekt s 1-4 audiostopami (ber to jako příkladový odhad) a s každou další stopou či VSTi budeš muset audio buffer zvedat => poroste latence. To je prostě dané.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Latenci 1-2ms nema zadna USB zvukovka, aspon pokud se bavime o all-round latenci (tedy te celkove, ktera nas zajima nejvic). U FW se mozna ke 2ms da dostat, ale ruku do ohne bych za to nedal.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No mě šlo v zásadě hlavně o příměr a nějak jsem se nad absolutními hodnotami čísel nezabýval 8) a samozřejmě je třeba se bavit o celkové latenci (trefné: all-round :wink: ).

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

Pavli: to myslíš jak 1-4 stopy a pak zvedat?
Amorph

Příspěvek od Amorph »

pavlii píše:Hodně je latence nad 10-15ms. Přes 20ms se nedá hrát v reálném čase. Problém je v tom, že papírová informace "latence 1-2ms" bude platit například pro projekt s 1-4 audiostopami (ber to jako příkladový odhad) a s každou další stopou či VSTi budeš muset audio buffer zvedat => poroste latence. To je prostě dané.

P.
proc by se mela s pridanyma stopama latence zvedat? Pokud na ty stopy nenavesis pluginy, ktery pridaj svuj buffer, tak se imho nic nezveda.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Amorph píše:proc by se mela s pridanyma stopama latence zvedat? Pokud na ty stopy nenavesis pluginy, ktery pridaj svuj buffer, tak se imho nic nezveda.
Rychleji se plni buffer, ne? Navic kazda stopa navic uzere nejaky systemovy prostredky, takze se sice mozna nezveda latence primo, ale naroky na buffer ano (a proto clovek pak musi zvysit latenci).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Ne, asio buffer se rychleji neplni. Muzes si to predstavit tak, ze ty audiokanaly v daw jsou vedle sebe paralelne, takze jejich zpozdeni se nescitaji, ale bere se vzdy z nich to maximalni. Takze kdyz das na jednu stopu plugin s vlastni latenci 256 samplu a na druhou treba 128, tak celkove zpozdeni v daw naroste jen o tech o 256 samplu. Jednoducha audiostopa bez dalsiho procesingu imho nevnasi latenci zadnou, protoze to co je v ni se proste v kazdem okamziku prepisuje primo na vystup. Zvysuji se naroky na cpu, ale u jednoudche audiostopy jen velmi lehce. No ale to je celkem nepodstatna debata:)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj, debata nepodstatná. Ale ještě doplním - audiobuffer se plní rychleji; přesněji máš ho prostě pevně danou velikost v samplech a čím máš v projektu víc stop, tím ti rostou - ano - ty nároky na CPU a výkon obecně....takže v určitém okamžiku začnou dropouty (a ten okamžik je pochopitelně nedefinovatelný, záleží na mnoho okolnostech) - čili je potřeba audio buffer zvednout. Audio buffer tu není pouze pro processing - tečou přes něj audio data (=data ve stopách) a procesuje se ten úsek audia daný velikostí bufferu. Bez processingu je latence při přehrávání také.

Já jsem to původně zmínil jen z toho důvodu, aby se zase nezakořenil obecný pohled "jak to, že mi umožňuje ovladač nastavit 128 samplů buffer, ale ono to praská, takže se s tím nedá pracovat..." jako špatná funkce SW/HW. Papírové údaje jsou jedna věc a reálné chování druhá a mě šlo o vypíchnutí jedné skutečnosti z mnoha, která se IMHO docela přehlíží (všichni pořád koukají na frekvenci CPU, rychlost HDD a velikost RAM - ale na počet stop tu nekouká pomalu nikdo) 8)

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

Tak ale Pavle, chtělo by to si koupit už nějaký dělo(komp :-D), já už počet stop a efektů neřešim dlouho...buffer nechávám na nejmíň...fakt se stane hodně málo, že bych jí měnil
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

LOL :lol:

Tohle doporučení už mám v makovici dlouho, ale von se furt ten stávající comp nechce rozletět na kusy :| ale budiž.

Ať to tu nezaplácáváme; nemám problém se ztotožněním, že moje poznámka se týká jen tedy méně výkonných počítačů (ve srovnání s aktuálním výkonnostním průměrem) 8)

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“