Výměna elektronky v předzesilovači

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
bucenec

Výměna elektronky v předzesilovači

Příspěvek od bucenec »

Zdravím.
Kamarád má kombo Marshall vs65 a má elektronku na předzesilovači ecc38.
Jenomže tadle už neni k sehnání (je to staré kombo) a jde sehnat jenom ecc83.
Můžeme tam dát tu ecc83? Bude pasovat a fungovat správně?
Viděl sem někde na inzerátech, jak nějaký maník prodává todle kombo a na předzesilovači měl už tu ecc83, tak právě nevím, zda ji má vyměněnou, nebo ji tam má už od výroby.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna elektronky v předzesilovači

Příspěvek od mmjuz »

Já bych tam strčil ECC308S, nejlépe s nápisem Masrallh. To by mělo hrát jak sviňa.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Zdravím,
mám pololampu VOX VT30 a chci se zeptat, kdy nebo jak často se musí ta preampová lampa měnit?
jastud

Příspěvek od jastud »

Asi tak jednou za 30 let... Nebo dokud ji nerozbiješ.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
mskvr

Příspěvek od mskvr »

mmjuz píše:Já bych tam strčil ECC308S, nejlépe s nápisem Masrallh. To by mělo hrát jak sviňa.
IMHO marshall, fender apod. lampy nedělaj. Je to tu někde na fóru, že si někdo pořídil lampu "marshall" ale pod tímto nápisem byl vidět zbytek původního "sovtek"
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

mskvr píše:
mmjuz píše:Já bych tam strčil ECC308S, nejlépe s nápisem Masrallh. To by mělo hrát jak sviňa.
IMHO marshall, fender apod. lampy nedělaj. Je to tu někde na fóru, že si někdo pořídil lampu "marshall" ale pod tímto nápisem byl vidět zbytek původního "sovtek"
IMHO to byla od mmjuze pouze a jen ironie :D
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

jastud píše:Asi tak jednou za 30 let... Nebo dokud ji nerozbiješ.
Tak to je v pohodě, tak nějak jsem čekal a tušil, že to bude delší doba, ale radši jsem se zeptal než zbytečně mrvit zvuk kvůli lampičce za pár korun.
Díky
Johny_Hard

Příspěvek od Johny_Hard »

to čumim že až za 30 let lampa v předzesilovači, to se snad na to kombo skoro vubec nehraje :-) co jsem četl tak asi životnost 5-10 000 hodin, a koncové asi 2 tisíce, ale životnost taky záleží na mno jiných věcech
pavel 16

Příspěvek od pavel 16 »

Klidně ji vyměň za novou,možná budeš překvapený,jak to bude hrát.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

To kombo tak staré není, ale časem jí zkusím vyměnit až bude mít odehráno něco víc, uvidíme co to udělá se zvukem.
Jo a ještě, teď je tam nějaká 12AX7. Můžu tam dát nějakou jinou (lepší samozřejmě) a popř. jakou přesně?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Možná budeš překvapený, že to bude hrát. Občas se tu vyskytují dotazy typu: "na radu kámoše jsem vyměnil lampy v předzesu, koupil jsem v GESu skvělé JJ ( EHX..... ) a kombo přestalo hrát. Nevíte čím to je?" A když už budeš v tom čénčování, vyměň i repro a gumové nožičky. Stejně Ti to tady časem nějaký chytrák poradí. Pak to teprve začne hrát....
Obzvláště u aušusu jako jsou výše zmíněné tzv. pololampy ( hrozný termín ) platí, dokud to funguje, nerýpat do toho.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

gumové nožičky.
Ty si děláš legraci, ale je výrazný zvukový rozdíl mezi kombem s gumovýma nožičkama a kombem bez nich.
Třeba takový Howlin Wolf při nahrávání ve studiu gumové nožičky zásadně odmontovával.
Jak mu to hrálo.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Copak Howlin, u něj mě to nepřekvapuje, to byl koumes. Ovšem Beefheart šel ještě dál. Nutil své kytaristy ( a že se jich v magické smečce vystřídalo ), aby gumové nožičky zaměnili za kovové jehlany, jinak v jeho kapele nesměli hrát. Zvuk prý byl pak mnohem ostřejší.

Ještě si dovolím doplnit odkazem na článek, v kterém autor Jirka Křivka Beefheartovu teorii potvrzuje: http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... opad~2007/
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

mmjuz píše:Možná budeš překvapený, že to bude hrát. Občas se tu vyskytují dotazy typu: "na radu kámoše jsem vyměnil lampy v předzesu, koupil jsem v GESu skvělé JJ ( EHX..... ) a kombo přestalo hrát. Nevíte čím to je?" A když už budeš v tom čénčování, vyměň i repro a gumové nožičky. Stejně Ti to tady časem nějaký chytrák poradí. Pak to teprve začne hrát....
Obzvláště u aušusu jako jsou výše zmíněné tzv. pololampy ( hrozný termín ) platí, dokud to funguje, nerýpat do toho.
Proto se ptám tady, čekám na odpověď i těch zkušenějších, nepoletím hned do krámu schánět součástky a hrabat se v tom, dokud do hraje, tak jsem naprosto spokojenej. Ale já se vážně ptal na dobu, kdy už to třeba hrát nebude nebo bude hrát hůř, moc o kombech jako takových ještě nevím, ikdyž o elektronice něco jo.
Stejně je tohle jen na doma a časem, když to pro mě bude mít cenu půjdu do lampových aparátů...
jastud

Příspěvek od jastud »

Johny_Hard píše:to čumim že až za 30 let lampa v předzesilovači, to se snad na to kombo skoro vubec nehraje :-) co jsem četl tak asi životnost 5-10 000 hodin, a koncové asi 2 tisíce, ale životnost taky záleží na mno jiných věcech
10 000 hodin je při třech hodinách hraní denně nějakých 9 let, tou dobou už bude to kombo dávno vyhozený/prodaný.

Já mám v kombu ECC83 od Philipsů starou nějakých 40 let, z toho zhruba 25 let používanou v jakýmsi generátoru a hraje slušně.

pozn:Na nějaký vintage mojo nehraju, ta flaška byla po ruce tak jsem ji použil...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Bejk píše:
Proto se ptám tady, čekám na odpověď i těch zkušenějších, nepoletím hned do krámu schánět součástky a hrabat se v tom, dokud do hraje, tak jsem naprosto spokojenej. Ale já se vážně ptal na dobu, kdy už to třeba hrát nebude nebo bude hrát hůř, moc o kombech jako takových ještě nevím, ikdyž o elektronice něco jo.
Stejně je tohle jen na doma a časem, když to pro mě bude mít cenu půjdu do lampových aparátů...
Věř Jastudovi a klidně spi. Až se bude dít se zvukem něco nekalého, můžeš se začít nervovat. Některá elka vydrží fungovat třeba celý lidský život, jiná nevydrží ani půl hodiny.
grock

Příspěvek od grock »

Já tomu také dlouho věřil, té životnosti lamp v předzesíku, po zkušenostech s nějakým tím starým aparátem se starou lampou, ale zrovna včera jsem měnil po roce 12AX7 ve svém rok novém Kettneru a po Půl roce i v kombu kamaráda (Sovtek)! Takže už na těch 10 let výdrže nevěřím..I když bych rád, dnes mě čeká další výměna u dalšího ampu :cry:
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

není elektronka v preampu jako elektronka v preampu, je rozdíl pokud máš "pololampový" zesilovač, kde elektronka živená nízkým napětím jen tak lehce barví zvuk a hlavně svítí a celolampový preamp, kde ty elektronky jedou kolikrát v limitních hodnotách a opravdu se na tvorbě toho zvuku podílý. Tam ty lampy podle pozice dostávají opravdu dost zabrat :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
iann

Příspěvek od iann »

Chtěl bych vyměnit lampy v preampu u svého Fender Hot Rod Deluxe, neboť mi i při odpojené kytaře šumí čistý kanál (a při zapojené i víc, než zkreslený :) ). Jsou tam tři 12AX7, je nutné hned měnit všechny, nebo můžu nejdřív zkusit jen tu první, která by měla čistý kanál ovlivňovat nejvíce (tak jsem to někde vyčetl)? Další věc je, jak elektronky vybrat, spárované musí být jen v koncovém zesilovači, je to tak? Díky, je to pro mě španělská vesnice...
Squier Classic Vibe '50s Telecaster, Cort Earth 70E
Fender Hot Rod Deluxe
EHX Big Muff Pi, EHX Memory Boy, Digitech Digidelay, TC Electronic Hall Of Fame Mini
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Nějak se mi přestal líbit zvuk mého Voxe AC30CC1, hlavně zkreslený. Mohly by být na vině stock preampovky? Jsou tam odhadem cca 7 let a kombo je celkem intenzivně hrané. Výkonové lampy jsem měnil poměrně nedávno.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“