3-polohový toggle switch - více kombinací zapojení?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

3-polohový toggle switch - více kombinací zapojení?

Příspěvek od Nero »

Mám asi dost šílenej dotaz. Mám kytaru s 2 HB a 3-polohovej toggle switch (nebo jak se tomu říká, prostě ten jako na LP) a přemejšlim, zda-li je možný např. pomocí pull/push poťáků nebo nějakou jinou vychytávkou docílit toho, abych měl víc kombinací snímaču než jen klasicky neck / jedna cívka z každýho / bridge... Třeba paralelní zapojení HB, oba najednou, 3 cívky a tak. Na to by býval nejlepší 5-polohovej switch, ale ten jsem jako toggle neviděl... Lze tedy vyměnit potáky na pull/push, zanechat 3-polohovej toggle a dostat tyhle možnosti zapojení? Díky za odpovědi.

Edit: Jenom ještě doplním, že mám na každý snímač zvláštní volume a tonovou clonu na oba, kdyby to bylo třeba vědět...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

PRSa to maj řešený otočným přepínačem - asi 10 poloh - jinak při dobrám schématu by se ti to mohlo povést dělit i push-pull - teď mě napadá - na každý volume si udělat pushpull - jedna cífka nebo obě...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Takhle, já se v drátkách moc nevyznám, takže "dobré schéma" mi moc neříká... :oops: Ta tvoje idea - to jako myslíš, že příslušným volume bych určil, jestli má jít jedna nebo dvě cívky z HB? Pak bych tedy měl dostat kombinace neck/ "single neck" / všechny 4 cívky / "single bridge" / bridge, chápu to dobře?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

A kdybych teda šel variantou PRS rotary switch - lze toggle switch předělat na rotary switch bez toho, abych něco musel dělat s kytarou?

PetrPeter 1975 - 2008
rocktime

Příspěvek od rocktime »

Něco podobného jsem míval na svém LP. Šel jsem ale trochu jinou cestou. Oželel jsem tónové clony a místo každé jsem dal otočný třípolohový přepínač s možností u každého snímače tak zvolit zapojení cívek sériově (HB) nebo paralelně nebo jen jedna cívka (S). Horním obdobným otočným přepínačem (místo původního páčkového) jsem pak obdobně mohl volit kombinace těchto modifikovatelných snímačů. Je tam pak opravdu velká variabilita zvuků. Použil jsem tyto přepínače:
http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=C ... ES06500005
Přepínače bez problémů pasují místo původních potenciometrů - mají stejné šroubení i hřídelku jako potenciometry a vešly se tam v pohodě, jen jsem musel uříznout plastové hřídelky. Cena je taky přijatelná.
Druhá míza po 25 letech :), Squier Stratocaster (1989 ještě kvalitní Korea, HSH / R.M.pickups) -> Marshall Shredmaster / KORG AX1500G -> kopie Marshall JCM800 -> box 2x12", el.akustika Yamaha APX 9C
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak tonovou clonu bych taky klidně oželel, ale mám jenom jednu. Ovládání volume separátně bych rád zachoval e nechce se mi nijak vrtat do těla. Tzn že mám k dispozici jednu díru z toggle switche a pak teoreticky tu díru po oželeném tone poťáku... Kdybych měl o díru navíc, tak bych do toho asi hned šel.

Koukal jsem na zapojení PRS přes rotary switch - to by bylo zajímavé řešení, ale pokud jsem koukal dobře, tak PRS maj takto zapojen jen jeden volume a jeden tone. Je možný zapojit třeba 5-cestný rotary přes 2 volume a jeden tone?

PetrPeter 1975 - 2008
rocktime

Příspěvek od rocktime »

Tak ono by pak možná stačilo místo druhého přepínače z tónové clony použít jen dvoupolohový Push/pull přepínač na jednom volume a na kobylovém snímači jím přepínat pouze dvě zapojení - sérové (HB) x jedna cívka (nebo HB x cívky paralelně - co se ti bude víc hodit). Já jsem spíše používal na kobylkovém sériově nebo paralelně. Na krkovém snímači se vyplatí nechat všechny tři možnosti zapojení. Těch kombinací je míň, ale stačí ...
Druhá míza po 25 letech :), Squier Stratocaster (1989 ještě kvalitní Korea, HSH / R.M.pickups) -> Marshall Shredmaster / KORG AX1500G -> kopie Marshall JCM800 -> box 2x12", el.akustika Yamaha APX 9C
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To je pravda... Zanechat původní 3-way toggle switch na přepínání HB, kobylkovej nechat bud jako celej HB nebo jedna cívka s přepínačem pull/push a místo clony dát 3-way switch na krk na klasickej HB, paralelní HB a jednocívku, to zní taky zajímavě... Pochopil jsem to správně? Tak z toho vlastně dostanu takovej upgradovanej 5-switch..

PetrPeter 1975 - 2008
rocktime

Příspěvek od rocktime »

Pochopil jsi to správně :wink: a uděláš tím ještě víc kombinací než pětipolohovým přepínačem.
Jen při některých změnách zvuku budeš muset hýbat několika ovladači a ne jen jedním, jak by to bylo u toho pětipolohového. To ale zase tak moc nevadí - většinou si na každou skladbu nastavíš před hraním každý snímač do žádané konfigurace a pak jen přepínáš mezi snímači. Při použití toho pětipolohového přepínače bys zase asi přišel o možnost samostatných hlasitostí na každý snímač (tedy aspoň si neumím představit jak by to šlo zachovat) a to jak píšeš bys nerad.
Zkrátka každé řešení má nějaké plusy a mínusy a sám se musíš rozhodnout co ti víc vyhovuje.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

To složitější nastavení mi nevadí... Přasně jak říkáš, nastavil bych si to předem a pak mezi skladbama... :wink:

Stále mi ale na rtech visí jedna otázka - šel by případnej rotary switch zapojit přes 2 volume a 1 tone? To by pak bylo možný nepředělávat tone a mít pět poloh, sice by to bylo mín než ten nápad s 2 switchema, ale asi by byla jednoduší konstrukce... A šlo by přepínat jednodušeji, kdybych to náhodou potřeboval... :)

Ale uznávám, nějak mě láká víc to složitější řešení... :D

PetrPeter 1975 - 2008
rocktime

Příspěvek od rocktime »

No, ono by to určitě šlo přepínat vše jedním otočným přepínačem a zachovat oba volume a tone, ale nejde to podle mě tím běžným rotary switchem. Musel by se sehnat vícepólový přepínač a ještě aby se tam vešel a pak vymyslet jak to zapojit. Už to bude trochu problém ...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No právě, 5-polohovej seženu, ale jenom jako blade, ne toggle, a na blade tam nemám místo (doufám že blade se říká tomu stratovskýmu)...

Takže to vypadá na switch místo tone...

PetrPeter 1975 - 2008
JOHNY Swamp Inc.

Příspěvek od JOHNY Swamp Inc. »

Nejideálnější by u tebe bylo, dvě rotary a concentrickej potenciometr, tedy dva nad sebou....

Rotary by si ovládal přesně jak řikáš, HB, Singl, nebo paralelně.
Měl by jsi dva Volume a Threewayem by si to pak celý přepínal....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Uff, to začíná bejt nějak složitý...

Takže jestli jsem to pochopil správně... Volume zůstanou nedotčený a místo tone dám dvojitej 3-polohovej rotary? Tudíž na obou HB volím ty 3 možnosti a switchem volim co všechno z toho bude hrát... Chápu to dobře? To jde něco tak šílenýho zapojit? :shock: :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
rocktime

Příspěvek od rocktime »

Ne, JOHNY to myslel jinak a to je dobrej nápad :idea: !!! Místo jednoho volume a místo tone dát přepínače zapojení jednotlivých snímačů, snímače vzájemně přepínat původním třípolohovým přepínačem nahoře a ty dva volume řešit jedním společným koaxiálním dvojitým potenciometrem - podobné se používají na některých efektových krabičkách (tuším třeba Marshall JH - vnějším prstencem ovládáš volume jednoho snímače a vnitřním druhý snímač). Bude možná trochu složitější sehnat ten dvojitý potenciometr a ten bude muset mít určitě jiný knoflík, což trochu poruší původní vzhled kytary, ale řešení je to super a dává opravdu široké zvukové možnosti. To zapojení není zase tak složité - šikovný elektronik to má za půl hodinky hotové, není to zase taková šílenost.
JOHNY Swamp Inc.

Příspěvek od JOHNY Swamp Inc. »

Přesně tak, ten koaxiální volume má třeba Soller, nebo v aleximu ho budou mít určitě taky...

Další moje oblíbená hračka je zapojit místo páčky rozpínání potenciometr, takže mužeš přimíchávat druhou cívku, ae to by jsi msuel mít milion točítek... IDeální na tohle jsou straty... prostě vrtáš jen Pickguard....
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Aha, tak to už chápu... Teda představa kytary s třema toggle switchema a jedním dvojitým volume potákem mě docela láká... :) Popřemýšlím o tom, je to fakt zajímavé řešení...

S tim stratem to je jasný, do pickguardu bych se zasahovat nebál, ale s dřevem fakt nic dělat nechci. A teda pro mě je šílenost cokoli, co se těch drátků v mé lásce týče, trochu se za to stydím, ale zapojení elektroniky v kytaře vůbec nerozumím...

Každopádně děkuju za zajímavé nápady...

PetrPeter 1975 - 2008
Carl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carl »

zajímavé téma... chtěl sem se zeptat... mám složení snímačů H-S-H ... pětipolohový přepínač.... a dva potenciometry volume, tone... a jak by bylo možné aby hráli oba HB najednou ? jestli to je teda vůbec možné... pročítal jsem tenhle topic s otevřenou pusou a naprosto nepobíral jak bych to měl udělat na svoje 170dx... naprosto kablíkům co se týče elektroniky na kytaře nerozumím a tak bych potřeboval help.... možná se ptám zbytečně a mohl bych to i zjistit z vašeho rozhovoru tady.... ale když já bych potřeboval bližší popis... popř i nějaké schéma zapojení.... dík moc... :wink:
-Ibanez GRG170Dx
bridge pickup : Seymour Duncan SH-8 Invader :twisted:
neck pickup : zamýšlím na nějakým pěkným HB od R.M. :-)
-Fender FrontMan 212R 100W 2x12'' New Edition
ostatní věcičky dokupovávám... ;-)
rocktime

Příspěvek od rocktime »

To je celkem jednoduchá operace. Na přepínači prohodíš vzájemně mezi sebou drátky od single snímače a kobylkového HB a je to. Přepínač pak bude fungovat takhle (odpředu):
1= HB krk
2= HB krk + HB kobylka
3= HB kobylka
4= HB kobylka + S
5= S
Carl
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Carl »

moc děkuju :wink: jsem proti Vám se svejma vědomostma táááákhle malinkej :lol: ...ale neva eště že se najde někdo kdo rád a hlavně kvalitně poradí :wink: vyzkouším jak to bude fungovat
-Ibanez GRG170Dx
bridge pickup : Seymour Duncan SH-8 Invader :twisted:
neck pickup : zamýšlím na nějakým pěkným HB od R.M. :-)
-Fender FrontMan 212R 100W 2x12'' New Edition
ostatní věcičky dokupovávám... ;-)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“