Softwarová samohrajka?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
biker_xx

Softwarová samohrajka?

Příspěvek od biker_xx »

Zdravím a předem se omlouvám, pokud jsem nenašel podobný téma. Sám jsem kytarista, tak věcem kolem kláves moc nerozumím. Chtěl bych mojí mladý pořídit nějaký klávesy jako doplněk ke klasickýmu klavíru, na kterej doma nemůže hrát, kdykoliv chce. Potíž je, že vůbec netuším, jak to nakonec využije, jestli jen jako digitální piano, aranžér, syntezátor, samohrajku nebo čert ví co. Měl jsem teda takovou ideu, na záčátek koupit MIDI klaviaturu (třeba M-Audio ProKeys Sono 88) a zbytek řešit softwarově, podle toho, co od toho bude chtít. Jenže nevím, co všechno na trhu softwaru existuje. Existuje třeba nějakej software, kterej by z toho udělal klasickou samohrajku s rytmem a doprovodem? (to zrovna není úplně nutný). Tak nějak chápu, že se daj koupit různý zvukový banky, ale co potřebuju k tomu, abych je klávesám "přiradil", nasplitoval, nalayeroval? Předem děkuju za snahu a trpělivost.
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
Paris
Rádce

Re: Softwarová samohrajka?

Příspěvek od Paris »

Mozne je defakto vsechno. I ty veci s tou samohrajkou (tam je jen drobna potiz, ze tenhle "trh" je trochu mimo tech dalsich veci, ale neco, co dela aspon neco podobnyho, se jiste najde). Jinak co se tyka splitu a layeru, zvuku a vsemoznych kombinaci to zvlada kazdy slusny sampler, kterych je na trhu opravdu hodne. A kdyz s tim (s pocitacem) nekdo umi, ani to nemusi moc stat, protoze freeware a free verzi, free bank, atd... je taky k nalezeni dost. A i kdyby ne (nebo chces neco pohodlnejsiho) da se toho poridit hodne (akorat to neco stoji vetsinou, dejme tomu (jen priblizne odhadnu cenu nejakyho systemu, at je od ceho se odpichnout) 300 az 500 Eur).

Takze si spocitej, jestli jste nekdo natolik "zrucny", ze si ten software muzete poskladat temer zadarmo (stejne bych tak 100 Eur pocital na nakyho solidniho hosta), moznosti jsou v tomhle smeru temer nekonecne... nebo jestli by se nevyplatil spis nejaky hotovy nastroj.

A k tem ProKeys Sono - tam bych nejdriv prosel par diskuzi ohledne kvality klaviatury. A taky kolem ty zabudovany zvukovky, jestli je schopna bezet s nejakou slusnou latenci, protoze v pri tomhle zpusobu pouzivani to bude pomerne kriticky parametr.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Díky moc za odpověď. O tý klaviatuře ještě pozjišťuju. Hotovej nástroj by byl samozřejmě fajn za předpokladu, že by jsme já nebo i ona věděli, co s tim vlastně bude chtít dělat, což opravdu netuším, jak daleko se dostane. Když budu vědět, že to bude používat jen jako klavír, milerád bych jí koupil nějaký kvalitnější digipiano, ale třeba jí ty nekonečný možnosti chytnou a uvidí se. Jsem teď v týhle první fázi ochotnej do toho vrazit tak 15.000,- možná 20.000,- když bude hodně hodná :-). Nemám problém slušnej soft i koupit. Vím, že je to se mnou teď problém, mi něco kloudnýho poradit, když sám pořádně nevím, co chci. Já ani nevim, jak se těmhle softům říká a co mám vlastně hledat...
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

tak na samplery se podivej napriklad u Native Instruments, IK Multimedia nebo treba u Steinbergu (to tak narychlo, urcite sem na nejaky dulezitejsi, nez jsou ty zminene, zapomnel ... on to urcite nekdo pomuze napravit...).

jako priklad pekneho celeho systemu bych uvedl treba Reason od Propellerheads

(zatim takhle (nemam moc casu neco obecneho sepisovat ted), kdyztak se ptej...)
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Super, zatím díky moc. Zkusím se do toho trochu ponořit. Kdyby měl kdokoliv další nějakej nápad, budu vděčnej. NI jsou mi sympatický, sám od nich používám Guitar Rig s pedálem.. ;-)
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jo ... a co se tyka software, co dela neco jako samohrajka, tak se mrkni zatim na Chordpulse.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Koukám na to, ale: "Sorry, but you cannot control ChordPulse with an external midi keyboard."
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha, ja to zas tak moc nezkoumal. ted na to koukam, nema to vlastne zadnej vstup a musis si to seradit dopredu (to taky neni (z jinyho uhlu pohledu) spatnej pristup).

(edit: jeste se da podivat na spoustu jinejch softwaru tohohle typu, treba na One man band, Live styler, vArranger, Onyx arranger ... atd ... ale mozna neni to, co by bezny muzikant doma chtel pouzivat, to leda tak na svatebnich a narozeninovejch zabavach...)
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Tak ještě jednou díky za rady a postřehy. V mezičase jsem se tomu dost věnoval a usoudil jsem, že tudy cesta nevede. Komfort ovládání je u takovýho řešení natolik mizernej, že jsem se rozhod k pořízení plnohodnotnýho keyboardu. Ne, že by mi tim ubyly starosti. Začal jsem se rozkoukávat, zkoušet a zkoumat. Nějak mi přijde, že opravdu čistokrevný obyč samohrajky prostě nezněj, jak by se mi líbilo, tak jsem se začal porozhlížet trochu vejš, kde se daj zvuky trochu doopravit a naefektovat. Taky se mi zdá, že čim je taková věc víc synťák, než workstation, zní líp, ačkoliv se dá předpokládat, že v rámci značky a ceny maj pravděpodobně stejnou zvukovou sadu. Chtěl bych se držet v nějakym rozmezí +-20.000,- Co mě z týhle kategorie zaujalo:

YAMAHA MOX6
+ subjektivně nejlepší zvuk, příjemná klávesnice
- nepřehledný ovládání, 64 polyfonie, 4 samply na layer/split

KORG M50
+ přehledný ovládání přes dotykovej display 8 samplů na layer/split
- subjektivně o něco málo horší zvuk než Yamaha, 80 polyfonie

ROLAND Juno Di
+ cena, USB přehrávač, 128 polyfonie, hmotnost a rozměry
- horší zvuk, malej display

ROLAND Juno Gi
to mi přijde stejný, jako Di, ale s digi rekordérem, kterej určitě nepotřebuju, subjektivně se mi zdá lepší zvuk, než Di, což je asi blbost.

Kdyby měl někdo nějakej tip, co z toho stojí za to, nebo třeba i něco jinýho, byl bych vám vděčnej za zprávu. Pokud by admin usoudil, že by bylo lepší z toho založit novej thread, nechť tak, prosím, učiní. ;-) Předem díky za postřehy.
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

K té M50. Máš špatné informace. M50 dokáže navrstvit až 16 zvuků. A nedá se říct, které z těch kláves má nejlepší zvuky. U mě třeba naprosto vede M50. MOX6 mě nezaujala.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

OK, díky za postřeh. S tim zvukem... proto jsem radši psal "subjektivně".
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
nemous

Příspěvek od nemous »

Spíš budu reagovat na to, že sis nevybral moc dobře, podle toho, co píšeš výše. Ani jeden z těch nástrojů není keyboard, nemají klasické doprovody. Pokud ti nebude vadit starší nástroj, doporučuju koupi Korg PA1Xpro. A co se týká toho zvuku, souhlasím se Scorpim, Moxe jsem měl a je to až na pár výjimek nuda, šeď, šeď.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Jak to, že nemaj "klasický doprovody"?
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jak jakto? nechces rict, ze tu uz od zacatku dochazi k zamene terminu, ze ne? :)
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Teď už z vás mám v hlavě maglajz... :-) Vždyť všechny tyhle modely jsou schopný hrát automaticky podle akordu nějakou bicí, basovou a melodickou doprovodnou linku, nebo ne?
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

To jiste ano ... ovsem rikat tomu "klasicky doprovody" neni zrovna stastne. To se bude jednat spis o nejake paternove/groove sekvencery, arpegiatory, smycky, samply a tak podobne... Samozrejme, ze volnost v tvorbe bude vetsi, nez u keyboardu. Ale s volnosti taky minimalne o stejny kus vetsi naroky na ovladani (nebo teda spis programovani).

Nevyhovovalo by ti spis neco jako KORG PA50 SD (v podobne cenove relaci) ... pripadne to, jak doporucuje Nemous?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jeste drobnost (aby to nevyznelo divne): ja osobne si myslim, ze to, co si tu vybral, bude "na doma" lepsi volba nez ta "klasicka samohrajka" (a nekde vejs uz sem to psal, ze pokud s tim nebudes hrat po svatbach k tanci, tak ty doprovody v podstate nepotrebujes), jen mi neni uplne jasny (a zrejme ani dalsim prispivajicim), co od toho nastroje cekas ty...
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

OK, už to začínám chápat. Je to asi moje chyba ve vyjadřování, jak jsem psal, jsem kytarista a o těhlech věcech moc nevím a jak jsem psal už úplně na začátku, tak věc s doprovody není hlavní priorita toho všeho, spíš takovej bonus navíc. Nicméně teď už trochu chápu o jakym rozdílu mluvíte. Upřímně řečeno, tyhle "plný" samohrajkový doprovody, kde hraje celej orchestr, tak o ty moc nestojim, protože vesměs mi zněj stejně všechny hrozně (aspoň v těhlech cenách). Nějaký bicí, basa a melodický arpegio (a čím víc editovatelný, tím asi líp) je pro mě (resp. pro ni) až dost. Jak jsem psal, ona je teď hráč na klasickej klavír a já šacuju, že si bude víc hrát se zvukem, layerovat, splitovat, poladit náběhy, dozvuky, modulaci, já jí občas do toho zapidlikám na kytaru, ale ať to zní hodnotně. Ona určitě nebude produkovat nebo se snažit o žádnou one man show na party. Dovedu si maximálně představit, že si nahraje nějakej midi song (nebo vezme hotovej) a naživo si do něj bude hrát nějakej svůj part... Přiznávám, že jsem asi tedy nezvoli úplně chytrej název threadu. Každopádně vám, hoši, děkuju za vaši tpělivost a účast, už tak jste mě posunuli o notnej kus k cíli...
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Poslední příspěvek jsem napsal dřív, než jsem čet ten tvůj, ale tak asi v zásadě se začínáme shodovat...
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

No. Tak každopádně ty potřeby, co chceš samohrajka nesplňuje. Takže ses s těma klávesama docela trefil. Nejlepší by bylo si to asi všechno stejně vyzkoušet. Co chce hrát za styl ?
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“