Mastering v Abletonu
Pravidla fóra
-
PrelovskyPatrik
Mastering v Abletonu
Zdravím kolegové,
měl bych jednu otázečku. Dělám v Abletonu a mám problém s tím, že do monitoru mi jede zvuk co chci slyšet, ale když projekt uložím tak potom ten zvuk zni jinak. Zkoušel jsem štelovat v nastaveni cokoliv a nic nepomohlo.
Mám Imac 27 a používám jen jeho interní zvukovku, Monitory Alesis M1 Active 520.
Napadlo mě pořídit nějakou externí zvukovku a k ní připojit Digitalni recorder. Popřípadě nejaky pult se zvukovkou.. co toto http://kytary.cz/m-audio-projectmix-i-o/HN092947/ ??
Nebo je jiná možnost?
Jinak tady odkaz na tvorbu a zvuk co ladím
http://soundcloud.com/patrik-prelovsk/p ... econd-mate
měl bych jednu otázečku. Dělám v Abletonu a mám problém s tím, že do monitoru mi jede zvuk co chci slyšet, ale když projekt uložím tak potom ten zvuk zni jinak. Zkoušel jsem štelovat v nastaveni cokoliv a nic nepomohlo.
Mám Imac 27 a používám jen jeho interní zvukovku, Monitory Alesis M1 Active 520.
Napadlo mě pořídit nějakou externí zvukovku a k ní připojit Digitalni recorder. Popřípadě nejaky pult se zvukovkou.. co toto http://kytary.cz/m-audio-projectmix-i-o/HN092947/ ??
Nebo je jiná možnost?
Jinak tady odkaz na tvorbu a zvuk co ladím
http://soundcloud.com/patrik-prelovsk/p ... econd-mate
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mastering v Abletonu
Já se opět opřu o tvrzení, že v zásadě není možné, aby off-line render měl jiný zvuk než přehrávka v reálném čase. Ledaže by byla chyba v programu samotném (a to nemluvím o nastaveních - render by neměl mít nastaveno nic jinak, než má projekt, čili samplovačku a bitovou hloubku, nezapomenout také na efekty a automatizaci....). Ale to je pak diskuse pro Abletonisty; tohle já nijak neposoudím
P.
P.
zdravim, mam s timhle docela bohate zkusenosti.....mozne to opravdu je a je to casty problem vsech Abletonu.......doporucuji renderovat ve 24, zadny dither, zadna normalizace....ve preferencich si nastavit nejvyssi kvalitu.....vzdycky mi prijde, ze ten vysledny render je trosku downgradovany.....
pak je mozny, ze to dela win, nebo respektive zvukova ci to, ze poradna zvukovka neni, kazdopadne pokud mas nove win, tak bych se nedivil uplne nicemu.......jak rika Pavlii, chce to urcite renderovat ve stejne kvalite jako ma projekt nastaveno, je mozny ze tam je interne 16 a ty renderujes na 24.........
problem si myslim ze taky muze byt, pokud treba v Abletonu jedes na ASIO4all a pak prehravas s integrovanou zvukovkou pod jinymi, tam to bylo u me docela znat..........
jinak koukal jsem na tvuj soundcloud a zvuk mas opravdu vyborny, posloucham jen letmo na headphonech, ale vyborne kicky a vyborna basa u vetsiny tracku.........musim opravdu pochvalit
pak je mozny, ze to dela win, nebo respektive zvukova ci to, ze poradna zvukovka neni, kazdopadne pokud mas nove win, tak bych se nedivil uplne nicemu.......jak rika Pavlii, chce to urcite renderovat ve stejne kvalite jako ma projekt nastaveno, je mozny ze tam je interne 16 a ty renderujes na 24.........
problem si myslim ze taky muze byt, pokud treba v Abletonu jedes na ASIO4all a pak prehravas s integrovanou zvukovkou pod jinymi, tam to bylo u me docela znat..........
jinak koukal jsem na tvuj soundcloud a zvuk mas opravdu vyborny, posloucham jen letmo na headphonech, ale vyborne kicky a vyborna basa u vetsiny tracku.........musim opravdu pochvalit
Naposledy upravil(a) Nero dne 16.12.2011 17:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Spojeny příspěvky, používej tlačítko Upravit
Důvod: Spojeny příspěvky, používej tlačítko Upravit
-
PrelovskyPatrik
Ahoj díky za komentáře a pochvalu za tracky 
Jinak jedu Na Applu, žádný Win.. Zvukovka interni Coreaudio, ale uvažuju o koupi zvukovky M-AUDIO ProFire 610 nebo jestli se zblázním tak PreSonus StudioLive 16.0.2, ale to už bych asi začal dělat v Logicu, i když mi ten program příjde moc Sci Fi
Jinak jedu Na Applu, žádný Win.. Zvukovka interni Coreaudio, ale uvažuju o koupi zvukovky M-AUDIO ProFire 610 nebo jestli se zblázním tak PreSonus StudioLive 16.0.2, ale to už bych asi začal dělat v Logicu, i když mi ten program příjde moc Sci Fi
na Logic se vykasli, vim, ze kazdy DAW ma neco do sebe a ma sve priznivce i odpurce, ale vzhledem k Abletonu by to byl krok zpatky, myslim ze to co se da delat v Abletonu ohledne warpu, slicingu, vsechno tohle za plnyho chodu + moznost vybrat si zda budes skladat scenes nebo v arrangement view, tohle myslim Logic vubec nema. ale to uz asi vsechno vis. vzhledem ke kvalita tracku bych hadal, ze renderovani projektu budes mit taky vyreseny. takze nezbyva nez se snazit udelat si ten premaster co nejlepsi, aby pak vysledny downgrade pri poslechu mimo DAW tolik nemrzel
ale jo, me to uvnitr taky zni vzdycky lip
andrew_d
Nad každým svým postem máš takový tlačítko, na kterém je napsáno "Upravit". Není potřeba každou geniální myšlenku dávat do zvláštního postu. Zvlášť když jsou ty posty 2 minuty po sobě ...
Nad každým svým postem máš takový tlačítko, na kterém je napsáno "Upravit". Není potřeba každou geniální myšlenku dávat do zvláštního postu. Zvlášť když jsou ty posty 2 minuty po sobě ...
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat také na pár věcí ohledně mixu a masteru v Abletonu Live 9. Rád bych se dozvěděl více o tom, jak při mixu a masteru postupovat. Jaké zvolit audio efekty apod. Viděl jsem hodně tutoriálů na YT. Tam jsem se dozvěděl, že se pro tyto věci používá např. eq eight, compressor, multiband dynamics atd. Máte s těmito nástroji někdo nějaké zkušenosti? Osobně jsem podle určitých postupů na YT zkusil upravit pár tracků a byl jsem celkem spokojen. Rád bych ale vytěžil z Abletonu maximum, proto uvítám každou radu jak mix a master posunout na vyšší úroveň.
Vím, že hodně záleží na zvukové kartě, monitorech nebo sluchátkách apod. Mě spíše zajímají ty postupy a nastavení v Abletonu.
chtěl jsem se zeptat také na pár věcí ohledně mixu a masteru v Abletonu Live 9. Rád bych se dozvěděl více o tom, jak při mixu a masteru postupovat. Jaké zvolit audio efekty apod. Viděl jsem hodně tutoriálů na YT. Tam jsem se dozvěděl, že se pro tyto věci používá např. eq eight, compressor, multiband dynamics atd. Máte s těmito nástroji někdo nějaké zkušenosti? Osobně jsem podle určitých postupů na YT zkusil upravit pár tracků a byl jsem celkem spokojen. Rád bych ale vytěžil z Abletonu maximum, proto uvítám každou radu jak mix a master posunout na vyšší úroveň.
this.one
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Postupy jsou stejné jako v jakémkoliv jiném DAW. Takže žádné tipy speciálně pro Live nejsou. Sleduj dál tutoriály na YouTube, čti články a zkoušej. Pouze praxí se dopracuješ k nějakému dobrému výsledku.this.one píše:Zdravím,
chtěl jsem se zeptat také na pár věcí ohledně mixu a masteru v Abletonu Live 9. Rád bych se dozvěděl více o tom, jak při mixu a masteru postupovat. Jaké zvolit audio efekty apod. Viděl jsem hodně tutoriálů na YT. Tam jsem se dozvěděl, že se pro tyto věci používá např. eq eight, compressor, multiband dynamics atd. Máte s těmito nástroji někdo nějaké zkušenosti? Osobně jsem podle určitých postupů na YT zkusil upravit pár tracků a byl jsem celkem spokojen. Rád bych ale vytěžil z Abletonu maximum, proto uvítám každou radu jak mix a master posunout na vyšší úroveň.Vím, že hodně záleží na zvukové kartě, monitorech nebo sluchátkách apod. Mě spíše zajímají ty postupy a nastavení v Abletonu.
Kvalitní monitory si určitě pořiď, abys pořádně slyšel, co vlastně se zvukem děláš.
Hraju na kytary a mašinky
Díky za odpověď. 
Používám sluchátka Sennheiser HD6 Mix. S nimi jsem hodně spokojen. Používám i externí zvukovou kartu.
Zkoušel jsem hodně různých postupů podle YT tutoriálů, tak mě jen zajímalo, jestli je nějaký standardní postup, který se používá pro tvorbu tracků, které se např. lisují na CD. Abych nezapomněl na některý důležitý audio instrument. Kdybych chtěl někdy něco uploadovat na internet, tak ať to má nějakou dobrou kvalitu.
Používám sluchátka Sennheiser HD6 Mix. S nimi jsem hodně spokojen. Používám i externí zvukovou kartu.
Zkoušel jsem hodně různých postupů podle YT tutoriálů, tak mě jen zajímalo, jestli je nějaký standardní postup, který se používá pro tvorbu tracků, které se např. lisují na CD. Abych nezapomněl na některý důležitý audio instrument. Kdybych chtěl někdy něco uploadovat na internet, tak ať to má nějakou dobrou kvalitu.
this.one
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak psal rotten - není, není a ještě jednou není. YT videa jsou fajn, ukáží několik možných cest. Nejsou ani nijak samospasitelná ani nijak "berná mince". Když se nebudeme bavit o technickém základu, kde není možný více než jeden směr (omezení vybuzení na 0 dBFS apod.), tak platí stejná věc, jako třeba u mikrofonů: "není špatný postup, ale jen více nebo méně vhodný/efektivní".
Sluchátka jsou jen berlička, není to poslech v pravém slova smyslu (jiné vnímání stereopozice atd.). Jsou rozhodně vhodná na detailní práci - editace, chirurgické zásahy apod., ale základ poslechu jsou monitory.
Důležitý audio instrument neexistuje, ergo se na něj nedá ani zapomenout
Hodně zdaru!
P.
Sluchátka jsou jen berlička, není to poslech v pravém slova smyslu (jiné vnímání stereopozice atd.). Jsou rozhodně vhodná na detailní práci - editace, chirurgické zásahy apod., ale základ poslechu jsou monitory.
Důležitý audio instrument neexistuje, ergo se na něj nedá ani zapomenout
Hodně zdaru!
P.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Sluchátka se hodí spíš na mix a jak psal pavlii, na "detailní" práce a pokud už je budeš používat, tak si přečti o "mono-mixu" - základní mix si můžeš udělat ve sluchátkách a nejlépe v monu. Pro pořádnej mix je ale potřeba monitory.this.one píše:Díky za odpověď.
Používám sluchátka Sennheiser HD6 Mix.
"není, není a ještě jednou není."this.one píše:jestli je nějaký standardní postup, který se používá pro tvorbu tracků, ...
Hraju na kytary a mašinky
Díky moc. 
Bohužel monitory si nemůžu pořídit. Bydlím v paneláku, takže je používat nemůžu. Už tak mám problém se sousedy když poslouchám hudbu přes klasické repro bedny k pc.
Ale díky za radu. Budu zkoušet tedy dál podle videí a když narazím na nějaký dobrý postup, tak ho budu používat.
Bohužel monitory si nemůžu pořídit. Bydlím v paneláku, takže je používat nemůžu. Už tak mám problém se sousedy když poslouchám hudbu přes klasické repro bedny k pc.
Ale díky za radu. Budu zkoušet tedy dál podle videí a když narazím na nějaký dobrý postup, tak ho budu používat.
this.one
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nojo - je to prostě prob. Každopádně když člověk ví, jaká specifika má poslech na sluchátka, tak se samozřejmě použít dají i s řekněme ucházejícím výsledkem.
P.
P.
hele ja s monitorama v panelaku nemam problem, vetsinou neni nutny to s hlasitosti nejak hrotit;) Pokud se chces zvuku nejak seriozneji venovat, tak monitory jsou asi prvni investice, kterou bys mel udelat (a potom nejaka zakladni uprava akustiky).
Popřemýšlím nad tím. Je o i otázka peněz. Dobré monitory stojí určitě hodně peněz.
this.one