Nultý pražec
Pravidla fóra
Nultý pražec
Ahoj, mám problém se svojí kytarou po tom, co jsem tam natáhnul nové struny - 12-56.
Běžně jsem tam míval 10-46, ale poslední dobou jsem měl kytaru podladěnou, tak mi v hudebninách poradili tyhle.
Problém je v tom, že horní tlustá struna nezapadne pořádně do nultýho pražce, takže kytara moc nezní v prvních 2 polohách.
Neuškodím nějak kytaře, když ten pražec vybrousím? Myslím, kdybych tam chtěl potom dávat zpátky užší struny, tak jestli to nebude vadit.
Dík za odpověď
Běžně jsem tam míval 10-46, ale poslední dobou jsem měl kytaru podladěnou, tak mi v hudebninách poradili tyhle.
Problém je v tom, že horní tlustá struna nezapadne pořádně do nultýho pražce, takže kytara moc nezní v prvních 2 polohách.
Neuškodím nějak kytaře, když ten pražec vybrousím? Myslím, kdybych tam chtěl potom dávat zpátky užší struny, tak jestli to nebude vadit.
Dík za odpověď
Kytara: Cort M600 AVD
Aparát: Marshall Valvestate VS100 + Kustom 4*12 box
Trsátka: George Dennis Sharp 1,0
Struny: Ernie Ball 09-46
Re: Nultý pražec
Podladěnou kytaru je třeba naladit, a né dávat silnější struny.
Jakýkoliv problém s ořechem se při stisku struny na pražec nemůže projevit. Leda, že by byla struna vysoko a tys to nedomáčkl zcela.
To čemu říkáš nultý pražec se jmenuje ořech a není problém ho přibrousit.
Proč ti dali sadu 12-56, ta má tlusté struny z 13tkové sady, bude hrozně velký rozdíl v tvrdosti - budeš mít problém.
Určitě bude třeba nastavit výztuhu krku.
Doufám, že nemáš nějakou španělku, protože ta se rozsype.
Nebo to je ta elektrika v podpisu
?
Jakýkoliv problém s ořechem se při stisku struny na pražec nemůže projevit. Leda, že by byla struna vysoko a tys to nedomáčkl zcela.
To čemu říkáš nultý pražec se jmenuje ořech a není problém ho přibrousit.
Proč ti dali sadu 12-56, ta má tlusté struny z 13tkové sady, bude hrozně velký rozdíl v tvrdosti - budeš mít problém.
Určitě bude třeba nastavit výztuhu krku.
Doufám, že nemáš nějakou španělku, protože ta se rozsype.
Nebo to je ta elektrika v podpisu
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Cort M600 je elektrika - a tahle skutečnost docela bortí půlku toho, co jsi, shootere, napsal
Používání hybridních strun je vcelku běžná praktika, která v ničem neomezuje a rozhodně nekomplikuje hraní, stejně tak je běžné používání silnějších strun při podladění. Výztuhu možná bude muset štelovat, možná ne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Shooter:
Moc nerozumim tomu co myslíš tím, že mam kytaru naladit? S tim problém nemam.
A s tou výztuhou myslim nebude třeba něco dělat, jelikož ty struny sou povolený, takže tam moc rozdíl neni. A ve zvuku sem taky zhoršení nezaregistroval, tak nemám v plánu s tim něco dělat.
Jinak sem to tu pročet a zkusil sem naladil oktávy a už to hraje celkem v pohodě po celym hmatníku.
Takže jestli to nevadí, tak s tim nic dělat nebudu.
Abych to líp popsal, tak mi ta strunu jakoby sedí na to pražci (ořechu) a nezapadne tam skoro vůbec.
Akorát mi to nechce sebrat ladička tu nejtlustší v E. Ale po sluchu je to OK
A s tou výztuhou myslim nebude třeba něco dělat, jelikož ty struny sou povolený, takže tam moc rozdíl neni. A ve zvuku sem taky zhoršení nezaregistroval, tak nemám v plánu s tim něco dělat.
Jinak sem to tu pročet a zkusil sem naladil oktávy a už to hraje celkem v pohodě po celym hmatníku.
Takže jestli to nevadí, tak s tim nic dělat nebudu.
Abych to líp popsal, tak mi ta strunu jakoby sedí na to pražci (ořechu) a nezapadne tam skoro vůbec.
Akorát mi to nechce sebrat ladička tu nejtlustší v E. Ale po sluchu je to OK
Elektriky jsem si nevšiml až později, a tu řádku jsem dopsal, a asi jsem nepochopil to podladění. Věta: "poslední dobou jsem měl kytaru podladěnou", zní jako že to je problém a chce ho řešit. Nějak mi z toho nevyplynulo, že tu kytaru chce mít i nadále podladěnou a kvůli tomu mění struny.Nero píše:Cort M600 je elektrika - a tahle skutečnost docela bortí půlku toho, co jsi, shootere, napsalPoužívání hybridních strun je vcelku běžná praktika, která v ničem neomezuje a rozhodně nekomplikuje hraní, stejně tak je běžné používání silnějších strun při podladění. Výztuhu možná bude muset štelovat, možná ne.
Také standardně hraju na akustice 12-56 (a i různí výrobci mají jiné průměrové složení sad), myslel jsem jen, že je velký skok mezi 10-46 a 12-56.
Nevím jak na elektrikách, ale akustiky se bez seřízení při změně o dvě čísla většinou neobejdou.
Jak píšu nějak mi nedošlo, že "poslední dobou jsem měl kytaru podladěnou", znamená "hraju na podladěnou kytaru".freerider píše:Shooter:
Já měl třeba podladěnou kytaru rok v kufru, ale jen kvůli skladování
Měl jsem někde pěkné stránky s obrázky, ale nemůžu najít, jen tohle
http://www.fretnotguitarrepair.com/repa ... ar/nut.php
http://www.youtube.com/watch?v=mURaYb9S ... r_embedded
http://www.stewmac.com/shop/Nuts,_saddl ... 1&xsr=0673
co struna, to pilka
Naposledy upravil(a) Nero dne 16.12.2011 20:49, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny posty, používej Upravit
Důvod: Sloučeny posty, používej Upravit
V pohodě 
No mě šlo o to, jestli potom nebude problém, kdybych tam dal zpátky slabší struny a měl sem to vybroušený
No mě šlo o to, jestli potom nebude problém, kdybych tam dal zpátky slabší struny a měl sem to vybroušený
- Nero
- Rádce
Ono pokud měl kytaru seřízenou na desítky a standard E, a pak natáhne dvanáctky a podladí dejme tomu o dva, tři půltóny, tak se ty změny můžou navzájem vyrovnat a seřizování nebude třeba.shoooter píše: Nevím jak na elektrikách, ale akustiky se bez seřízení při změně o dvě čísla většinou neobejdou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak v tom bych problém neviděl, tedy pokud drážky nepodbrousíš a struny se ti nebudou dotýkat prvního pražce.freerider píše:No mě šlo o to, jestli potom nebude problém, kdybych tam dal zpátky slabší struny a měl sem to vybroušený
Nebo máš strach že ti struny budou v těch větších drážkách lítat při bendování?
Toho bych se taky nebál. Rozdíl v tloušťce těch strun není tak dramatický. A pak se podívej třeba na kompenzovanou kobylku. Tam žádné drážky pro struny nejsou a hraje to
A pokud ji měl seřízenou na .10 při podladění o 3 půltóny ...Nero píše:Ono pokud měl kytaru seřízenou na desítky a standard E, a pak natáhne dvanáctky a podladí dejme tomu o dva, tři půltóny, tak se ty změny můžou navzájem vyrovnat a seřizování nebude třeba.shoooter píše: Nevím jak na elektrikách, ale akustiky se bez seřízení při změně o dvě čísla většinou neobejdou.
Ořech bez drážek být ale nemůže.MilanT píše:Tak v tom bych problém neviděl, tedy pokud drážky nepodbrousíš a struny se ti nebudou dotýkat prvního pražce.freerider píše:No mě šlo o to, jestli potom nebude problém, kdybych tam dal zpátky slabší struny a měl sem to vybroušený
Toho bych se taky nebál. Rozdíl v tloušťce těch strun není tak dramatický. A pak se podívej třeba na kompenzovanou kobylku. Tam žádné drážky pro struny nejsou a hraje to![]()
Brousil bych drážku lechce do strany, a dát pozor na to abys tu drážku neprohloubil.
Tohle jsem myslel

A je ideální, ty vyrobíš C, D je špatně!

A je ideální, ty vyrobíš C, D je špatně!
- Nero
- Rádce
Jak tak píše, tak pochybuju, že mělshoooter píše:A pokud ji měl seřízenou na .10 při podladění o 3 půltóny ...Nero píše:Ono pokud měl kytaru seřízenou na desítky a standard E, a pak natáhne dvanáctky a podladí dejme tomu o dva, tři půltóny, tak se ty změny můžou navzájem vyrovnat a seřizování nebude třeba.shoooter píše: Nevím jak na elektrikách, ale akustiky se bez seřízení při změně o dvě čísla většinou neobejdou.?
PetrPeter 1975 - 2008
Hrál sem většinou v normálním ladění. Jen občas sem zkusil něco jinýho 
Nikde jsem nepsal, že ořech může být bez drážek.shoooter píše:Ořech bez drážek být ale nemůže.MilanT píše:Tak v tom bych problém neviděl, tedy pokud drážky nepodbrousíš a struny se ti nebudou dotýkat prvního pražce.freerider píše:No mě šlo o to, jestli potom nebude problém, kdybych tam dal zpátky slabší struny a měl sem to vybroušený
Toho bych se taky nebál. Rozdíl v tloušťce těch strun není tak dramatický. A pak se podívej třeba na kompenzovanou kobylku. Tam žádné drážky pro struny nejsou a hraje to![]()
Brousil bych drážku lechce do strany, a dát pozor na to abys tu drážku neprohloubil.
Bylo to jen "uklidnění a ujištění" tazatele, že nemusí mít strach z lítání strun ze strany na stranu.
Naopak jsem psal o nutnosti nepodbroušení drážky, což ty jsi jen zopakoval jinými slovy
Obecně myšlenka - jde to i bez drážek - když mluvíme o ořechu je mimo. Kdyby ubrousil ořech ve stylu kobylky bez drážek, moc by si nezahrál. To že je kompenzovaná je také zavádějící. Běžně jsou kobylky nekompenzované a také bez drážek, a naopak kompenzované ořechy drážky mají. Je to o konstrukci nástroje, a zmíněná kompenzace s tím vůbec nijak nesouvisí.MilanT píše: Nikde jsem nepsal, že ořech může být bez drážek.
Bylo to jen "uklidnění a ujištění" tazatele, že nemusí mít strach z lítání strun ze strany na stranu.
Naopak jsem psal o nutnosti nepodbroušení drážky, což ty jsi jen zopakoval jinými slovy
Myslím, že tazatel potřebuje slyšet jediné: Drážby v ořechu můžeš s citem rozšířit, aby tam tlustší struny líp vešly. Neměl bys ale drážky prohloubit, pak by ti struny drnčely na prvních pražcích.
Jsou na to speciální pilníky, drahé. Zkus to pilníčkem na nehty, nebo přímo tou strunou tahat sem a tam, možná s pomocí prášku na vany či nádobí. Chápeš? Když bude mít drážka zase obloukový tvar, byť o kousek většího průměru, nebude to vadit ani tenším strunám.
Jsou na to speciální pilníky, drahé. Zkus to pilníčkem na nehty, nebo přímo tou strunou tahat sem a tam, možná s pomocí prášku na vany či nádobí. Chápeš? Když bude mít drážka zase obloukový tvar, byť o kousek většího průměru, nebude to vadit ani tenším strunám.
Tak už mám jasno, zítra se na to vrhnu.
Díky všem za rady
Díky všem za rady
Já řešil stejný problém na mé 7strunce, když jsem si koupil .68 Hčko. Vzal jsem to opatrně pilníčkem na nehty do strany a krásně mi to pak sedlo. Teď nedávno jsem jsem si koupil tenčí struny a mám tam .58 a nějak nepozoruji, že by to vadilo/plandalo. Akorát si při pilování dej pozor, ať se ti tam neudělá ostrá "hrana", to by asi struně dost vadilo...
Obe ruce leve...