Ako vyrezat "soundport"

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Ako vyrezat "soundport"

Příspěvek od hyenik »

je to razantni :)
Ja jsem se s kytararem pri stavbe o tom rozhodovali pred tema peti rokama, jestli jo nebo ne, on sam to podporoval, ze napr. s nezacpanou dirou na preamp mu to prijde kolikrat lepsi.... ale netroufli jsme si nakonec. Skoda. Vzhledem k tomu ze tema soundportama uz si "znicilo" kytary stovky amíků a nemají s tím jediný problém, tak jsem zcela klidný.

kytarar Alan Carruth, ktery to (krome McKnighta) odstartoval na AGF presne psal..... zkousel najit o tom nejake informace, ale k dispozici byly to jenom pocity bez jakkekoli vypovidaci hodnoty (podobne jako pisete vy :)... nikdy bych si to neudelal, znicena kytara, je to uplne na nic... prestoze to neslysel atd), tak nezbyvalo mu nic jineho nez to proste vyzkouset, promerit, udelat a publikovat.
http://www.alcarruthluthier.com/guitars/corker.htm
Od te doby je vychytana pozice, rozmery, technologie a casto si to pachaji borci sami doma.

Nikoho samozrejme nenutim si vrtat do D28. To bych ani ja neudelal, protoze kytara by ztratila hodnotu, ale na jinych kusech?
Zaznel dotaz, ja jsem odpovedel.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

hyenik píše:tak ted zas nechapu ja :)
Kytaristi obvykle resi kazdy nesmysl, ktery ovlivnuje zvuk z 0.1% jenom kvuli jejich libidu a pocitu pri hrani.... a kdyz se u akustiky nabizi jednoducha moznost jak tohle ovlivnit dramaticky, tak to odmitas? :)
Ale jo, když něco zlepší zvuk kytary o 1%. tak je to určitě dobrá věc. A jsem určitě za. Fór soundportu je, že to nezlepší zvuk kytary (myslím pro okolní posluchače), zlepší to zvuk pouze pro tebe. Tím ale nedostaneš kytaru s lepším zvukem. Ale jak jsem psal, je to můj boj. :wink: A ostatním v dělání děr nikterak nebráním. I do kytar Martin. :D
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Jester píše: Ale jo, když něco zlepší zvuk kytary o 1%. tak je to určitě dobrá věc. A jsem určitě za. Fór soundportu je, že to nezlepší zvuk kytary (myslím pro okolní posluchače), zlepší to zvuk pouze pro tebe.
Zrejme se nevyjadruju dost jasne, protoze zlepseni libida je samozrejme zlepseni jenom pro samotneho kytaristu. Posluchac poznava zlepseni zvuku az o desitky procent, a to zadne zasahy, kabely, znacky lamp, zazracne ovedrivy a dalsi zarucene navody neudelaji.

Abych to uzavrel, ja vam rozumim, jak jsem psal, taky jsem nenasel dost odvahy. Ale kdybych tenkrat vedel co vim dnes, tak nevaham ani vterinu. Je to samozrejme "kdyby byly v ri*ti ryby"......tak se to pokusim napravit aspon slozitejsim post-it :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

hyenik píše:stovky amíků a nemají s tím jediný problém
To doufám nemyslíš technicky, jakože ani jednomu nepraskl lub apod.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ivan

Příspěvek od Ivan »

ten soundport ma opodstatnenie naozaj iba pri "minimalistickom" hrani - teda bez nazvucenia, ampov a pod., proste iba chytis gitaru a hras... (co je moj pripad). osobne mam silnu potrebu sa lepsie pocut, chyba mi projekcia zvuku smerom na mna, co by mal soundport riesit, preto nad tym soundportom rozmyslam a pravdpodobne uz dlho ani nebudem otalat a dam si ho spravit... len naozaj to nie je lahke rozhodnutie, ked k svojej gitare mate pozitivny vztah. navyse nejake merania dokazali, ze sa tym aj zvysi hlasitost gitary, ale to je asi diskutabilne. pri custom akustikach sa soundport stava standardom.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Kdysi mne druhý ozvučný otvor umístěný v lubu dosti zajímal, protože zvuk jdoucí k posluchačům mi přijde kultivovanější než ten, který slyší hráč... Když ještě byl Audiotek v Praze, zkusil jsem si zahrát na některé modely Breedlove, což je zřejmě jediná seriově vyráběná značka, která má modely s druhým ozvučným otvorem dostupné v ČR... Jelikož mi to přišlo šikovné, ptal jsem se Procházky, zda lze druhý otvor dodatečně do kytary dodělat... Odpověděl, že to v podstatně není problém, jediné "úskalí" bylo v tom, že na okrajích bude lak esteticky odlišný...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

shoooter píše:
To mylsim naprosto vazne. Ve stovkach prispevku lidi kteri si to delali se o tom nikdo nezminil, coz kdyby se stalo, tak by to tam pekne rozmazli. Nekteri to pro jistotu vypodlozuji, ale vetsina proste vyrizne diru. Nesrovnaval bych to s otvorem na preamp, protoze ten je obvykle vetsi a ma pevnostne horsi tvar (obdelnik). Jestli ty si slysel ze to nekomu prasklo po tom co si nechal udelat diru do lubu, to je klidne mozne, ale jestli tam pisou kytarari ktery tech soundportu udelali mnoho desitek, tak prece jenom jejich nazor ma pro me "trochu" vetsi vahu ;)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

hyenik píše: Zrejme se nevyjadruju dost jasne, protoze zlepseni libida je samozrejme zlepseni jenom pro samotneho kytaristu. Posluchac poznava zlepseni zvuku az o desitky procent, a to zadne zasahy, kabely, znacky lamp, zazracne ovedrivy a dalsi zarucene navody neudelaji.
Ale jo, já jsem to samozřejmě pochopil, jenom mám prostě odlišný (nebo částečně odlišný, v něčem se shodneme) názor na věc.
Jinak díky Ivanovi za skvělé téma (v poslední době je jich tady jak šafránu) a Tobě za vysvětlení, co to je.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Tak jsem si zcela nekriticky pustil to video (flamenco). No co bych k tomu řekl - zvukový rozdíl tam je, ale že by se mi zdálo, že to je k lepšímu - no nevím nevím. Dost se to v mých uších zvukově znekonkrétnilo. Takže tudy pro mne cesta určitě nevede.

Jinak já nikdy neměl problém, že bych se s akustikou špatně slyšel.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
shoooter

Příspěvek od shoooter »

hyenik píše:
shoooter píše:
To mylsim naprosto vazne. Ve stovkach prispevku lidi kteri si to delali se o tom nikdo nezminil, coz kdyby se stalo, tak by to tam pekne rozmazli. Nekteri to pro jistotu vypodlozuji, ale vetsina proste vyrizne diru. Nesrovnaval bych to s otvorem na preamp, protoze ten je obvykle vetsi a ma pevnostne horsi tvar (obdelnik). Jestli ty si slysel ze to nekomu prasklo po tom co si nechal udelat diru do lubu, to je klidne mozne, ale jestli tam pisou kytarari ktery tech soundportu udelali mnoho desitek, tak prece jenom jejich nazor ma pro me "trochu" vetsi vahu ;)
Tak jednak je obrovský rozdíl mezi překližkou a masivem, a luby bývaj často vrstvené i u tzv. "celomasivů", je rozdíl v materiálu a síle lubu, a zásadní je, jak píšeš, tvar díry, ale hlavně i umístění díry. Kritické jsou samozřejmě ostré rohy. Myslím, že třeba tohle
Obrázek
je horší než obdélník pro preamp.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

shoooter píše: Myslím, že třeba tohle
Obrázek
je horší než obdélník pro preamp.
To rozhodne. A stejne nepraskl, takze? :)

Nic, ja jsem k tomu rekl vsechno podstatne, a momentalne se to meni spis na akademickou diskuzi ve stylu bonmotu ze slovenskeho fora: "To je jako by ten co si jenom honi radil jak spravne jeb*at"
O pripadnem prubehu praci a vysledcich budu informovat.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

hyenik píše: To rozhodne. A stejne nepraskl, takze? :)
Kytara stárne, tah strun je neúprosný, mění vlhkost, mění tvar, občas dostane nějakou ránu, i když třeba v kufru atd. na tom není nic akademického. Tuhle asi nikdo nevláčel 10, 20 let po kšeftech, že jo!
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

shoooter píše: Kytara stárne, tah strun je neúprosný, mění vlhkost, mění tvar, občas dostane nějakou ránu, i když třeba v kufru atd. na tom není nic akademického. Tuhle asi nikdo nevláčel 10, 20 let po kšeftech, že jo!
K tomuto salonnimu češtví snad jenom muj oblibeny vtip:
Potka se nekde u Kolina kytara z pouste u Corony a druhou z tropickeho pralesa Indonesie a rika: "Tady v Cesku je ale kure*vsky klima, co?"

Pripomelo mi to meho mistniho oblibence, ktery se tady podobne sugestivne snazil predsvedcit lidi, ze na kazdem letnim festaku vyhori minimalne jeden shitozni zesilovac z Ciny. Tedy ano, samozrejme souhlasim, s tim ze je to oslabeni lubu, ale bat se ze kazdy druhy praskne, to je diplomaticky receno sireni poplasne zpravy. Podobne jako, ze se borti ozvucna deska levnych dvanactek a na pionyrskem tabore ti vleze škvor do ucha.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

hyenik píše: bat se ze kazdy druhy praskne,
.... je stejná blbost jako napsat, že s tím stovky amíků nemají problém.
Bohužel ani první ani druhé jsem nepsal já.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

shoooter píše:
hyenik píše: bat se ze kazdy druhy praskne,
.... je stejná blbost jako napsat, že s tím stovky amíků nemají problém.
Bohužel ani první ani druhé jsem nepsal já.
Ted uz chybi jenom abys mi opravil pravopisne chyby :)
Necham predjimani a pocitu, pockam si na vysledek.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Red Bull píše:Tak jsem si zcela nekriticky pustil to video (flamenco). No co bych k tomu řekl - zvukový rozdíl tam je, ale že by se mi zdálo, že to je k lepšímu - no nevím nevím. Dost se to v mých uších zvukově znekonkrétnilo. Takže tudy pro mne cesta určitě nevede.

Jinak já nikdy neměl problém, že bych se s akustikou špatně slyšel.
ja som tam tiez nepostrehol velky rozdiel. resp. neviem ci som pocul alebo ci som chcel ten rozdiel pocut... sa mi zda, ze ten mic nebol idealne polohovany voci soundportu a navyse bol to sirokomembranovy mic s velkym zaberom, tak neviem... custom vyrobci asi vedia, preco ten port robia do gitar. efekt soundportu zrejme dost zavisi aj od kusu gitary, niektore dreva mozno nemaju na to predispozicie
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Z toho prezentovaného videa nebyl ten rozdíl tak markantní, abych o tom jen uvažoval. Pokud se objeví nějaké reprezentativní video se sundportem, tak si ho rád poslechnu.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Mylsím že pokud by se ten otvor vyřízl oválný a nejlépe se ještě vyložil lemovkou, neprasklo by to do soudného dne - díra na preamp má z pevnostního hlediska strašně nevýhodný tvar, tam se nedivím že to praská a spíš se podivuji že ještě nikdo nedělá preamp v kulaté krabičce do kulaté díry. Bohužel teď nemám žádný provozuschopný vrak, na kterém bych to ozkoušel a podrobil ho i zátěžovým zkouškám.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Red Bull píše:Z toho prezentovaného videa nebyl ten rozdíl tak markantní, abych o tom jen uvažoval. Pokud se objeví nějaké reprezentativní video se sundportem, tak si ho rád poslechnu.
Video nepomůže, to chce mít tu kytaru v ruce. Také bych to rád zkusil - mmožná bych si udělal perforaci do Furcha. Chtělo by to ale vyzkoušet, nejlépe více alternativ tvarů a umístění. Bohužel je to jen na jeden pokus :-(
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě mě napadlo nedělat jednu velkou lochnu ale ekvivalentní síť malých, aby lub neztratil tolik pevnosti. Otázka ale je, jaký vliv by měly víry v malých dírkách na ekvalizaci, zda by přes ně dobře procházely basy.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“