Vše, co potřebuji na nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Pavel94

Re: Vše, co potřebuji na nahrávání

Příspěvek od Pavel94 »

A co se mikrofonního kabelu týče, tak je jedno jaký přesně typ nebo je v nich nějaký rozdíl?
FLAMING.RECORDS

Příspěvek od FLAMING.RECORDS »

Máš několik typů konektorů, jestli znáš dnes základní PC USB tak víš co je to konektor, ne ale teď vážně.

Nejčastěji jsou dva typy u input a output (vstupu, výstupu).

XLR a JACK.

XLR

Je samec (má 3 kolíky) a samice (3 dírky) to je myslím jasné

U té tvé zvukovky je XLR konektor ten úplně vlevo, ten velký černý, nejčastěji se tam zapojuje mikrofon

JACK
-Většinou se používa pro kytara+kombo
Kytara+zvukovka atd.. , Ale je i více možností ale tím ti nebudu plést hlavu. Ovšem dá se do jacku pichnout i mikrofon, ale pouze dynamický bez phantomového napájení.
Na tvé zvukovce je JACK ten vedle XLR.

Čili KABELÁŽ. Pokud vlastníš dynamický mikrofon tak propojení bude:

Mikrofon <= XLR -----------===>Zvuková karta (JACK) (nevím, proč by to nemohlo tak být?) určo je lepší XLR --- XLR , ale s jackem to jde také a ohledně kvality zvuku, něco se tam pohybuje ale ne ve velkém, ale podstatné je to také, ale jak správně PARIS podotknul tak nejvíc záleží na předzesilovači, ten "kouzlí" zvuk a je hlavním faktorem.

Kondenzátorový mikrofon:

Kond. Mic <= XLR samice ------------- XLR samec => Zvuková karta + zapnout phantom power +48V

Snad jsem to trochu osvětlil, omlouvám se za velikost komentu, ale snažím se polopaticky objasnit situaci.
A cenu kabelu doporučuji od 250 Kč a výše.

Není zač :wink:
Naposledy upravil(a) FLAMING.RECORDS dne 6.12.2011 20:29, celkem upraveno 1 x.
Kryšpín
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kryšpín »

Jenom bych doplnil, ze ja mam ve zvukovce samice jen jacky, a phantoma 48V tim taky normalne do mikrofonu posilam.
Hlava: Marshall JCM 900 Hi Gain Master s preampem od Rockwellu
Bedna: Kustom Quad A
cvičítko Peavey Rage 158
Kytara: BC Rich Mockingbird, stará Apollka, el. ak. Fender CD-160
http://bandzone.cz/fan/jakrystof
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Pokud vlastníš dynamický mikrofon tak propojení bude:
Mikrofon <= XLR -----------===>Zvuková karta (JACK)
ee. takhle ne. pokud jde o M-AUDIO Fast Track MKII, tak Mikrofon (XLR) ----> Zvuková karta (XLR)
ale verim, ze jde jen o nepozornost pri psani. (resp. o konektor ani tak nejde, jde o to, co je za nim. a pro mikrofon tam musi byt mikrofonni predzesilovac. takze ani ty veci, co se pisou ohledne konektoru predtim, neplati stoprocentne (spis teda vetsinou neplati) a mozna by i bylo lepsi to zkorigovat (nebo rovnou smaznout), at tu zbytecne nestrasi zavadejici informace...).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

OK, tak jeste jednou:
FLAMING.RECORDS píše:Mikrofon <= XLR -----------===>Zvuková karta (JACK) (nevím, proč by to nemohlo tak být?)
Nemohlo by to tak byt. Mikrofonni vstup je ten s XLR konektorem. Ten s Jackem je vysokoimpedancni nastrojovy vstup. Mikrofon tam pichnout samozrejme muzes, ale s velmi nejistym (mnohdy tragickym (co se tyka zvuku)) vysledkem.
FLAMING.RECORDS píše:s jackem to jde také a ohledně kvality zvuku, něco se tam pohybuje ale ne ve velkém
Nejde. Resp. viz vyse.
FLAMING.RECORDS píše:dá se do jacku pichnout i mikrofon, ale pouze dynamický bez phantomového napájení
Tohle obecne neplati. Nekdy tedy ano, ale neni to zavisle na typu konektoru.
FLAMING.RECORDS

Uz vim co myslis, na te zvukovce je HI-Z jack vstup, tak tam to tedy asi nepujde kdyz to myslis, ale uz jsem to take skousel, ale nic z tech tvych uvedenych zvukovych problemu mi to neudelalo tak nevim :?: :| Ale verim, ze jsi skusenejsi a nema smysl debatovat o takove veci, proste mu staci zvukovka, kabel na propojeni a stojan, mozna pop filter, zalezi jaky ma mikrofon. :wink:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono nejde o to, jak to připadá tobě...jde o obecné skutečnosti a o "level". kde se pohybuješ. Jakmile se budeš chtít (nebo zkusíš) posunout výš, tak poznáš sám :wink: ale momentálně se tě tady snažíme uchránit od zbytečných chyb.

Pokud (jak píšeš v jiném threadu) opravdu uvažuješ o posunu v kvalitě mikrofonu, tak bys měl k věci prostě přistupovat profesionálně a ne humpolácky 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
FLAMING.RECORDS

Nejvic se clovek uci chybami a casem a take tim ze se podeli o skusenosti s ostatnimi. Ja jsem jen podotkl, ze uz jsem mel tak mikrofon zapojeny, ale spis asi nemyslime to same nebo to chapu spatne to uznavam, ale strasne rad se ucim a procitam tohle forum a musim rici, ze za tu dobu co tu jsem, opravdu uz jsem se od vas vsech naucil par veci a za to moc dik. :wink:
Pavel94

Příspěvek od Pavel94 »

Mockrát všem děkuji za jejich čas a ochotu:).

Teď budu znít asi jako největší pošuk. Takže nakonec jsem si koupil Audio-technica At2020 USB a jde mi o to, od známého mám program Adobe Auditon 3.0 a chci se zeptat, jakým způsobem, avšak co nejkvalitněji, mohu nahrávat. Zkoušel jsem to, avšak na konci mi nevyšel nikterak dobrej zvuk (extrémně hlučný, jedna vejška a začalo to trochu pískat:D).
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

piskat? nepoustis nahodou nahravany zvuk zpet do reproduktoru nebo do otevrenych sluchatek?
Pavel94

Příspěvek od Pavel94 »

Takhle se slovem pískat jsem to přehnal, ale jedná se o to, že jakmile zazpívám vyšší tón, tak výslednej zvuk není čistý. Zní to, jako bych nahrával s normálním Skype mikrofonem:D.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

divny ... vyssi a ne hlasitejsi? i tak to muze byt ta vazba ze sluchatek. muzes nam tu nahravku nekam uploadnout?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Pavel94 píše:Takhle se slovem pískat jsem to přehnal, ale jedná se o to, že jakmile zazpívám vyšší tón, tak výslednej zvuk není čistý. Zní to, jako bych nahrával s normálním Skype mikrofonem:D.
no a v audacity jsi navolil že má nahrávat skrze ten USB mic? jestli fakt tím skype mikrofonem nenahráváš :lol:
postni nahrávku, to se pozná hned, jestli to nemáš přebuzené (clipping) nebo jestli to vazbí.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No a hlavně také popiš (nebo ukaž screenshoty) způsob, jak to máš v Audacity nastavené.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Pavel94

Příspěvek od Pavel94 »

Velmi se omlouvám za prodlevu, ale minulý týden jsem jaksi přišel o hlas. To je tak, když pořád někdo zpívá a rodiče nadávají, ať jsi tišší:D.

Takže tu je odkaz: http://www.ulozto.cz/11863376/zkouska-mp3
Jinak co se nastavení týče, nestavené to nemám ani nijak:D.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Pavel94 píše:Velmi se omlouvám za prodlevu, ale minulý týden jsem jaksi přišel o hlas. To je tak, když pořád někdo zpívá a rodiče nadávají, ať jsi tišší:D.

Takže tu je odkaz: http://www.ulozto.cz/11863376/zkouska-mp3
Jinak co se nastavení týče, nestavené to nemám ani nijak:D.
mě to zní jako přebuzený vstup = kreslí to. Když se kouknu na křivku, tak se to i potvrdí. Je přebuzený vstup.
Ted je ještě potřeba si teda ujasnit, jestli je to nahrané skutečně přes to at2020.
čili si v audacity v ÚPRAVY - PREFERENCES - DEVICES koukni co máš nastavené jako zvukovku, skrze kterou se nahrává. Jestli tam máš ten usb mic, pak nahráváš přes něj. jestli nějaký directsound či interní zvukovku pak je to špatně a je dost možné, že opravdu nahráváš přes nějaký jiný mic který ti leží bud na stole, na sluchátkách, nebo na webcameře.

Nahoře v audacity je také obrázek mikrofonu, u kterého můžeš posunovat úroveň hlasitosti vstupu. jestli ti to takhle clipuje a kreslí, stáhni vstupní signál . Nebo to tak nech, a nahrávej jen covery Lennyho Krawitze :mrgreen:
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Pavel94

Příspěvek od Pavel94 »

Popravdě v Adobe Audition jsou pouze úpravy - PREFERENCES, ale devices už tam bohužel není. Když tak sleduji videa na internetu, kde nahrávají přes at2020, tak zvuk je celkem kvalitní, takže chybu určitě někde bude, ale kde.
Default input - Mikrofon - zvuk. zařízení USB
Default output - Reproduktory.
No já si osobně myslím, že nahrávám přes mikrofon, protože žádný jiný k pc není připojen a já bohužel zabudovaný v notebooku nemám.
Jinak obrázek mikrofonu taktéž nevidím:D.
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

jo počkej, ty mluvíš celou dobu o Audition? a já pořád o Audacity (uplně jiný software) ale to je fuk protože
:arrow:
ta nahrávka je přebuzená, musíš si upravit INPUT GAIN tak, (snížit hlasitost vstupu mikrofonu) aby si nahrával tak kolem - 3 až - 6db, tvoje nahrávka lítá přes 0db a tak zkresluje, clipuje.
Pavel94

Příspěvek od Pavel94 »

Já si právě říkal, že celou dobu mluvíš o Audacity a já právě nevěděl, jestli se Audition neříká nějak jinak:D, tak jsem to nechal být.
Jojo, tak děkuju za radu, ale chci se zeptat - potřeboval bych "cestu" ke snížení hlasitosti vstupu mikrofonu:D. Mockrát děkuji
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Ve windows, v pravo dole, symbol repráčku. Pohledej onen USB mic a sniž mu úroveň, pak zkus nahrávat v auditionu. nesmíš se blížit moc nule když nahráváš. tak sleduj Metery a křivku záznamu.
snaž se to mít pár Db pod nulou aby to nekreslilo.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“