Jestli si něco z ELT a ZAE na střední pamatuju, tak jsou to právě vířivé proudy.Nero píše:O vířívých proudech už středoškoláci neuslyší, ale jinak to nerozporujuworo90-1 píše:Hlavně počet závitů a jejich uspořádání, kapacita celého obvodu a vířivé proudy v konstrukci.Nero píše:Co jiného než to, jaký drát na vinutí a jaké magnety se použijí, by mělo mít vliv? Ona každá ta část má nějaký vliv na zvuk.
Už i středoškoláci se ve fyzice učí, jak plocha průřezu a délka vodiče ovlivňuje signál, který jim protéká. Ale chtělo by to opravdu někoho znalejšího.
Co dělá kvalitní snímač kvalitním?
Pravidla fóra
Re: Co dělá kvalitní snímač kvalitním?
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Dostals mě
Už jsem zticha... 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tuhle diskusi jsem se tu snažil rozehrát před nějakou dobou, a taky jsem byl za provokatéra, kdosi mně chtěl i ukroutit ladící kolíky.
Ve většině souhlasím s Worem, kvalita je velmi záludná věc, charakter se do toho moc plete a těžko ho oddělit. Už taky vím, že opravdu blbé snímače existují, nezajímavé, bez dynamiky, ani vintage, ani hi-gain, prostě jen blbé. Ale těch je strašně málo.
Čím dál víc oceňuju kvalitní materiály a přesnost zpracování, spolehlivost apod., ale vím, že to skoro není v přímé úměře ke zvuku.
Z praktických zkušeností:
-V keramických magnetech je taky rozdíl, zvlášť když jsou křivé (nezabroušené hrany), nedoléhají k nástavcům, nebo slabé.
-Síla magnetu neřeší blbý snímač. Výměna alnico za Neodym nepřinesla u nudného snímače žádné zlepšení. (Někde jsem četl o saturaci jádra moc silným magnetem, která naopak ubírá "kvalitu" zvuku.)
Pozn.: Ibanezácké ND-1 (Neo-Z) zní překvapivě klasicky. Sice silné, ale spektrum blíš k PAF než k EMG-81.
-Zlepšení může přinést tvar pólového nástavce - třeba výměna velkých imbusů stylu SH-8 za stavěcí šroubky špičkou navrch.
-V základnách HB a tedy ve vířivých proudech to taky je, špatný plech dělá neplechu. Vodivý alnico magnet dělá taky neplechu
-Klíčový parametr asi bude tloušťka plastu mezi magnetem/nástavcem a cívkou.
-ve velkovýrobě i malovýrobě opomíjený parametr je poměr výšky/šířky vinutí, všechno se vine na jednu výšku kostry cívek.
Ve většině souhlasím s Worem, kvalita je velmi záludná věc, charakter se do toho moc plete a těžko ho oddělit. Už taky vím, že opravdu blbé snímače existují, nezajímavé, bez dynamiky, ani vintage, ani hi-gain, prostě jen blbé. Ale těch je strašně málo.
Čím dál víc oceňuju kvalitní materiály a přesnost zpracování, spolehlivost apod., ale vím, že to skoro není v přímé úměře ke zvuku.
Z praktických zkušeností:
-V keramických magnetech je taky rozdíl, zvlášť když jsou křivé (nezabroušené hrany), nedoléhají k nástavcům, nebo slabé.
-Síla magnetu neřeší blbý snímač. Výměna alnico za Neodym nepřinesla u nudného snímače žádné zlepšení. (Někde jsem četl o saturaci jádra moc silným magnetem, která naopak ubírá "kvalitu" zvuku.)
Pozn.: Ibanezácké ND-1 (Neo-Z) zní překvapivě klasicky. Sice silné, ale spektrum blíš k PAF než k EMG-81.
-Zlepšení může přinést tvar pólového nástavce - třeba výměna velkých imbusů stylu SH-8 za stavěcí šroubky špičkou navrch.
-V základnách HB a tedy ve vířivých proudech to taky je, špatný plech dělá neplechu. Vodivý alnico magnet dělá taky neplechu
-ve velkovýrobě i malovýrobě opomíjený parametr je poměr výšky/šířky vinutí, všechno se vine na jednu výšku kostry cívek.
-
woro90-1
Ani jednomu bch se rozhodně nedivil, silnější magnet znamená jen silnější signál, což sice umožní dát snímač dál od strun a omezit liché harmonické ze zkreslení způsobeného blízkostí snímače u struny (ještě jsem nenastudoval, kde se to zkreslení bere, to ještě musím dohledat), ale špatně řešená cívka či příliš mnoho vířivých proudů v konstrukci tomu zůstane, a tím i těžko oblíbitelný charakter zvuku (většina "chcíple" znějících snímačů má kvůli vířivým proudům nevýrazný nebo žádný hrb v charakteristice). To samé u těch neodymů, pokud to má konstrukci a vinutí jako PAF, bude to vždy podobné PAF.kmensik píše:-Síla magnetu neřeší blbý snímač. Výměna alnico za Neodym nepřinesla u nudného snímače žádné zlepšení. (Někde jsem četl o saturaci jádra moc silným magnetem, která naopak ubírá "kvalitu" zvuku.)
Ty vířivé proudy v alnico magnetu by mohly stát za "měkčím" zvukem těchto snímačů, tedy nižší rezonanční hrb a méně výšek.kmensik píše:-Zlepšení může přinést tvar pólového nástavce - třeba výměna velkých imbusů stylu SH-8 za stavěcí šroubky špičkou navrch.
-V základnách HB a tedy ve vířivých proudech to taky je, špatný plech dělá neplechu. Vodivý alnico magnet dělá taky neplechu![]()
Tvar cívky dělá hodně, je škoda, že se snímače ustálily na třech základních formátech, z nichž jeden (P-90) postupně mizí a je nahrazován (formátem HB, třeba Phat Cat). Singly jsou velké jako na stratech a HB jako PAF, P-90 se kopíruje jak stojí a leží. Přitom se v minulosti vyrábělo tolik zajímavých snímačů, jejichž charakteristický zvuk byl dost určen jejich tvarem.
Odstup cívky od magnetu může být také zajímavý faktor, škoda že už si na tohle z fyziky nevzpomínám, protože vodivý magnet se vlastně chová jako jádro cívky.
Detail: ty Neo-Z mají cívky o poznání placatější-nižší, čímž asi kompenzují jedovaté výšky, které by to asi jinak dávalo.
Všiml si někdo souvislosti mezi úrovní šumu-brumu humbuckeru a typem magnetu? Že obecně AlNiCo HB snímače dělají větší bordel než keramické? Zkuste to.
(Nainstaloval jsem RM Alnico II, výborné, ale mají příliš ruchů, na higain tragédie.)
(Nainstaloval jsem RM Alnico II, výborné, ale mají příliš ruchů, na higain tragédie.)
Já mám tedy AlNiCo oba a Custom je potichu, zatímco ColorSound dělá hroznej bordel. Jenže já jsem taky děsnej dřevák a vsadil bych boty, že jsem tam něco blbě zapojil.
EDIT: Vlastně... zajímalo by mě, co může mít materiál jádra cívky společného s tím, kolik elektromagnetického záření z okolí dokáže ta cívka pohltit. Možná by to mohl nějaký znalý člověk uvést na pravou míru.
EDIT: Vlastně... zajímalo by mě, co může mít materiál jádra cívky společného s tím, kolik elektromagnetického záření z okolí dokáže ta cívka pohltit. Možná by to mohl nějaký znalý člověk uvést na pravou míru.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
-
Teorge
kmensik: a zkoušel jsi i stejný snímač s jiným magnetem?
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Perfektni topic, ac verim, ze prave snimac udela na zvuku kytary nejvic, naopak neverim ze snimac muze bejt az presprilis silena nepouzitelna mrcha jak se obcas nekde nekdo snazi tvrdit...
No, a kdyz jsme tak u toho, co takhle zacit diskutovat nad tim, jak nemagneticke nevodive kryty ovlivnuji zvuk?
No, a kdyz jsme tak u toho, co takhle zacit diskutovat nad tim, jak nemagneticke nevodive kryty ovlivnuji zvuk?
Hodně budem někde...
Já tomu věřím od chvíle, kdy jsem hrál na superstrata Apollo a ty snímače neuměly palm-muting.
Nemyslím si to. Neporovnávej všecko na jednom snímači ještě ke všeckému RM.kmensik píše:Všiml si někdo souvislosti mezi úrovní šumu-brumu humbuckeru a typem magnetu? Že obecně AlNiCo HB snímače dělají větší bordel než keramické? Zkuste to.
-
Teorge
To už se tu někde probíralo v četně toho jak hraje snímač s krytkou jiné barvySUK píše:Perfektni topic, ac verim, ze prave snimac udela na zvuku kytary nejvic, naopak neverim ze snimac muze bejt az presprilis silena nepouzitelna mrcha jak se obcas nekde nekdo snazi tvrdit...![]()
- TakJakyhoMeZnas
Video z továrny SD a leccos by to mohlo zodpovědět
http://www.youtube.com/watch?v=Vz7UB956 ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=Vz7UB956 ... ure=relmfu
"You feel alright then you hear a music ring"
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
A jakpak dela snimace stagg?
Mam divnej pocit, ze v tovarne z ktery stagg odebira to nebude vypadat o moc jinak 
Hodně budem někde...
Šum AlNiCo vs. keramika:
Teorie: ve vodivém magnetu se indukují vířivé proudy, a ty se transformují do vinutí. AlNiCo je vodivá slitina, keramika nevodivá. Ve vodivé ale nemagnetické mosazi základny se kupodivu asi nic moc neindukuje, nebo se to vyruší. Základna z ocelového plechu dělá kravál.
Praxe: nahrál jsem si cvičně šum z 13 HB snímačů, co byly po ruce, obecně jsou keramické tišší, až na sadu Ibanez INF1/2, kde byl tišší alnico. Kupodivu nebyl velký rozdíl mezi Duncan SH-4 a SH-6, které se liší právě magnetem.
Nejtišší v mém minitestu byly stock Squier a dualrail Jolana připojený nestíněnou dvojlinkou. Nejhlučnější Ibanez V1.
Nemám zásobu magnetů, abych zkusil v jednom snímači přehazovat různé typy, a rozebírat víc snímačů taky nebudu.
Spíš mně zaráží, že to nikomu jinému tolik nevadí. To nikdo nehraje higain na alnico?
Teorie: ve vodivém magnetu se indukují vířivé proudy, a ty se transformují do vinutí. AlNiCo je vodivá slitina, keramika nevodivá. Ve vodivé ale nemagnetické mosazi základny se kupodivu asi nic moc neindukuje, nebo se to vyruší. Základna z ocelového plechu dělá kravál.
Praxe: nahrál jsem si cvičně šum z 13 HB snímačů, co byly po ruce, obecně jsou keramické tišší, až na sadu Ibanez INF1/2, kde byl tišší alnico. Kupodivu nebyl velký rozdíl mezi Duncan SH-4 a SH-6, které se liší právě magnetem.
Nejtišší v mém minitestu byly stock Squier a dualrail Jolana připojený nestíněnou dvojlinkou. Nejhlučnější Ibanez V1.
Nemám zásobu magnetů, abych zkusil v jednom snímači přehazovat různé typy, a rozebírat víc snímačů taky nebudu.
Spíš mně zaráží, že to nikomu jinému tolik nevadí. To nikdo nehraje higain na alnico?
Já právě jo... Aparát sám teda šumí o dost víc, než ten můj Custom.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
V tom, že jsou Alnico ''hlučnější'' máš pravdu. Když porovnám poslední 4, co jsem měl/mám v kytaře. Všechno BPK. Keramický Aftermath byl nejtišší, silné AlNiCo Holy Diver už nějaké ruchy chytá, VHII mám na MM u krku a na Ibanezce u kobylky a ten je ještě o něco náchylnější, ale nic zásadního. Víc bordelu nadělají různé adaptéry atd. VHT je neuvěřitelně tichý aparát, nepoznáš jestli máš zapnutý clean nebo lead, jenom podle FS, takže tam pozoruju sebemenší zachvěvy zemské kůry a vibrace univerzakmensik píše:Šum AlNiCo vs. keramika:
Můžu se zeptat, jestli jde bez rozebrání poznat, že INF1/2 je keramický nebo alnico? Mám Ibanezku S420 právě s těmito snímači a docela by mě zajímalo, co to je zač. Díkykmensik píše: ... až na sadu Ibanez INF1/2, kde byl tišší alnico.....
.....................
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Netuším, jestli to jde bez rozebrání (a i po rozebrání) vizuálně poznat.
Ale co vím, tak krkový INF1 je keramika a kobylkový INF2 je AlNiCo.
Ale co vím, tak krkový INF1 je keramika a kobylkový INF2 je AlNiCo.
-
Teorge
Tak jestli je keramický nevodivý, tak by to šlo po rozebrání změřit