Jak snadno vyčistit hmatník?
Pravidla fóra
Re: Jak snadno vyčistit hmatník?
To mi řekněte kde ten humus na hmatníku berete. Nemáte doma umyvadlo?
Pokud hraju čistýma rukama na ošetřeném hmatníku, a struny měním po měsíci, nemůžu tam žádný humus mít!
Pokud hraju čistýma rukama na ošetřeném hmatníku, a struny měním po měsíci, nemůžu tam žádný humus mít!
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
real_dead_one
Další možnost je dát to ke kytaráři
mě se totiž nechce sundávat všechny struny zároveň kvůli tremolu, tak mu to tam švinhu a dostanu ju nablískanou jako korunovační klenoty 
-
woro90-1
Trik je v tom, mít v té vodě dost jaru, moc to nemáčet a dělat to rychle. Pak ten palisandr nestihne skoro nic vsáknout. Pak utřít do sucha, nechat uschnout tu trochu, co se vpila do povrchu, a ošetřit olejem. Ale Diava by možná mohla stačitkmensik píše:Používám různé oleje na nábytek, a to i na čištění. On ten čerstvý olej dobře rozpouští ten humus. Vodou jsem na to šel jednou, a nikdy víc, je to vražda na holé dřevo. Teď mám toto: http://www.paulin.cz/import/obrazky/mobelreiniger.jpg
Střelče, já třeba kytaru tahám do hospody a nechávám ji kolovat, takže se tam něco málo nahumusí. Ale také mi nejde do hlavy, kde se ostatním bere na tom hmatníku taková vrstva, spolužák má na hmatníku tolik sajrajtu, že si nejsem jistý, zda to půjde vyčistit naráz - vážně nechápu, jak se mu to tam mohlo takhle nahromadit.
Na tahání do hospody mám Furcha. I když má už něco za sebou, a stál "jenom" 15.000,-, kolovat bych ho určitě nenechal.woro90-1 píše:Střelče, já třeba kytaru tahám do hospody a nechávám ji kolovat, takže se tam něco málo nahumusí. Ale také mi nejde do hlavy, kde se ostatním bere na tom hmatníku taková vrstva, spolužák má na hmatníku tolik sajrajtu, že si nejsem jistý, zda to půjde vyčistit naráz - vážně nechápu, jak se mu to tam mohlo takhle nahromadit.
A mého Martina mělo v ruce jen pár vyvolených
Já hmatník čistím tím Dunlopáckým prostředkem, jak bylo již několikrát výše zmíněno. Můžu ho doporučit... Také se mi osvětšilo hmatník potřít olejem a následně vyleštit. Někde jsem to vyčetl. Nevím co by se na to mělo správně použít, ale já jsem si vystačil s klasickým olivovým olejem, a paráda. Hmatník ho nasákne, a pak je potřeba ho pořádně vyleštit, aby nebyl mastný... Oživí ho to, a mnohem lépe se hraje 
- jakub.kubaaa
- Kontaktovat uživatele:
Pořídil jsem tohle
http://kytary.cz/big-bends-fret-board-juice/HN112339/
A musím uznat že je to vážně parádní věcička. Nacákal jsem to na hmatník, několikrát přetřel (i pražce) a hmatník chytil stejnou barvu všude ( předtím od koupi cca 2 a půl měsíce nečištěný, takže tam byly jasně vidět místa kde jsem se dotýkal prsty a kde ne ) a stal se příjemně čistý a kluzký.
http://kytary.cz/big-bends-fret-board-juice/HN112339/
A musím uznat že je to vážně parádní věcička. Nacákal jsem to na hmatník, několikrát přetřel (i pražce) a hmatník chytil stejnou barvu všude ( předtím od koupi cca 2 a půl měsíce nečištěný, takže tam byly jasně vidět místa kde jsem se dotýkal prsty a kde ne ) a stal se příjemně čistý a kluzký.
Z třetí ruky stará basa, bylo tam toho zelenohnědýho humusu kilo okolo každýho pražce. Když všechno selhalo, hustý jar pomohl, pak olej a zase olej.
Pod tím nánosem byly na hmatníku propiskou vydrápaná čísla pražců 1-12. Přerazit ruce.
Pod tím nánosem byly na hmatníku propiskou vydrápaná čísla pražců 1-12. Přerazit ruce.
Já po hraní utíram struny a zároveň vezmu i pražce takovým tím syntetickým hadříkem ze starým dobrým IRONEM - ale bacha
Jen na hmatník
Ze zadu na krk nepoužívat 

:: Jackson DK2 Transparent Black :: Kramer Pacer Blue Metalic :: Jolana Jantar - sběratelská rarita ::
------------------------------
:: VOX Tonelab SE :: Peavey Basic 80 :: Fame 60 ::
KDyž to takhle čistíte tak při výměně strun sundáte všechny najednou? Není to velká změa pro ten krk a tělo? Myslím jako ta síla tahu. Já je měním jednu podruhé a je fakt, že hmatník bych už taky měl vyčistit, takže při další výměně sundat všechny najednou?
a ptas se na akustiku nebo elektriku?
Jo, když to čistím víc poctivě, tak všechny. Za 20 minut jsou zase zpátky (nové samozřejmě
), to by nemělo být nic extrémního.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Tak mám obojí, tak kdybyste mi mohli říct oba způsoby...
Tak já ti zkusím odpovědět za elektrickou sekci.Bejk píše:Tak mám obojí, tak kdybyste mi mohli říct oba způsoby...
Pročti si tohle vlákno - snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... t%20struny
A pak si zkus odpovědět na otázku. Je možné vyměnit snímač, ořech nebo pražce s napnutými strunami?
Myslím si, že tyto činnosti trvají daleko déle než vyčištění hmatníku. Navíc elek. kytara je robusní nástroj a osobně se toho nebojím a sundavám je vždy všechny najednou.
Navíc nemáš tremolo a tak nemusíš nic zajišťovat, blokovat, seřizovat a naladíš hned bez problémů.
na akustikach muze vyraznyma zmenama tahu trpet ozvucna deska. to je asi v tomhle smyslu nejbolestivejsi misto. ne, ze by se automaticky melo kytare neco stat... ale chce si to tyhle prace dobre rozvazit, aby se to nedelalo zbytecne.
Jo, taky mě to napadlo, že ta elektrika je kus dřeva tohle jí jen tak nerozhodí, spíš jsem se bál o tu akustiku...
-
woro90-1
Akustika to vydrží, bál bych se o ni jen kdybys ty struny naráz přestřihnul; to by pro přední desku byla docela pecka. Pozvolné změny tahu bych se asi moc nebál.
Ta deska bez strun změní tvar a pnutí. Pokud by byla třeba kytara suchá, může to být právě to co chybí k tomu aby praskla deska.woro90-1 píše:Akustika to vydrží, bál bych se o ni jen kdybys ty struny naráz přestřihnul; to by pro přední desku byla docela pecka. Pozvolné změny tahu bych se asi moc nebál.
Kytaře v dobré kondici to ale nemůže ublížit.
Všechny přípravky na nelakované hmatníky budou na olejové bázi. Olivový olej bych nepouříval protože žlukne. Správně na hmatník patří lněný olej, mám ho od jedné nábytkářské firmy, kde tím napouští nábytek jako jedinou povrchovou úpravu. Normálně vana s olejem a do toho ponoří kus nábytku z tvrdého dřeva.Janekzz píše:Já hmatník čistím tím Dunlopáckým prostředkem, jak bylo již několikrát výše zmíněno. Můžu ho doporučit... Také se mi osvětšilo hmatník potřít olejem a následně vyleštit. Někde jsem to vyčetl. Nevím co by se na to mělo správně použít, ale já jsem si vystačil s klasickým olivovým olejem, a paráda. Hmatník ho nasákne, a pak je potřeba ho pořádně vyleštit, aby nebyl mastný... Oživí ho to, a mnohem lépe se hraje
a to ho tam natřeš štětečkem nebo tak?
Hadříkem, a po pár minutách vsakování vytřít do sucha. Nezapatlat struny.