Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Noxys
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Noxys »

kiki2 píše: To víš, že ano! :!:

Moc děkuji :) Už jsem o něco málo moudřejší :) ale je toho hodně co se musím ještě naučit.
Jsem úplný začátečník , neznalý not a akordů... :oops:
Je lepší shořet než vyhasnout...
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Noxys píše: Jsem úplný začátečník , neznalý not a akordů... :oops:
Klidně se ptej, nebo napiš mail.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

impact píše: Hele tak v tom případě mám pro tebe výzvu. :) Koukni na tohle http://www.youtube.com/watch?v=Qk9ZebCZSd8 a řekni mi, jaký tón je ten úplně první.
Já prostě nemám absolutní sluch. :(
Tak to vím docela přesně, to je komorní bžž :mrgreen:
No a psal jsem jako první odkoukat - což znamená, že na videu by mělo být ukulele. A co nejde očima, musí jít holt sluchem, improvizací. Na hudební sluch jsem taky stál na konci fronty, takže vím, že to je někdy trochu dřina ale co je dnes zadarmo ?
Krist
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krist »

Noxys:
Když jsem v úzkých, tak mě nejvíc pomáhá si ten akord představit na kytaře s kapodastrem na 5. pražci - C ladění. Časem si je stejně zapamatuješ.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

impact píše: Hele tak v tom případě mám pro tebe výzvu. :) Koukni na tohle http://www.youtube.com/watch?v=Qk9ZebCZSd8 a řekni mi, jaký tón je ten úplně první.
Já prostě nemám absolutní sluch. :(
Tak to vím docela přesně, to je komorní bžž :mrgreen:
No i když jsou to housle a ne ukulele tak první tón je braný prvním prstem na struně d1 - tedy e1.
Ale to se dá i odvodit sluchem. :shock:
Tohle jsou tady ale žabomyší vojny. Záznam je prostě záznam. A je pro každého. Nezávisle na stupni hudebních znalostí hráče. Ať je to tabulatura, nebo noty.
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
impact

Příspěvek od impact »

'kuju.

Housle jsou pro mě španělská vesnice (tyhlety bezpražcový nástroje, to je zlo... :)). No a sluchem jsem to právě odvozoval tak dlouho, až jsem odvodil dvě verze. Jedna začínala právě tónem e, ale druhá tuším tónem a.. a obě zněly dobře, když se to hrálo dohromady s tou paní.

Zatracený kvinty. :mrgreen:

Teď na tom zapracuju a třeba se časem dostanu na další level... což je tahle verze Shady Grove:
http://www.youtube.com/watch?v=ELn_O2pJQNU
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
coltan

Příspěvek od coltan »

Ahoj Ahoj všichni ukulelisti a ukulelistky

K vánocům jsem si sám sobě pořídil po delším pátrání Lanikai ULU21 u Houdka v Plzni a poctivě cvičím den co den a hledám info všude možně po internetu, včetně tohoto fóra které jsem už projel dopředu a dozadu X-krát.
Jako člověk z nehudební rodiny jsem si pořídil i školu Ukulele od Šárka, ale je psaná klasicky jako všechny podobný publikace..... Takže trochu pro odborníky a bez předchozí zkušenosti třeba s kytarou nemá běžný člověk z nehudebním vzděláním moc šancí to pochopit trochu hlouběji, ale to nevadí...... máme přeci internet a tutorialy :wink:
Fakt mooc mě to baví a jak již sem četl je to asi návykové (potvrzuji;)...... Každopádně mám jeden drobný problém a to ten že sem trochu vzrostlé postavy a moje ruce a prsty jsou tak trochu lopatoidní, takže vyplní klidně celý prostor mezi pražci..... a tím pádem mi některé akordy dělají problém.... zejména jejich rychlejší střídání :?
A proto jsem se rozhodl pořídit sobě buď Tenorové nebo lépe Barytonové, ale....... ale třeba u toho Barytonového které sem dneska ráno zkoušel u Houdka a padne mi do ruky ajn cvaj se ladí tedy do G že? A proto moje otázka zní......

Je možné na něj natáhnout nylonové struny na C ladění?

Ptám se i proto že sice na internetu píšou že mají nylonové struny GHS a při pohledu zblízka jsem jasně viděl kov :| ...... tak jsem z toho nějaký rozpolcený..... V nejhorším bych si pořidil to tenorové, ale to bohužel zrovna neměly na krámě abych vyzkoušel jak padne do ruky :?

Předem děkuji za rady :)
LeeRasS

Příspěvek od LeeRasS »

Na prsty se nevymlouvej :D :

Hraj, časem to tam poskládáš. :wink:
coltan

Příspěvek od coltan »

Nee.....von je/byl sice chronicky tlustej, ale na konci má hubený prstíky :) ..... já vim že to myslíš dobře, ale já se snažím jít cestou nejmenšího odporu :wink:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A proč chceš na barytonové ukulele natáhnout všechny struny nylonové? Baryton má E a H nylonové a G a D kovové. Proto je to baryton a ne soprán. Stejně tak klasická kytara má nylonové jen některé struny a spodek je kovový. Baryton si klidně pořiď, ale struny na něj dej takové, jaké tam patří, jinak by to mohlo dělat neplechu.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Hendrek píše:A proč chceš na barytonové ukulele natáhnout všechny struny nylonové? Baryton má E a H nylonové a G a D kovové. Proto je to baryton a ne soprán. Stejně tak klasická kytara má nylonové jen některé struny a spodek je kovový. Baryton si klidně pořiď, ale struny na něj dej takové, jaké tam patří, jinak by to mohlo dělat neplechu.
To je asi opředený nylon kovem, ne?
coltan

Příspěvek od coltan »

Proč? No protože bych to chtěl mít v C ladění..... Né že by mi tolik vadilo se učit nový akordy, ale drtivá většina toho co sem kde našel je v C ladění a navíc bych chtěl zachovat ten Hawai zvuk a ten baryton je už spíš takovej kytarovej..... předevšim mě de prostě o to že se mi na něm prstoklad dělá mnohem líp než na tom sopránovym mrňousovi :wink:

Každopádně to byla otázka pouze teoretická, protože jsem neměl možnost vyzkoušet tenorové (jelikož nebylo na krámě) a třeba by mi padlo do ruky taky líp když má ty pražce dál od sebe a navíc se ladí taky do C, takže super :)

P.S. to jestli to bylo jenom opletený kovem nebo celý kovový sem v tu chvíli nepoznal :|
Petula001

Příspěvek od Petula001 »

Zdravím všechny. :) Jsem tu nová a s hraním na ukulele teprve začínám. Je lepší začít s akordy, nebo s notami? A k těm akordům, je lepší se je naučit všechny, nebo se to učit rovnou s písničkou? A potom, jak mám poznat jak dlouho ten akord hrát. Vím, že to nejsou zrovna nejchytřejší otázky, ale fakt se v tom nevyznám. :D Jinak mám sopránové ukulele. Díky za odpovědi.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Petula001 píše:Je lepší začít s akordy, nebo s notami?
Petruško, to záleží na tobě, kolik zkušeností s hudebními nástroji a s hudbou máš. Pokud vůbec ne, začni s akordy (samozřejmě postupně přidávat další a další s písničkami). Tady jsou písně na tři akordy.
http://files.uke.webnode.cz/200000030-8 ... -sarek.pdf
Musíš to především dostat do rychlosti přehazovat třeba tyto akordy a později to hrát i v jiné tónine (další akordy na naučení).
Vedle toho se občas snažit o hraní tabulatur, přičemž si nezapomenout uvědomovat noty co hraješ. Tedy nejlepší tabulatury s řádkou not nad tím.
Třeba zde:
http://ukulelehunt.com/wp-content/uploa ... lobuch.pdf
Noty v tomto zápisu většinou určují i rytmus.
Když budeš mít dotazů víc, klidně můžeš mi psát na mail.
Ještě dotaz, víš v jakém ladění sopránu budeš hrát C (GCEA) nebo D (ADFisH)?
Podle toho se odvíjí akordy i tabulatury.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

kiki2 píše:To je asi opředený nylon kovem, ne?
Ne ne. Pod opředením je kovový drát. Vím to, protože se opředení z původních strun rychle v místě pražců zničilo a zpod něj koukal drát. Asi jsem to moc mačkal... Zatím struna hraje, ale musím ji brzy vyměnit, už jen pro pořádek.
majmo

Příspěvek od majmo »

Ahoj! nevím jestli to tu bylo, snad se nebudu dotazem opakovat... mám levné ukulele a napadlo mě ho nějak zelektrifikovat. Nechce se mi do toho ale vrážet moc peněz. Nemáte někdo nějaký tip co pořídit (třeba nějaké piezo) a kam přidělat. Díky :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

piezo a pod kobylku nebo obecne nekam na desku
Hodně budem někde...
majmo

Příspěvek od majmo »

SUK píše:piezo a pod kobylku nebo obecne nekam na desku
a nějaký tip na konkrétní typ?
kristynatrochtova

Příspěvek od kristynatrochtova »

Na kytarách mají nově i LP ukulele! :wink:

http://kytary.cz/epiphone-les-paul-ukul ... /HN116225/

http://ukelele.blog.cz/1105/epiphone-vy ... lp-ukulele

Musím říct, že je to zajímavá záležitost.. zajímalo by mě, jak to hraje. :twisted:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

majmo: mozna by mohlo byt zajimave tohle, dokazal bych si predstavit (podobne jsem mel na akustice) tohle ale myslim, ze neudelas chybu ani s timhle...
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“