Drnčení strun

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
shoooter

Re: Drnčení strun

Příspěvek od shoooter »

NHK píše:No sice do akustik nedělám ,ale můj poznatek je ten samej jak píšeš.Když dám nové struny, na elektrice, tak dejme tomu asi 1-2 dny struny při hře na sucho taky drnčej a pak se to srovná a dobrý.
Určitě to souvisí s tím ,že se povolí tah na krk a pak po natažení nových si to musí zase sednout.
Vyměňuj struny po jedné.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Baloo

Příspěvek od Baloo »

Hodím sem jeden malej blbej dotaz :D... je normalni ze na 12 prazci je dohmat nejvišší ? vyšší než napr. na posledním ? :D Někde sem tu četl že po dobrem serizeni nejsou rozdíly vzdalenosti strun od prazcu znát,, pochopil sem to tak ze po celem hmatniku by pak byla stejna vzdalenost pro kazdy prazec coz mi prijde jako nesmysl protoze na 1. jsou ti struny dost hodně nízko... to je jedno hlavně mě zajímá jestli je to s tou vyskou na 12. prazci normalni nebo je neco spatne, nikdy sem si takovych kravin nevsimal a ted mi to docela vrta hlavou
Ivan

Příspěvek od Ivan »

hmatnik/krk by mal byt trochu "sabla", t.j. nie uplne rovny. ked stelujes krk - tyc v krku sa pri vacsine gitar ohyna tak, ze prave na spoji s telom sa ti vytvori "najkonvexnejsi" bod (najvacsi radius), co je logicke... a tym padom sa ti vytvori okolo 12 prazca najvyssi dohmat
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
novic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novic »

zdravím.. mam takovy zajimavy dotaz :D.. mel sem struny Ernie Ball 10tky a ted jsem natahl Rotosound 10tky a kytara zacala víc drnčet... prohl sem trochu krk a je to zase ok.. takze me zajima.. je mozne aby struny stejne tloustky mely jinej tah ?

kdyz sem natahl rotosound tak se asi krk trochu narovnal, jeste sem chtel podotknout ze sem vymenoval struny postupně. taky se mi trochu zvedl dohmat na 1. prazci malinko to taky nechapu :D
Kytary: EPIPHONE LES PAUL BLACK BEAUTY (korea), FOKUS Les Paul (EMG 81 - bridge) AXL HEADLINER
CORT
AD810 CREMONA 1971 Dreadnought vlastní výroby
Kombo: PEAVEY BANDIT 112l TRANSTUBE, Crate Flexwave 15w
Krabička: Marshall Jackhammer, Fab Metal Distortion, NuX - Time Core Delay
MULTIEFEKT: KORG AX1500G
http://bandzone.cz/morfetamin
http://bandzone.cz/astaroth
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

a znamena "desitky" to, ze je cela sada stejna?
novic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novic »

ano uplně stejne tloustky :-) 46 horní struna spodní 10
Kytary: EPIPHONE LES PAUL BLACK BEAUTY (korea), FOKUS Les Paul (EMG 81 - bridge) AXL HEADLINER
CORT
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

46? hele ... jsi tu spravne? tedy v oddeleni "Akustické kytary"? netyka se to elektricke?
novic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novic »

jj týká sorry ja si nevsim ze je to téma s drnčením jen u akustik :D nasel sem to pres HLEDAT...
CORT
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nicméně tak jako tak je to možné je - struny můžou být z jiných materiálů, mít trochu jiné vlastnosti atd.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Baloo píše:Hodím sem jeden malej blbej dotaz :D... je normalni ze na 12 prazci je dohmat nejvišší ? vyšší než napr. na posledním ? :D Někde sem tu četl že po dobrem serizeni nejsou rozdíly vzdalenosti strun od prazcu znát,, pochopil sem to tak ze po celem hmatniku by pak byla stejna vzdalenost pro kazdy prazec coz mi prijde jako nesmysl protoze na 1. jsou ti struny dost hodně nízko... to je jedno hlavně mě zajímá jestli je to s tou vyskou na 12. prazci normalni nebo je neco spatne, nikdy sem si takovych kravin nevsimal a ted mi to docela vrta hlavou
Blbej dotaz neexistuje, jenom odpovědi bývají někdy blbé :wink:
Tvoje starosti jsou naopak oprávněné, protože na optimálním dohmatu závisí hratelnost kytary nejvíc.
Na 12. pražci má prázdná struna nejvyšší rozkmit:
Břicho kmitající struny
Břicho kmitající struny
Bohužel, při hraní v polohách se to posunuje a vedle "oktávového" břicha vzniká množství menších "bříšek", takže seřídit podélný profil krku (relief) je docela náročná záležitost. Od 15. pražce se pražce trochu více snižují (Rising Tongue-Problem = vyplazený jazyk).
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
johnylegendario

oprava kytary

Příspěvek od johnylegendario »

ahoj,
prosím vás chtěl bych vás požádat o radu. mám akustickou kytaru zn. epiphone, asi po třech letech začaly struny e, h vydávat nepříjemný rezonanční zvuk, zvlášť na spodních pražcích kytary (podotýkám že se to děje i když mám nové struny) také jsem si všiml,že na kovových částech pražců jsou jakoby malé důlky vymleté od strun. Nevíte někdo co s tím?
předem díky za odpovědi
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Víme.
Přepražcovat nebo zbrousit pražce. To je práce pro kytaráře (tudíž kontakt hledej tam, kde jsi tento příspěvek původně vložil).
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Vítej na fóru. Svoje téma jsi nevhodně zařadil mezi seznam kytarářů. Sloučil jsem ti to s nejvhodnějším vláknem v akustických kytarách, kde se už vymleté a vymačkané pražce řešily.
Jinak "kovové části pražců" jsou prostě pražce. To dřevěné mezi nimi jsou jednotlivá pole hmatníku.

EDIT: Hendrek rychlejší než já. :D
recmi

Příspěvek od recmi »

Zdravím, mám akustiku (westernovku) asi tak měsíc +/-. Začaly mi drnčet struny, no což výměna strun protože kdo ví co tam dává výrobce, ale nepomohlo.
Začnu tím že mám Passadena AGC 1. Koupil jsem si bronzové struny, to byla asi první chyba co jsem udělal. Takže po výměně strun to dopadlo tak že opět drnčí ale ne všechny, nejvíc to jde znát u akordů, s rezonančním šroubem jsem si už hrál a výsledek to sice přineslo ale stále je tam aspoň slabé drnčení které prostě jde slyšet. Pak jsem přešel na vybrnkávání a to jsem myslel že vyletím z kůže....všechno kolem 7. až 12. pražce u toho vybrnkávání. Chtěl bych se zeptat co s tím....když jsem ji koupil nedrnčelo nic, asi až po dvou týdnech, tak jsem myslel že to bude vytahanýma strunama. jenže když jsem natáhl nové tak bohužel výsledek stejný. Taky mě napadla mechanika, s některou jde hladce manipulovat a s některou jsem měl problém i s navijákem....

Bohužel tomu skoro vůbec nerozumím a vyzkoušel jsem akorát tak co jsem se dočetl tady. Zatím děkuju. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nejjednodušší řešení je odnést to do obchodu, kde jsi to koupil. Kytara je v záruce, tak ať se hoši starají. Pravděpodobnou příčinou může být špatně nastavená výztuha krku. Nevím, co je to "rezonanční šroub" kterým jsi točil, ale výztuha se nastavuje šroubem, který bude u této kytary nespíše dostupný přes ozvučnicový otvor (ale mohu se mýlit, soudím jen dle obrázku).
Aby struny nedrnčely, musí být krk mírně prohnutý do luku. Toho docílíš povolením výztuhy, tedy pootočením šroubu proti směru hodinových ručiček (teď doufám, že nekecám :) ).
Ladící mechaniky by s tím neměly souviset. Jejich tuhost můžeš zkusit ovlivnit povolením šroubků, kterými je ozubené kolečko přišroubováno k hlavě kytary.
recmi

Příspěvek od recmi »

Rezonanční šroub to mu říká kamarád z práce, tak jsem si to také osvojil :) Jinak ano jedná se o výztuhu. S tou jsem manipuloval sem a tam, no dopadlo o asi takhle. Nejdřív to brutálně drnčelo na struně E A D (G už mené ale přece a dále jsou tonove struny takže tam to bylo v klidu) od pražce 1 až po +/- 7. Tak jsem upravil výztuhu do luku, jak jsi řekl proti směru hodinových ručiček, a zlepšilo se to, ale teď to má takový "nezdravý zvuk" od pražce 7 až po 13 +/-. +Tonove struny B e mi přijdou že mají divný zvuk už kolem pražce 4 a dále.
Nevím jestli to nemůže být už jen ve strunách že jsem tam nasadil bronzové. Teď nemyslím drnčení ale celkově ten divný zvuk, příjde mi to po výměně takové "tupé", původní struny měly barevnější zvuk. Každopádně nž tam půjdu si s tím zkusím ještě pohrát, třeba jsem někde udělal chybu já když jsem ladil krk, a pokud nepomůže, máš nějaké nápady ? Vrácení kytary mi příjde jako poslední řešení protože obchod mám trochu z ruky, i když jsem ji kupoval osobně.....
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Určitě to půjde seřídit, první chyba (skoro norma u většiny nově příchozích) že nemáš v profilu odkud jsi, možná by ti někdo tady na fóru z tvého okolí pomohl. Zjednodušeně, prohnutí krku by mělo být takové že když zmáčneš strunu na prvním a 12 pražci tak nad osmým by měla být mezera asi na tloušťku trsátka.
Jinak bronzové struny jsou standart, kdyžtak zkus fosfor bronz, nejsou tak ostré. Pokud máš problém se strunama e b tak ty jsou neopředené a je jedno jestli máš bronz sadu nebo jinou. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
recmi

Příspěvek od recmi »

Dobrý takže bydliště doplněno :D

Ohledně těch strun, právě že bronzové mi příjdou takové tupé, když jsem měl fosfor bronz - na kamarádově kytaře tak mi přišlo že měla barevnější zvuk, teda pouze u basových, tonové struny mají dobře ostrý ton. Asi byla lépe seřízená....

Zkusím tedy poštelovat prohnutí krku možná jsem se jen netrefil do té pravé míry, kdé ví, v tomhle jsem laik, struny ještě vyměnit umím, naladit to dřevo taky, ale se štelováním prohnutí krku nemám žádné zkušenosti.

//edit: Tak jsem našel nějakou tu mez kde je to znatelně lepší ale nevím jestli mám špatné ucho ale stále mi to nějak nesedí oproti ostatním kytarám, pravda že na všech ostatních co jsem slyšel jsou natažené fosfor-bronz tak možná proto. Ale i tak mám z toho takový, neharmonický pocit....:)
//edit2: Je možné že by .10 struny byly na tu kytaru moc silné ?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

.10 na akustiku jsou spíš moc měkké :).
recmi

Příspěvek od recmi »

Měl jsem na mysli .010 ale asi jsi to pochopil, tedy moc měkké ? Takže to teoreticky může být i tím že pokud tam dal výrobce .011 a já tam nasadil slabší tak to drnčí je to tak ?

Jinak jsem už bezradný, s tím šroubem si hraju půl dne a výsledek žádný....a nebo jen já jsem takové jelito....
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“