Gibson 496R+500T rozepínání cívek

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Alternátor

Gibson 496R+500T rozepínání cívek

Příspěvek od Alternátor »

Zdar, mám takovou otázku. Mám na kytaře snímače Gibson 496R a 500T. Zvuk snímačů na zkreslení vynikající, ale u lampovýho komba jaksi začínaj až moc brzo nakreslovat a tak si nemůžu užít pořádně hlasitej clean, ani když si hraju s poťákama na kytaře. Z toho důvodu jsem uvažoval, že bych si oba snímače chtěl nechat předělat na rozepínání cívek, což by problém snad vyřešilo. Otázka ale je, jestli to půjde. Na stránkách audioteku ke snímačům píšou, že sice mají čtyřžilové vedení kabelů, ale je tam poznámka že tovární snímače mají jen dvoužilové vedení. Čili, je tu někdo, kdo už se o to pokoušel a může potvrdit, jestli mají jen dvou nebo čtyřžilové vedení? Nechce se mi kvůli tomu kupovat ty samý snímače znova.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Gibson 496R+500T rozepínání cívek

Příspěvek od Nero »

Když jsem měl kdysi kytaru u Kobrleho a Stehna, tak jsme se o tom bavili a prý to jde dodatečně dodělat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
krasty

Příspěvek od krasty »

Sundej dekl od elektriky a koukni, jak na tom tvý snímače jsou. Už jsem měl v ruce Gibsony, kde byli 4dráty, i když neměli rozpínání. Asi tam dali co bylo zrovna po ruce. Jinak mi na starých Duncanech dělali rozpínání jak Jarda Janecký (ten fakt snímače umí) tak i Standa Papež. Není to při troše opatrnosti složitá operace.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pokud je tam máš z továrny, tak budou dvoužilové. Koukni, jak říkal krasty.
Na 4žílu jsem snímače předělával mockrát. Doporučuju to napoprvé nezkoušet na Gibsonech. Raději to někomu zkušenějšímu svěř. Tím spíš, kdyby měly kryty.
2drát
2drát
4drát
4drát
Alternátor

Tak jsem na to koukal a je to dvoužíla. Horší je, že tady poblíž nevím o nikom, kdo by se tím zabejval. Napadaj mě akorát jedny hudebniny, ale těm se mi kytaru zrovna svěřovat nechce. Při poslední opravě elektroniky se mi od nich vrátil Les Paul s odraženým kusem laku ve spodní části...
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Zkus dát dotaz do Homemade, a napiš, odkud přesně jsi.
Alternátor

Tak po delší době oživím tenhle topic. Rád bych v SG vyměnil 498T za 500T. Ovšem ať koukám, jak koukám, evidentně se nevyrábí s chromovaným krytem. Nevíte o nějaké obdobně hrající alternativě od jiného výrobce s krytem? Zní to sice jako prkotina, ale já ho tam prostě chci! :D
krasty

Příspěvek od krasty »

Než bych hledal náhradu, koupil bych jakýkoli nejlevnější 500T a nasadil chromovaný dekl. V Aleximu je mají za 80Kč.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

Buď tak nebo bych si nechal u Macha postavit pětikilo v chromu.
Alternátor

Pokud bude stačit nasazení chromovýho coveru, tak to jen uvítám, nicméně jsem měl za to, že u krytejch z výroby je ten snímač nějak ukotvenej.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Kryt můžeš dokoupit, nutno převoskovat. Kryt v Aleximu nekupuj, bude to obyč mosaz. RM ti na to může dát kvalitní kryt, nebo přímo dělá podobný snímač Naked Lynch. Jak se ti bude moravský snímač líbit v USA kytaře?
Alternátor

Jde mi hlavně o to, že potřebuju nahnat basy (hutnost) na tenkým uječeným SG. 498 jich zrovna moc nemá a dohánět to aparátem není ono. 500T je ideální, ale pokud Naked Lynch poslouží, je mi úplně jedno, že to nebude žádnej USA Gibson snímač. Jen že s ním mám velmi dobrou zkušenost a proto hledám něco v tom duchu.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, kromě laborování se snímači můžeš dosáhnout potřebného "ztemnění" zvuku náhradou standardních "volume" potenciometrů s odporem 500kΩ, které tam pravděpodobně máš, potenciometry s odporem 250kΩ. Možná, že to bude dokonce pro odstranění té "uječenosti" bez dalších úprav stačit.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moon

Příspěvek od Moon »

Tube Guru píše:Zdar, kromě laborování se snímači můžeš dosáhnout potřebného "ztemnění" zvuku náhradou standardních "volume" potenciometrů s odporem 500kΩ, které tam pravděpodobně máš, potenciometry s odporem 250kΩ. Možná, že to bude dokonce pro odstranění té "uječenosti" bez dalších úprav stačit.
Osobně si myslím, že tudy cesta nevede. Preferoval bych výměnu snímačů. Výrobci přece většinou uvádí zvukovou charakteristiku snímače
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, můžeš nějak zdůvodnit proč si to myslíš? Jaký snímač bys tedy tazateli doporučil třeba odtud:
http://www.gibson.com/Files/_gear/datas ... _Guide.pdf
Tazatel ale přece psal, že by chtěl 500T v nástroji zachovat :?.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Alternátor

Ahoj, 500T nemám, měl jsem ho v Exploreru. Jen jsem navázal na své někdejší téma, abych zbytečně nezahlcoval forum. V SG mám 498T.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, docela mě udivuje, že 498T tu "uječenost" nezmírní. Má činný odpor 12,32-13,46kΩ a 500T má 14-15kΩ.
U snímačů je činný odpor přímo úměrný výstupnímu napětí a taky indukčnosti snímače (více závitů). To že potenciometr s nižším odporem potlačí vysoké frekvence je fyzikální skutečnost, ne pouze nějaký můj pocit (reakce na Moona). S hodnotou toho potenciometru bych se v tomto konkrétním případě nebál jít třeba až na 100kΩ, budeli to potřeba, neboť snímač má dostatečné výstupní napětí.
Potíž je sehnání toho krytu, protože 500T se s krytem nevyrábí. Jestli však hodně toužíš po 500T v krytu, zkus napsat do Gibsonu a věřím, že Ti 500T v krytu pošlou. A kryt bývá většinou z mosazi poniklovaný nebo pochromovaný, nevím jaký materiál může být kvalitnější, plast? (Tím zase reaguji na varování kmensik(a), že Ti v Aleximu dají "obyčejný" mosazný kryt).
Záleží na Tobě pro co se rozhodneš, zvukové rozdíly budou beztak minimální až nepostřehnutelné.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Obyčejná žlutá mosaz je Cu+Zn, z ní je kde co.
Bílá mosaz (alpaka, nickel-silver, tombak atd.) se používá na pražce, kryty, základny snímačů, je to Cu+Ni, má výrazně vyšší odpor, v krytu se (údajně - nemám jak změřit) tvoří mnohem menší vířivé proudy, méně žere výšky, je to celkově lepší matroš.
Že ty z obyčejné mosazi žerou tón už po letech slyším i já, ucho se vycvičí. Vyzkoušel jsem si to na snímačích z fokusek a bachů, rozdíl tam byl jasný v neprospěch krytu. Z originál Gibsona jsem kryt nesundával, neměl jsem příležitost.
Gibson myslím prodává i samotné kryty
Obrázek,
prodává je i RM - a inzeruje "nickel-silver".
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, na nějaké hlubokomyslné teorie ohledně stínění je už pozdní hodina, ale stručně zareaguji, abych měl klidné spaní. Smůla je, že "jednoduché" vysvětlení není vůbec jednoduché :) . Vše je obsaženo v jakékoliv učebnici nebo skriptech teorie pole. Ovšem takový optimista, abych předpokládal, že dnes někdo čerpá vědomosti i odněkud jinud než z internetu nejsem. Na netu je ovšem spousta mýtů a pověstí. Příklad - odstínění vnitřku kytary měděnou folií. Ano může to být účinné proti rádiovému rušení, které už dnes není tak aktuální jako v minulosti, protože vysílání na DV, SV a KV je výrazně omezeno a VKV má malý dosah. Proti rušení síťovým kmitočtem 50Hz je Cu folie neúčinná. K odstínění elektromagnetického rušení 50Hz by bylo nutné použít ferromagnetické stínění. Kryt snímače je čistě estetická záležitost. Výšky "žere" tím, že pokud je kovový, má kapacitu proti cívce snímače a tvoří tak s odporem cívky RC článek typu horní zádrž. Žádné vířivé proudy v tom nehrají roli. Takže kryt z Gibsona nesundávej, výsledek by byl stejný jako u snímačů z Fokusek a Bachů.
Mimochodem slitiny jako Alpaka, Pakfong a podobné mají tak obtížnou tvárnost, že by se z nich snad ani kryt na snímač nedal jednoduše vyrobit, jak to lze z mosazi. Z Alpaky jsou např. jídelní příbory, z Pakfongu třeba kytarové pražce.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Rádiové rušení je pořád, navíc přibylo masivní rušení z impulzních zdrojů, všech těch "nabíječek", počítačů... Stínění má význam o to větší. "Magnetické" rušení snad není třeba řešit, pokud nejsem někde u rozvodny NN.

Pokud by u krytu šlo jen o kapacitu, pak by nebyl rozdíl v materiálu. A on tam rozdíl nejspíš je, proto se používá dražší bílá mosaz.
Žlutá mosaz má vodivost 32% mědi, bílá mosaz 6% mědi. To je 5,33x méně. Co na to vířivý proud?
http://eddy-current.com/conductivity-of ... sistivity/

Tvárnost je v pohodě, popuštěná 12%Ni je měkota. 18%Ni už je pěkně tvrdá.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“