Tlumítko proti zpětné vazbě

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
miklop1

Tlumítko proti zpětné vazbě

Příspěvek od miklop1 »

Ahoj, řeším takový problém. Potřeboval bych pro svoji elektro-akustiku nějaké tlumítko proti zpětné vazbě. Mám tuto kytaru http://kytary.cz/cort-sfx1f/HN108692/ měřil jsem průměr ozvučnice a zdá se mi, že má nějaký atypický rozměr. Má 94 mm. Od kamaráda jsem tak zkoušel tlumítko dát, ale je větší. Nevíte teda jestli se vyrábějí i nějaké jiné rozměry popřípadě jak to vyřešit... Díky ;-)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlumítko proti zpětné vazbě

Příspěvek od hyenik »

ja mam yamahu, ted sem to meril a bylo to taky okolo 9,5 cm (mel jsem ho ale prilozen ke kytare)
Jmenuje se to Feedbackbuster, Feedback suppressor, Screeching halt, Soundhole cover.... hledat na ebay, u thomanna maji taky

nebo neco pekneho ;) http://www.lutehole.com

pak je par moznosti customizovanych DIY....nalepit pruhlednou podlozku z CD spindlu (jako kdysi Hladik v TV), anebo vyuzit starou podlozku pod mys.... Cheap Soundhole Cover:
Old computer mouse mats work great. Cut out two circles, one approx 1/2" greater diameter than soundhole, one approx 1/16" greater than soundhole, stick them together with contact adhesive (plastic mat face to plastic mat face), smaller circle fits into soundhole, larger sits on top of guitar. "Bob's your uncle" as Lauren would say.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Mám doma Cort CEC-7, taky kytara s tělem typu SFX, tzn. rezonanční otvor je stejně velký jako u té tvé Cortky. Tahle "tlumítka" se vyrábí buď s průměrem kolem 10 cm (naprostá většina), který je typický pro většinu akustických kytar, nebo méně často také pro otvory s průměrem 8,3 - 8,5 cm (Techra Feedback Reducer Classic), které jsou určeny na klasickou kytaru. Ta první je moc velká, ta druhá zase malá.

Ale na netu jsem kdysi našel jeden "fígl", který jeden kytarista použil právě na kytaru Cort série SFX:
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Převzato z acousticguitarforum.com
miklop1

Příspěvek od miklop1 »

No to je dobrý nápad, ale škoda, že jsem si toho dřív nevšiml. Vyřešil jsem to trošku amatérským způsobem :-D
Ořezal jsem to tlumítko celé po obvodu a teď už se tam vleze, až na to, že se to trochu odchlipuje, ale hlavně, že to tlumí.

Třeba to pomůže dalším lidem co řešili stejný problém ;-)
hrac30

Příspěvek od hrac30 »

Mě se líběj ty dřevěný - je to pěkný - ale plánuju Yamahu NTX700 a ta má oválnou díru takže asi mi nezbyde nic jiného než pak koupit překližku a vyřezat si to lupínkovou pilkou - pak hezky osmirkovat a nalakovat do barvy kytary - zas to bude levné a můžu experimentovat jestli nechám úplně bez otvoru - udělat si třeba na noční hraní - nebo nějaké dirky - ve 2 v noci je v paneláku slyšet i když si prdne soused :mrgreen:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud si to budeš vyřezávat sám, můžeš se pokusit o nějaké ornamenty jako mají napíklad loutny, případně se inspirovat složitými kružbami gotických oken (nemusí to být nutně rozeta, hezky zdobené jsou často i různé menší kulaté otvory a průduchy) či například nějakou secesní mříží. Pokud chceš aby to tlumilo co nejvíc, zezadu to podlepíš třeba černou gumou.
hrac30

Příspěvek od hrac30 »

jj tak nějak no podlepit sem to chtěl spíš sametkou aby se nepoškrábal lak na kytaře při časté manipulaci. Vzor bych chtěl zkusit něco jako je na rozetě tak nějak v tom duchu. Každopádně celkem se těším až si s tím budu hrát.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“