Tak to si dej pozor na zatuchnutí a plísně.hrac30 píše:No já to právě neřešil držel sem se zásady nenechat kytary na dešti na slunci a td - prostě normálka - ale pročet sem tohle téma a vytáhl tu starou westernovku položím pravítko a ejhle je tam ,,díra,, 0,5cm - namočil sem balíček ponožek do vody vymačkal přivázal na provázek vsunul dovnitř zavázal za struny, futrál - s molitanovou výstelkou - sem mírně postříkal rozprašovačem a nechal vsáknout - teď sem koukal před půl hodinkou a už je to jen cca 2mm takže to pěkně pracuje a vyrovnává se to - byla vážně vyschlá - nečíst tohle téma možná bych si toho ani nevšiml páč na ní skoro nehraju - jinak bydlím v paneláku a suchej vzduch tu bude. Tak teď si to budu už hlídat.
Kytara a vlhkost vzduchu
Pravidla fóra
Re: Kytara a vlhkost vzduchu
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Tak to je jen tak na dnešek nechám to tam přes noc pak nechám futrál vyschnout - zas sem to nějak nemáčel jen tak zlehka - a jestli to byla narážka na ponožky tak ty sou samo vyprané
ale sem potěšen jak se to rovná
až to vyrovnám asi použiju něco ,,estetičtějšího,, pro dlouhodobé použití.
jasne, v panelakach byvalo v zime i pod 30%, coz nesvedci ani kytaram ale ani lidem.
Ja doporucuju sledovat vlhkost v byte, clovek tim resi dve mouchy jednou ranou. Ja to delam jako prevenci zdraveho bydleni po instalaci plastovych oken. Mozna byste neverili jak s vlhkosti cvici susak pradla nebo jeden uvareny obed. Sousedi si za naprosto stejnych podminek jako mame my zvadli vypestovat plisen za pul roku, my nemame jediny problem (a to nas letos uz 3x vytopili).
Prevozy kytar z odlisnych podminek, tak to je taky jasne, treba prave z te mexicke pouste nebo naopak z tropu.
Ja doporucuju sledovat vlhkost v byte, clovek tim resi dve mouchy jednou ranou. Ja to delam jako prevenci zdraveho bydleni po instalaci plastovych oken. Mozna byste neverili jak s vlhkosti cvici susak pradla nebo jeden uvareny obed. Sousedi si za naprosto stejnych podminek jako mame my zvadli vypestovat plisen za pul roku, my nemame jediny problem (a to nas letos uz 3x vytopili).
Prevozy kytar z odlisnych podminek, tak to je taky jasne, treba prave z te mexicke pouste nebo naopak z tropu.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Tak tohle ti přesně věřím - jeden oběd a musí se větrat kuchyň páč je tam jak v sauně - digestoř to moc nezvládá. Jinak ten suchej vzduch je celkem nepříjemnej když má člověk ,,rýmečku,, to vždy namočím ručníky a nechám je sušit v ložnici aby bylo vlhčeji
No znovu jsem kontroloval kytaru je to pořád tak 1-2mm tak sem povolil struny znovu namočil ponožky a až se vrátím večer z práce tak to zas zkouknu - v tom videu to měli tuším pár dní takle - sem docela čuměl že se to začlo srovnávat po několika hodinách.
Hodně digestoří nemá odtah ven, a fungují jen přes filtr z kovové vlny, a z aktivního uhlí. Ta pára potom nemá kam odejít.hrac30 píše:je tam jak v sauně - digestoř to moc nezvládá.
presne tak, digestor s odtahem ven funguje naopak velmi dobre.
Sice dost OT
ale je napojená na ventilační šachtu - ale bůh ví v jakém je to stavu
tak teď tam mám tak 1mm teď už to poleze asi hodně pomalu - pokud se to tedy vůbec srovná - snad jo. No ještě takovej dotaz - mělo by se tohle řešit i u ele. kytary nebo se to týká jen akustik? Myslím hlavně u ele kůli hmatníku - i když ho tedy napouštím olejem což by mělo asi stačit samo o sobě.
jo, ale zase v tezsich podminkach. Coz u nas moc nehrozi. Jestli jsou akustiky ohrozene malo, tak elektriky skoro vubec. Samozrejme kdyz ji das do pradelny nebo na topeni, tak se to stat muze 
Dobře což myslel sem nějaké ,,normální,, podmínky při třeba dlouhodobém skladování - ale porušení těla asi moc nehrozí a olejem napuštěnej hmatník snad hned tak nevyschne - alespoň do té míry aby třeba v suchém paneláku praskl či se odlupoval od krku. Každopádně už si na to dám pozor - kdybych to tu nečetl možná bych si toho na té akustice ani nevšiml nebo až hodně pozdě - přeci jen většinu roku je ve futrálu.
Já myslí, že u elektriky jde asi jen o hmatník. O nějakou desetinu vylezou konce pražců, což se zabrušuje.hrac30 píše:Dobře což myslel sem nějaké ,,normální,, podmínky při třeba dlouhodobém skladování - ale porušení těla asi moc nehrozí a olejem napuštěnej hmatník snad hned tak nevyschne - alespoň do té míry aby třeba v suchém paneláku praskl či se odlupoval od krku. Každopádně už si na to dám pozor - kdybych to tu nečetl možná bych si toho na té akustice ani nevšiml nebo až hodně pozdě - přeci jen většinu roku je ve futrálu.
Horší ale je pokud by seschnutím hmatníku vvlézaly pražce z drážky. Vlhkost má vliv i na lak, ale jelikož nevysychá zevnitř asi to není problém.
Panové, co se tyce debatovaného vlivu vlhkosti vzduchu na kytary, myslim, ze zde predlozené nazory jsou mirne prehnané. Ziji uz par desitek let v Belgii, tedy v zemi podstatne vlhci nezli Cechy (jestli se nemylim, tak je zde vlhkost malokdy nizsi nez tech kritickych 70% !). Mam nekolik kytar, masivnich i drahych (vcetne Furcha 24SR z roku 2002), ale nikdy jsem na zadné nepozoroval ani zmeny ani skody, prestoze vsechny sidli na stojanech.... pouzdra zustavaji prakticky nepouzita na skrinich. Preji vsem hezky Novy Rok !
Nu, myslím, že majitelé poškozených nástrojů to vidí jinak...zlutypes píše:Panové, co se tyce debatovaného vlivu vlhkosti vzduchu na kytary, myslim, ze zde predlozené nazory jsou mirne prehnané. Ziji uz par desitek let v Belgii, tedy v zemi podstatne vlhci nezli Cechy (jestli se nemylim, tak je zde vlhkost malokdy nizsi nez tech kritickych 70% !). Mam nekolik kytar, masivnich i drahych (vcetne Furcha 24SR z roku 2002), ale nikdy jsem na zadné nepozoroval ani zmeny ani skody, prestoze vsechny sidli na stojanech.... pouzdra zustavaji prakticky nepouzita na skrinich. Preji vsem hezky Novy Rok !
Každopádně - v ČR není hlavním problémem vysoká vlhoskt, ale naopak sucho - zvláště v panelácích bývá problém s vlhkostí nižší než 40 %... U rodičů v Praze je běžně 30 %... Poud je venku 70 %, tak v bytě to bude méně a kytary ve stojanu mají podle mne téměř ideální prostředí... Takže Tvůj belgický byt má podle mne lepší podmínky než pražský (český) byt...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
No, z tohoto "suchého" hlediska mas urcite pravdu - ale takova sucha zde mame zridka. Zato kdyz pisu 70%, tak mam na mysli vlhkost uvnitr v dome, coz je zde vic nez bezné. Prozatim nastesti bez uhony na kytarach a snad i na obyvatelich. Mas zrejme pravdu i s temi mestskymi byty, kde zrejme bude vlhkot i zde nizsi.
vlhkost vzduchu a teplota
bydlim na koleji -> vytopenej cinzak s minimalni vlhkosti vzduchu...nerad bych aby mi v dusledku toho za mesic popraskal lak nebo neco podobneho...ma nekdo nejky lidovy typ, slupky od pomerance atp...nerad bych vyhazoval penize za nejakou blbost
Naposledy upravil(a) MilanT dne 21.11.2012 8:16, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Tvoje vlákno jsem sloučil s duplicitním. Příště prosím nejdříve hledej. Děkuji.
Důvod: Tvoje vlákno jsem sloučil s duplicitním. Příště prosím nejdříve hledej. Děkuji.
Re: vlhkost vzduchu a teplota
Zvlhčovač je blbost, zato dávat do kytary organický odpad je zřejmě tYp jak cyp.lynx29 píše:bydlim na koleji -> vytopenej cinzak s minimalni vlhkosti vzduchu...nerad bych aby mi v dusledku toho za mesic popraskal lak nebo neco podobneho...ma nekdo nejky lidovy typ, slupky od pomerance atp...nerad bych vyhazoval penize za nejakou blbost
- ...EDGE...
Slupky od pomerance jsou v pohode, jen je pravidelne men.
Pokud hodlá v kufru pěstovat octomilky, tak zcela určitě......EDGE... píše:Slupky od pomerance jsou v pohode
Zvlhčovač stojí kolem třech čtyřech stovek, což mi zase nepřijde jako příliš velká investice. A manipulace s ním cenu vynahradí.
Pokud tedy není cena zvlhčovače vyšší jak cena kytary - v tom případě bych vlhkost nijak neřešil.
Pokud tedy není cena zvlhčovače vyšší jak cena kytary - v tom případě bych vlhkost nijak neřešil.
Mám tohle od PWJester píše:Zvlhčovač stojí kolem třech čtyřech stovek, což mi zase nepřijde jako příliš velká investice. A manipulace s ním cenu vynahradí.

http://muziker.cz/kytary/zvlhcovace/pla ... ifier.html
a funguje to velmi dobře - ja v tom mořská houba - to je dost důležitý.
279,- Kč a mám jistotu, že nepoškodím nástroj, až mi ten zapomenutý kompost začne hnít, plestivět, zapáchat, nebo až to zkolonizuje nějaký hmyz.
Jestli máš polomasiv - neřešil bych to, a jestli máš nějakou slušnou kytaru, je 279,- pakatel.
Používám stejný zvlhčovač jako shooter a naprostá spokojenost... Plus mám v kufru vlhkoměr, abych věděl, jak se vlhkost hýbe...