Odpojení repra

Baskytarová aparatura ...
Odpovědět
Bearder

Odpojení repra

Příspěvek od Bearder »

Ahoj mám noobskej dotaz

když napojím kombo Warwick Sweet 15.3 lineoutem do mixu a chci aby nehrál reprák (jen mít monitor) tak musím zezadu odpojit klasickým jackem reprák jinak hraje a to nechci...

V tom se ale asi ničí koncový zesilovač protože nemá kam dávat energii, že ano? Když nemám zapojené repro? Nebo co se může stát?

http://www.audiotek.cz/produktyGTA/warw ... 5_3_a2.jpg
http://www.audiotek.cz/produktyGTA/warw ... 5_3_a1.jpg
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpojení repra

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

Možná bys to mohl najít v manuálu v nějakých bezpečnostních podmínkách, ale mým názorem je, že by to vadit nemělo.
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

možná u tranzistoru neviem,ale z vlastnej skúsenosti zabudol som strčit jacky do bední a kým som zistil prečo to nehrá tak šiel marshall do opravy.
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Manuál snad najdu a doufám že tam o tom něco bude ale lepší je se zeptat...
Právě nevím jestli u tranzistoru to nevadí... u lampy vím že to vadí.
Fender Strat special HSS + Fender Tele original 60s -- Nějaké ty krabky od Xotic, WayHuge, Strymon, EarthquakerD. a Walrus -- Supro Saturn 15W - Mar­shall JTM45/​2245 30W hlava a Marshall 2061cx box, Mono obaly
whisoure
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

Podle mě to vadí, protože tomu zesíku vemeš odpor.
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
dr.MENGELE

Příspěvek od dr.MENGELE »

možná ak to má výstup na sluchatka stačí strčit jack a večšinou vypína repro
preamp rocktron m axe,mesa bogie studio preamp,rocktron intelifex,marshall9100,2boxy roctron,1randall,korg pandora ,wah rocktron black cat,všetko to cez midi ovladane zoom 4040,gitary hohner a jedna zakazkova volná mutacia sgtomi iommy jay dee.atd
MilanT

Příspěvek od MilanT »

whisoure píše:Podle mě to vadí, protože tomu zesíku vemeš odpor.
Ty mu nevezmeš odpor, naopak - tím že odpojíš reprák, tak tam vložíš nekonečně velký odpor (tedy pokud vytažením konektoru nespojíš jiný obvod). A kde je nekonečně velký odpor, tam neteče proud - Ohmův zákon zná každý. U tranzistorového zesilovače by to nemělo vadit (noobskej názor :) ) a navíc tam snad bude odporový dělič, který napájí ten line-out.
U lampy bych se bál - viz Mengele, tam může dojít k nějakým kmitům a jde to do kopru.
Koukal jsem do manuálu toho Warwicka a nic tam o tom nepíšou. Nejlepší by asi bylo použít atenuátor (někde o tom tady Nero psal).
Durin

Příspěvek od Durin »

MilanT píše:
Ty mu nevezmeš odpor, naopak - tím že odpojíš reprák, tak tam vložíš nekonečně velký odpor
Co to je za kravinu? Každá součástka v obvodu má nějaký odpor a tím, že jí vyndáš, ten odpor zrušíš přece.
whisoure
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

MilanT píše:
Ty mu nevezmeš odpor, naopak - tím že odpojíš reprák, tak tam vložíš nekonečně velký odpor (tedy pokud vytažením konektoru nespojíš jiný obvod). A kde je nekonečně velký odpor, tam neteče proud - Ohmův zákon zná každý. U tranzistorového zesilovače by to nemělo vadit (noobskej názor :) ) a navíc tam snad bude odporový dělič, který napájí ten line-out.
U lampy bych se bál - viz Mengele, tam může dojít k nějakým kmitům a jde to do kopru.
Koukal jsem do manuálu toho Warwicka a nic tam o tom nepíšou. Nejlepší by asi bylo použít atenuátor (někde o tom tady Nero psal).
V tom případě beru zpět. Už sem ale párkrát syšel že pokud se posere kabel od reproboxu, může to zničit zesík...z toho jsem tak nějak odvodil že zesík bez repra ne-e
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
Durin

Příspěvek od Durin »

No jako postavit na stůl zesilovač, nic do něj nezapojit, jen přívod elektřiny a zapnout ho je kravina. To ho zničíš. Akorát nevim, jak je to s tim line-out a sluchátkama. Nejsem si jistej, jestli každý zesilovač je v tomhle jinak stavěný, ale asi bych si taky netroufl jako jediný odpor brát line-out kabel do mixu. Sluchátka by to měly teoreticky nějak pošéfovat, takže bych zkusil, jestli když bys zapojil sluchátka (nechal je tam třeba jen ležet zapojené) a pak line-out do mixu, tak jestli by to dávalo stejný signál a ne nějak zredukovaný. Kdyby to bylo v pohodě, tak bys měl řešení :wink:
Ale zase, radši návod.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Durin píše:
MilanT píše:
Ty mu nevezmeš odpor, naopak - tím že odpojíš reprák, tak tam vložíš nekonečně velký odpor
Co to je za kravinu? Každá součástka v obvodu má nějaký odpor a tím, že jí vyndáš, ten odpor zrušíš přece.
Asi jsem to blbě vysvětlil.
Mám dva kontakty a mezi nimi rezistor o odporu třeba 1kOhm. Pokud ten rezistor vyndám, jak velký odpor naměřím mezi těmi kontakty? Já bych řekl, že budu měřit odpor (vzduchu) mezi těmi kontakty a tudíž nekonečně velký.

Nebo: pokud vytáhnu přívodní kabel ledničky ze zásuvky, tak zruším její odpor a tudíž pro rozvodnou síť bude moje zásuvka představovat nekonečně velký odpor a žádný proud nepoteče.

Whisoure: Ano, kabel se posrat může, ale většinou se stane to, že se zkratuje. Tím pádem tam není odpor reproduktoru, ale nulový odpor toho zkratovaného kabelu, kterým poteče defacto zkratový proud cestou nejmenšího odporu.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Tranzistorovýmu to nevadí - protože nemá výstupní trafo.
Pro lampovej zesilovač to likvidační :!:
I´m wheels... movin´wheels
Durin

Příspěvek od Durin »

MilanT píše: Asi jsem to blbě vysvětlil.
Mám dva kontakty a mezi nimi rezistor o odporu třeba 1kOhm. Pokud ten rezistor vyndám, jak velký odpor naměřím mezi těmi kontakty? Já bych řekl, že budu měřit odpor (vzduchu) mezi těmi kontakty a tudíž nekonečně velký.

Nebo: pokud vytáhnu přívodní kabel ledničky ze zásuvky, tak zruším její odpor a tudíž pro rozvodnou síť bude moje zásuvka představovat nekonečně velký odpor a žádný proud nepoteče.
Ach tak. V pořádku, neshodli jsme se :D
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím, téma mě po delší době vyprovokovalo k odpovědi :) Je to tedy asi takto: Elektronkový zesilovač a tranzistorový (obecně polovodičový) jsou naprosto rozdílné "stroje". Jelikož polovodičový zesilovač "většinou" neobsahuje výstupní transformátor, nehrozí mu při odpojení zátěže (reproduktoru) žádné nebezpečí dokonce ani kdyby byl plně vybuzený. Co ho spolehlivě ohrozí je naopak zkrat výstupních svorek pro reproduktor. To odnese spolehlivě pojistka v napájecím zdroji, v horším případě koncové tranzistory, takže finanční ztráta není tak velká. U elektronkového zesilovače je výstupní transformátor (alespoň u kytarových) vždy a ten pokud zase není dobře ochráněn proti přepětí spolehlivě "odejde" při odpojení reproduktoru (reprobedny) neboť se v tom případě indukuje v primárním vinutí tak vysoké napětí, na které nejsou dimenzovány izolační proklady mezi vrstvami vinutí a tudíž se "prorazí". Koncové elektronky to kupodivu někdy i přežijí, ale "výstupák" to přežije málokdy. A protože je výstupní transformátor společně se síťovým (napájecím) nejdražší součástí zesilovače, je to dost velká smůla. Takže zjednodušeně shrnuto: Tranzistorákům vadí více zkrat výstupu, lampáčům zase rozpojení výstupu - běh naprázdno. Elektronkáče zkrat výstupu po krátkou dobu přežijí.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

.. čili to, co píšu o kus výš ve 2 větách :wink:
whisoure
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

ok takže tranďáku vadí zkratovanej,né vytáhnutej kabel.
Tonda píše:Tranzistorovýmu to nevadí - protože nemá výstupní trafo.
:!:
A co hybridy, předpokládám, že když je koncák tranďák je to to samý ?
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Jo, jde (jen) o ten koncák.
Bearder

Příspěvek od Bearder »

Moc děkuji za odpověď a potvrdilo mi to mou doměnku.

Jinak sem to tak samozřejmě již zapojené 3 zkoušky měl. Jen sem čekal kdy se to vysere :)

Mě totiž zarazilo i to že když se napojíte na sluchátkový výstup třeba sluchátkama tak ten reprák prostě nezmlkne a hraje si klidně dál... To mě evokovalo jedinou možnost a tou je že výrobce počítal s tím že člověk aby hrál potichu musí následně vytáhnout jack pro repro...

Abych ještě vysvětlil proč jsem tak provedl : Používáme Jamhub na odposlech a lepší balanc hlasitosti při zkoušce a ten pracuje na stereo vstupech. Chtěl jsem použít sluchátkový výstup jenže sem zjistil že pro jamhub to je moc šumivý signál a basák byl doslova naštvaný svým zvukem. Jen přes kytarový multiefekt (jen jako nouzové řešení) se Basákovy přirozeně nelíbil zvuk basy také tudíž mě napadlo jediné možné řešení = Basová kytara do Warwicka, z něj linkovým výstupem do multiefektu který nemá jediný efekt ani simulaci aparátu zapnut a z něj leze stereo signál do jamhubu kterej takto již slyší stereozvuk hodně podobný basovému aparátu na který je basák zvyklý :) ovšem vyžadovalo to právě odpojení repra zezadu abychom hrály jen do aktivních beden z jednoho směru.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“