Nahrávácí zvuková karta a MP3
Pravidla fóra
Nahrávácí zvuková karta a MP3
zdravím, chěl bych si pořídit nějakou nahrávací externí zvukovku z důvodu připojení kytary např. http://kytary.cz/m-audio-pro-tools-recording/HN113211/ a zajímalo by mě, zda přes tuto kartu můžu i přehrávat hudbu z počítače, nejčastěji MP3 a v jaké kvalitě ve srovnání třeba s nějakou integrovanou zvukovkou, nebo s nějakou dražší určenou čistě na přehrávání. Prostě, když ta zvukovka je primárně určená na nahrávání (kytary, zpěvu), tak jak je na tom s kvalitou přehrávání hudby. Eventuelně, jakou zvukovku byste mi doporučili, aby byla vhodná na nahrávání a zároveň na kvalitní poslech hudby. Reprobedny vlastním tyto http://www.alza.cz/modecom-mc-hf100-d216537.htm
Re: Nahrávácí zvuková karta a MP3
a to, co mas ted, ti na prehravani nevyhovuje? resp. druhou zvukovou kartou se na ty prvni nic nezmeni, muzes ji pouzivat uplne stejne jako predtim, kdyz si to tak nastavis.
a pokud jde o tip na univerzalnejsi kartu, ma to byt USB? nebo by mohla byt i interni do PCI?
a pokud jde o tip na univerzalnejsi kartu, ma to byt USB? nebo by mohla byt i interni do PCI?
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, přes tu kartu samozřejmě přehrávat hudbu můžeš. Co se týká do kvality, tak u přehrávání MP3 zřejmě nic nepoznáš (a pokud ano tak nejspíš změna k lepšímu).
Určitě potřebuješ externí zvukovku? Pokud ano, tak bych se vyhnul USB a šel do FireWire. Lepší by byla samozřejmě integrovaná.
Btw. co máš za PC (konfiguraci) jen tak kvůli přehledu. A jakou máš teď zvukovku?
Určitě potřebuješ externí zvukovku? Pokud ano, tak bych se vyhnul USB a šel do FireWire. Lepší by byla samozřejmě integrovaná.
Btw. co máš za PC (konfiguraci) jen tak kvůli přehledu. A jakou máš teď zvukovku?
Hraju na kytary a mašinky
rotten samozrejme mysli interni, ne integrovanou.rotten77 píše:Lepší by byla samozřejmě integrovaná.
předně díky za odezvu a začnu tou konfigurací, takže:
deska: ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
integrovaná zvuková karta: RealTek ALC892 8-mi kanálový High Definition Audio CODEC
procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3,2 GHz
grafický čip: nVIDIA GeForce GTX 560 Ti
ramka: 4GB DDR3 SDRAM
HDD:1TB
Co se týče té zvukovky, tak mě je samozřejmě jedno jestli bude interní nebo externí, ale měl jsem pocit, že jen ty externí nabízejí připojení kytary (jack 6,3 mm) a že jsou vhodnější z hledicka rušení atd a mně by stačil jen vstup na tu kytaru a cinch výstup na ty bedny. Proto jsem se ptal, jak je na tom z hlediska přehrávání hudby ve srovnání třeba z nějakýma těma Asus xonar za 2000-3000, kde je spousta pro mě "zbytečností", jako vícekanálový zvuk a různý ty prostorový technologie, hlavně kvůli hrám nebo filmům, což bych já moc nevyužil. Mně jde o kvalitní dvoukanálový stereo zvuk a o připojení kytary přes ten 6,3 jack.
Ještě čistě k tomu přehrávání hudby...no chtěl jsem něco lepšího, než je ta integrovaná, protože někdo tvrdí, že i ta nejlevnější samostatná zvukovka je pořád lepší než ta integrovaná a pak mě zaujaly ty USB, že mají vstup i na tu kytaru. Otázka je zda se mi ta lepší zvukovka nějak projeví na těch bednách za 3000 no...já nemám možnost konfrontace, tak jsem myslel, jestli s tim nemá někdo přímo osobní zkušennost
deska: ASUS M4A88TD-V EVO/USB3
integrovaná zvuková karta: RealTek ALC892 8-mi kanálový High Definition Audio CODEC
procesor: AMD Phenom II X4 955 Black Edition 3,2 GHz
grafický čip: nVIDIA GeForce GTX 560 Ti
ramka: 4GB DDR3 SDRAM
HDD:1TB
Co se týče té zvukovky, tak mě je samozřejmě jedno jestli bude interní nebo externí, ale měl jsem pocit, že jen ty externí nabízejí připojení kytary (jack 6,3 mm) a že jsou vhodnější z hledicka rušení atd a mně by stačil jen vstup na tu kytaru a cinch výstup na ty bedny. Proto jsem se ptal, jak je na tom z hlediska přehrávání hudby ve srovnání třeba z nějakýma těma Asus xonar za 2000-3000, kde je spousta pro mě "zbytečností", jako vícekanálový zvuk a různý ty prostorový technologie, hlavně kvůli hrám nebo filmům, což bych já moc nevyužil. Mně jde o kvalitní dvoukanálový stereo zvuk a o připojení kytary přes ten 6,3 jack.
Ještě čistě k tomu přehrávání hudby...no chtěl jsem něco lepšího, než je ta integrovaná, protože někdo tvrdí, že i ta nejlevnější samostatná zvukovka je pořád lepší než ta integrovaná a pak mě zaujaly ty USB, že mají vstup i na tu kytaru. Otázka je zda se mi ta lepší zvukovka nějak projeví na těch bednách za 3000 no...já nemám možnost konfrontace, tak jsem myslel, jestli s tim nemá někdo přímo osobní zkušennost
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Externí (USB) bych bral v případě, že nemáš jinou volbu. Podívej se po nějaké interní, co má mikrfoní/nástrojový vstup a předzesilovač. Ta Asus Xonar je multimediální zvukovka, to ty nepotřebuješ, ba naopak. Potřebuješ zvukovou určenou pro práci s hudbou - zjednodušeně takovou, která má ASIO ovladače.BMHF píše: Co se týče té zvukovky, tak mě je samozřejmě jedno jestli bude interní nebo externí, ale měl jsem pocit, že jen ty externí nabízejí připojení kytary (jack 6,3 mm) a že jsou vhodnější z hledicka rušení atd a mně by stačil jen vstup na tu kytaru a cinch výstup na ty bedny. Proto jsem se ptal, jak je na tom z hlediska přehrávání hudby ve srovnání třeba z nějakýma těma Asus xonar za 2000-3000, kde je spousta pro mě "zbytečností", jako vícekanálový zvuk a různý ty prostorový technologie, hlavně kvůli hrám nebo filmům, což bych já moc nevyužil. Mně jde o kvalitní dvoukanálový stereo zvuk a o připojení kytary přes ten 6,3 jack.
Já mám třeba M-Audio Audiophile 2496, ta ale nemá předzesilovač. Ten mám zvlášť - Behringer MIC800. Pokud máš rozpočet 3000, tak bych doporučoval tuhle kombinaci. Používám to už přes dva roky (před tím jsem měl i jiné předzesilovače) a spokojenost maximální.
jestli ti nejde o vicekanal, tak samozrejme bude vyhovovat i ta karta, co zminujes (mimo to, co uz sem psal. tedy ze muzes v klidu vyuzivat i tu puvodni integrovanou).
u pripojeni kytary nejde jen o konektor, ale taky o impedanci vstupu (tj. ne kazda karta s jackem 6.3 je urcena pro pripojeni kytary).
a jeste bude potreba rozlisit, co s tou kytarou chces delat. pokud jde jen o nahravku, pak muzes v klidu pouzit i USB kartu. pokud chces ovsem s kytarou hrat pres softwarovou simulaci aparatu v realnem case, da se dopurucit spis karta s Firewire rozhranim, popripade jeste lepe interni s PCI nebo PCIe rozhranim (kvuli nizke latenci). blby je, ze u tech Firewire bude problem s cenou (zatim odhaduju, ze koukas po necem levnejsim) a u tech PCI/PCIe problem s kytarovym vstupem (ten je obvykly az u drazsich modelu s externim boxem).
vsechno je ale o cene a kompromisech z ni vychazejicich. tedy - i kdyz ta M-AUDIO Pro Tools Recording (tedy starsi FastTrack) neni idealni (krome toho, ze je mirne zastararala (a dostanes k i starsi software), nema napriklad nastaveni urovne toho kytaroveho vstupu), pouzit se da. a ta cena je opravdu nizka.
pokud bys chtel neco lepsiho, da se toho najit dost ... akorat si to chce ted ujasnit, jakym smerem se poohlizet.
u pripojeni kytary nejde jen o konektor, ale taky o impedanci vstupu (tj. ne kazda karta s jackem 6.3 je urcena pro pripojeni kytary).
a jeste bude potreba rozlisit, co s tou kytarou chces delat. pokud jde jen o nahravku, pak muzes v klidu pouzit i USB kartu. pokud chces ovsem s kytarou hrat pres softwarovou simulaci aparatu v realnem case, da se dopurucit spis karta s Firewire rozhranim, popripade jeste lepe interni s PCI nebo PCIe rozhranim (kvuli nizke latenci). blby je, ze u tech Firewire bude problem s cenou (zatim odhaduju, ze koukas po necem levnejsim) a u tech PCI/PCIe problem s kytarovym vstupem (ten je obvykly az u drazsich modelu s externim boxem).
vsechno je ale o cene a kompromisech z ni vychazejicich. tedy - i kdyz ta M-AUDIO Pro Tools Recording (tedy starsi FastTrack) neni idealni (krome toho, ze je mirne zastararala (a dostanes k i starsi software), nema napriklad nastaveni urovne toho kytaroveho vstupu), pouzit se da. a ta cena je opravdu nizka.
pokud bys chtel neco lepsiho, da se toho najit dost ... akorat si to chce ted ujasnit, jakym smerem se poohlizet.
dobre (mam ji taky), ale moc to neresi pripojeni kytary, ne? a taky uz je to pomerne stara karta... dneska se da v tyhle kategorii najit s lepsi vybavou a softwarem (napriklad E-MU 0404, ale ta taky nema Hi-Z vstup).rotten77 píše:Já mám třeba M-Audio Audiophile 2496, ta ale nemá předzesilovač. Ten mám zvlášť - Behringer MIC800. Pokud máš rozpočet 3000, tak bych doporučoval tuhle kombinaci. Používám to už přes dva roky (před tím jsem měl i jiné předzesilovače) a spokojenost maximální.
zajimava by mohla byt ESI Maya44Xte, ta by mela mit tak nejak vsechno, o cem tu byla rec.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo jasný, špatně jsem to napsal. Tím "tuhle kombinaci" jsem myslel podobnou zvukovu + preamp. Cenově to vychází kolem 3000.Paris píše:dobre (mam ji taky), ale moc to neresi pripojeni kytary, ne? a taky uz je to pomerne stara karta... dneska se da v tyhle kategorii najit s lepsi vybavou a softwarem (napriklad E-MU 0404, ale ta taky nema Hi-Z vstup).rotten77 píše:...
zajimava by mohla byt ESI Maya44Xte, ta by mela mit tak nejak vsechno, o cem tu byla rec.
tu M-AUDIO Pro Tools Recording jsem zmínil jenom jako příklad nejlevnější USB, jinak jsem ochoten do zvukovky investovat cca 3000 pokud to splní moje požadavky. Ano potřebuju Hi-Z nástrojový vstup a to ta M-Audio Audiophile 2496 neřeší.Ještě se zeptám, ten předzesilovač je nutnej, bez toho by to nejelo, nebo jak je to...jsem v tom naprostý laik.
Paris: ta ESI Maya44Xte co zmiňuješ vypadá že je přesně to co hledám a má to i nějakej mikrofoní předzesilovač už v sobě, to je ono?. Navíc je kompatibilní z Win7 64bit, což je taky důležitý
...jenom jak je to tam s těma výstupama na bedny, pude to tam připojit přes ty cinche?
Paris: ta ESI Maya44Xte co zmiňuješ vypadá že je přesně to co hledám a má to i nějakej mikrofoní předzesilovač už v sobě, to je ono?. Navíc je kompatibilní z Win7 64bit, což je taky důležitý
ano, pro mikrofon je potreba predzesilovac, bez toho to nejde. a pro kytaru by (pro kartu typu Audiophile2496 nebo E-MU 0404 PCIe) by mohl stacit nejaky kytarovy DI BOX.BMHF píše:Ano potřebuju Hi-Z nástrojový vstup a to ta M-Audio Audiophile 2496 neřeší.Ještě se zeptám, ten předzesilovač je nutnej, bez toho by to nejelo, nebo jak je to...
a rozumim tve odpovedi tedy spravne, kdyz predpokladam, ze teda hodlas hrat pres nejakou softwarovou simulaci? (a je latence pro tebe podstatny udaj)
ano, podle toho, co pisou na webu vyrobce ma i mikrofonni predzesilovac (i s napajenim 48V pro kondenzatorovy mikrofon) i Hi-Z vstup pro kytaru. prepinat se to bude asi nejak softwarove, takze zadny 100% profi to nebude ... ale nejak fungovat by to mohlo.BMHF píše:a ESI Maya44Xte co zmiňuješ vypadá že je přesně to co hledám a má to i nějakej mikrofoní předzesilovač už v sobě, to je ono?. Navíc je kompatibilní z Win7 64bit, což je taky důležitý...jenom jak je to tam s těma výstupama na bedny, pude to tam připojit přes ty cinche?
a s vystupama na bedny by nemel bejt zadnej problem, jen to chce spravny kabely.
ano hlavně chci hrát pres nejakou softwarovou simulaci takže ta latence je hodně důležitá.Takže u té ESI - MAYA44 XTe bych žádnej předzesilovač ani DI BOX teda nepotřeboval a jela by kytara i mikrofon?...ty bedny mají vstup cinch, takže by to šlo kabelem cinch a na druhé straně by mělo bejt co za konektory, aby to šlo vrazit na výstup té zvukovky?...a co myslíte jak to bude s tim přehrávánim hudby z počítače..bude ta kvalita adekvátní k těm bednám co vlastním?
ona ta karta ma zrejme celkem 2 stereo vstupy a vystupy (to se rozhodne hodi, na to prijde nakonec pokazde, kdyz se clovek rozhodne neco delat s muzikou), takze to je dalsi plus.
edit: ESI ma v tehle cenove hladine podobne zajimavou USB kartu U46 XL (ale tech zajimavych karet je na trhu vic), ale o te se da mluvit jen v pripade, ze bys za to externi provedeni (a krabicku s potakama a konektorama) byl ochoten obetovat latenci
(abys mel predstavu, tak si dovolim odhadnout, ze s PCIe dosahnes (velmi priblizne) na ~2-6ms latenci, s USB by to mohlo delat ~15-25 ms ... zalezi taky na vzorkovaci frekvenci).
mel by to resit normalni kabel 2x cinch --> 1x stereo jack(6.3 nebo 3.5 s redukci) .BMHF píše:...ty bedny mají vstup cinch, takže by to šlo kabelem cinch a na druhé straně by mělo bejt co za konektory, aby to šlo vrazit na výstup té zvukovky?
to urcite ano.BMHF píše:bude ta kvalita adekvátní k těm bednám co vlastním?
zatim to vypada, ze ano ... ted mi zhavaroval adobe reader, kdyz sem oteviral manual. musim restartovat system, chci se podivat jak maji resene ty konektory se vstupy/vystupy (doporucuju i tobe, aby ses do manualu podival hned) ... ale predpokladam, ze by v tom nemel byt problem.BMHF píše:Takže u té ESI - MAYA44 XTe bych žádnej předzesilovač ani DI BOX teda nepotřeboval a jela by kytara i mikrofon?
edit: ESI ma v tehle cenove hladine podobne zajimavou USB kartu U46 XL (ale tech zajimavych karet je na trhu vic), ale o te se da mluvit jen v pripade, ze bys za to externi provedeni (a krabicku s potakama a konektorama) byl ochoten obetovat latenci
ta latence by mi asi vadila, já nevim jak dalece by se to projevilo při hraní...moje zkušennost v tomto zatim nulová. Jinak když pominu tu latenci, tak má ta USB nějakou výhodu proti té interní?...a ještě mě zajímá ten vstup na mikrofon....u té USB je ten vstup jinej než u té interní. U interní je jack 6,3 (?) a u té USB je ten velkej kulatej s třena dírama. Proč tomu tak je? 
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
Protože na tu interní by se ten velkej kulatej (říká se mu XLR) prostě nevešel
. XLR = standard pro mikrofony.
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
tak si to hned zkus. pichni si kytaru do zvukovky (pres redukci. nic by se stat nemelo, akorat volume a tone na kytare nebudou reagovat dobre, a zvukove to bude asi trochu divocejsi...) a zkus zahrat pres tu simulaci. uvidis jaka latence tam pujde nastavit (kdyztak si muzes trochu pomoct instalaci ASIO4ALL). tim bys nejakou predstavu ziskat mohl.BMHF píše:já nevim jak dalece by se to projevilo při hraní...moje zkušennost v tomto zatim nulová
XLR se proste nevesel, proto je tam TRS Jack ... ale elektricky by to melo byt propojene stejne (symetricky signal - ground, hot a cold)).BMHF píše:u té USB je ten vstup jinej než u té interní. U interní je jack 6,3 (?) a u té USB je ten velkej kulatej s třena dírama. Proč tomu tak je?
prenosnost. vezmes si ji s notebookem kamkoliv.BMHF píše:když pominu tu latenci, tak má ta USB nějakou výhodu proti té interní?
(a mozna s tim externim boxem souvisi i odolnost proti ruseni z vnitrku pocitace. ale to by melo byt v pohode i u internich karet (zvlast takoveho typu), jeste sem necet, ze by si na to nekdo stezoval (a sam s tim nemam zadny problem u ty 2496. ani u delta 1010LT).)
---
edit: jeste upresnim: nic by se stat nemelo ... pokud nemas nejake supr silne snimace na kytare, co by mohly ohrozit vstup normalni integrovane zvukovky (tedy s beznou kytarou by se tomu nic stat nemelo).
Naposledy upravil(a) Paris dne 10.01.2012 13:59, celkem upraveno 3 x.
Protože na tu interní by se ten velkej kulatej (říká se mu XLR) prostě nevešel
. XLR = standard pro mikrofony.
no jasně, to mě taky mohlo napadnout, ale už mi to nějak nemyslí, jak sem zavalanej množstvim informací
...takže pokud bych měl mikrofon s tim XLR, tak by to šlo připojit přes nějakou redukci XLR---jack 6,3 bez jakékoliv ztráty kvality, zkreslení atd?....a to samé platí u připojení beden, že je úplně jedno jestli se to připojí přes kabel cinch----cinch, nebo cinch----jack 6,3 jack, aniž by se to nějak projevilo na kvalitě toho přenosu?
no jasně, to mě taky mohlo napadnout, ale už mi to nějak nemyslí, jak sem zavalanej množstvim informací
ano.BMHF píše:takže pokud bych měl mikrofon s tim XLR, tak by to šlo připojit přes nějakou redukci XLR---jack 6,3 bez jakékoliv ztráty kvality, zkreslení atd?....a to samé platí u připojení beden, že je úplně jedno jestli se to připojí přes kabel cinch----cinch, nebo cinch----jack 6,3 jack, aniž by se to nějak projevilo na kvalitě toho přenosu?
dej si pauzu, zkus si zahrat, neco si precti, popremyslej... a treba te pak napadne kterou cestou...BMHF píše:sem zavalanej množstvim informací
(jo... a tu USB kartu nepovazuj za nejaky definitivni vyber, byl to jen priklad ... pokud bys chtel nakonec USB, je toho vic, z ceho se da vybirat...)
Naposledy upravil(a) Paris dne 10.01.2012 14:25, celkem upraveno 1 x.
no přenosnost karty pro mě neni důležitá vůbec, takže tu USB bych asi úplně vyloučil už jen z hlediska té latence. A co se týče toho rušení u interních karet, tak to jsem četl taky...že na to jsou vhodnější ty externí, ale jak si psal, asi to nebude nic zásadního a u té co si navrhoval by snad ten problém být neměl za tu cenu 
tak jsem si pročet s mojí chabou angličtinou celej ten manuál, ale dvě věci mi ještě nejsou úplně jasný. Můžu použít mikrofon současně s kytarou a nahrát zpěv s doprovodem kytary současně?....a pak ještě zda jsou ty vstupy/výstupy symetrický, nebo asymetrický a pokud by byly symetrický, nevadí že vstupy do beden jsou asymetrický (cinch?)?
...mám na mysli tu kartu http://www.esi-audio.com/products/maya44xte/
...mám na mysli tu kartu http://www.esi-audio.com/products/maya44xte/