Poptávka po výuce masteringu,nahrávání a mixování

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Lukáš Kostka

Poptávka po výuce masteringu,nahrávání a mixování

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Ahoj chci se zeptat jestli někdo z vás nenabízí výuku nahrávání,mixování a masteringu ideálně přímo v jeho studiu.Jestli někdo toto nabízí samozřejmě za domluvený příplatek ať napíše na lukykostka@gmail.com
Moc díky za kladné odpovědi. :)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Poptávka po výuce masteringu,nahrávání a mixování

Příspěvek od pavlii »

Co třeba totok?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Lukáš Kostka

Re: Poptávka po výuce nahrávání a mixování

Příspěvek od Lukáš Kostka »

Oh,díky ale,mám zájem spíše o mixování a nahrávání .Mastering by byl úplně ta poslední věc .

Takže nezná někdo ještě něco popř.nedohodil by mi takové okukování u něho ve studiu jen abych získal zkušenost.Ale,byl bych vděčný za ňáké soukromé lekce .Třeba 2x do měsíce a mezi tím bych dělal ,,domácí úkoly"

A kdyby se nikdo nenašel byl bych vděčný aspoň za ňáká skripta,která by mi mohl zaslat na můj email ( lukykostka@gmail.com )
PS:Zapomněl jsem dodat že hledám jenom něco v Praze.

Díky za odpověď.
svirest

Příspěvek od svirest »

Také někoho hledám, koupil jsem zvukovku Roland se Sonarem X1 a potřebuji alespoň základy nahrávání a mixu... zatím nahrávám vše dohromady z odposlechového výstupu... Rád bych i za pár hodin (v Praze a okolí) zaplatil... :!:
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

To Lukáš Kostka - Ty inzeráty "mojokytar" na MIDI.cz průběžně sleduj. Jon Murch je cizinec a jeho češtinu není vždy lehké pochopit - nevyučuje jen mastering. Přečti si i tu diskusi pod inzerátem.

To svirest: tu knihu už máš ? http://shop.ben.cz/cz/112934-cakewalk-sonar.aspx. Zatím si můžeš pročtíst třeba tohle: http://test-nastroju.webnode.cz/nahrava ... ani-do-pc/, furt to tady propaguju a autora chválím 8)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jako já třeba osobně nemám nic proti lekcím u někoho na jeho HW/SW nebo u mě ve studiu - ale naráží to v obou případech malinko na efektivnost, protože já nemůžu znát všechny druhy DAW programů a jak se s nimi pracuje (což vede na delší čas - tápání v menu apod.) a ve druhém případě to je zase bez konkrétního příkladu na HW/SW, co by používala školená strana..... Obecné zásady jsou samozřejmě aplikovatelné bez ohledu na vybavení, ale zase jich není tolik, aby se z toho dalo udělat školení.. Podlě mě.

P.

svirest

Příspěvek od svirest »

to Kelley: Knihu již mám (ještě jednou díky za typ), ale není to jednoduché... Je to vše poměrně dost složitě popisované a protože se kniha vztahuje k jinému typu DAW (jak jsi mě správně upozornil) musím vše pracně vyhledávat... Škoda, že třeba někdo nedává základy mixování, fakt je, jak je tu zmíněno, že by musel mít znalosti o všech typech, což mi připadá dost utopické... Už jsem přemýšlel, že bych si dokoupil DAW dle "doučujícího", kdybych měl jistotu, že se mi bude (za úplatu) dle dohody slušně věnovat... :D To ostatní: berte to jako poptávku :!:
svirest

Příspěvek od svirest »

to Kelley: ta druhá záložka je zajímavá, začátečníky může dobře nasměrovat, jen mám výhradu ke zvukovce M-Audio. Měl jsem ji a byly velké problémy se softwarem, jednou se otevřel, 2x ne, přeinstaloval jsem OS a pořád byly problémy...Nyní mám Roland a vše je OK....
svirest

Příspěvek od svirest »

to Pavli: tak je jasné, že nemůžeš znát všechny DAW, ale mám otázku: Jaký DAW používáš? Vzhledem k tomu, že v naší kapele zvládám PC asi nejlépe (samozřejmě jsem jen uživatel), tak zvažuji, že bych se přizpůsobil lektorovi a pořídil si stejný DAW... Ten, co mám byl v packetu u zvukovky.... Je to asi jen o domluvě, nicméně platil bych samozřejmě lekce v hod. sazbě...
kelley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Ještě mě napadlo - nějaký školení jsem zahlídl taky u http://www.audiopro.cz/ - Safa tady z fóra tam pracuje, pokud se nemýlím. A pak taky http://www.disk.cz, ale ti jsou z Boskovic, do Prahy snad občas dojíždějí. To jen tak na doplnění.
Hele, nech si ten Sonar, bude nás víc :D Je tu totiž nějak přecubasováno...
A zkoušel jsi už něco nahrávat ? Co ti nejde, co ti není jasný ?
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Osobně doporučuji i knihu Praxe zvukové techniky od Václava Vlachého. Není až tak o mixingu, ale o způsobu snímání nástrojů, mikrofonech a dalším HW. Dost pomůže pro získání kvalitního zvuku. Což v konečném důsledku dost zjednoduší práci při mixu. Protože co je jednou špatně nahrané, tak se v pc opravdu nedá opravit. A pokud ano, tak za obrovského vypění nervů popř. peněz a času.

Jinak já jsem ke zvukovce měl Cubase 4 LE, koupil jsem si knihu Cubase SX, Praxi zvukové techniky a postupně se to začal sám učit. Věřím, že je to určitě běh na mnohem delší trať než když to někdo vysvětluje, ale zase člověk získá hooodně zkušeností, které by jinak nezískal. A to hovořím z vlastní zkušenosti, kdy jsme hodiny a hodiny trávili po konečném zjištění nad naprostýma prkotinama.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ja bych se do takovyhle veci docela rad zapojil, ale narazi to u me na dva problemy:
1) na nedostatek casu
2) na to, ze u spousta softveru hrozne nadavam (na vyvojare) ;)
lisakv

Příspěvek od lisakv »

Zdravim, asi to sem nepatří, ale chci se zeptat, zda neexistuje nějaky dobrý virtualní studio na nahrávaní jak zpěvu tak kytary, popřípadě si tam pak dodat bicí. Právě že je toho docela dost a nedokážu se v tom orientovat. Předem děkuju za rady.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Virtuální studio IMHO neexistuje :lol: ale SW, do kterého lze nahrávat více stop (a následně je míchat, efektovat atd.) existuje celá kupa - Cubase, Sonar. Logic, ProTools, Reaper.... Vzhledem k tomu, že všechny nabízejí v zásadě totéž a liší se jen grafickým rozhranním, mírou ergonomičnosti a rozšířením mezi uživateli, bych volil cestu stáhnout demoverze tam, kde existují, zkusit si s "tím" pohrát, a co sedne nejlíp, tak tomu se začít věnovat pořádně.

Výborný kompromis mezi cenou a kvalitou je dle mého jednoznačně Reaper.

P.

kelley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

svirest píše:Také někoho hledám, koupil jsem zvukovku Roland se Sonarem X1 a potřebuji alespoň základy nahrávání a mixu... zatím nahrávám vše dohromady z odposlechového výstupu... Rád bych i za pár hodin (v Praze a okolí) zaplatil... :!:
Ahoj,
hele, nechceš se přidat na www.audiozone.cz ? Zrovna tam "bojujeme" za zřízení nové kategorie ve fóru pro Sonar a potřebujeme lidi :D
Kelley
FinestX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FinestX »

kelley píše:
svirest píše:Také někoho hledám, koupil jsem zvukovku Roland se Sonarem X1 a potřebuji alespoň základy nahrávání a mixu... zatím nahrávám vše dohromady z odposlechového výstupu... Rád bych i za pár hodin (v Praze a okolí) zaplatil... :!:
Ahoj,
hele, nechceš se přidat na http://www.audiozone.cz ? Zrovna tam "bojujeme" za zřízení nové kategorie ve fóru pro Sonar a potřebujeme lidi :D
Kelley
Tak už jsem tady taky :wink: :D A subfórum SONAR na Audiozone nám prošlo - takže se přidejte...!
Naposledy upravil(a) FinestX dne 12.01.2012 5:07, celkem upraveno 1 x.
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.
FinestX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FinestX »

pavlii píše:Výborný kompromis mezi cenou a kvalitou je dle mého jednoznačně Reaper.
Není Reaper spíš na tu "virtuální" muziku, než na akustiku? (ale je to už dlouho, co jsem ho naposledy viděl)

Jinak ty kurzy, co se tu řeší (a paralelně i na audiozone) - sakra chlapi, a neměli bychom hlavně dělat muziku? :lol: Já se v tom právě taky vrtám a učím se namixovat si to trochu profesionálněji, než jak jsem činil dřív. Ale sakra nechci se v tom zas utopit... :) Jako skalní a rigorózní samouk ve všem jsem se nějakými kurzy prachvůbec nezabýval, nechtějte mne tímhletím sakra nahlodat... :wink: :mrgreen:
Žánr "pejsek/kočička dort" (folk-rock-pop-newage-symphonic-...), odrostlý na Elánech, na barovém hraní, později kytaristický vzor Plíhal...
SONAR X1 (historicky), EMU 0404 USB, MIDI keys / VSTi všech typů..., Rode NT1000, akust. kytara Aria.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

FinestX píše:Není Reaper spíš na tu "virtuální" muziku, než na akustiku? (ale je to už dlouho, co jsem ho naposledy viděl)
to spis ne... nezamenujes Reaper a Reason?
FinestX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FinestX »

:) Sakra. Samozřejmě, že jsem si představil Reason... :oops: Beru zpět.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zase fakt je ten, že pokud si člověk přečte nějakou tu literaturu, kde je popsaná technologie a zařízení a jejich funkce (mám na mysli třeba kompresor, ekvalizér, typy filtrů, efekty, ...), tak samotný mix je už kreativní záležitost jedince. Ergo - v zásadě není co učit. To, že na výstupní sběrnici nesmí dojít k překročení hodnoty 0 dB, je jedno, zdali si člověk někde přečte nebo mu to kdokoli sdělí. To je prostě technický parametr - neoddiskutovatelný.

Ale dobrý mix je především ta vložená invence postavená na těch technických základech. Ale nepochybuji o tom, že správně aplikovat kompresor dokáže kdokoli, kdo si nastuduje jeho funkci :wink: a nepotřebuje k tomu žádné školení.

Naopak je tu určité nebezpečí plynoucí z věci, že na školení se obvykle uvede konkrétní příklad nebo nějaké "finesy", jež mohou svádět k tomu, že si je člověk vezme jako "modlu" - a tím pádem přestane být kreativní. Finesa je obvykle právě lákavá proto, že odkryje cestu k něčemu; ale většinou se pozapomene na skutečnost, že to není cesta jediná a byť může být třeba nejjednodušší (ve srovnání s jinými postupy), tak nemusí být obcně vzato nejvhodnější pro všechny situace.

Takže shrnuto na jednu hromadu: nijak nezatracuji praktickou výuku/kurs/školení. Ale připadá mi, že u spousty začátečníků dochází k silnému přeceňování této možnosti a upínají se na ní až moc citlivě. Když vezmu jeden příklad za všechny na závěr - pozice mikrofonu vzhledem k repru komba při snímání silně ovlivňuje výslednou barvu zvuku. Kolik je možností umístění mikrofonu? Dokáže to obsáhnout jakkoli dlouhé školení? Bude to mít výrazně větší přínos než kdyby si to někdo zkusil - byť v domácích podmínkách - sám? :D Odpověď je asi celkem nasnadě.....

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“