Treme píše:Tak nějak jsem si už zvyknul hrát trsátkem, ale měl bych pár dotazů:
1) pravá ruka - je opřená pouze o kytaru ne o kobylku? někdo má třeba ještě opřenej malíček o slinták ale já to nějak nepotřebuju, držim dlaň jakoby v pěst - jde mi ale špatně vybrnkávání trsátkem - jak na to? Na španěle to bylo prstama daleko snzší
Hra trsatkom je podstatne lahsia, ako prstova technika. Ohni mierne ukazovak pravej ruky a poloz si na jeho horny bok trsatko tak, ze 2/3 trsatka budu na prste a 1/3 bude trcat. Prikri trsatko palcom a drz ho medzi palcom a ukazovakom dost pevne na to, aby ti nevypadlo, ale zas nie prilis pevne/krcovito. Zvysok ruky uvolni - ani nenapinaj ani nezovieraj ostatne prsty. Trsatkom dopadaj vzdy kolmo na strunu a ked brnkas, tak sa vyhni tomu, aby si podvedome zacal trsatko zvierat pevnejsie. Jedine cast predlaktia sa dotyka gitary, opieranie dlane alebo malicka su zlozvyky - ak tak niekto hra a ide mu to dobre, tak je to napriek tomu, nie vdaka tomu.
Treme píše:2) další věc - taby - hraju zatim z nich - myslíte si že je lepší naučit se nějaký množství sol z tabů a pak postupně od těch tabů upouštět, nebo je lepší si ty všechny tony hledat a tim trénovat ten sluch
Taby su sprostost pre male deti co sa hraju na velkych rockerov. Nauc sa noty.
Treme píše:3) ptřeboval bych se nějak s kytarou sžít - učitel mi doporučil zpívat si ty sola, zkoušet vybrnkávat melodie a zároveň si je i zpívat
To je dobry napad. Spievat treba a tiez skus improvizovat. Je toho strasne vela, co by sa dalo urobit, ale nechcem ta tu zasypat vecami na cvicenie, takze zatial spievat a improvizovat.
P.S. Suhlasim s Johnom, ze odkukavat nie je dobry napad.