Čau, strašně mě zajímá, jak se nahrávají bicí pokud se v písničce mění tempo ?
Někdo preferuje nahrát bicí naráz, bez střihání, ovšem jak se to pak dělá s tím tempem ? To musí bubeník umět ze 140 zpomalit z ničeho nic na 100 třeba ? A co když se v písničce tempo nemění jen jednou ale třeba 3x na různá další ?
Máme song kde úvodní riff je tempo 105(210) a rádi bychom k tomu dali refrén který je po tomto riffu a měl by mít tempo kolem 115 (230). Uši to netrhá a zdá se nám to tak lepší. Jak se pak taková věc řeší ve studiu ?
A ještě dodatečná otázka. Pokud bych chtěl v písničce mít nějaké samply třeba výstřel z pistole, tak si ten sampl musím přinést sám nebo zvukaři poskytují nějaké samply ?
Díky
Nahrávací studio a tempo
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nahrávací studio a tempo
K rozličnému tempu se používá tzv. "tempostopa". Jedná se o speciální stopu v sekvenceru, kde se zapisuje tempo a jeho změny. Před natáčením je tedy potřeba si takovou tempostopu v sekvenceru připravit s příslušnými změnami tempa a následný "klik" je generován podle ní. Bicmen pak hraje podle tohoto kliku.
Pak tu máme bicmena profíka, který to tempo buď trefí přesně nebo víceméně přesně (úplná přesnost být nemusí, pokud na tom není závislá kapela či již nějaký nahraný materiál), takže pak se bicí prostě nahrají LIVE tak jak leží a běží.
Výstřel z pistole si buď pořídíš sám pomocí vlastní/otcovo/sousedovo/jiné pistole a mikrofonu+ záznamového zařízení nebo prosurfuješ net a nějaké samply určo najdeš, případně se dají zakoupit na tzv. "sample CD", kde je spousta zvuků, ruchů atd. Nicméně když seženeš někoho od postprodukce/filmového ruchařského studia atd., tak ho třeba ukecáš taky - co já vím?
Eventuelně tu je možnost si výstřel opravdu vyrobit pomocí syntezátoru vhodnou kombinací vytvarovaného průběhu + generátoru šumu apod.
P.
Pak tu máme bicmena profíka, který to tempo buď trefí přesně nebo víceméně přesně (úplná přesnost být nemusí, pokud na tom není závislá kapela či již nějaký nahraný materiál), takže pak se bicí prostě nahrají LIVE tak jak leží a běží.
Výstřel z pistole si buď pořídíš sám pomocí vlastní/otcovo/sousedovo/jiné pistole a mikrofonu+ záznamového zařízení nebo prosurfuješ net a nějaké samply určo najdeš, případně se dají zakoupit na tzv. "sample CD", kde je spousta zvuků, ruchů atd. Nicméně když seženeš někoho od postprodukce/filmového ruchařského studia atd., tak ho třeba ukecáš taky - co já vím?
Eventuelně tu je možnost si výstřel opravdu vyrobit pomocí syntezátoru vhodnou kombinací vytvarovaného průběhu + generátoru šumu apod.
P.
asi spis sehnat (ve filmech je toho dost) nebo vyrobit. vystrel se nahrava fakt blbe, jsou v nem velke dynamicke rozdily (ono se nahrava blbe i rozbiti talire, zkuste si to
).
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
a do toho rozbitého talíře zítra schválně jdu
to mě zajímá
jinak shodou okolností jsem nedávno točil podobnou věc. sloka jiné bpm než refrén. Nakonec jsme přistoupili k točení zvlášť sloka s určitým bpm a klikem a zvlášť refrén s dalším bpm. Pavlii popsal celou situaci dostatečně. je to dost tracků, ale raději mám pořádek. Ono je to o dohodě a taky o celkové aranži songu, jestli povolí mírnou proměnlivost při jednom zátahu, nebo vyžaduje přesnost (třeba při použití delay na kytaře).
jinak shodou okolností jsem nedávno točil podobnou věc. sloka jiné bpm než refrén. Nakonec jsme přistoupili k točení zvlášť sloka s určitým bpm a klikem a zvlášť refrén s dalším bpm. Pavlii popsal celou situaci dostatečně. je to dost tracků, ale raději mám pořádek. Ono je to o dohodě a taky o celkové aranži songu, jestli povolí mírnou proměnlivost při jednom zátahu, nebo vyžaduje přesnost (třeba při použití delay na kytaře).
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
A daji se tedy i bici nahrat na vice kusu ?me zvukar rikal ze je to pak poznat tak jak moc a co je na tom pravdy?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No samozřejmě, že dají, ale osobně bych se bál rozhozeného "feelingu"; radši bych prosazoval natočení naráz buď do clicku nebo dle bicmenovo "odhadu".
P.
P.
Taky zalezi na stylu a sofistikovanosti tech bicich stop, u mnoha stylu a bubeniku netreba feeling prilis resit (bez urazky). A bici se samozrejme daji tocit navicekrat, jen to od studiovyho zvukare pak vyzaduje vice usili. Kazdopadne je vzdy lepsi nahravat v kuse, pokud je to bubenik schopnej zahrat (coz by mel byt).
Mimochodem my mame zmeny tempa nebo taktu v kazde pisni a resime to samozrejme tempo trackem. Jednoduche, pohodlne, ciste. A pokud se tam pracuje s MIDI, tak primo nutnost.
Mimochodem my mame zmeny tempa nebo taktu v kazde pisni a resime to samozrejme tempo trackem. Jednoduche, pohodlne, ciste. A pokud se tam pracuje s MIDI, tak primo nutnost.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jj, souhlas. Se vším.
P.
P.