Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
mas uzemneny relatka, kteryma prepinas kanaly? Pokud ti ten prepinaci obvod lita kdo vi kde, tak ti to bude delat peknou paseku, kdyz sepnes ty relatka (vlastni zkusenost, po uzemneni je to dead quite)
Naposledy upravil(a) lunchie dne 12.01.2012 22:30, celkem upraveno 1 x.
Aby se dalo od něčeho odpíchnout, začal bych tak, že bych vyjmul eletronku V2 (obvod OD). Když se dají nyní poťáky naplno ( přepnuto na čistý kanál ), jak to brumí ?
Předpokládám, že na V1 a V2 jsou uzemněné stínící kryty ?
Předpokládám, že na V1 a V2 jsou uzemněné stínící kryty ?
Naposledy upravil(a) JirkaT dne 12.01.2012 22:34, celkem upraveno 1 x.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
o jaký druh bordelu jde? píšeš hučení, není to od žhavení? máš uzemněný střed žhavení nebo posunutý střed žhavení vejš přes ten dělič z anodového?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Pro napajeni relatek mam stabilizovany zdroj 12V. Je uzemneny na skatuli.lunchie píše:mas uzemneny relatka, kteryma prepinas kanaly? Pokud ti ten prepinaci obvod lita kdo vi kde, tak ti to bude delat peknou paseku, kdyz sepnes ty relatka (vlastni zkusenost, po uzemneni je to dead quite)
Zkousel jsem zhavit stabilizovanym napetim (jenom druhou elektronku), ale bez zmen - hukot tam byl porad.Stanley06 píše:o jaký druh bordelu jde? píšeš hučení, není to od žhavení?
Mam posunuty stred delicem, na cca 70V (+U - 910K - 180K/100uF -ZEM). Je to stred vinuti, nekde jsem ale cetl ze je lepsi pouzit dva 100ohm odpory. Ma cenu to vyzkouset ?Stanley06 píše:máš uzemněný střed žhavení nebo posunutý střed žhavení vejš přes ten dělič z anodového?
Presne. Ale i kdyz je sundam, hukot trva.JirkaT píše:Předpokládám, že na V1 a V2 jsou uzemněné stínící kryty ?
Zase uz je trochu pozde na takovy experimentJirkaT píše: začal bych tak, že bych vyjmul eletronku V2 (obvod OD). Když se dají nyní poťáky naplno ( přepnuto na čistý kanál ), jak to brumí ?
Uz i premejslim o snizeni zesileni nektereho stupne. Chapu spravne , ze zesileni se urcuje(hlavne/jenom) anodovim odporem? nebo je to komplikovanejsi?
ad stred zhaveni - pokud je vyvedenej, tak neni potreba udelat ho artificial pomoci 100R odporu.
ad zesileni - je tam vice faktoru, nejenom anodovej odpor - doporucuju prostudovat materialy volne dostupne na webu valve wizarda
ad zesileni - je tam vice faktoru, nejenom anodovej odpor - doporucuju prostudovat materialy volne dostupne na webu valve wizarda
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
zesílení triody ti udává odpor v katodě, odpor v anodě a případný kondenzátor v katodě také zesiluje, záleží ale na jeho hodnotě, podle toho zesiluje od určitých frekvencí
St.Anley Tube Amps
Na stranky valve wizarda uz jsem taky koukal, ale jenom koukal - anglictina neni moje silna stranka. Je tam i krasnej text o uzemneni v zesilovacich, ale anglictina...
Lunchie - ty se pohybujes i na "sloclone.." . Nemas od tamtud nejake postrehy o zemneni SLO100 na turet boardu ??
Zesileni - Chapu teda spravne, ze je lepsi/jednoduzsi si hrat s odporovim delicem pred vstupem.
Lunchie - ty se pohybujes i na "sloclone.." . Nemas od tamtud nejake postrehy o zemneni SLO100 na turet boardu ??
Zesileni - Chapu teda spravne, ze je lepsi/jednoduzsi si hrat s odporovim delicem pred vstupem.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
odporový dělič před vstupem tim spíš zeslabí signál, jestli chceš měnit zesílení triody tak bych zvýšil odpor v katodě, případně vyhodil kondík pokud tam nakej je, ale to už vcelku zahejbe se zvukem
St.Anley Tube Amps
odporovy delic = neco jako volume potak, kdyz bys vzal sinusoidu, tak vice mene tim zvysujes/snizujes amplitudu
co se tyce kondiku v katode, tak ten pokud tam je, tak zvysuje zesileni pro urcity frekvencni pasmo, zase odkazuju na valve wizarda - ma tam peknej graf, jakej ma vliv na zesileni od urcity frekvence.
pokud tam ten kondik neni, tak se snizuje zesileni (100k anodovy odpor, 1.5k katodovy)

tady je takovej peknej web, kde si muzes pocitat zesileni - nahazes si tam hodnoty soucastek a ono ti to vyprdne cislo
http://amps.zugster.net/tools/triode-calculator
jo jsem na sloclone, ale nikdy jsem tam slo moc neresil
, pred nejakym casem jsem delal rectifier red channel (co je vice mene slo OD kanal) a problemy s hucenim jsem nemel ... no a ted mam doma PCB a sasi na slo100, tak se snad do toho nekdy pustim, ale spise pujdu uz do nejakejch modifikaci - jako snizeni vazebnich kondiku , atd. atd.
co se tyce kondiku v katode, tak ten pokud tam je, tak zvysuje zesileni pro urcity frekvencni pasmo, zase odkazuju na valve wizarda - ma tam peknej graf, jakej ma vliv na zesileni od urcity frekvence.
pokud tam ten kondik neni, tak se snizuje zesileni (100k anodovy odpor, 1.5k katodovy)

tady je takovej peknej web, kde si muzes pocitat zesileni - nahazes si tam hodnoty soucastek a ono ti to vyprdne cislo
http://amps.zugster.net/tools/triode-calculator
jo jsem na sloclone, ale nikdy jsem tam slo moc neresil
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Pokud myslíš "odporovým děličem před vstupem" ten odpůrek hned za vstupem, tedy v mřížce první triody proti zemi, nejčastěji 1M, tak ten nech podle originálu, který kopíruješ. Má funkci stabilizace pracovní třídy té první triody a k tomu si jím nastavuješ vstupní impedanci zesilovače.plesa píše:Zesileni - Chapu teda spravne, ze je lepsi/jednoduzsi si hrat s odporovim delicem pred vstupem.
Katodovým odporem si nastavuješ pracovní třídu a katodovým kondíkem zesílení. Snižuj zesílení tím, že prostě ten katodový kondík vyhodíš pryč. Když se Ti signál bude pořád zdát moc nabuzený, vyhoď ho i z dalšího stupňů. Neznám Tvé zapojení, ale je lepší při snižování zesílení postupovat od posledního stupně v předzesu k prvnímu. Až když tohle nepomůže, snižuj anodové napětí. Ale to určitě nebude potřeba.
Cituji: Mam posunuty stred delicem, na cca 70V (+U - 910K - 180K/100uF -ZEM). Je to stred vinuti, nekde jsem ale cetl ze je lepsi pouzit dva 100ohm odpory. Ma cenu to vyzkouset ?
Tohle je pěkná kravina a nesymetrie takto vzniklá může mít za následek průnik 50Hz, tedy to hučení. Dej tam dráťák 0,5W v hodnotě tak 100R až 330R ( mezi oba fousy s 6,3V ), střed uzemni a nastav jezdce na polovičku, pusť zesilovač a lehce si trimrem dolaďuj. Já používám TP 680 a koupíš je např. tu: http://www.pesimat.cz/p_info/873-tp-680-11e/
Pokud Ti proniká brum zkrz žhavení, tímhle se ho bezpečně zbavíš.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 13.01.2012 9:30, celkem upraveno 4 x.
Tím bylo míněno zjistit, jakou měrou se podílí na brumu vyhlazení zdroje pro V1B. Pozléze bych býval poradil osadit pouze V2 a tak postupně najít kritické místo, které se nejvíce podílí na brumu (mimochodem doposud jsi nepopsal charakter toho rušivého hluku)...plesa píše:JirkaT píše:
začal bych tak, že bych vyjmul eletronku V2 (obvod OD). Když se dají nyní poťáky naplno ( přepnuto na čistý kanál ), jak to brumí ?
Zase uz je trochu pozde na takovy experiment . Urcite vyzkousim, ale nechapu co tim zjistim...?
Znalost teorie je nutnou podmínkou pro experimenty s čímkoli, zejména to platí pro OD stupně...plesa píše:Uz i premejslim o snizeni zesileni nektereho stupne. Chapu spravne , ze zesileni se urcuje(hlavne/jenom) anodovim odporem? nebo je to komplikovanejsi?
Nejlépe je těmto neduhům předcházet. Není možné bez znalosti teorie postavit celý, poměrně složitý zesilovač a potom to pustit a čekat, co to bude dělat. Resp. je to možné, ale jen pokud je to postaveno podle přesného ověřeného návodu (nejen schematu, ale i osazení a zemění) a zejména zemění podle toho provést s přesností 0.5 cm.plesa píše:Mate nejake postupy jak odhalovat takovehle neduhy
Pokud se experimentuje, je třeba stavět "odzadu" (konc.zes., buzení, korekce,atd..), dobabrat se k solidnímu čistému zvuku. A až potom ladit obvody OD, které pracují na principu přebuzeného zesilovače...
mmjuz:
Naprostý souhlas se vším...
plesa:
Ještě jednou se vracím k tomu, co jsem již psal: Zkontrolovat úrovně signálů. Pokud vedle sebe postavíš tvůj výrobek s některým normálně hrajícím zesilovačem a nastavíš podobné úrovně hlasitosti, jak jseš na tom s brumem(hlukem) ?
Naprostý souhlas se vším...
plesa:
Ještě jednou se vracím k tomu, co jsem již psal: Zkontrolovat úrovně signálů. Pokud vedle sebe postavíš tvůj výrobek s některým normálně hrajícím zesilovačem a nastavíš podobné úrovně hlasitosti, jak jseš na tom s brumem(hlukem) ?
Je špatně že mám potenciál žhavení zvednutý na cca 70V, nebo že používám vyvedený střed vynutí. Zvednutý potenciál mám kvůli dodržení max.odstupu napětí katody a žhavení.mmjuz píše:Cituji: Mam posunuty stred delicem, na cca 70V (+U - 910K - 180K/100uF -ZEM). Je to stred vinuti, nekde jsem ale cetl ze je lepsi pouzit dva 100ohm odpory. Ma cenu to vyzkouset ?
Tohle je pěkná kravina a nesymetrie takto vzniklá může mít za následek průnik 50Hz, tedy to hučení.
JirkaT- Teorii jsem pročítal, řekl bych dlouho. Ale šedivá je teorie- zelený strom života. A hlavně jsem nepočítal, že stokrát ověřené schema se stokrát ověřenym layout-em vezmu do ruky já, a nebude fungovat
-
Chápu Vaší rozmrzelost, ale já se jako analfabet pouze vyjadřuju (alespoň doufám) ve skutečnosti nějaké zkušenosti mám. Postupuju jak je psáno "odzadu". Jen jsem se zarazil právě na tom již zmíněném bodě a nevím si rady. Čistý kanál mi taktéž funguje (až na jemný šum).JirkaT píše:Pokud se experimentuje, je třeba stavět "odzadu" (konc.zes., buzení, korekce,atd..), dobabrat se k solidnímu čistému zvuku. A až potom ladit obvody OD, které pracují na principu přebuzeného zesilovače...
- po vyjmutí V2 čistý kanál jen trocha šumu a na OD je taktéž klídek ani brum ani šum.
elevated heaters - pokud pouzivas stred zhaveni, tak by to melo byt v poradku. zase muzu doporucit teorii na valve wizardovi, proc se to dela ...
ad zmeny v zapojeni - pokud zacnes vytahovat kondiky z katod, tak nakonec ti ten tvuj vyrobek asi tezko bude znit jako chtene slo100. Takze misto nejakych elaboraci s jednotlivymi stupni si jeste jednou projdi, jestli tam nekde nemas zemnici smycky. Muzes je mit klidne i na ty desce nebo i treba tim, ze se ti prekrizuji zemnici draty. Zkousel uz jsem tzv. chop stick metodu (kdy si das jednu ruku do kapsy - nejlepe levou - a do druhy si vezmes chopstick - muze bejt i spejle a pod napetim tim chopsticket posunujes draty/poklepes na problemove misto, aby si zjistil, jestli se ti nejak ten bordel zvukove meni ... pokud narazis na drat nebo misto, kde to reaguje, tak budes zase kousek blize reseni ... to ze ti tam lita kolem 400V na tech preampovkach snad zduraznovat nemusim, ze by te to mohlo i klepnout, to snad vis
ad zmeny v zapojeni - pokud zacnes vytahovat kondiky z katod, tak nakonec ti ten tvuj vyrobek asi tezko bude znit jako chtene slo100. Takze misto nejakych elaboraci s jednotlivymi stupni si jeste jednou projdi, jestli tam nekde nemas zemnici smycky. Muzes je mit klidne i na ty desce nebo i treba tim, ze se ti prekrizuji zemnici draty. Zkousel uz jsem tzv. chop stick metodu (kdy si das jednu ruku do kapsy - nejlepe levou - a do druhy si vezmes chopstick - muze bejt i spejle a pod napetim tim chopsticket posunujes draty/poklepes na problemove misto, aby si zjistil, jestli se ti nejak ten bordel zvukove meni ... pokud narazis na drat nebo misto, kde to reaguje, tak budes zase kousek blize reseni ... to ze ti tam lita kolem 400V na tech preampovkach snad zduraznovat nemusim, ze by te to mohlo i klepnout, to snad vis
Zdravím.
Pýtal som sa na radu na nastavenie biasu,podarilo sa mi to Vašou pomocou vyriešiť,ale ašte mám další problem.Na katodovom odpore kde má byť asi 0,3volt ja mám 25volt,nevie niekto poradiť ,schema JCM 800.
Pýtal som sa na radu na nastavenie biasu,podarilo sa mi to Vašou pomocou vyriešiť,ale ašte mám další problem.Na katodovom odpore kde má byť asi 0,3volt ja mám 25volt,nevie niekto poradiť ,schema JCM 800.
jak velky je ten odpor a kde je umistenej?
Schema je na 48 stránke,ale ten odpor je 1R-5W.
asi to meris spatne, kdyby jsi tam mel 25V, tak ti tam bezi 25 amper a ztratovy odpor 25W, pri takove hodnote by ti ten odpor shorel ... ciste z ohmova zakona
Ten odpor nebude mít 1 ohm, nebo je vadný. Jedná se o katodové odpory koncových EL34 ?
Navíc tam bys měl při proudu 30mA naměřit 0.03V a ne 0.3V jak jsi psal...
Navíc tam bys měl při proudu 30mA naměřit 0.03V a ne 0.3V jak jsi psal...
Ja tomeriam paralerne ten odpor,jedna strana zem a druha katoda,ale asi tam je tich 25v lebo sa aj jedna EL 34 hned prehrieva a je červená a druha je studena .