Poptávka po výuce masteringu,nahrávání a mixování

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Poptávka po výuce masteringu,nahrávání a mixování

Příspěvek od pupack »

Na druhou stranu si dokážu představit, že jsou ty uplné totální základy, které člověk třeba vůbec nezná když opravdu nepřišel nikdy s recordingem do styku. Čili jistý smysl by to mohlo mít.
Mám na mysli spíš technické záležitosti ve smyslu co je bitová hloubka, sample rate, bus, aux. Jaké jsou možnosti co se zvukových karet týká, různých výstupů, vstupů.
Jak se vkládá efekt (insert, send, return) jak krájet s equalizerem, co je treshold, release, jak pracovat s prostorem, reverbem, delayem atd atd. no spousty věcí :)
Pak jsou i věci "standardy" a pochopení stereobáze, jak umístit tracky a proč každý na "své" místo, jak se můžou překrývat frekvence, fázová cancelizace, stereo, mono atd atd atd atd.
Vím že mi podobný tříměsíční kurz hodně dal, protože byť je internet super věc, člověk si spousty věcí musí tak nějak poskládat sám a leckdy si je bez určitého "trknutí, vedení" může poskládat špatně.
Je toho spousty co by se dalo probrat, ukázat. Ale pravdou je, jak napsal Pavlii, že zbytek je věcí zkušeností, nápadu, vybavení, zkoušení a spouuuusty času :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Určitě. Zase - jak píšu - tyhle základy je otázka (ponechme stranou internet) dvou, tří, čtyř knížek - a jsi pořád na zlomku ceny za kurz. Asi proto, že jsem na žádném nikdy nebyl :lol: tak mi přijde pořád ne-úplně-zřejmá přidaná hodnota nad svojí zkušeností (kromě nějakého prvotního nástřelu pár konkrétních postupů). No ale už jsme trochu v akademické rovině 8) Ty (pupack) to můžeš zhodnotit malinko jinak právě díky absolvování nějakého kurzu, já se tomu nijak nebráním.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Solstice

Příspěvek od Solstice »

pavlii píše:tyhle základy je otázka (ponechme stranou internet) dvou, tří, čtyř knížek
Které bys třeba doporučil?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Stále dokola omílanou "Praxi zvukové techniky [V. Vlachý]", docela dobré koncepční informace se dají najít třeba v "Domácí zvukové a nahrávací studio [D. Forró]" a v ENG jazyce například "Mixing engineer`s handbook [B. Ovsinski]" a "Mastering engineer`s handbook [B. Ovsinski]" nebo "Mastering audio [B. Katz]" uffff... :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Zatím se tu ještě nikdo na fóru nezmiňoval o knize "Ctirad Smetana - Ozvučování". Je tam teda hodně matematiky, ale něco se z ní dá nastudovat snad taky. A v angličtině jsou toho určitě tuny - i na webu, třeba http://www.tweakheadz.com/guide.htm
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“