Učit se na housle sám

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
PiAn0
last.fm: Steve_Wdr

Re: Učit se na housle sám

Příspěvek od PiAn0 »

Zdravím,
začínám se sám učit na housle, pořídil jsem si elektrické abych nerušil sousedy. Neposlal by jste mi někdo prosím ty odkazy na youtube pro začátečníky?
vencl7

Příspěvek od vencl7 »

dizzyn píše:
vencl7 píše::D... :)
To urcite ne, my jsme amateri, konzerva je pro nas navzdy zapovezena, hrajeme pro radost :)
kdybych nehrál pro hezký pocit tak bych ani nezačínal ;)
schecter c-1 hellraisser- cry baby classic- Boss TU3- Mooer Hostler drive- TS 808- line6 m5- kombo Vox AC4 TV
impact

Příspěvek od impact »

Shodou okolností jsem nedávno narazil na tohle

Nic's Violin Tips

http://www.youtube.com/watch?v=7hqYmqFvOB4
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
MartinPodhola

Příspěvek od MartinPodhola »

Ahoj vsem,

skvely vlakno, moc me potesilo. Ja si rozhodl splnit si svuj sen a zacit hrat na housle tim, ze jsem si pred par lety poridil elektricke housle :) Radost obrovska, ale nebyl na ne cas nejak moc, tak ted se k nim zas vracim a zacinam trenovat jako samouk.

Mam za sebou konzervator na elektrickou kytaru, hraju 15 let, hraval jsem technicke styly i jazzik, prosel jsem si radou kapel a hudebnich projektu. Jeste hraju na baskytaru a piano :)

Pracoval jsem i jako zvukar, je to muj obor. Myslim ze bych to sam mohl zvladnout. S levackou nemam problem, prstoklady, stupnice atp, ale pravacka (smycec) je pr....r :D :D :D

Skvely tipy. Diky Vam vsem. Ja osobne se planuju pustit do nejakych klezmerovych veci co mam doma v notach. Primo i nejake play along klezmer violin and piano, akorat jsem k tomu ztratil nekde to cd :(

Hodne zdaru vsem :)
Parukář

Příspěvek od Parukář »

Zdravím,
chci začít s hrou na housle, a jsem rád že nejsem jediný kdo se do toho pouští jako samouk.
Mám pár otázek, myslíte že by jste mi mohli poradit?

Co se hodí více pro začátečníka, jestli Elektrické nebo Akustické?
Jestli shánět nějaké pořádné od renovované firmy, či koupit to první co uvidím?
Kolik bych do toho měl zainvestovat?
Na kolika začínají použitelné nástroje?
Co se dá čekat od bazarových?
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

ahoj,
do začátku ti bude stačit nějaká levná kopie, vyvaruj se levným továrním výrobkům typu Stagg v hodnotě 1500 i s futrálem.

Investice je čistě na tobě, osobně bych spíš volil nějaký použitý kousek v hodnotě 2000-5000, záleží dle tvých finančních dispozic + jak moc do toho vážně chceš jít. Loni jsem kupoval kopii Stradivarius Cremona na aukru a do začátku jsem spokojen. Byl to trošku risk s přepravou, ale zvládly to bez úhony. Samozřejmě další investice byly víceméně nutné. Vyměnit kolíčky na struny u houslaře i s prací za 500, dominant struny za 900, smyčec nebyl součástí, takže dalších 600, ramenní opěrka 350, kalafuna, základní futrál na housle 700. No a když už tohle všechno máš, tak postupem času zjišťuješ, že přibývají další investice :-) Stojan na noty za 400, druhá ramenní opěrka, tentokrát už za 1300, protože první byla nějaká made in china a držela silou vůle, učební materiály mne zatím vyšly na 400 (etudy od Krůčka). Kalafuna byla taky dva roky stará, takže jsem koupil od Pirastra za 250 lepší, současně s tím i čistič strun za další 200 .. ještě, že metronom a ladičku mám v mobilu, toho jediného jsem snad byl ušetřen :-).
Doufám, že jsem tě těmi částkami nezastrašil, ale vzhledem k tomu, že housle posledním rokem velkým koníčkem, tak si spíš každé dva měsíce dělám vánoce :-). Naštěstí mám oporu rodiny, takže mi sem tam něco i přispějou.
Parukář

Příspěvek od Parukář »

Píšeš že byl risk s přepravou, housle jsi tedy neviděl, nebyl to trochu risk? mám trochu strach že bych si měl koupit nástroj u kterého hodně záleží na jeho stavu a vidět ho jenom na fotce :-(

Navíc se dost obávám že bych ani nedokázal říci jestli jsou housle v dobrém nebo špatném stavu i kdybych se viděl na živo... Vzhledem k tomu, že housle "zrají" vyplatí se tedy sáhnout po starších bazarových než kupovat nějaké nové?

stále nemám moc jasno jestli elektrické nebo akustické :-(

Jaká je účinnost tlumítek? Plus jsou elektrické housle slyšet když nejsou v kombu?
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

máš pravdu, risk to docela byl. Ale natrefil jsem na dobrého prodejce, který rozprodával starší použité nástroje ve větším, takže se stačilo podívat na jeho hodnocení, komentáře a poptat, jak to chodí s přepravou. Jak se říká, odvážnému štěstí přeje.

Vzhledem k tomu, že hraju teprve 7měsícem, tak asi nejsem v pozici, abych ti extra moc poradil, protože ty zkušenosti, které jsem získal, jsou ve srovnání s ostatními, kteří se tomu věnují X roků, mizivé (i když pozvolna narůstají).

Taky jsem volil mezi elektrikou a akustikou, nakonec zvítězila akustika. Jsem i docela rád. Podle toho, co se píše různých fórech, tak akustické mají větší rozsah v dynamice tónu. Nejdřív jsem chtěl jít na rockovou hudbu s houslemi, ale stejně se musím učit základy, abych vůbec něco uhrál. A podle mého jsou na to nejlepší akustické housle, které se nakonec díky snímačům dají také počítačově upravit ...

Na spoustu zde kladených otázek nakonec najdeš odpověď až po čase, kdy budeš zjišťovat sám, jaké jsou rozsahy, možnosti. Ideální je do toho skočit rovnou a hlavně neustávat a pravidelně cvičit. Pravidelně doslova a do písmene. Taky jsem měl plno takových otázek, ale jakmile jsem začal, tak jsem zjistil, že jsou úplně nepodstatné, protože teď vím, že se toho mám ještě tolik co učit a otázky typu elektrika/akustika nahradily otázky typu Co zahraji, Jak to zahraji, S kým to budu hrát, S jakým doprovodem, Jestli budu stíhat rytmiku, Jestli bude správná intonace. Do toho - když se podívám na ty zkušenější houslisty, tak mne čekají 2-5 polohy, vibrata a spousta dalších věcí, na které se těším, že je jednou budu umět.

Dusítko mám jedno - z ebenu. Používám jen v krizi, mám radši plný rozsah všeho, co zahraju. Utlumí to jakž takž, řekl bych cca na 1/2, ale je to takový nezvyk, takový jakoby umělý zvuk ...
smolhausen

Příspěvek od smolhausen »

Ahoj všichni, jsem také začinající houslista samouk, vlastně jsme dva, já a můj synáček. Hrajeme asi rok a půl, syna vodím na zušku a při té příležitosti koukám, poslouchám a šmírují výuku paní učitelky a doma trénuji to co synek v zušce. Jelikož miluji a vždy jsem miloval barokní muziku, byly pro mě housle jasnou volbou. Kde ale nějaké pořádné sehnat? Navštívil jsem pár vetešnictví, ale nelíbilo se mi nic. Paní učitelka mě důrazně varovala před nástroji "Made in China" tedy alespoň v té levné variantě. Také jsem se díval různě na nabídky houslařů, ale ceny nástrojů byly pro mě přímo astronomické. Zbylo mi tedy Aukro, nejprve jsem byl skepticý, ale podařilo se mi "vyhmátnout" 2 nástroje které byly podle mých představ. Samozřejmě bych nejradši barokní housle, ale ty jsou velmi vzácné. Nebudu zdržovat detaily, ale kupoval jsem je s tím, že to budou nejspíš kopie, tak jsem si velkou naději nedělal. Jaké bylo mé překvapení, když jsem pro ně byl u mistra houslaře po servisu a on mi řekl, že jsou oboje autentické a abych je za žádnou cenu neprodával. Takže mám doma italského mistra a francouzského mistra. O to víc mě baví a těší na ně hrát. Pak jsem řešil dilema se strunama.Koupil jsem nejdřív levné kovové, ty se mi zvukově nelíbíly, pak Tonicy, ty byly lepší ale taky mě ten zvuk "neseděl". Nakonec jsem našetřil koruny a koupil jsem si střevové potažené, abych nemusel pořád dolaďovat a teď je to přesně ono.
Stupnice hraju jen na rozehrání a to ne všechny. Neumím je zatím všechny a ani to není potřeba. V baroku se stejně víc jak 4-5 křížků nebo béček nepoužívalo. Ty si hraju tak 20 minut na rozehrání. Nejvíc mě ale láká si hrát staré mistry, jenže na to ještě nemám, teda myslím ty rychlé věci, jenže bez hraní etud si prostě nic nezahrajete - teda pokud chcete hrát z not, což já musím. Takže cvičte etudy, to je nejdůležitější (Ševčík, Wohlfart atd.. mám jich tuny :D ). Je to sice dřina,ale bez toho to fakt nejde. Snažím se hrát každý den minimálně 1-2 hodiny. I za ten rok a půl si už zahraju celkem dost věcí i z paměti.
Snad jsem vás nenudil a rád se s vámi podělím o to co znám a mám (myslím noty :-) )
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

právě jsem se vrátil z lekce s lektorkou. Myslel jsem, že to bude drobátko lepší než minule, ale NEbylo.
Nevím proč, ale vždycky mám potom chuť skočit z okna, jednou je to špatná intonace, pak špatné tempo a nakonec ztroskotám, že nestíhám číst z not.
Ale ještě, že je zítra nový den a už teď vím, že si opět budu chtít "vrznout" :-)
smolhausen

nevzdavej to, ja sem na sebe taky vzdycky nastvanej, doma to hraju uplne v pohode, ale pak to hraju s ucitelkou a je to na draka. Mam nerva - urcite zbytecneho, ale aspon me to namotivuje abych hral jeste vic :D
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

jsem beran, určo to nezvdám :-)
dneska jsem nakonec ztvrdnul u jediné věci - Bach, minuet 3

Kód: Vybrat vše

http://musescore.com/user/1977/scores/2158
smolhausen

jojo, to je klasika, tim jsme se synem taky zacinali. Suzukiho upravy jsou pro zacatecniky nejlepsi. Hraju je porad. Ja budu dnes doma sam tak budu cvicit Veraciniho sonaty (ty lehke samozrejme), to bude desbes :D.Pani ucitelka me tlaci na nejake vystoupeni (syn uz hral o vanocich v kostele Pachelbela - kanon -uzasna skladba.mimo to ma samozrejme kazdy mesic vystoupeni v ramci koncertu ZUSky), ale ja z toho mam strach :-( Snad za rok dva tri .... se synem jako druhe housle mozna :-))
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

hmm, asi proto jsem se dal na housle :-) pořád něco nového, si připadám jak Kolumbus, když objevil Ameriku.
Pachelbela jsem zařadil do pořadníku.
smolhausen

Nasel jsem tuhle stranku -http://www.flutetunes.com, mozna ji znas, jestli ne tak je tam spousta peknych zdarma ke stazeni PDF a MIDI skladeb, je to sice pro fletny, ale my si je muzeme zahrat taky. Ja sem tam par zajimavych veci nasel. Ja sem nemocnej na baroko tak nic jinyho nehledam. Romantika me nijak neoslovila. Je to moc pekne udelana stranka, muzes si to nejdriv poslechnout, je u ni napsano v jake tonine, rozsahy, obtiznost... treba se ti to bude hodit.
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od johnyz »

díky za tip, akorát teď se to množí jako houby po dešti, nevím kam dřív na co šáhnout :-) Ještě, že do důchodu daleko :-)
maresl89
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maresl89 »

Pane jo, koukám, že nás samouků je celkem hodně :-) Já zatím hraju podle sluchu bez not, jsem líný začít se učit noty a hrát podle nich, chtěl bych se zeptat, jak a čím začít? Hrával jsem v dětství i podle not, ale všechno jsem to zapomněl.
violin4

Příspěvek od violin4 »

Dobrý den chtěl bych začít hrát na housle zatím hraji asi 3 roky na klávesy u mé profesorky hraji na klávesy na pianino a občas na křídlo jsem zatím mladý a nevím jestli nemám počkat až třeba nějak do 15 let zatím mi je 11 (bude mi 12) tak nevím. Na houslích se mi líbí ten jejich desing a jak krásně hrají asi od 9 let jsem v nějakém filmu uviděl housle a tak jsem se do nich zamiloval že jsem je chtěl hned :D poradtě.

A taky ještě nevím jestli bych se měl učit s nějakým učitelem nebo samouk.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 19.02.2013 10:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
Terne

Příspěvek od Terne »

Ahoj.Já ti to napíšu takhle: pokud jsi si aspoň na 90% jistý, že tě to za měsíc nepřejde, tak začni co nejdřív jak můžeš a na nic nečekej, protože to je běh na dlouhou trať :) Jo, kéž by mě to taky přepadlo už v tomhle věku a nebo ještě dřív :D
S učením - to ti poradí každý stejně - pokud máš aspoň trochu možnost, uč se s někým, kdo na ně hraje ať se to hned od začátku učíš správně. Já jsem se chtěl třeba začít učit sám, ale zjistil jsem, že je kolem toho spoustu otázek, a protože nechci zůstat jen u lehčího hraní, radši se učím pod dohledem. Ve tvém věku je jednou z možností ZUŠka. A to že hraješ na klávesy ti hodně pomůže :)
violin4

Příspěvek od violin4 »

Díky. Jsem ti dost vděčný že jsi mi poradil a ještě mě teď docela chytlo violoncello prosím poraďte (možná jsem blázen a nevím co chci :D) samozřejmě by violoncello docela stálo víc s tím počítám.
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“