Jak snadno vyčistit hmatník?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
MilanT

Re: Jak snadno vyčistit hmatník?

Příspěvek od MilanT »

A to je nová kytara? V tom případě nechápu, proč ti někdo na čištění hmatníku doporučil kondicionér (Dunlop 02) a ne Dunlop 01 na čištění hmatníku.
Kondicionér je podle mě u nového hmatníku totální zbytečnost.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Nie je to nova gitara, je to bazarovy kus, ale aj tak neviem, kde by mohol byt problem.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ivan.ps píše:Nie je to nova gitara, je to bazarovy kus, ale aj tak neviem, kde by mohol byt problem.
02 není na čištění, ale napouštění hmatníku. Zkusil bych to pořádně vyčistit (Dunlop 01, nebo mýdlový roztok a drátěná vlna), a potom teprvě použít 02. Není pravda, že je na nové kytary zbytečnost.
Možná tam zůstaly nějaké zbytky něčeho co používal původní majitel.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Tak som to vyčistil jarovou vodou a hneď vyutieral do sucha. Zdá sa, že sa to trošku zlepšilo, ale stále sa mi zdá ten hmatník dosť drsný, ale možno je to iba nezvyk. Na mojej Epine mám ale tiež palisandrový hmatník (je trocha bledší) ako tento na Ibaneze, ale ten nieje vôbec drsný, alebo ak aj je, tak oveľa menej. Dnes som písal povôdnému majiteľovi, či na to nedával nejaký "špeciálny" prípravok, tak uvidíme čo mi odpíše.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Ivan.ps píše:Tak som to vyčistil jarovou vodou a hneď vyutieral do sucha. Zdá sa, že sa to trošku zlepšilo, ale stále sa mi zdá ten hmatník dosť drsný, ale možno je to iba nezvyk. Na mojej Epine mám ale tiež palisandrový hmatník (je trocha bledší) ako tento na Ibaneze, ale ten nieje vôbec drsný, alebo ak aj je, tak oveľa menej. Dnes som písal povôdnému majiteľovi, či na to nedával nejaký "špeciálny" prípravok, tak uvidíme čo mi odpíše.
Tu drsnost by mělo odstranit právě nějaké napouštědlo (Dunlop 02, lněný olej)
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Dunlop 02 som dával. Ale práve sa mi to zdalo ešte horšie. Ale ozátka je, či ten Dunlop 02 nepotrebuje njieľko dní aby sa vsiakol do dreva a potom by to možno prestalo byť drsné. A ono problém je aj v tom, že Dunlop vyrába X prípravkov na ochranu gitary ale zatiaľ som nikde nenašiel návod ako ktorý prípravok presne aplikovať (ako často ho aplikovať, ako dlho ho nechať pôsobiť, atď...)
Hrnec

Příspěvek od Hrnec »

Zdravim chci se zeptat kdyz sem nastrikal hmatnik Dunlopem 01 hadrikem sem jej vymyl a pak napustil Lemon oilem take od dunlopu, Je neco spatne ? Na ten lemon oil je dost rozdilnych nazoru.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Hrnec píše:Zdravim chci se zeptat kdyz sem nastrikal hmatnik Dunlopem 01 hadrikem sem jej vymyl a pak napustil Lemon oilem take od dunlopu, Je neco spatne ? Na ten lemon oil je dost rozdilnych nazoru.
Lemon olej se běžně používá.
Nicméně třeba firma Martin ho nedoporučuje kvůli kyselosti a negativnímu vlivu na pražce a struny.
tomasberan218

.

Příspěvek od tomasberan218 »

.
Naposledy upravil(a) tomasberan218 dne 18.01.2017 18:28, celkem upraveno 1 x.
kunec

Příspěvek od kunec »

Používám je uz dlouho, ale jsou opravdu jenom a struny. Na hmatnik jsou jiné přípravky.

Sent from my iPad using Tapatalk HD
tomasberan218

.

.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Nemáš lepší koupit v drogerii nějakou kvalitní hadřičku z mikrovláken a podobných blbostí, co ani neznám, prostě nějakou jemnou? Nebude na ní sice logo žádné firmy, ale bude za pár kaček. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
tomasberan218

.

.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

tomasberan218 píše:jsou vlhčené takže by to s nimi šlo mnohem lépe než se suchým mikrohadrem :)
Polish/cleaner?
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
tomasberan218

.

.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Jsou různé leštěnky, čističe a podobné blbosti přímo na tělo kytary. Nebudeš drhnout nasucho a kytara se ti možná bude i půl hodiny lesknout jak psí kulky.

Mrkni na nějaký kytarový obchod, vesměs každý velký obchod má poměrně rozsáhlou nabídku kytarové kosmetiky. :) Pokud bys o to teda měl zájem.
tomasberan218

.

.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Ano, vím toho o těch utěrkách stejně co ty, protože nejsem chemik a netuším, co by to složení utěrek mohlo udělat s kytarou.

Nicméně o údržbě těla i krku je tu napsáno dost, tak si kdyžtak pohledej, třeba tě něco zaujme. Někdo nedá dopustit na poměrně nákladnou kytarovou kosmetiku, jiní zas na ,,babičkovská,, řešení, která přijdou na pár kaček. Je to na tobě. Ale s nějakým přípravkem vyčistíš kytaru líp a snadněji, než s hadrou nasucho. :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě jsem tu nepřispěl svou radou, takže tak činím.
Čistím hmatník (rosewood) jarovou vodou při každé výměně strun. Pěkně to navlhčeným hadříkem vyčistím, pak suchým otřu a je to. Jde o to dostat z okolí pražců zbytky kůže, potu a sajrajtu, ať to tam nehnije :). Žádnou kosmetiku přímo na hmatník nepoužívám. Dostane se na něj akorát Fastfret nebo Dunlop, když čistím struny, ale to není prvoplánové.
S hmatníkem to sice nesouvisí, ale pro pořádek dodám, že při výměně strun ještě štětečkem vymetu prach z kobylky a mechanik, aby se tam nestihl zažrat a nenapomáhal oxidaci kovového materiálu.
medley

Příspěvek od medley »

Zdravím,
máte zkušenosti s desinfekcí kytary ? Mám Jacksona kvx 10 a včera mi ho polila voda z klimatizace :evil:
Kytaru to zasáhlo hlavně na hmatníku, naštěstí voda ( spíš nějaký hnus, strašně to smrdí ) stekla po boku dolů, takže se do snímačů skoro nic nedostalo. Setřel jsem to z něj, ale nevím čím ho umít. Nemám rád bakterie a ta voda je dost cítit :)
Děkuju za odpověď
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“