Kvůli problémům s (zabaveným) palisandrem teď začali dělat z něj hmatníky ze 2 slepených tenkých vrstev
s opačně orientovanými lety (= v podstatě překližka)
Nepíšou to tam, ale obcházejí tím problém s dovozem palisandrových "blanks" o určité tloušťce..
na což se vztahují jiný pravidla pro dovoz/zpracování..
Jsou to hrozné žvásty, ale na funkci rostlináře by to snad vliv mít nemělo. Jenže ty náhražky trochu protiřečí tomu, čeho je Gibson symbolem. To se překupníci se starými nástroji budou mít dobře
No jo, na levnejch čínskejch kytarách měníme hardware, na novejch Gibsonech budem měnit hmatníky...
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
Hlavně je smutný, že určitě ty kytary levnější nebudou protože tím by přiznali, že je to něco horšího. Ale možná se pletu. Nakonec by jsme se mohli dočkat toho, že budou z překližky celé.
Kdyby se ještě vyráběly Faded Explorery, tak si hned do podpisu šoupnu datum výroby, aby bylo hned jasný, že tam ještě mám palisandr. Jako onehdá v těch dobách, kdy ho ještě Gibson používal místo řádně vypečených javorů...
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
náhodou to český porovnávací video s aivnem se mi líbilo..konkrétně u toho SG specialu ten javor přidal něco, co mi ve zvuku těch kytar chybělo..takže já to nezatracuju
Mně se nedávno, při pohledu na stránky Gibsona strašně ulevilo. Zjistil jsem, že vysněné kytary ES 175 ani L5, v součtu za 200t už nechci. Kdyby ke starému Gibsonovi v hrobě přidělali dynamo, tak mají dost levný zdroj elektřiny, protože během krátké doby takhle zmršit značku budovanou desítky let, na to musí být talent.
Co to bude dělat při přepražcování? Co po letech hraní? Když mi kytarář udělal na base za 35t o 1mm silnější hmatník, tak basa přestala hrát.... a dělal krk znovu.
termyx píše:náhodou to český porovnávací video s aivnem se mi líbilo..konkrétně u toho SG specialu ten javor přidal něco, co mi ve zvuku těch kytar chybělo..takže já to nezatracuju
Však proti javoru nic nemám a taky to tak chápu a přijde mi to jako čistší řešení než tam strkat palisandr v kdoví jaké formě jenom proto aby tam byl.
Smrťokvítek píše:Hlavně je smutný, že určitě ty kytary levnější nebudou protože tím by přiznali, že je to něco horšího. Ale možná se pletu. Nakonec by jsme se mohli dočkat toho, že budou z překližky celé.
celé korpusy z překližky už dělají na řadě ES ( 40 - 100 000,- ) ale hmatníky tam byly v palisandru nebo ebenu Krky z překližky teď dělá Martin, hraje to moc pěkně
Jára Cimrman psal, že budoucnost patří aluminiu a asi neměl pravdu. Budoucnost patří překližce
termyx píše:náhodou to český porovnávací video s aivnem se mi líbilo..konkrétně u toho SG specialu ten javor přidal něco, co mi ve zvuku těch kytar chybělo..takže já to nezatracuju
Tak samozřejmě jsem to neslyšel naživo, ale podle tý ukázky mi ten javor přijde proti palisandru moc navejškovanej... Ječí to na můj vkus až moc. Což je zvláštní, protože sám většinou dávám výšky na max
Nevíte někdo, jestli Gibson nějak pokročil s navrácením dřeva? Zatím mi příjde, že všechny nový modely maj hmatník buď z pečenýho javoru nebo obeche. Google mi nic novýho neprozradil.
"baked maple" hmatník mám na tribute 60's goldtopu a prozatím jsem s ním co se pocitu, hratelnosti i zvuku moc spokojenej, celkově mě to tam k těm P90 moc sedí, zvukově je ta kytara pevná a řízná, ale zároveň je pořád znát, že to je LP. Jedinou jeho nevýhodu možná pozoruju v tom, že oproti palisandru je i přes "vypečení" trochu měkčí a lehce se na něm dělají z boku šrámy, tak se jen bojím o životnost. Ale celkově je tribute 60's na ty peníze (17k) naprosto úžasná kytara, na kterou zatím lidé, co si ji vyzkoušeli pěli chválu a nevěřili mi cenu. Myslím, že i nové Gibsony a i ty z nejlevnějších můžou být povedený.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10