Jde španělka naladit?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
shoooter

Re: Jde španělka naladit?

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:Vem si do ruky nástroj s nylonovými strunami a vyzkoušej.
Já ti to věřím, jen chci vědět proč.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Tak další poznatky:

El.akustika Takamine Japonsko s nylonkami. 10 let stará, krásně hrající, neladí od 9. pražce, jinak hrála krásně.
Yamaha Silent Guitar s nylonkami ladí :!: Jenže mě nebaví zvuk, polovinu tónu dělá cvaknutí pieza, pak se teprve ozve struna. Ale proč tahle ladí a jiné ne :?: Vždyť tam jsou taky nylonky, taky nekompenzovaná kobyla.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

No, já bych moc neřešil a neladící kytary se zbavil, nebo se utrápíš. Španělka musí normálně ladit, to je blbost, že "nejde naladit", to jsou takové teoretické kecy, Štěpán Rak přece nehraje falešně. Jasně, že citlivý měřák odhalí rozdíly, ale to by musela mít každá struna své pražce a každý jinde.... Ucho je trochu ošáleno, souvisí to s celkovou kvalitou nástroje, jeho barvou a složením tónu a pozor - na nylonových strunách hraje velikou roli i tvoření tónu, dohmat a úhoz, jestli třeba struny nemačkáš příliš silně, netaháš je nahoru nebo netlačíš dolů nebo nemáš prsty pod nesprávným úhlem. Já bych ji donesl ke spolehlivému kytaráři, prohlédne seřízení i polohu krku a desky. Struny Savarez naopak vynikají dobrým laděním. Nějaké porovnávání s tím, kdo kolik kde naměří, je ztráta času, prostě to buď zní dobře nebo blbě.
Jazzman píše:Dnes jsem si donesl domů španělku Cordoba, že budu používat typický zvuk nylonových strun do bossa novy, ale překvapilo mě, jak kytara neladí. Od původních strun jsem to ani nečekal, ale nové Savarez jsou ještě horší. Natáhl jsem je, párkrát naladil, pak nechal půl dne být, ale výsledek je zoufalý.

Mohl by někdo změřit doma ladičkou, o kolik centů mu kolísá ladění po hmatníku? Mně až o 10 centů, na G většinou nahoru, na D dolu, na ostatních strunách střídavě.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“