Vhodný Plugin pro simulaci akustiky prostoru a barva zvuku

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Nik 555

Vhodný Plugin pro simulaci akustiky prostoru a barva zvuku

Příspěvek od Nik 555 »

Zdravim,
scháním nějakej dobrej vst plugin pro simulaci místnosti kde se s nímaj reproboxy (cabinet room) nevím jak se to přesně jmenuje.. Nemůžu za boha nic vygooglit, tak Vás prosím o tipy, předem díky :wink:
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 1.02.2012 13:49, celkem upraveno 3 x.
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Vhodný VST Plugin pro simulaci akustiky prostoru (ambience)

Příspěvek od pupack »

jakýkoliv room popř chamber jež si upravíš do svojí podoby, tak aby ti seděl v mixu kde potřebuješ.
z free zkus Epic Verb - tady http://varietyofsound.wordpress.com/downloads/

z placených je dobrý lexicon pcm, Waves Renaissance, včera sem zkoušel demo nového Vallhala room a taky hodně sympatický http://www.valhalladsp.com/valhallaroom

nebo můžeš použít nějaký free konvoluční VST jako SIR1 a sehnat si na netu impulsy dobrého roomu/chamber po forech
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Dobrá, díky za tipy :)
O tom Epic Verb jsem dost slyšel a teď jsem ho zkusil a musim říct že je super. Hlavně na to, že je free!
Jinak když se nastavuje ambience pro kytaru, tak je spíš s menším dozvukem že? Tak mi to sedělo asi nejlíp..
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

tak to záleží na záměru, nevím k čemu to mixuješ. Těžko na to použít nějaké pravidlo :) Jestli chceš posunout kytaru dál v mixu, nebo udělat vyloženě nějaký efekt atd atd.

taky záleží na tom, jak to použiješ. Jestli jako insert na track kde je kytara, nebo dáš epicverb do nového tracku na 100% wet a kytarový track do něj pošleš (send). tím máš pořád originál suchý track a šavlí si domixuješ množství reverbu do polohy kde ti to sedí a navíc můžeš mít kytarový track na jiném místě ve stereobázi a reverb trošku jinde ;)
Ale jak říkám, je to o poslouchání, štelování v daném konkrétním případě v konkrétním mixu. Hodně udělá i equalizace reverbu (ořezy vyšších pásem, nižšších pásem prostě podle toho čeho chceš dosáhnout, dost lidí reverb i komprimuje)
Jinak čím menší time tím menší "prostor" a obráceně.
Jak používat reverb v mixu a různé tipy a triky určitě najdeš na youtube nebo na netu spousty videí, ukázek a článků :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pupack píše:tak to záleží na záměru, nevím k čemu to mixuješ. Těžko na to použít nějaké pravidlo :)

taky záleží na tom, jak to použiješ. Jestli jako insert na track kde je kytara, nebo dáš epicverb do nového tracku na 100% wet a kytarový track do něj pošleš (send). tím máš pořád originál suchý track a šavlí si domixuješ množství reverbu do polohy kde ti to sedí a navíc můžeš mít kytarový track na jiném místě ve stereobázi a reverb trošku jinde ;)
Ale jak říkám, je to o poslouchání, štelování v daném konkrétním případě v konkrétním mixu.
Jinak čím menší time tím menší "prostor" a obráceně.
Kytary budu nahrávat ke tvrdší hudbě. Mám v plánu sejmout reprobox dvouma mikrofonama (shure sm 57 a Apex435 - konenzátor). Po té co budu mít nahraný zvuk v cubase tak na tuhle nahranou kytarovou stopu jako efekt vložím nějaký ten ambience reverb, pro širší zvuk. To by mohlo být reálný ne? :)

Pro představu, líbí se mi jak je to řešený tady. Tam by byla použitá minimální ambience že?

http://www.box.com/s/di19nm49tb5ovdl0qj1g
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to mi spíš zní jak double track. Když nahráváš 2 mikrofony můžeš každý panovat na jinou stranu (bacha na fázi), navíc ten kondezátor bude snímat už i tak trochu room ve kterém budeš točit. Reverb bych přidával jen pokud ti pak bude v mixu s ostatníma nástrojema z nějakého důvodu chybět.
Mrkni na youtube na "miking amp" vyleze ti mraky videí jaké má rozmístění mikforonů vliv na zvuk atd atd

Popřípadě počkej na vyjádření povolanějších (Pavlii, Paris) :) Já sem jen zvukový hobbista amatér se zatím málem praktických zkušeností :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

OK na youtube mrknu.. Double track to bude určitě ale tu ambienci tam taky celkem slyším :)
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Nik 555 píše:OK na youtube mrknu.. Double track to bude určitě ale tu ambienci tam taky celkem slyším :)
no ta může být právě z druhého mikrofonu, který je o kousek dál od ampu než dynamika, nebo klidně ze třetího room mic, nebo to může být pár ms rozdílem (delayem) mezi dvěma tracky a nebo to může být plugin. To ví jen ten co to točil :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pupack píše:
Nik 555 píše:OK na youtube mrknu.. Double track to bude určitě ale tu ambienci tam taky celkem slyším :)
no ta může být právě z druhého mikrofonu, který je o kousek dál od ampu než dynamika, nebo klidně ze třetího room mic, nebo to může být pár ms rozdílem (delayem) mezi dvěma tracky a nebo to může být plugin. To ví jen ten co to točil :)
A protože si nejspíš nemůžu dovolit zachytit tak dobrou ambienci tady doma, tak jsem myslel že bych udělal alternativu s nějakým tím reverbem :)
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

to je rozumný řešení ;)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pupack: ja mel poslednich 20 let pred mikrofonem hlavne cloveki ( ;) ). v nahravani aparatu sem tedy taky jen amater, takze ode me zadne vyjadreni nelze cekat (kdyztak je tech/teoreticky).
pupack píše:Když nahráváš 2 mikrofony můžeš každý panovat na jinou stranu (bacha na fázi)
ano. obcas se stane. viz tohle dva dny stare video (zajimavy je, ze si toho nikdo nevsima, ackoliv to (me) taha za usi hrozne):

pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

hezký příklad :) téměř učebnicový, to je o migrénu
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

To je síla, zvuk tenčí jak špageta, divim se že na to nepřišel :lol:
Jinak zkoušel jsem ještě laborovat s pozicí mikrofonu (kondenzátorovýho) a snažit se přiblížit zvuku z ukázky, ale můj zvuk je takovej příliš VINTAGE nebo nevim jak bych to charakterizoval.. Posuďte sami. :?

Zvuk kterému se snažím přiblížit:
http://www.box.com/s/di19nm49tb5ovdl0qj1g

Můj zvuk:
http://www.box.com/s/mit4ge2aonuhc5i8pex1
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

hm ty to máš víc roztažené levá, pravá, origoš je blíž středu. jinak je to dost podobné. samozřejmě charakterem, ne naprosto totožné (kytara aparát typ mikrofonu eq atd atd)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pupack píše:hm ty to máš víc roztažené levá, pravá, origoš je blíž středu. jinak je to dost podobné. samozřejmě charakterem, ne naprosto totožné (kytara aparát typ mikrofonu eq atd atd)
Jo kytara je na středu u originálu moje je dual track. Jo charakterem je to podobné ale nemůžu pořád vychytat to správný eq, nevim co tomu pořád chybí :|
pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: Vhodný Plugin pro simulaci akustiky prostoru a barva zvuku

Příspěvek od pupack »

já furt ale nechápu smysl ladění takhle samotného tracku. Pozici mikrofonů, Equalizaci, reverb a kompresi, techniku jestli double track, jestli zhutnit, dát na střed, mírně vlevo atd přeci určuješ až podle toho, do čeho ten track bude mixován, respektive mixuješ do "něčeho" - musíš brát v potaz celý mix a zvuk následně uzpůsobit vůči ostatnímu a naopak.
Ty si docílíš nějakého zvuku kytary, nějakého prostoru a EQ u samotného tracku, a pak zjistíš, že se to takhle v mixu ztrácí nebo se to bije s jiným zvukem takže to budeš stejně měnit aby si to sedlo na p***l s ostatníma frekvencema :)
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

pupack píše:já furt ale nechápu smysl takhle samotného tracku. Equalizaci, reverb a kompresi, techniku jestli double track, jestli zhutnit, dát na střed, mírně vlevo atd přeci určuješ až podle toho, do čeho ten track bude mixován, musíš brát v potaz celý mix a zvuk následně uzpůsobit vůči ostatnímu a naopak.
Ty si docílíš nějakého zvuku kytary, nějakého prostoru a EQ u samotného tracku, a pak to budeš stejně měnit aby si to sedlo na p***l s ostatníma frekvencema :)
Je to multitrack od Rammstein kde jsem vytáhl kytaru která se mi líbí a sedí v mixu, proto se jí snažím přiblížit. V mixu zní takto http://www.youtube.com/watch?v=Txtkw_Ig ... re=related
Když se mi podaří vychytat kytaru na podobném frekvenčnim pásmu tak mam napůl vyhráno.. Takhle to je.

Toho dual tracku u mí nahrávky si nevšímej, měla to bejt mono stopa.
Naposledy upravil(a) Nik 555 dne 1.02.2012 14:00, celkem upraveno 1 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Paris: to by mě zajímalo, kde to takhle zprasil - z tohohle pohledu to nejni moc dobře poznat, ale nevypadá to, že by ty majky byly víc jak pár cm od sebe - takže celkem nechápu :? ale trefa do vlastní brány to je určitě :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

nik555 no a ty máš k dispozici pak zbytek stejného mixu? to nic nemění na tom, že si ten track nahraj do onoho zbytku mixu a laď to v souvislosti s tim mixem, tohle je slepá ulička. Nikdy to nebudeš mít totiž stejné :)
to nemluvím o tom, že na masteru celku, mohlo být zavěšeno dalších mraky věcí :) který se v kontextu projeví i na zvuku kytary
pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

pavlii píše:2Paris: to by mě zajímalo, kde to takhle zprasil - z tohohle pohledu to nejni moc dobře poznat, ale nevypadá to, že by ty majky byly víc jak pár cm od sebe - takže celkem nechápu :? ale trefa do vlastní brány to je určitě :D

P.
ještě mě napadá, jestli to nebyl (nepovedený) záměr ve smyslu nějakého phase pluginu co rozšiřuje stereo a určuje hloubku frekvenčních pásem ala Ozone - každopádně výsledek je bolest hlavy :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“