Rana pri zapnuti (a mensi u vypnuti)

Baskytarová aparatura ...
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Rana pri zapnuti (a mensi u vypnuti)

Příspěvek od KIWI »

Kolegove, mam trochu problem se svym aparatem (Gallien-Krueger 410RBH + 700RB). Uz nehraji aktivne v kapele, pouze mi stoji v pokoji a jednou za cas ho zapnu abych si drnknul.
Problem spociva v tom, ze pri zapnuti se ozve rana, obdobna jako kdyz clovek drbe s kabelem aniz si stahne volume. Ja mam samozrejme volume (i gain) stazeny, presto se rana ozve. Proste takove lupnuti, ale dost hlasite, nyni jsem zapl aparat i po delsi dobe (cca mesic a pul) a byla to celkem slupka. Mensi rana (vyrazne mensi, spise tissi lupnuti) se ozyva i pri vypnuti aparatu. Jsem z toho celkem nestastny, nevim cim to muze byt a boji mse ze hrozi poskozeni reproboxu, potazmo zesilovace.
Nepomaha groundlift, volume je jak jsem psal samozrejme stazene. Ma nekdo nejaky napad?
Pro uplne informace - aparat stoji pred topenim, neni nijak vysavan, pokud to muze hrat roli.

Diky za jakekoli konstruktivni napady...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Tube Guru
Odborník

Re: Rana pri zapnuti (a mensi u vypnuti)

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer,
Tato "závada" bude pravděpodobně zapříčiněna právě jen tím občasným používáním. Elektrolytický kondenzátor na výstupu zesilovače (pokud tam je) se asi trošku "odformoval", má větší svod a při delší nečinnosti se úplně vybije. Při zapnutí pak tu ránu způsobuje právě jeho nabití. Nemám schema tohoto zesilovače, ale pokud tam tento kondenzátor je osazen, tipuji dle Vašeho popisu právě na něj. Při pravidelném častějším používání se to projevovalo taky nebo až teď při tom sporadičtějším používání ? Snad by mohlo pomoci důkladné naformování mimo zesilovač nebo nechat zesilovač třeba 2hodiny zapnutý. I tímto by se měl naformovat.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Tube Guru píše:Dobrý večer,
Tato "závada" bude pravděpodobně zapříčiněna právě jen tím občasným používáním. Elektrolytický kondenzátor na výstupu zesilovače (pokud tam je) se asi trošku "odformoval", má větší svod a při delší nečinnosti se úplně vybije. Při zapnutí pak tu ránu způsobuje právě jeho nabití. Nemám schema tohoto zesilovače, ale pokud tam tento kondenzátor je osazen, tipuji dle Vašeho popisu právě na něj. Při pravidelném častějším používání se to projevovalo taky nebo až teď při tom sporadičtějším používání ? Snad by mohlo pomoci důkladné naformování mimo zesilovač nebo nechat zesilovač třeba 2hodiny zapnutý. I tímto by se měl naformovat.
Jaks, ja a elektortechnika to nejde dohromady :) Ale mohlo by to zcela urcite byt timto, za normalniho pouzivani se nic nedelo, prave az to mam doma a zapnu to obcas. A ted ta rana vetsi byla prave uplne po delsi dobe nezapnuti (cca mesic a pul az dva). Muze to mit nejake nasledky jako poskozeni neceho?
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

V krajním případě (to by ale už musel být ten elektrolyt úplně vadný - zkratovaný) by mohlo dojít k poškození reproduktorů nebo koncového stupně zesilovače. Jako první opatření navrhuji nechat jej několik hodin (2 až 3) zapnutý. A pak jej už nenechat tak dlouho v nečinnosti. Pro úplný klid v duši by ale byla vhodná kontrola nějakým blízkým elektrotechnikem, kterému nejsou zesilovače cizí. Možná bude nutné elektrolyt vyměnit když bude mít velký svodový proud. Zatím jsem nehledal schema zapojení na netu, tak vlastně ani přesně nevím jestli tam ten kondenzátor o kterém tady píši je. V případě, že by tam nebyl (jsou i takové koncové stupně se symetrickým napájením), bude třeba seřídit offset, s tím si ten technik jistě poradí.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Tube Guru píše:V krajním případě (to by ale už musel být ten elektrolyt úplně vadný - zkratovaný) by mohlo dojít k poškození reproduktorů nebo koncového stupně zesilovače. Jako první opatření navrhuji nechat jej několik hodin (2 až 3) zapnutý. A pak jej už nenechat tak dlouho v nečinnosti. Pro úplný klid v duši by ale byla vhodná kontrola nějakým blízkým elektrotechnikem, kterému nejsou zesilovače cizí. Možná bude nutné elektrolyt vyměnit když bude mít velký svodový proud. Zatím jsem nehledal schema zapojení na netu, tak vlastně ani přesně nevím jestli tam ten kondenzátor o kterém tady píši je. V případě, že by tam nebyl (jsou i takové koncové stupně se symetrickým napájením), bude třeba seřídit offset, s tím si ten technik jistě poradí.
Safra to je nejake slozite...bych necekal ze z necinnosti muzou vzniknout takove problemy.

Jestli k identifikaci problemu pomuze, tak jsem zapomnel napsat, ze pri zapnuti sviti delsi dobu cervene svetylko (treba 2-3 vteriny) a teprve pak se s peckou prepne na modre. (U GK je modra jako ze to jede)

jastud

Příspěvek od jastud »

Podle toho co píšeš jsou to skoro určitě elektrolytický kondenzátory. A to nejspíš jak v ten mezi koncovým stupněm a reprákama tak ve zdroji. Vzhledem k tomu, že ten G-K je dimenzován na velký výkon tak musím mít i mocné kondenzátory ve zdroji. Pro začátek bude určitě nejlepší zesilovač zapnout a nechat nějakou dobu puštěný tak jak píše TubeGuru. Pokud by problém přetrvával tak to vraz někomu trochu znalému, oprava by neměla být nějak moc drahá.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Moon

Příspěvek od Moon »

Reproduktor se připojuje automaticky k zesilovači až v okamžiku změny barvy LED diody,tj. asi po 5 sec.od připojení na síť,kdy jsou už všechny napěťové špičky ustáleny !!! A toto připojení není releové,jak to bývalo kdysi,ale polovodičové,řízené teplotou,kterou způsobuje proud v koncovém zesilovači. Je to dost složitý proces,který tu nebudu dlouze vysvětlovat. Formování kondenzáturů je asi nesmysl. Já občas beru kombo Mikrobass,které mi třeba půl roku stojí za skříní, zapnu a po pěti sec.to hraje. Nelze ale vyloučit,že je některý kondík vadný.
Rozhodně nic neopravuj sám, ani to nesvěřuj neautorizovaným opravnám,jako to udělal kolega s Markbassem!!!! Tohle už fakt není sranda. Doporučuji zajet do Disku v Boskovicích,nemáš to daleko.
Ještě maličkost. Přestěhuj aparát od topení na chladné místo,třeba na chodbu a zkus to asi za 10 min zapojit tam. Třeba je zesilovač prohřátý topením - ale je to méně pravděpodobné i když se to úplně vyloučit nedá.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Tomas.Tajfun
last.fm: tarzancz
Bandzone: bandzone.cz/tajfun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas.Tajfun »

KIWI píše:Jestli k identifikaci problemu pomuze, tak jsem zapomnel napsat, ze pri zapnuti sviti delsi dobu cervene svetylko (treba 2-3 vteriny) a teprve pak se s peckou prepne na modre. (U GK je modra jako ze to jede)
Podle manuálu co mám je to nějaké bezpečnostní opatření od GK. Má to být 5 vteřin a dělá mi to taky.

EDIT: Teď mi došlo, že to je asi něco, co víš....
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Tomas.Tajfun píše:
KIWI píše:Jestli k identifikaci problemu pomuze, tak jsem zapomnel napsat, ze pri zapnuti sviti delsi dobu cervene svetylko (treba 2-3 vteriny) a teprve pak se s peckou prepne na modre. (U GK je modra jako ze to jede)
Podle manuálu co mám je to nějaké bezpečnostní opatření od GK. Má to být 5 vteřin a dělá mi to taky.

EDIT: Teď mi došlo, že to je asi něco, co víš....
Mozna je to dele nez 2-3 vteriny. Je to proste vyrazne dlouhe na to, aby to porovnani s predtim vypadalo podivne. Drive to tak dlouho netrvalo...

Moon

Příspěvek od Moon »

Tomas.Tajfun píše:

...
To bezpečnostní opatření je jednoduše proto,aby při zapnutí zesilovače nedošlo k velkému proudovému nárazu. Nejprve se nabijou všechny kondenzátory ve zdroji a otevřou se výkonnové tranzistory v koncovém stupni zesilovače. To trvá zlomek vteřiny. Tímto průchodem proudu se zahřejí jisté polovodiče,které potom připojí reprák a je už lhostejno jestli za 2 nebo 6 vteřin. Důležité je,rozdělit ten proudový náraz,aby nevylétla tavná pojistka v zesilovači. Pokud to co popisujete je jen takové lupnutí v okamžiku změny barvy diody a zesilovač hraje bez zkreslení standartně hlasitě - pak je vše asi OK. Jestli je to rána jako z děla,potom je asi někde chyba a je to na servis. Nastaly už i opačné případy,kdy vůbec nedošlo k připojení repráku. Prostě ty polovodičové obvody nesepnuly
GK MB 150 S, GK MB 800
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Diky za rady, pravdepodobne to opravdu bylo vybitymi kondenzatory. Nechal jsem zesilovac nekolik hodin zapnuty a rana zmizela, uz se oziva jen takove lupnuti tiche, ktere bych ve zkusebne, ne v tichu pokoje, pravdepodobne ani neslysel. Pri vypinani take (lec trosicku hlasitejsi), ale myslim ze uz je to snad fyziologicky stav..

jastud

Příspěvek od jastud »

KIWI píše:Pri vypinani take (lec trosicku hlasitejsi), ale myslim ze uz je to snad fyziologicky stav..
Jo je, díval jsem se na schéma toho zesilovače a tak nějak by se to mělo chovat.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
garde

Příspěvek od garde »

....chalani nič v zlom, ale pri volume máte funkciu mute, kde táto funkcia nie je tak sa zosilovač vždy zapína a vypína zo stiahnutým volume....alebo vám to puká aj tak :?: ....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

garde píše:....chalani nič v zlom, ale pri volume máte funkciu mute, kde táto funkcia nie je tak sa zosilovač vždy zapína a vypína zo stiahnutým volume....alebo vám to puká aj tak :?: ....
Beru to jako vtip :)

Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

Prosím o vysvětlení. Vždy zesilovač zapínám s funkcí Mute aktivní, jestli je to špatně, tak to potřebuji vědět, dokud je čas...
Fender Jazz Bass 60' .:. Sire V7 .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH, 410CX + 115CX, 810Neo .:. Digitech Bass Synth Wah .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. popruh Planet Waves .:. struny D'Addario, Elixir .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Tomas.Tajfun píše:Prosím o vysvětlení. Vždy zesilovač zapínám s funkcí Mute aktivní, jestli je to špatně, tak to potřebuji vědět, dokud je čas...
Pokud jsem dobre gardeho pochopil, tak chtel rict, ze pokud nemas k dispozici funkci mute, tak musis stahovat volume pri zapnuti a vypnuti.

Moon

Příspěvek od Moon »

KIWI píše:
garde píše:....chalani nič v zlom, ale pri volume máte funkciu mute, kde táto funkcia nie je tak sa zosilovač vždy zapína a vypína zo stiahnutým volume....alebo vám to puká aj tak :?: ....
Beru to jako vtip :)
On to taky vtip asi je. Používat Mute nebo Volume při vypínání se mi jeví jako zbytečné. Mám doma dva Gallieny a defacto několik let jsem nesáhnul na knoflíky a používám jen Power On/Off :P
Nemám nejmenší problém.
GK MB 150 S, GK MB 800
Tomas.Tajfun
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem to pochopil taky. Ale dělám snad dobře, že mám zapnuté Mute? Ne?
garde

Příspěvek od garde »

KIWI píše:[Beru to jako vtip :)
....ako vtip to môžeš kľudne brať, len sa potom nečuduj že pri zapnutí a vypnutí ide šleha do reprákov, problém to nie je, len je to nežiadúci efekt, inak je to normálny prejav zosilovača....

....v sekcii input hneď vedľa poťáka máš Mute ktorým odpájaš vstupný signál aby si mohol manipulovať káblom, potom tam máš Tuning Mute ktorý má odpájať všetky výstupy okrem toho na ladičku, teda vrátane výkonového, ak ho zapneš nemala by ísť šleha do reprákov pri vytočenom volume....

....preto som sa pýtal, či to používaš a či Ti to puká napriek tomu že používaš ten Mute alebo či sťahuješ volume, ak hej tak tam máš nejakú závadu....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

garde píše:
KIWI píše:[Beru to jako vtip :)
....ako vtip to môžeš kľudne brať, len sa potom nečuduj že pri zapnutí a vypnutí ide šleha do reprákov, problém to nie je, len je to nežiadúci efekt, inak je to normálny prejav zosilovača....

....v sekcii input hneď vedľa poťáka máš Mute ktorým odpájaš vstupný signál aby si mohol manipulovať káblom, potom tam máš Tuning Mute ktorý má odpájať všetky výstupy okrem toho na ladičku, teda vrátane výkonového, ak ho zapneš nemala by ísť šleha do reprákov pri vytočenom volume....

....preto som sa pýtal, či to používaš a či Ti to puká napriek tomu že používaš ten Mute alebo či sťahuješ volume, ak hej tak tam máš nejakú závadu....
Ja to beru jako vtip, protoze mi prijde vtipne me upozornovat na to jestli mam stazene volume, vzhledem k popisu problemu a jeho (uz) praktickemu vyreseni :) Nemyslim to zle, jen me to vazne pobavilo :D

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy pro baskytary“